Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της γαλλικής βουλής, το τελικό κόστος αναβάθμισης των αρμάτων Leclerc στο επίπεδο XLR, στο πλαίσιο του προγράμματος SCORPION, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο, λόγω της ανάγκης αντικατάστασης υπό-συστημάτων που δεν υποστηρίζονται πλέον. Σήμερα, το πρόγραμμα έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των € 350 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση 122 αρμάτων μέχρι το 2025 και 200 μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό η αναβάθμιση των Leclerc στο επίπεδο XLR δεν αφορά τον οπλισμό τους, ο οποίος θα παραμείνει ως έχει (δηλαδή ένα κύριο πυροβόλο των 120 χιλιοστών με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων, ένα συζυγές πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και ένα ακόμα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών επί τηλεχειριζόμενου πύργου). Η κύρια αναβάθμιση θα αφορά στην τοποθέτηση επιπλέον σπονδυλωτής θωράκισης πλευρικά στο όχημα και στον πύργο.

Περισσότερα για το πρόγραμμα SCORPION, ανανέωσης των τεθωρακισμένων οχημάτων του Γαλλικού Στρατού, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: