Όπως έγινε γνωστό χθες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, με την υποστήριξη του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσε νομοσχέδιο για την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ενίσχυση και την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Επιγραμματικά, προβλέπει την αμερικανική στήριξη της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης νέου αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα και τη στήριξη και επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ. Και οι δύο γερουσιαστές υπογράμμισαν, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση «να παραμείνει προσηλωμένη στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της Ελλάδας». Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αυτό για να γίνει νόμος θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο προβλέπει:
1/ Χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος ERIP (European Recapitalization Incentive Program), για την αντικατάσταση οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης. Με το πρόγραμμα ERIP η Ουάσιγκτον στοχεύει όχι μόνο στον περιορισμό των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων σε συμμαχικές ή φιλικές χώρες, αλλά και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ERIP.
2/ Χορήγηση πίστωσης ύψους $ 1 εκατομμυρίου, για κάθε έτος, από το 2022 μέχρι και το 2026, για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς την Ελλάδα.
3/ Χορήγηση πιστώσεων προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού και υπηρεσιών, επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας και υλοποίηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.
4/ Εξουσιοδότηση του Αμερικανού Προέδρου για την ταχεία παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II στην Ελλάδα, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να προμηθευτεί το αεροσκάφος.
5/ Εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας των Αμερικανών και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
6/ Καθεστώς προτεραιότητας στην Ελλάδα στην παραχώρηση πλεονασματικού αμυντικού υλικού του Αμερικανικού Στρατού.
7/ Κατάθεση στο Κογκρέσο έκθεσης σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας και διερεύνηση τρόπων για το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες μέσω παραχώρησης πλεονασματικού αμυντικού υλικού.