Με αφορμή τα γεγονότα στη Λέσβο και τις γενικευμένες ταραχές από αλλοδαπούς. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στα θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας είναι η ανασυγκρότηση της Χωροφυλακής. Σώματος με αστυνομικά καθήκοντα εσωτερικής ασφάλειας αλλά με στρατιωτική νοοτροπία, εξοπλισμό, δομή και οργάνωση. Ικανό να διαχειρίζεται συμβάντα υβριδικού πολέμου. Στις 5 Μαρτίου 2020, με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, δημοσιεύσαμε το άρθρο «Εθνική αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση Χωροφυλακής», το οποίο αναδημοσιεύουμε, λόγω της επικαιρότητας:

Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο και στο Αιγαίο, με την μαζική προσπάθεια εισβολής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα κινητοποίησε τα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως Αστυνομία και Λιμενικό, αλλά και τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν την αναγκαιότητα σύστασης ενός νέου Σώματος Ασφαλείας: Της Ελληνικής Χωροφυλακής.

Οι νέες απειλές υβριδικού και ασύμμετρου χαρακτήρα επιτάσσουν νέες δυνατότητες ικανές να τις αντιμετωπίσουν και να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά. Η εμπλοκή του ΕΣ στο σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο ναι μεν είναι λύση ανάγκης αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Οι απειλές διαρκώς αναβαθμίζονται και αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση Σώματος Χωροφυλακής.

Ο ΕΣ δεν διαθέτει μονάδες, εκπαίδευση και δομή για προσανατολισμό αποστολών εσωτερικής ασφάλειας με εξαίρεση την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και την 29η Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας με έδρα τη Κομοτηνή και αποστολή την φύλαξη των μετόπισθεν του Δ’ Σώματος Στρατού από ακραία στοιχεία της μειονότητας. Χαρακτηριστικά παράδειγμα είναι πως οι μονάδες του ΕΣ και λογικώς δεν διαθέτουν μη θανατηφόρα όπλα ή μέσα διαχείρισης όχλου, εργαλεία αναγκαία για τη φύλαξη των συνόρων.   

Κατά την άποψη μας το σώμα αυτό θα είναι το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και του ΕΣ, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωροφυλακών. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα οι διμοιρίες της ΥΑΤ/ ΥΜΕΤ καθώς και η ΕΚΑΜ με τις ΟΠΚΕ δεν μπορούν να βρίσκονται επ’ αόριστον στον Έβρο ούτε επαρκούν για να είναι στα αστικά κέντρα, τα νησιά και τον Έβρο σε διαρκή και ταυτόχρονα μέτωπα αυξημένης κόπωσης. Από την άλλη μεριά τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης που υφίστανται δεν επαρκούν ούτε διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, τα μέσα ή τα υλικά για την αποστολή τους. Δεν είναι κάτι παραπάνω από τυπικά αστυνομικά τμήματα με άλλη ονομασία.

Στη διάρκεια της ειρήνης κύρια αποστολή της Ελληνικής Χωροφυλακής θα πρέπει να είναι η επιτήρηση και η ασφάλεια των συνόρων μας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Δέλτα του Έβρου καθώς και η στήριξη του έργου της ΕΛ.ΑΣ σε μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις όπως η καταδίωξη επικίνδυνων κακοποιών ή δραπετών από φυλακές.

Σε περίπτωση πολέμου η αποστολή της θα μπορούσε να είναι αυτή της ασφάλειας χώρων και περιοχών στα μετόπισθεν. Επίσης, σε περιπτώσεις μαζικής διασάλευσης της δημόσιας τάξης, θα μπορούσαν να συνδράμουν τις αστυνομικές αρχές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, για παράδειγμα. Παράλληλα, η Χωροφυλακή θα μπορούσε να αναπτύσσει δυνάμεις στα πλαίσια ευρωπαϊκών και νατοϊκών αποστολών εκπροσωπώντας τη χώρα μας και αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Φυσικά η εκτέλεση αποστολών τέτοιου επιπέδου θα πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογη εκπαίδευση και εξοπλισμό όπως μη-επανδρωμένα συστήματα (αέρος και εδάφους), οχήματα επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αισθητήρες, σταθερούς και κινητούς, επί της συνοριογραμμής για τον έλεγχο της, μονάδες και ειδικές δυνάμεις πρώτης αντίδρασης, ισχυρό φορητό οπλισμό, φονικό ή μη-φονικό κ.ά.

Πιστεύουμε ότι μια καλά οργανωμένη, εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη Ελληνική Χωροφυλακή και ένα εξίσου καλά οργανωμένο, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα με νέα και οπλισμένα σκάφη, θα εξασφάλιζαν τα σύνορα μας, με τον καλύτερο τρόπο και θα αποτελούσαν μια πρώτης τάξεως «πρώτη γραμμή» εθνικής και ευρωπαϊκής ασφαλείας και άμυνας. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και να λάβουμε την απαραίτητη υποδομή από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Είναι ευκαιρία η Ελλάδα έξυπνα να μπορέσει να διεκδικήσει πόρους για την αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας και την επανίδρυση Σώματος Χωροφυλακής που θα συνιστά έμμεση αύξηση των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Comments

 1. Πριν 5-6 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, είχε δημοσιευθεί στρατιωτικό σενάριο. Τι έλεγε; Πιθανή συμμετοχή λαθρομεταναστών σε γενικευμένα συμβάντα σε κατοικημένο νησί , αντίδρασγ των σωμάτων ασφαλείας/ΕΔ και ως εκ τούτου επέμβαση του ΝΑΤΟ.
  Το γράφω γιατί ότι σώμα και εάν κληθεί να αντιμετωπίσει τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν θα καταφέρει τίποτα εάν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση να τελειώσουμε μια και καλή με τέτοια προβλήματα. Όταν υπάρχουν εν ενεργεία Έλληνες Βουλευτές που στηρίζουν την λαθρομετανάστευση , κερδίζουν πακτωλό χρημάτων και καλλιεργούν παρασιτικές συνειδήσεις, τότε δεν έχουμε καμιά ελπίδα

 2. Πολύ σωστό. Αστυνομία(να πάρει και την δημοτική αστυνομία από τους δήμους για ενίσχυση της σε γραφειοκρατικές δουλειές και τις καθημερινές άοπλες), και χωροφυλακή(μαζι με την συνοριοφυλακή) για εκτός αστικών ιστών περιοχές με κατάλληλο οπλισμό και εξοπλισμό και σώμα αξιωματικών κοινό ώστε να γνωρίζουν και τα δύο σημαία ασφάλειας οι αξιωματικοί. Σώμα με οχήματα 4Χ4 κοινά με του στρατού(έτσι γίνεται και «τράμπα» η συντήρηση με ευρωπαικά κονδύλια στον ΕΣ). Όπως επίσης διάρθρωση της πυροσβεστικής σε πόλεων και δασοπυροσβστική (πάλι κοινά οχήματα με ΕΣ) και τέλος ένα λιμενικό που θα λάβει μεγάλη ενίσχυση σε μέσα για να δρα ως μίνι-ΠΝ. Τέλος σε μια υπηρεσία εναέριων μέσων όλα τα εκτός ενόπλων δυνάμεων μέσα(βάση συνολικών αναγκών και με σωστή διαχείριση οι ανάγκες είναι για 12 10τονα(πχAS332), 12 5τονα(όπως τα dauphin) και 12 ελαφρά(όπως τα EC-135) συν 6 δικινητήρια μεταφορικά αεροσκάφη κατηγορίας C-12 και 6 μονοκινητήρια όπως τα C-182, 16 CL415/515 και 16 ΑΤ-802 και uav(μινι, μικρά,μέσα και μεγάλα όπως τα hermes 900) για κάθε αποστολή (VIP, δασοπυρόσβεσης, επιτήρησης, μεταφοράς προσωπικού και υλικών, ειδικών δυνάμεων, αεροδιακομιδών, κτλ). Με πακέτο ένα C4i. Νέα δεδομένα απαιτούν νέες λύσεις.

