Οι αμερικανικές εταιρίες AeroVironment και General Dynamics επιβεβαίωσαν την είδηση ότι θα προχωρήσουν στην πιστοποίηση του πολλαπλό εκτοξευτή MPL (Multi-Pack Launcher) των αιωρούμενων πυρομαχικών Switchblade σε τακτικά οχήματα. Η είδηση είχε δει το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά, τον Ιούλιο του 2019. Ο MPL βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία στον Αμερικανικό Στρατό, από τις αρχές του 2019, αλλά μόνο σε φορητή μορφή, ενώ το αιωρούμενο πυρομαχικό Switchblade υπηρετεί στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και επτά (7) χρόνια περίπου.

To Switchblade ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 10 χιλιομέτρων ή 15 λεπτών πτήσης. Η ταχύτητα πλεύσης του είναι 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 160 χιλιόμετρα την ώρα. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 4,6 χιλιόμετρα, αλλά το τυπικό ύψος είναι τα 152 μέτρα. Το βάρος του πυρομαχικού, μαζί με τον εκτοξευτή, είναι μόλις 2,5 κιλά. Ο MPL ζυγίζει 72,5 κιλά σε πλήρη φόρτο έξι (6) πυρομαχικών ή 59 κιλά (κενό). Η τυπική διαμόρφωση των εκτοξευτή είναι των έξι (6) πυρομαχικών, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για διαμόρφωση από 2-20 πυρομαχικά. Ο εκτοξευτής έχει διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος) 71 εκατοστά x 86 εκατοστά x 71 εκατοστά.

Η πιστοποίηση του εκτοξευτή MPL σε τακτικό όχημα έγινε κατόπιν απαίτησης του Αμερικανικού Στρατού, των Πεζοναυτών και των Ειδικών Δυνάμεων για ένα σύστημα υποστήριξης ικανό για προσβολή στόχων από τον κατακόρυφο (Top Attack) και ταχύτερο στην αντίδραση από τους όλμους. Στον Αμερικανικό Στρατό και τους Πεζοναύτες, η αυτοκινούμενη έκδοση το Switchblade θα ενσωματωθεί σε επίπεδο Διμοιρίας και Λόχου.

Για την αξία των αιωρούμενων πυρομαχικών ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές ισχύος και για τα επιχειρησιακά οφέλη μιας πιθανής επιλογής τους από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *