Στο μακροχρόνιο αίτημα της Ουκρανίας, να αποκτήσει σύγχρονα αντιαρματικά συστήματα, απάντησε θετικά η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το αίτημα της Ουκρανίας για απόκτηση φορητών συστημάτων FGM-148 Javelin της Lockheed Martin χρονολογείται από το 2014, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα αρνούνταν να συναινέσει, πιθανότητα για πολιτικούς-διπλωματικούς λόγους.

Οι Ουκρανοί ζήτησαν την προμήθεια των FGM-148 Javelin μετά την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης τα ρωσικά άρματα T-90S. Κρίθηκε τότε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο φορητό αντιαρματικό σύστημα με διπλή πολεμική κεφαλή σε διάταξη κάθετης σειράς (tandem), ικανό να προσβάλει και να καταστρέψει άρματα μάχης εφοδιασμένα με θωράκιση τύπου ERA (Explosive Reaction Armor).

To FGM-148 Javelin βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1996, έχει μέγιστο βάρος 22,3 κιλά, υπηρετείται από δύο άτομα και επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 2,5 χιλιόμετρα, αν και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία έχει αναπτυχθεί και βλήμα μέγιστου βεληνεκούς 4,75 χιλιομέτρων.