 3. Έχω πει στο παρελθόν και εδώ και αλλού ότι κατά την γνώμη μου η λύση είναι άλλη αλλά με κατηγόρησαν για ρατσιστή και δεν ξέρω τι άλλο, όμως πραγματικά η ιδέα βασίζεται στον ότι είναι η μόνη λύση που θα βοηθήσει τους πραγματικούς μετανάστες και θα αποθαρρύνει τους μη πραγματικούς.

  -Βρίσκεις το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί μας
  -Παίρνεις μερικά δις από την ΕΕ και χτίζεις υποδομές που να μπορούν να κρατήσουν/κατοικήσουν σχεδόν όλους τους απρόσκλητους μετανάστες που υπάρχουν σήμερα
  -Το ονομάζεις αίθουσα αναμονής ασύλου ή αποχώρησης
  -Αρχίζεις να τους μεταφέρεις έναν ένα, ενώ βγάζεις δημοσίως ότι όποιος διασώζεται στην θάλασσα, ή όποιος πιάνεται στον Εβρο, πάει απευθείας εκεί και χωρίς στάση.
  -Το κάνεις εντελώς ξεκάθαρο ότι κανείς από αυτούς δεν έχει ΚΑΜΙΑ ελπίδα να πατήσει σε ηπειρωτικό έδαφος. Όσοι δικαιούνται ασύλου γιατί είναι κατατρεγμένοι από πόλεμο κτλ και βάση συνθηκών δικαιούνται καλές συνθήκες και άσυλο μέχρι να είναι ασφαλές να γυρίσουν, θα μείνουν πχ στο Β τμήμα του νησιού που θα είναι καλύτερο για όσα χρόνια μέχρι να λήξει ο πόλεμος στην πατρίδα τους, μετά πίσω. Όσοι δεν δικαιούνται ασύλου, απευθείας πίσω.
  -Η πιθανότητα να πάνε ηπειρωτικά επαναλαμβάνουμε είναι μηδέν, και αν πιαστούν ηπειρωτικά πάνε εκεί, τελεία και παύλα.

  Και αρχίζεις και το εφαρμόζεις, και δείχνεις για 2 εβδομάδες ότι το εφαρμόζεις 100%, όλοι πήγαν εκεί. Εσείς πόσοι πιστεύετε ότι θα προσπαθήσουν μετά την τρίτη εβδομάδα είτε να έρθουν με βάρκες είτε μεσω Έβρου?

  Εγώ λέω ΚΑΝΕΙΣ!

  Οι οικονομικοί μετανάστες θα χάσουν την ελπίδα για επιδόματα, να ανακατευτούν με τους Ευρωπαίους κτλ, οι κατάσκοποι τζιχαντιστές κτλ και αυτοί τίποτα. Για να θέλεις να κάνεις μια παρονομία, πρέπει να έχεις κίνητρο και πιθανότητα να κερδίσεις από την παρανομία. Αν κάποιος τους δείξει ότι η πιθανότητα είναι μηδέν και το κίνητρο έσβησε, τελείωσε. Το πολύ να μας μείνουν άχρηστες υποδομές, για αυτό είπα ας μην μεγαλοπιαστούμε για όσους αναμένουμε στο μέλλον αλλά ας ξεκινήσουμε με τους τωρινούς.

