Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Rheinmetall, στις 18 Αυγούστου, η Ουγγαρία υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx. Η προμήθεια εντάσσεται σ’ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους € 2 δισεκατομμυρίων. Η παραγωγή των Lynx θα γίνει στην Ουγγαρία με τη μέθοδο της συμπαραγωγής. Πρόκειται για την πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιλέγει το Lynx, το οποίο έλκει την καταγωγή του και αποτελεί εξέλιξη του Puma. Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2018 η Ουγγαρία είχε υπογράψει σύμβαση με τη γερμανική KMW για την προμήθεια 44 νέων αρμάτων μάχης Leopard-2A7+ και 12 μεταχειρισμένων Leopard-2A4 για εκπαιδευτικούς λόγους, καθώς και για 24 νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000.
To Lynx αναπτύχθηκε από την Rheinmetall και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση «Eurosatory 2016», στην έκδοση KF31, ενώ η έκδοση KF41 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην «Eurosatory 2018». Η έκδοση KF31 (Kettenfahrzeug 31) έχει μέγιστο βάρος μάχης 35-38 τόνους και μπορεί να μεταφέρει τρία άτομα πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός) και εξαμελή ομάδα μάχης. Η έκδοση KF41 έχει μέγιστο βάρος μάχης 50 τόνους και μπορεί να μεταφέρει τρία άτομα πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός) και οκταμελή ομάδα μάχης. Και τα δύο οχήματα μπορούν να διαμορφωθούν σε εκδόσεις: Μάχης, μεταφοράς προσωπικού, διοίκησης και ελέγχου, αναγνώρισης, διακομιδής τραυματιών και περισυλλογής.
Η εξέλιξη του Lynx βασίστηκε στο Puma, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ανάπτυξης, άρα και του κόστους απόκτησης. Το όχημα είναι σχεδιασμένο με την εξής εργονομία: Το διαμέρισμα του οδηγού είναι εμπρός και αριστερά, ο κινητήρας είναι εμπρός και δεξιά, το διαμέρισμα του πύργου έπεται και ακολουθεί το διαμέρισμα της μεταφερόμενης ομάδας μάχης. Το Lynx συνδυάζει την εργονομία του Puma και την σπονδυλωτή προσέγγιση του τροχοφόρου Boxer: Όλες οι διαμορφώσεις μοιράζονται ένα κοινό όχημα στο οποίο προσθαφαιρούνται τμήματα (δομοστοιχεία), ανάλογα με την έκδοση του οχήματος ή την αποστολή του. Ομοίως, το επίπεδο θωράκισης και του οπλισμού διαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα όχημα μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με την αποστολή, με την εύκολη προσθαφαίρεση θωράκισης και οπλισμού. Σύμφωνα με την Rheinmetall η εναλλαγή ενός Lynx και η μετάπτωση του από μια διαμόρφωση σε μια άλλη μπορεί να γίνει στο πεδίο μάχης εντός οκταώρου. Οι εκδόσεις KF31/41 έχουν ίδιο πλάτος (3,6 μέτρα) και ύψος (3,3 μέτρα), αλλά διαφορετικό μήκος (7,22 και 7,73 μέτρα αντίστοιχα). Ομοίως, ενσωματώνουν κινητήρα διαφορετικής ισχύος, 750 και 1.140 ίππων αντίστοιχα, καθώς και διαφορετικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης (Allison X300 και Renk HSWL 256 αντίστοιχα). Οι επιδόσεις κίνησης είναι ίδιες και για τα δύο οχήματα (500 χιλιόμετρα εμβέλεια και 65-70 χιλιόμετρα την ώρα μέγιστη ταχύτητα σε οδό).
Για τις εκδόσεις οχήματος μάχης τα KF31/41 ενσωματώνουν το πύργο μάχης Lance 2.0, η οποία έχει πιστοποιηθεί και για χρήση αιωρούμενων πυρομαχικών. Ο Lance 2.0 ενσωματώνει πολύ μεγάλη ισχύ πυρός και ευελιξία διαμόρφωσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Ο κύριος οπλισμός του πύργου είναι το πυροβόλο των 35 x 228 χιλιοστών, με δυνατότητα βολής πυρομαχικών πυροδότησης στον αέρα ABM (Air-Burst Munitions) και το συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Από εκεί περά η καινοτομία του Lance 2.0 βρίσκεται στην τοποθέτηση δύο επιπλέον οπλικών συστημάτων σε κάλαθους, δεξιά και αριστερά του πύργου.
Ο πελάτης μπορεί να διαμορφώσει τον πύργο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μεταξύ τεσσάρων δυνητικών επιλογών: (α) Δύο αντιαρματικά βλήματα Spike-LR2 (β) 1-2 αιωρούμενα πυρομαχικά (γ) Ένα μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) ή (δ) Μία συλλογή ηλεκτρονικού πολέμου. Από αυτές τις τέσσερις επιλογές μπορούν να επιλεγούν δύο. Επιπλέον ο Lance 2.0 είναι εφοδιασμένος και με ακουστικό σύστημα εντοπισμού πυρών. Εργονομική πρόβλεψη υπάρχει και για την εγκατάσταση ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας, ενώ, από κατασκευής ο πύργος είναι εφοδιασμένος με το σύστημα αυτοπροστασίας Rosy.