Το βρετανικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Challenger-2 του Βρετανικού Στρατού. Το πρόγραμμα διεκδικούν η κατασκευάστρια εταιρία BAE Systems, η General Dynamics UK και η Lockheed Martin UK. Το πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Challenger-2 LEP (Life Extension Program), αφορά στην αναβάθμιση των αρμάτων μάχης και την παροχή αρχικής λογιστικής υποστήριξης. Το συνολικό κόστος αναμένεται να κινηθεί γύρο στα £ 700.000.000 ($ 1.000.000.000). Εκτός της Μεγάλης Βρετανίας το πρόγραμμα LEP προσφέρεται και στο Ομάν.

Η διάρκεια των δοκιμών και της αξιολόγησης του προγράμματος αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια, με την τελική απόφαση έναρξης του προγράμματος να προσδιορίζεται εντός του 2019. Στόχος του προγράμματος είναι να παραμείνουν τα άρματα μάχης ικανά και σύγχρονα έως το 2035. Η απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος LEP επιταχύνθηκε μετά την υιοθέτηση από τη Ρωσία του T-14 Armata, ενός νέου και ικανού άρματος μάχης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 η αναβάθμιση των 227 Challenger-2 του Βρετανικού Στρατού είχε χαρακτηριστεί ως χαμηλής προτεραιότητας πρόγραμμα προκειμένου περισσότερα κονδύλια να επενδυθούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των τεθωρακισμένων οχημάτων Warrior.

Ωστόσο, από το 2010 έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Σήμερα, ο Στρατός διατηρεί τον έλεγχο του προϋπολογισμού του σε σχέση με τις προτεραιότητες του, άρα μπορεί αυτόνομα να προγραμματίζει τα εξοπλιστικά του προγράμματα σύμφωνα με αμιγώς επιχειρησιακά κριτήρια. Επίσης, σύμφωνα με το Λονδίνο η Ρωσία επενδύει φανερά στην αύξηση της συμβατικής στρατιωτικής της ισχύος, κάτι που το Λονδίνο δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο. Τέλος, η μαζικής πλέον υιοθέτηση ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης κατέστησε τα Challenger-2 «παρωχημένα» το σύγχρονο πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις το πρόγραμμα θα αφορά στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων του άρματος και όχι του πυροβόλου L-30 ή του κινητήρα. Από τη στιγμή της ένταξη του σε υπηρεσία το 1998 ο Βρετανικός Στρατός έχει εξετάσει πολλές επιλογές αναβάθμισης των Challenger-2, κυρίως με την αντικατάσταση του ραβδωτού πυροβόλου με λειόκανο, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετηθεί καμία τέτοια επιλογή.