  Όσοι θέλουν ασφάλεια και μια ποιότητα ζωής θα την έχουν εκεί. Όσοι θέλουν άλλα πράγματα κομμένο. Πήγαν να το κάνουν σε μικρή κλίμακα και έπεσαν όλοι να τους φάνε, άντε τώρα αυτοί που ακύρωσαν έστω την μικρή κλίμακα να πάνε στην Μόρια να μιλήσουν με τους ντόπιους

 4. Το ουσαεμπασυ έχει δώσει διαφορετική εντολή. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες… Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Και μόνο που το δημοκρατικό τόξο συνεπικουρούμενο από τη χούντα των ΜΜΕ βγάζουν καντήλες σε κάθε τέτοια πρόταση (βλ. δήλωση αρμόδιου υπουργού Χρυσοχοΐδη ότι «έχουμε δημοκρατία τωρα…») δείχνει τη στρατηγική ελέγχου του νεογραικυλικου, άνευ κυριαρχίας, failed state, ψευτορωμεικου μορφώματος που έχουν διαμορφωσει οι χειριστές μας…

 5. Θέμα , ΄΄περί χωροφυλακής ΄΄ και μάλιστα με προτροπή συγκρότησης της υπηρεσίας αυτής .
  Το ερώτημα , για να αντιλαμβανόμαστε , είναι : συγκρότηση ή ανασύσταση της χωροφυλακής ;
  Προσπαθώντας να απαντήσουμε βρισκόμαστε στον τοίχο ,ως εμπόδιο – και πάλι της έλλειψης εθνικής στρατηγικής !
  Ήδη , από της 7 Σεπτεμβρίου ( βλ. defecereview / limeniko ) παρέχοντας διευκρινίσεις σε άλλους σχολιαστές , έκανα αναφορά σε : ΄΄ Παλλαϊκή άμυνα ΄΄ η οποία χωρίς την συμμετοχή της Χωροφυλακής και την ΘΟΑ ( οικονομικής αστυνομίας κατά θάλασσαν ) δεν υφίσταται .
  Η νέα προσπάθεια δημιουργίας της Χωροφυλακής , σαν μια επί πλέον υπηρεσία , με όλα όσα αναφέρονται από τους προηγηθέντες , δεν έχει να προσφέρει στον εθνικό σχεδιασμό , επειδή τούτος είναι ανύπαρκτος ή ευκαιριακός , διότι δεν έχουμε , ως λαός συνηθίσει στην αυτοκριτική μας και ούτε ενδιαφερόμαστε για την ιστορία [ εύχομαι να μην την ξαναζήσουμε , διότι θα είναι τραγικότερη ).
  Ο Δάσκαλος , αείμνηστος Σαράντος Καργάκος , εκτός των εμπεριστατωμένων γνώσεων που κατέθετε στα βιβλία του , αρέσκετο στην διήγηση της ιστορίας ΄΄ του καμηλιέρη και της καμήλας του ΄΄ .
  ,, την καμήλα την φορτώνεις επειδή γονατίζει ,, ! .
  Συμπερασματικά λοιπόν , πρέπει να υποχρεώσουμε ( δια της επιλογής της ψήφους μας ) τους πολιτικούς μας άρχοντες στην δημόσια κριτική – αυτοκριτική για την εξαγγελθείσα ΄΄ παλλαϊκή άμυνα ΄΄ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 , η οποία παρέμεινε κενό γράμμα χωρίς νόημα , όπως και το ΄΄ ενιαίο δόγμα΄΄ Ελλάδος – Κύπρου ! .
  Σημείωση : <> έχουν απασχολήσει βαθύτατα πολλούς έλληνες που γνωρίζουν – μετά τόσα χρόνια εθνικών προβλημάτων – ιδιαίτερα μετά τα ΙΜΙΑ , ότι μοναδική λύση – αν δεν είναι αργά Ι : [ Η Σύσταση Κέντρου Ερευνών και πολιτικής Στρατηγικής ] , μέρος του οποίου θα είναι και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας , απηλλαγμένο από δογματικά συμπλέγματα διαφόρων τάσεων και απεξαρτημένο των διακινούμενων ΄΄ στα κανάλια – γραφεία τύπου ξένων συμφερόντων ΄΄ των σκέψεων διεθνολόγων και αναλυτών .
  nik-ts 11/9/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *