Ένα από τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) είναι της αναβάθμισης του Πυροβολικού Μάχης. Επίκεντρο είναι τα επιμέρους προγράμματα του εκσυγχρονισμού των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 καθώς και των MLRS M-270. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις εκτός από τον εκσυγχρονισμό των μέσων εκπομπής πυρών (εκτοξευτές), υπάρχει η ανάλογη πρόβλεψη για πιο σύγχρονα πυρομαχικά. Αυτό συνεπάγεται από τακτικής άποψης, την αύξηση του βεληνεκούς καθώς και της ακρίβειας των βολών.
Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των εκτοξευτών σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση για το Πυροβολικό Μάχης. Έχει ως επίκεντρο την μείωση του χρόνου τάξης των εκτοξευτών, τη βελτίωση του Συστήματος Ελέγχου Πυρός των οπλικών συστημάτων, την αύξηση του ρυθμού βολής των όπλων καθώς και τη περαιτέρω συνολική αναβάθμιση της αντίληψης τακτικής κατάστασης με πρόοδο που συντελείται στα μέσα επικοινωνιών που συμβάλουν καταλυτικά στη διοίκηση και τον έλεγχο.
Το ζήτημα των νέων πυρομαχικών
Ήδη το Πυροβολικό Μάχης δοκίμασε επιτυχώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα βολές στα 40 χιλιόμετρα αξιοποιώντας τη συλλογή αναβάθμισης της σερβικής EDePro στις ρουκέτες G2000. Σημειώνεται ότι οι νέες αναβαθμισμένες ρουκέτες διπλασιάζουν το βεληνεκές των εκτοξευτών συγκριτικά με τις οι οποίες (είναι οι υφιστάμενες JROF) έχουν μέγιστο βεληνεκές 20 χιλιόμετρα! Πρόκειται για ρουκέτες που αναβαθμίζονται από τα ΕΑΣ στα πλαίσια συνεργασίας με σερβική εταιρεία. Οι ρουκέτες εκτός από διπλάσια εμβέλεια διαθέτουν και καλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με τις υφιστάμενες.
Πριν ένα χρόνο, ο απερχόμενος ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη στην παρουσίαση της έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών 122mm, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη των ΕΑΣ με τη σερβική εταιρεία EDePRO.
H σερβική ρουκέτα G2000 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 2,87 μέτρα και το βάρος της 69,1 κιλά, εκ των οποίων τα 27,3 κιλά είναι το βάρος του κινητήρα συνθετικής θερμοπλαστικής ύλης. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 19 κιλών. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει είναι 1.100 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το μέγιστο βεληνεκές των 40,1 χιλιομέτρων επιτυγχάνει από γωνία βολής 55ο-57ο. Η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) στο μέγιστο βεληνεκές είναι μόλις 0,96%. Εξέλιξη της G2000 είναι η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων, η οποία έχει CEP 0,90% στο μέγιστο βεληνεκές. Το μήκος της είναι 2,86 μέτρα και το βάρος της 64 κιλά. Η G2000/52 ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων βάρους 18,4 κιλών.
Παράλληλα η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ εξετάζει εκτός από νέες ρουκέτες με διπλάσιο βεληνεκές από τις υφιστάμενες, την απόκτηση συλλογών ώστε να λάβει χώρα ξεχωριστό πρόγραμμα για αναβάθμιση και μετατροπή των μη-κατευθυνόμενων ρουκετών των 122 χιλιοστών (των RM-70) σε κατευθυνόμενες. Η ισραηλινή εταιρία IAI (Israel Aerospace Industries) έχει παρουσιάσει σχετικές λύσεις μέσω της ενσωμάτωσης του συστήματος Strikes. Το σύστημα Strikes ενσωματώνεται στις υπάρχουσες ρουκέτες και τις μετατρέπει σε κατευθυνόμενες, μέσω συστήματος GPS. Σύμφωνα με την IAI το Strikes μειώνει την τιμή CEP κάτω των 10 μέτρων, χωρίς ωστόσο να αυξάνει το μέγιστο βεληνεκές τους.
Εκτός της IAI και άλλη ισραηλινή εταιρία, η Rafael, έχει προτείνει στην Ελλάδα την αναβάθμιση των υπαρχουσών ρουκετών σε κατευθυνόμενες, μέσω της ενσωμάτωσης του συστήματος EPIK. Το EPIK τοποθετείται στις ρουκέτες με απλές διαδικασίες, συνδυάζει τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα και την τεχνολογία επεξεργασίας σημάτων και ταυτοποίησης εικόνας του βλήματος αέρος-εδάφους SPICE. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2016. Αποτελείται από έναν υπέρυθρο αισθητήρα, έναν αισθητήρα λέιζερ για την εμπλοκή κινούμενων στόχων, ενώ ενσωματώνει, ως εφεδρικά συστήματα καθοδήγησης, ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ένα σύστημα GPS.
Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα προμήθειας νέων ρουκετών για τα RM-70, το οποίο βρίσκεται ψηλά στις εξοπλιστικές προτεραιότητες του ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού), έχουν εκφράσει η ισραηλινή IMI (Israel Military Industries, πλέον Elbit) με τις ρουκέτες AccuLAR.
Το σκέλος της αναβάθμισης των εκτοξευτών
Εκτός των νέων ρουκετών για τους ΠΕΠ του Πυροβολικού Μάχης ιδιαίτερη σημασία έχει το πρόγραμμα της αναβάθμισης των εκτοξευτών. Η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ προσανατολίζεται στη πρόταση της EXCALIBUR ARMY. Η τσέχικη εταιρεία έχει παρουσιάσει ένα αξιόλογο πακέτο αναβάθμισης των εκτοξευτών με την ονομασία RM-70 Vampire 4D.
Ειδικότερα, αυτό περιλαμβάνει τα εξής: νέα καμπίνα οδήγησης και χειρισμού του οχήματος με θωράκιση από την οποία γίνεται ο έλεγχος των πυρών είτε με μαζική βολή όλων των ρουκετών είτε επιλεκτικά ενώ αναβαθμίζεται ο εκτοξευτής με νέο σύστημα περιστροφής/ ανύψωσης καθώς και νέο σύστημα τάξης με μειωμένο χρόνο. Επί του οχήματος δύναται να τοποθετηθεί και κάμερα οδήγησης νύχτας ώστε το όχημα να είναι πλήρως λειτουργικό και επιχειρησιακό κατά τις νυχτερινές επιχειρήσεις με προφανή οφέλη στην αλλαγή θέσεων από τον χώρο απόκρυψης στον χώρο βολών ή αναχορηγίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντα, ο ΕΣ τον ερχόμενο μήνα θα παραλάβει έναν νέας γενιάς εκτοξευτή από την τσέχικη EXCALIBUR ARMY τον οποίον θα αξιολογήσουν ενδελεχώς οι επιτελείς του Πυροβολικού ώστε να υπάρξει αναλυτική καταγραφή των επιδόσεων. Ο στόχος διττός: νέα πυρομαχικά και νέοι εκτοξευτές επαυξημένων δυνατοτήτων.
Μελέτη για αναβάθμιση των Μ-109
Στα πλαίσια της αναβάθμισης του στόλου των Μ-109, η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ εργάζεται ώστε να εκπονηθεί μελέτη για την αναβάθμιση των Μ-109 και συγκεκριμένα των νεότερων εκδόσεων και φυσικά των τελευταίων 223 Μ-109 Α3GA2.
Στη φετινή ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021» υπήρχε μια ευχάριστη έκπληξη για το Πυροβολικό Μάχης στα εκθέματα που παρουσιάστηκαν για τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Πρόκειται για ένα πλήρως αναβαθμισμένο Μ-109 Α3GA2 το οποίο δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε εκτενώς κατά τη φετινή άσκηση. Εκτέλεσε βολές με απόλυτη ευστοχία και επιτυχία.
Στο Μ-109 Α3GA2 που υπήρχε στον χώρο των εκθεμάτων και της επίδειξης των οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς, το Μ-109 Α3GA2 διέθετε το ισραηλινό σύστημα τάξης και κατεύθυνσης NAPOS (Navigation and Pointing System) της ισραηλινής Astronautics που επιτρέπει στο αυτοκινούμενο πυροβόλο άμεση τάξη σε μικρό χρονικό διάστημα αντί των παλαιών μεθόδων που απαιτούν χρόνο. Αναλυτική παρουσίαση μπορείτε να βρείτε εδώ: (https://defencereview.gr/napos-to-systima-ploigisis-kai-taxis-poy-ax/)
Ήδη το Πυροβολικό έχει παραλάβει έναν μικρό αριθμό από τέτοια βοηθήματα μέσω δωρεάς των Ισραηλινών στα πλαίσια αξιολόγησης που λειτούργησαν καταλυτικά μειώνοντας τον χρόνο τάξης των πυροβόλων. Επίσης, στο ίδιο Μ-109 Α3GA2 υπήρχε νέο σύστημα οδήγησης με βελτίωση της νυχτερινής οδήγησης καθώς και νέος εμβολέας του πυροβόλου που διασφαλίζει μηδενισμό του ανθρώπινου σφάλματος καθώς και του χρόνου από μια διαδικασία που μέχρι πρότινος πραγματοποιείται χειροκίνητα.
Να σημειωθεί, ότι εκτός του NAPOS αξιολογείται και το ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης σύστημα GENAIRCON της Intracom Defense.
Παράλληλα ήδη έχει υπάρξει μέριμνα για εγκατάσταση μέσων επικοινωνιών μεταξύ του αρχηγού στοιχείου αυτοκινούμενου πυροβόλου (ΑΣΑΚ) και του Αξιωματικού Βολής (ΑΞΒΟΛ) για τη αποστολή των στοιχείων βολής.
Εκτιμάται ότι κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Πυροβολικού θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για την αναβάθμιση των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 ώστε να προσδιοριστεί ο αριθμός των πυροβόλων καθώς και το κόστος. Ταυτοχρόνως, αξιολογείται και μια πιο ριζική αναβάθμιση με νέες δυνατότητες εκτός των βασικών που προαναφέρθηκαν όπως το αυτόματο σύστημα γέμισης που αυξάνει τον ρυθμό βολής των πυροβόλων.
Μεγάλο άλμα για το Πυροβολικό Μάχης αναμένεται να συντελεστεί με την βελτίωση των μέσων και δυνατοτήτων στοχοποίησης σε βάθος, με αμεσότητα και με ακρίβεια. Για το ζήτημα θα επανέλθουμε με ξεχωριστή ανάλυση.