Για πρώτη φορά στην ιστορία της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας πρώην διοικητές και επιχειρησιακοί πράκτορες αναφέρονται στις αποστολές που γιγάντωσαν τον μύθο της σε ντοκιμαντέρ του Netflix
Ο παπούλης που χαμογελούσε στην κάμερα παρέπεμπε στην εικόνα ενός καλοκάγαθου ηλικιωμένου, ο οποίος πιθανόν να βιαζόταν να τελειώσει το γύρισμα, για να πάει να πάει να παίξει με τα εγγονάκια του.
Όταν όμως ο Ράφι Εϊτάν άρχισε να μιλάει, δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά τρία λεπτά για να καταλάβουν όλοι στο πλατό ποιον είχαν απέναντί τους.
Ο πρώην επιχειρησιακός πράκτορας της Μοσάντ, ο αρχηγός της ομάδας των Ισραηλινών που απήγαγε τον Άντολφ Άϊχμαν στην Αργεντινή, σε μια μυστική αποστολή που έγραψε ιστορία, αναφερόμενος σε έναν παρ’ ολίγο προδότη είπε: «Είχαμε μάθει ότι ένας στρατιωτικός σύμβουλος μιας πρεσβείας μας ετοιμαζόταν να δώσει απόρρητα στοιχεία στους Αιγύπτιους. Πήγαμε στο Παρίσι, τον απαγάγαμε και τον βάλαμε σε ένα αεροπλάνο για να τον γυρίσουμε στο Ισραήλ, Αλλά μάλλον του χορηγήσαμε υπερβολική δόση ναρκωτικού για να κοιμηθεί και πέθανε».
Όταν ερωτάται τι έκαναν με το πτώμα ο «παπούλης» απάντησε ξεκάθαρα: «Ανοίξαμε την πόρτα του αεροπλάνου και το πετάξαμε στην θάλασσα».
Σοκαρισμένος από την απάντηση ο δημοσιογράφος τον ρωτάει αν στεναχωρήθηκε γι’ αυτό και δέχεται δεύτερο χτύπημα από τον Εϊτάν: «Δεν μετάνιωσα ποτέ για ό,τι έκανα στην Μοσάντ».
Με αυτή την σκηνή ξεκινάει το ντοκιμαντέρ «Inside the Mossad» του Netflix που εκτυλίσσεται σε τέσσερα επεισόδια των πενήντα λεπτών, τα οποία αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τι εστί Μοσάντ.
Κι’ αυτό συμβαίνει επειδή για πρώτη φορά πρώην διοικητές, επιχειρησιακοί πράκτορες και στελέχη της υπηρεσίας μιλούν σχετικά ανοιχτά για το «Ινστιτούτο» και πολλές απόρρητες αποστολές μπροστά σε έναν τηλεοπτικό φακό.
Mέχρι τώρα ελάχιστοι πράκτορες της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ είχαν μιλήσει για τα πεπραγμένα τους στον κόσμο της Μοσάντ.
Η απαγωγή του Άντολφ Άϊχμαν, οι δολοφονίες Ιρανών Πυρηνικών επιστημόνων, η στρατολόγηση του Ασράφ Μαρουάν -ήταν γαμπρός του προέδρου της Αιγύπτου Νάσερ και επί χρόνια έδινε απόρρητες πληροφορίες στο Ισραήλ- και η επιχείρηση στο Σουδάν είναι μόνο κάποια απο αυτά τα πεπραγμένα.
Όμως η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη είναι η πρόταση της Σαβάκ-η διαβόητη Υπηρεσία Πληροφοριών του Σάχη της Περσίας-προς την Μοσάντ να δολοφονήσει τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει τη πορεία του προς την κορυφή της εξουσίας.
Ο Γιόσι Άλφερ, που υπηρετούσε στο Ιράν ως σταθμάρχης της Μοσάντ μετέφερε την πρόταση στα κεντρικά της υπηρεσίας, η οποία αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Σαβάκ, πιστεύοντας ότι ο Σάχης δεν θα έχανε τον θρόνο του.
Έκαναν λάθος και όπως λέει ο Άφερ «αυτό είναι κάτι που με στοιχειώνει μέχρι σήμερα».
Από το «Σπαθί του Γεδεών» στο θέρετρο του Σουδάν!
Ο Ραμ Μπεν Μπάρακ χαμογελάει αρχικά βλέποντας τον φακό και ρωτάει χαλαρά: «Με σημαδεύετε τώρα;», αφήνοντας τον εικονολήπτη να αναρωτιέται αν αστειεύεται.
Λίγο αργότερα αποκαλύπτει κάποιες άγνωστες λεπτομέρειες από την θητεία του στο «Ινστιτούτο», και μιλάει για την σύλληψη του στην Κύπρο όταν προσπάθησε να παγιδέψει με κοριούς τα τηλέφωνα της Ιρανικής Πρεσβείας.
Παρά τη δυσάρεστη κατάληξη στην αποστολή της Λευκωσίας η πορεία του στην Μοσάντ ήταν ανοδική και έφτασε μέχρι την θέση του υποδιοικητή της υπηρεσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήθελε να πει πολλά.
Το κατάλαβαν και οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, όταν ρώτησαν για συγκεκριμένη αποστολή τον Μπάρακ, ο οποίος άμεσα είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει καθόλου για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας Σβι Ραμί ο οποίος κλήθηκε να οργανώσει την απάντηση του Ισραήλ στην δολοφονία των εννιά αθλητών του κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου δίνει μια δική του εκδοχή.
«Νομίζετε ότι η Μοσάντ περίμενε την Γκόλντα Μέιρ (σ.σ. η πρωθυπουργός του Ισραήλ εκείνη την περίοδο) για να αναλάβει δράση; Σας λέω ότι δεν περίμενε» τονίζει αναφερόμενος στην επιχείρηση που έλαβε το κωδικό όνομα «Το σπαθί του Γεδεών».
Σε αυτήν Ισραηλινοί πράκτορες ανέλαβαν να εκτελέσουν όλους όσους πίστευαν ότι οργάνωσαν το αιματοκύλισμα στο Μόναχο, κυρίως ηγετικά μέλη του «Μαύρου Σεπτέμβρη» και στελέχη της PLO.
Οι συνεντεύξεις των γερακιών της Μοσάντ διανθίζονται με βιντεοσκοπημένο υλικό και ατάκες που σε αφήνουν άφωνο με την ωμότητα τους. Σε μια από αυτές ένας πράκτορας που έλαβε μέρος στην «Επιχείρηση Αδέλφια» στο Σουδάν, η οποία διήρκησε τρία ολόκληρα χρόνια μιλώντας για την απίστευτη αυτή αποστολή αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερο περιστατικό.
Τι έκαναν στο Σουδάν οι Ισραηλινοί; Νοίκιασαν ως «βιτρίνα» ένα καλοκαιρινό θέρετρο, το διαφήμισαν δεόντως για να έρθουν Ευρωπαίοι τουρίστες και άρχισαν να φυγαδεύουν Αιθίοπες Εβραίους που κινδύνευαν τους οποίους έτειλαν στο Ισραήλ με διάφορους τρόπους.
Σε κάποια φάση της επιχείρησης ένας πραγματικός τουρίστας-ναι υπήρχαν και αυτοί-μετά από μια κατάδυση που έκανε μαζί με έναν πράκτορα της Μοσάντ του μίλησε στα Εβραϊκά. Ο πράκτορας ξεχάστηκε και του απάντησε, οπότε δημιουργήθηκε άμεσα θέμα για το κλιμάκιο των πρακτόρων, που φοβήθηκαν τα χειρότερα.
Χρόνια μετά ο πράκτορας κοιτώντας τον φακό του σκηνοθέτη, είπε όταν ρωτήθηκε τι απέγινε ο τουρίστας: «Ξέρετε, συμβαίνουν και ατυχήματα στις καταδύσεις κάποιες φορές. Μπορεί να σου επιτεθεί καρχαρίας έτσι ξαφνικά!».