Σε μια σειρά από ζητήματα απάντησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σήμερα το πρωί σε συνέντευξη του στον Real Fm.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Δένδια, καλημέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλή σας ημέρα, κ. Χατζηνικολάου. Καλημέρα στους ακροατές σας. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Η ευχή αυτή είναι η πλέον επίκαιρη. Η ευχή των ημερών. Κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός δεν βλάπτει μόνο την υγεία των ανθρώπων και την υγεία της οικονομίας, βλάπτει και την υγεία της ενημέρωσης η οποία έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό μονοθεματική. Παρ’ όλ’ αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν εξελίξεις σε όλα τα θέματα και βεβαίως και στα εθνικά μας θέματα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς εξελίσσεται η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων – και το ρωτώ υπό το βάρος της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Είδαμε να παρενοχλούν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Είδαμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου και στον Έβρο, πράγμα που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Βλέπουμε απειλές για το ότι θα κινηθούνε νότια της Κρήτης για έρευνες για πετρέλαιο. Βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ό,τι είπατε είναι απολύτως ακριβές. Δυστυχώς, είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς, ούτε για την Τουρκία, ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή. Σωστά είπατε ότι πλέον προβαίνει σε υπερπτήσεις και στον Έβρο που ήταν εξαιρετικά σπάνιο, για να μην πω δεν συνέβαινε ποτέ, και γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες.

Από την άλλη, εμείς τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε; Να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς. Η Ελλάδα αυτό δεν θα το επιτρέψει. Γιατί; Γιατί εμείς κινούμαστε πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής, επί τη βάσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκουμε. Άρα, δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο. Ούτε στο λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Υπάρχουν και ορισμένοι, όμως, που ασκούνε κριτική από τα δεξιά, να το πω έτσι, στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ο κ. Βελόπουλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, είπε χθες ότι ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί η κυβέρνηση να ρίξει ένα τουρκικό αεροπλάνο από αυτά που προκαλούν και παραβιάζουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι τεράστιο λάθος. Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του Δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής. Η Ελλάδα έχει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δικαιούται να τα ασκήσει. Δικαιούται να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της, αυτό είναι προφανές. Όμως, νομίζω ότι η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση. Θα οδηγήσει σε επιδείνωση. Από εκεί και πέρα όμως -το λέω για να καταγράφεται και να είναι σαφές και στην άλλη πλευρά, διότι δυστυχώς ή ευτυχώς όταν μιλάει ο Υπουργός Εξωτερικών κάθε χώρας, το ακροατήριό του δεν είναι μόνο εσωτερικό- η  Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου. Να είμαστε συνεννοημένοι σε αυτό και με τους Τούρκους γείτονές μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ρωτά φίλος ακροατής γιατί δεν προχωράει η χώρα μας σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με την Κύπρο. Όμως, η χώρα μας έχει μια λογική σειρά ενεργειών, η οποία υπερβαίνει τη ζωή μιας κυβέρνησης. Μάλιστα είναι πολιτική που ασκήθηκε επί σειρά κυβερνήσεων διαφορετικών κομμάτων. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν, στην προηγούμενη 10ετία, οι οποίες δυστυχώς όχι μόνο δεν κατέληξαν, αλλά η Λιβύη μετά ξεγέλασε την Ελλάδα. Και υφίσταται το θέμα με την Αλβανία, στο οποίο ακυρώθηκε μια συμφωνία επί της οποίας πρέπει να επανέλθουμε στη συζήτηση. Το ζήτημα με την Κύπρο έπεται. Είναι κάτι, όμως, το οποίο η Ελλάδα έχει την προνομία να το κάνει και κάποια στιγμή θα το κάνει. Θα αρχίσει να συζητά και με την Κύπρο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ρωτούν επίσης αν είναι η ώρα, κατά τη γνώμη σας, για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν είναι ένα δικαίωμα κυριαρχίας, το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να το ασκήσει και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο και γενικά όπου υπάρχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της.

Τώρα, πότε θα το κάνει και υπό ποιους όρους θα το κάνει, αυτό εξαρτάται από τη συγκυρία και την επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης. Όμως, είναι ένα δικαίωμά μας. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα επ’ αυτού, ούτε το αμφισβητεί κανείς αυτό, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία για κάποιο δικό της λόγο έχει την αίσθηση ότι μπορεί να απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα όταν αυτή ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας της. Εντάξει, η τουρκική αντίληψη είναι παγκοσμίως πρωτοφανής, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι κάτι το οποίο θα σχολιάσω εγώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ο κ. Κατρούγκαλος, που φιλοξενήσαμε νωρίτερα, είπε για το θέμα αυτό ότι  υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο από την κυβέρνησή τους και δεν πρόλαβαν, λόγω πρόωρων εκλογών, να το ψηφίσουν, για επέκταση στα 12 μίλια προς Δυσμάς και ότι προς Ανατολάς, κατά τη γνώμη του, το  θέμα είναι πιο πολύπλοκο, όχι μόνο λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσε αυτό στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που σας είπε ο κ. Κατρούγκαλος είναι ακριβές. Υπήρχε σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Και, όσον αφορά το Αιγαίο, υπήρχε η αντίληψη της ιδιαιτερότητας της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Από εκεί και πέρα, η δική μας κυβέρνηση έχει επιλέξει, κατ’ αρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στο οποίο δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία. Από εκεί και πέρα, τη συζήτηση με την Αίγυπτο επί του ιδίου θέματος. Ούτε σε αυτό νομίζω ότι υπάρχει καμία διαφωνία στο πολιτικό σύστημα της χώρας.  Και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος. Πάντως, αυτό που σας είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ακριβώς έτσι. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Θέλω να μας ενημερώσετε και για τα συμβαίνοντα στη σχέση μας με τους βόρειους γείτονες. Με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία και για τις προοπτικές που υπάρχουν, ή δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα έχει μια διαχρονική πολιτική. Ας την ονομάσουμε την «πολιτική της Θεσσαλονίκης». Η πολιτική αυτή είναι η πολιτική της επέκτασης, όχι απλώς της επιρροής της, αλλά της παρουσίας της στα Βαλκάνια. Και τελικά της εισόδου όλων των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ασκεί μια διαχρονικά πολύ έντονη πολιτική. Υπέστη πλήγματα αυτή η πολιτική κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Να σας πω ότι οι ελληνικές τράπεζες αποχώρησαν από τα Βαλκάνια με κάποιες εξαιρέσεις. Εξαιρετικά δυσάρεστο για την παρουσία μας σε όλες αυτές τις περιοχές, αλλά από την άλλη, η έξοδος από την κρίση επιτρέπει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα καθεστώς προσπάθειας παρουσίας σε όλες αυτές τις χώρες. Αυτή την πολιτική υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση. Και νομίζω με επιτυχία. Είναι ευκολότερα τα πράγματα στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας;  Υπό την παρούσα της κυβέρνηση, για να είμαστε σαφείς. Δεν ξέρω. Γιατί, πολλές φορές η αντιπολίτευση και υπουργοί που ανήκαν στην αντιπολίτευση έχουν διατυπώσει κορώνες οι οποίες  δεν βοηθούν τη σχέση με την Ελλάδα.

Είναι δυσκολότερο με την Αλβανία, διότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Η προστασία των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας π.χ. Από εκεί και πέρα όμως, η Ελλάδα, ως ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων, θα συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Και πιστεύει ότι αυτό είναι το δικό της συμφέρον, το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας, το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της περιοχής συγχρόνως. Και είναι μια πολιτική, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα όσον αφορά και την Τουρκία. Να δείξει στην Τουρκία δηλαδή, πώς μια χώρα επιχειρεί να ασκήσει την επιρροή της και την δυνατότητά της προς θετική κατεύθυνση και όχι προς αρνητική κατεύθυνση, όπως κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Τελευταίο ερώτημα, κ. Υπουργέ. Υπάρχει κίνδυνος για τη συνοχή της ευρωζώνης εκ του γεγονότος ότι ο ευρωπαϊκός βορράς, για άλλη μια φορά, δεν συμπεριφέρεται «με γενναιότητα», σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού; Και το ρωτώ, διότι βλέπω ήδη ότι η Ιταλία και η Ισπανία αντιδρούν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω την άποψή μου, που είναι η προσωπική μου άποψη. Δεν μιλώ ως Υπουργός Εξωτερικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο σημαντικό ιστορικό εγχείρημα, ίσως και στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Μια οικογένεια κρατών και λαών, που μέχρι πριν από 50 χρόνια είχαν θρηνήσει εκατομμύρια θύματα από τους πολέμους μεταξύ τους, αποφασίζουν να γράψουν ένα κοινό μέλλον, μια κοινή προοπτική στη βάση αμοιβαίων αξιών. Η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι μια αγορά και δεν είναι μια κοινή αντιμετώπιση μόνο οικονομικών προβλημάτων. Είναι μια αντίληψη ενιαίου μέλλοντος. Όλες οι χώρες, ιδίως οι ισχυρότερες που ανήκουν σε αυτή την οικογένεια, πρέπει να λειτουργήσουν ως μέλη μιας οικογένειας. Εάν δουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα μέσα από το πλαίσιο των στενών -απολύτως στενών όμως, γιατί εάν το δούνε στην ευρύτητά τους είναι διαφορετικό- οικονομικών συμφερόντων της στιγμής, τότε θα κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Και τότε και η ευρωζώνη και η Ευρώπη θα βρεθεί σε μεγάλη κρίση. Διότι, δεν πρέπει κανείς να υποτιμά την ύφεση που θα φέρει η κρίση του κορωνοϊού. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις οικονομίες και θα γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα για τις κοινωνίες. Οι ευπορότεροι αυτής της κοινωνίας των ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει με γενναιότητα να συνεισφέρουν, όχι με μικρο-αντίληψη αύριο και μεθαύριο ενός ισολογισμού.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εγώ. Να είστε καλά, κ. Χατζηνικολάου.

Comments

 1. Δένδιας: Δεν αναμένετε οριοθέτηση ΑΟΖ, δεν επεκτείνονται τα χωρικά ύδατα.

  Θα συζητάμε για να συζητάμε και να περνάει ο καιρός μέχρι δευτέρας παρουσίας δηλαδή ποτέ.

  Εξάλλου οι λαγοί του Μητσοτάκη μιλάνε για συνεκμετάλλευση για Χάγη και μπορεί να χάσουμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά θα κατοχυρώσουμε τα υπόλοιπα όπως είπε η Ντόρα.

  Πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας.

  Ικανό μόνο για ρουσφέτια,διορισμούς κομματόσκυλων και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος με τα συμφέροντα και τους ημέτερους.

  Βρείτε μου μια Ευρωπαική χώρα που χρεοκόπησε εν καιρό ειρήνης όπως χρεοκόπησαν την Ελλάδα από το πολύ φαγοπότι.

  Άχρηστο πολιτικό προσωπικό που δεν είναι ικανό να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

  Ο Δένδιας βέβαια ήταν ο ίδιος που χαζογελούσε στα κανάλια όταν τα Τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα βρίσκονταν μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και έλεγε πως τζάμπα τρυπάνε οι Τούρκοι τις λάσπες και δεν θα βρούνε τίποτα.

  Με βάση τη «λογική» Δένδια αν μπούνε κλέφτες στο σπίτι μας και ψάχνουν για λεφτά εμείς να χαζογελάμε και να λέμε πως τζάμπα ψάχνουν και δεν θα βρούνε τίποτα γιατί τα χρήματα τα έχουμε στην τράπεζα.

  Λίγο αργότερα βέβαια που οι Τούρκοι έστειλαν ερευνητικό μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα κάτω από την Κρήτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτό συνέβη λόγω κακοκαιρίας και πως μπήκε κατά λάθος το Τούρκικο ερευνητικό μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  1. Πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας.

   Ικανό μόνο για ρουσφέτια,διορισμούς κομματόσκυλων και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος με τα συμφέροντα και τους ημέτερους.

   Βρείτε μου μια Ευρωπαική χώρα που χρεοκόπησε εν καιρό ειρήνης όπως χρεοκόπησαν την Ελλάδα από το πολύ φαγοπότι.

   Άχρηστο πολιτικό προσωπικό που δεν είναι ικανό να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

   Ο Δένδιας βέβαια ήταν ο ίδιος που χαζογελούσε στα κανάλια όταν τα Τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα βρίσκονταν μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και έλεγε πως τζάμπα τρυπάνε οι Τούρκοι τις λάσπες και δεν θα βρούνε τίποτα.

   Σε τιποτα αλλους καιρους, κατι τετοια ατομα θα στηνοταν στον τοιχο

   1. Δεν τα κάνουν με τη βία οι πολιτικοί. Κάποιοι τα ζητάνε τα ρουσφέτια και τους διορισμούς και ανάλογα ψηφίζουν.

 2. Μπήκαμε στο Μάιο που είναι τώρα κρυμμένοι όλοι αυτοί οι κομματικοί γενίτσαροι και τα παπαγαλάκια (ivychris και Athan) οι «ξέρω από μέσα και κάποιοι άλλοι κομματικοί παπαγάλοι που μιλούσαν για δεδομένες παραχωρήσεις Arleigh Burke,Ticonderoga και άλλα πολλά που θα πάρει η κυβέρνηση και που θα τρίβουμε τα μάτια μας και δεν θα τα πιστεύουμε;

  Ο Athan έχει εξαφανιστεί τώρα από την Π&Δ και όταν των ρωτάνε για τα σχετικά δηλώνει άγνοια!

  Ο δε ivychris τώρα σχολιάζει στο e-amyna αποκλειστικά για τον κορονοιό!!
  Την προπαγάνδα την παίζουν στα δάκτυλα οι κυβερνητικοί παπαγάλοι.
  Προφανώς από «ειδικός» των εξοπλιστικών προγραμμάτων και «ξέρω από μέσα» τώρα έγινε ειδικός επιδημιολόγος.
  Αν αύριο γίνει σεισμός θα γίνει σεισμολόγος και αν μετά έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνει ειδικός καιρού.

  1. Πες τα!

   Και μην ξεχνάς και το άλλο δεξιοκομματόσκυλο, τον Koulis.

   Ανταγωνίζονται στα ίσα τους Τσυριζαίους σε μπαρούφες και προπαγάνδα.

 3. Αν είχαμε κάνει ανακήρυξη της ΑΟΖ και αρχική συμφωνία έστω με την Κύπρο σε πρώτη φάση θα είχε βγει άκυρο το Τουρκολυβικό μνημόνιο.

  Η Τουρκία στο τέλος θα κάνει ΑΟΖ και με την Ιταλία και οι εδώ λαπάδες τύπου Δένδια θα συζητάνε για να συζητάνε για τα τετελεσμένα.

  Εξωτερική πολιτική για τα πανηγύρια και αν δούμε και το αυτοεμπάργκο που έχουν επιβάλλει όλες οι κυβερνήσεις όπως και η παρούσα τότε βγαίνουν και τα τελικά συμπεράσματα προς τα που πάει το πράγμα.

  Κατά τα άλλα κάποιοι από εμάς ρομαντικοί ονειρεύονται Rafale κτλ. από κυβερνήσεις που είναι ικανές μόνο να διορίζουν αγροφυλάκους και κομματόσκυλα.

  1. Δεν εχουμε ΑΟΖ που τεμνει την Κυπριακη παιδια.
   Αυτο δεν θα συμβει κ ειναι απολυτα λογικο.
   12ν.μ απο την θα επρεπε να ειχαμε εδω κ καιρο αερα κ θαλασσα κ αστους να σου επιτεθουν.
   συντηρουμε μια κατασταση με ενα Ελληνικο παραδοξο των 10 κ 6 νμ.
   θα επεκτεινουμε τα συνορα μας στα 12. για αυτο δεν συμβουλευομαστε κανενα.
   και αν δεν θελουμε πολεμο ας μην τους καταριψουμε αμεσα. δεν χρειαζεται να κινηθουμε στην σκακιερα ομως οπως αυτοι θελουν

   1. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όλα τα κατοικήσιμα νησιά ή που μπορούν να υποστηρίξουν οικονομική δραστηριότητα έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ.
    Σε μια τέτοια περίπτωση και λόγω του Καστελόριζου μας δίνει σύνορα ΑΟΖ με την Κύπρο.
    Τώρα βέβαια διαβάζοντας και τον Δένδια καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί.

 4. O Υπουργός Εξωτερικών της χώρας ομολογεί δημόσια ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασκήσει ούτε ένα από τα δικαιώματα που ο ίδιος αναφέρει οτι έχουμε….
  Απλά τραγικό, αυτοκαταστροφικό και καταθλιπτικό ….
  Πουλήστε και τα όπλα που έχουμε γιατί είναι εντελώς άχρηστα πραγματικά. Κανένας λόγος για εξοπλισμούς όταν ομολογούμε ότι προς Θεού είναι τεράστιο λάθος να τα χρησιμοποιήσουμε για να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας…..
  Πόσο τραγικοί και πόσο μικροί και ΑΝΙΚΑΝΟΙ αποδεικνύονται οι «ηγέτες» αυτής της δύσμοιρης χώρας τα τελευταία 40 χρόνια πραγματικά….

  1. Πόσο τραγικοί και πόσο μικροί και ΑΝΙΚΑΝΟΙ αποδεικνύονται οι «ηγέτες» αυτής της δύσμοιρης χώρας τα τελευταία 40 χρόνια πραγματικά…

   Πραγματικα ειναι τοσο τραγικα ολα αυτα που σε ποιανει μισος για αυτα τα καθικια

   1. Μη σου πω ότι σε σχέση με την παράδοση εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας:
    1) νότια της Κρήτης,
    2) ανατολικά της Κρήτης,
    3) Νότια της Ρόδου/Καστελλόριζου
    4) νότια της ανατολικής Μακεδονιάς και δυτικής Θράκης

    οι Πρέσπες είναι μέχρι και επιτυχία με την έννοια ότι δεν παρέδωσαν έδαφος. Αν παρόλα αυτά είναι αποτυχία περιμένουμε τους Μακεδονομάχους και τους σταν-άρχες να αντιδράσουν. Ίσως μια πρώτη διαδήλωση να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

    1. Οι Πρέσπες παρέδωσαν ιστορία και ταυτότητα τα οποία έχουν τεράστια σημασία γιατί στρώνουν το έδαφος για κατάκτηση εδάφους μαζί με το προσωνύμιο Βόρεια. Όσο για το έδαφος έλα να μας το ξαναπείς σε 20 χρόνια. Η συνθήκη της Ζυρίχης έγινε πολλά χρόνια πριν τον Ατίλλα.

     Όσο για τη συκοφάντηση του λαού που υπερασπίστηκε την εθνική ακεραιότητα της χώρας του, απλά φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις σου. Λυπάμαι που κρίσιμα εθνικά θέματα ποδοσφαιροποιούνται και κομματικοποιούνται με φαιδρό τρόπο.

     1. Για αυτά που είπε ο Δένδιας θα κάνεις κανένα σχόλιο ή ο πατριωτισμός σου είναι a la carte και ανάλογα πως σε βολεύει κομματικά;

     2. Chris, η συκοφάντηση του λαού γίνεται από τους κατά συρροή Ελλαδέμπορους σαν κι εσένα.
      Φαίνεται ότι πολλοί από αυτούς που διαδήλωναν δεν το έκαναν για τη Μακεδονία και την Ιστορία της αλλά για το αγαπημένο τους κόμμα. Αυτό τους ένοιαζε και στο αποδεικνύω ως εξής:
      Στο FB πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν εικόνες προφίλ τη μάπα τους με τις σημαίες από τις διαδηλώσεις. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αναγνωρίζουν ως Μακεδόνες τους βόρειους γείτονες.

   2. Μια χαρά την καταχεριάζω την κυβέρνηση για αυτά που κάνει, και εδώ και αλλού αν με διαβάζεις. Απλά δεν έχω κομματικά γυαλιά να με ενδιαφέρει αν με κυβερνάει νεοφιλελέφτ εθνοιμηδενισμός με Τσίπρα, ή νεοφιλελεύθερος εθνομηδενισμός με Κούλη. Εσείς αν έχετε το κόμμα σας πάνω από όλα και θέλετε να πάρετε ρεβάνς επειδή έχασε την εξουσία, και να ικανοποιήσετε τον εγωισμό σας, ή να νμοιώσετε δικαιωμένοι για τις προδοσίες που έκανε δε με ενδιαφέρει. Ξέρω ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι εχθρός του ελληνικού λαού. Όταν ι βγείτε απο το κομματικό μαντρί ελάτε να μιλήσουμε.

    Το ότι η ΝΔ αξιοποίησε κομμταικά τη λαική αντίδραση για τις Πρέσπες είναι γνωστό και εγώ προσωπικά το έχω αναδείξει με σχόλια μου. Αλλά αυτό δεν ακυρώνει ούτε τον αγώνα του ελληνικού λαού ούτε την προδοσία των Πρεσπών, που στηρίχτηκε από όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας. Το γεγονός ότι έχουμε ροζ και μπλε πολιτικούς απατεώνες δεν δικαιώνει ούτε τις Πρέσπες ούτε το ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη ΝΔ αλλά μόνο τον ελληνικό λαό που έχει καλύτερο πολιτικό ένστικτο από τις πολιτικές μαριονέτες και τα σανοφάγα που διατηρούν στα μαντριά τους. Η προδοσία είναι προδοσία και ο προδότης είναι προδότης. Εμένα δε θα με πιάνετε στο στόμα σας κομματικά υποχείρια.

    1. Είσαι ο Chris που σχολιάζει στο Antinews;
     Σε ρωτάω γιατί εκεί υπάρχει κάποιος Chris που λιβανίζει ολημερίς τον Κούλη και την παρέα του.
     Για αυτά που είπε ο Δένδιας πάντως δεν λες κουβέντα μετά από τρία σχόλια!

 5. Η αποψη οτι η επεκταση των χωρικων υδατων στο Αιγαιο στα 12 ν.μ. θα δημιουργησει προβλημα στη διεθνη ναυσιπλοϊα ειναι απολυτως ψευδης, και συνιστα αποδοχη της τουρκικης θεσης.

  Το Δικαιο της Θαλασσας προβλεπει οτι ολα τα πλοια, ακομα και τα πολεμικα, μπορουν να διερχονται απο τα ελληνικα χωρικα υδατα καθ’ οδον προς τον προορισμο τους, αν δεν υπαρχει αλλη εναλλακτικη οδος, αρκει να το κανουν υπο καθεστως αβλαβους διελευσης, ακολουθωντας ευθεια πορεια. Ειδικα για τα πολεμικα υπαρχει η προσθετη απαιτηση να εχουν κλειστα τα συστηματα πολεμου, και τα υποβρυχια να ειναι σε αναδυση.

  Συνεπως δεν τιθεται θεμα, το ζητημα ειναι λυμενο απο το Δικαιο της Θαλασσας.

  Ο Βοσπορος και ο Ελλησποντος ειναι τουρκικα χωρικα υδατα αλλα η διεθνης ναυσιπλοϊα διερχεται ελευθερα. Τα στενα της Δανιας ειναι δανικα και σουηδικα χωρικα υδατα, αλλα τα ρωσικα πλοια διερχονται χωρις προβλημα, ακομα και τα πολεμικα. Το ιδιο ισχυει στο Σουέζ, στο Γιβραλτάρ, στα στενα του Άντεν, στα στενα του Ορμουζ, στο Αρχιπελαγος της Ινδονησιας, και γενικως παντου.

  Η τιπιυετηση αυτη του Κατρούγκαλου ειναι εγκληματικη. Ειναι υποπτο το γεγονος οτι ο Δένδιας αποφευγει να μας πει ευθεως αν η σημερινη Κυβερνηση αποδεχεται ή απορρίπτει την απαραδεκτη αυτη θεση αυτη των προηγουμενων.

  1. Σωστός.

   Ουσιαστικά ο υπουργός των εξωτερικών της Ελλάδας υποστηρίζει τη θέση της Τουρκίας!
   Το ίδιο «επιχείρημα» χρησιμοποιούν και οι Τούρκοι για την μη επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

 6. Εάν περιμένατε από το τσιράκι (γνωρίζετε πολύ καλά το Boss, από «R» αρχίζει, περιούσιος είναι), να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει τα Ελληνικά κεκτημένα από όλες τις διεθνείς συνθήκες, μάλλον ονειροπολείτε ! !!

 7. Από όπου και να το πάρεις, αριστερά,δεξιά κτλ το υπουργείο εξωτερικών αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με τη περίοδο Κοτζιά είναι μέρα με τη νύχτα….ο χοντρούλης με τα γυαλιά ήξερε τη έκανε και ας ήταν και τελείως αριστερός…Το Δένδια τον έχουν του κλωτσου και του μπάτσου….

 8. Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι τεράστιο λάθος. Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του Δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής. Η Ελλάδα έχει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δικαιούται να τα ασκήσει. Δικαιούται να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της, αυτό είναι προφανές. Όμως, νομίζω ότι η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση. Θα οδηγήσει σε επιδείνωση

  Οι απαντησεις του κυριου το μονο που δειχνουν ειναι το τραγικο φοβικο συνδρομο που τον κατεχει και τιποτε αλλο

  Δηλ ειναι λαθος να ασκησουμε τα κυριαρχικα μας δικαιωματα αυτο λεει

  Καλα θα κανει ο κυριος να παραιτηθει
  Και την ιδια στιγμη εχουμε

   1. Κάλά άς πληρωσει ο Χάτζηνικολάου οσους εχει άπληρωτους πρωτά κάι μετά άς πάράστησει τον δημοσιογράφο.
    Ολά στημενά άπο στημενες συνεντευξεις με ερωτησεις πάσες γιά γελιά χωρις άντιλογο η άποκάλυψεις, μεχρι στημενες θεσεις στημενων πολιτικων .
    Τους ψηφιζουν ομως οι περισσοτεροι μονομάνιάκά οτι κάι νά κάνουν .
    Τελικά η χωρά επιβιωσε μετά άπο χιλιάδες χρονιά εισβολων κάτάκτησεων κάι συμφορων κάι θά εξάφάνιστει άπο την δημοκράτιά κάι τους υπάλληλισκους τυπου Δενδιά κάι σιά.
    Η διάφορά με την Τουρκιά κάι την ποιοτητά η εστω την φιλοπάτριά του πολιτικου προσωπικου της εινάι χάωδης.
    Εδω ολά εξάγοράζοντάι ενάντι πινάκιου φάκης..
    Οσο πιο ιερο κάι πολυτιμο κάτι τοσο κάι χάμηλοτερη τιμη πιάνει στά χεριά των πολιτικων.
    Το οτι σχολιάζουμε εδω κάι άλλου γιά ιδεάτους εξοπλισμους με γνωμονά το εθνικο συμφερον κάτάντά πλεον βιτσιο άφου ολο το επερχομενο εγκλημά εινάι προμελετημενο κάι ελάχιστά άπο τά κρισιμά γιά την επιβιωση μάς θά υλοποιηθουν.
    Ενά βημά εμπρος δεκά πισω.

 9. Νομίζω πως τα λεγόμενα απο υπουργούς εξωτερικών κι ΥΕΘΑ καλό είναι να μην τα παίρνουμε πολύ τοις μετρητοίς καθώς είναι υποχρεωμένοι να λένε κάποια κοινότοπα και κοινότυπα πράγματα (κοινότοπα είναι πράγματα προφανή στο σύμπαν αρα δεν προσθέτουν στις γνώσεις μας, κοινότυπα είναι πράγματα που πρέπει να πουν ασχέτως αν τα πιστεύουν πχ πόσο αγαπάνε την Τουρκία).

  Το θεμα είναι να μην πιστεύει όσα είπε. Ειδικά σε σχέση με την τουρκία. Αλλά αυτό θα φανεί απο τις πράξεις.

  Εγώ εύχομαι καλό έργο, τίποτε άλλο.

 10. ΑΥΤΟΙΝ είναι που ψήφισε ι ελληνικός λαός διοχνοχντας τους προηγούμενους που τον κυβερνούσαν επιδει βάφτισε τους γείτονές μας βορειομακεδονες……τουλάχιστον οι προηγούμενοι το κάναν αυτό ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να αντισταθούν με σθένος για Αιγαίο και για Κύπρο…Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΥΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΊΚΑΙΟ…ΓΙΑΥΤΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ κανείς να σου δώσει δίκιο ή άδικο…Η μόνη λύση που υπάρχει είναι αγοράζεις 30 δις όπλα τα βάζεις σε στεριά ,αέρα και θάλασσα και λες «ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΦΗΣΒΗΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ Η ΘΆΛΑΣΣΑ ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ….ΜΟΝΟ Η ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΝΑΝΤΙ ΥΩΝ ΤΟΥΤΚΩΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΣΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ…,γιατί κακά τα ψέματα είδαμε τι χουνερια έπαθε η Τουρκία σε Λυβίη,Κουρδιστάν-Συρια….μια χούφτα αντάρτες τους κάναν τα αλατιού…..Φανταστείτε τι μπορούμε να τους κάνουμε εμείς…..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 18 ΔΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΛΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ….μετά κανεις μονομερής αναλυτική ΑΟΖ με υποστήριξη των Γάλλων και μετά να δω οι Τούρκοι τι θα κάνουν….με λόγια και συζητήσεις δεν λέγονται τα προβλήματα μόνο με αποφασιστικά και αρχιδ@@α εργα πίνετε το πρόβλημα…αλλά σιγά ο «φιλτατος » υπουργός να βιαστικές ποτέ για την θάλασσα μας…ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΔΕΛΦΟΥΛΑ ΤΟΥ ..ΚΑΙ ΟΙ ΓΩΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ….ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ…..ΑΥΤΟ ΕΛΕΓΑΝ…

  1. ‘Ηθελαν να αντισταθούν στο Αιγαίο και την Κύπρο; Γι αυτό ο Κατρούγκαλος και ο Κοτζιάς έλεγε ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και επαναλάμβανε τα επιχειρήματα της Τουρκίας; Γι’ αυτό έλεγε ο Καματερός του ΣΥΡΙΖΑ μακάρι να είχαμε μια Συμφωνία των Πρεσπών για τα Δωδεκάνησα; Γι αυτό κάναν deal με την Τουρκία να εγκαταλείψουν την Κύπρο μόνη της με αντάλλαγμα να τους αφήσουν ήσυχους στο Αιγαίο; Γι αυτό μετέτρεψαν τα νησιά σε ισλαμικές αποικίες; Επειδή ήθελαν να αντισταθούν με σθένος;

   1. Έχεις κάνει δύο σχόλια για το ΣΥΡΙΖΑ και τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά για αυτά που είπε ο Δένδιας δεν είπες κουβέντα.
    Τι έπαθες μήπως δυσκολεύεσαι;
    Και για να μην ξεχνιόμαστε τη συμφωνία των Πρεσπών που προεκλογικά ήταν εθνικά επιζήμια αλλά τώρα θα σεβαστούν και θα τιμήσουν.

    Κατά τα άλλα κατηγορείς τους άλλους και λυπάσαι που κρίσιμα εθνικά θέματα ποδοσφαιροποιούνται και κομματικοποιούνται με φαιδρό τρόπο!!

    Όχι πως οι προηγούμενη ήταν και καλύτεροι αλλά πάει πολύ να μας παριστάνεται και εσείς τους δήθεν πατριώτες που έχετε καταπιεί την εθνικά επιζήμια συμφωνία που τώρα θα σεβαστούν και θα τιμήσουν.

    Έχετε καταπιεί τους λαγούς Κούλη που μιλάνε για συνεκμετάλλευση και Χάγη όπως και τη Ντόρα που είπε μπορεί να χαθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά θα κατοχυρώσουμε τα υπόλοιπα.

    Φυσικά και έχετε καταπιεί τώρα τις δηλώσεις Πέτσα για το κύμα που παρέσυρε το Τουρκικό ερευνητικό μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως και τα χαζογελάκια του Δένδια όπου δήλωσε πως τζάμπα κάνει γεωτρήσεις στις λάσπες στην Κυπριακή ΑΟΖ το Τουρκικό γεωτρύπανο και δεν θα βρούνε τίποτα.

    Και όπως καταλαβαίνεις πατριωτισμός a la carte δεν υπάρχει εκτός και αν είσαι υποκριτής.

     1. Δεν έχει σημασία, ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι ότι θέλει δημοκρατία έχουμε.
      Αλλά όταν οι πολιτικοί κάνουν άστοχες δηλώσεις και εθνικά επικίνδυνες για τα συμφέροντα της χώρας πρέπει όλοι να τα καταδικάζουμε.

 11. Η χαρά των Τούρκων. Άντε να δούμε τί άλλο πρέπει να πούν και να κάνουν για να υπάρξει δημιουργία σοβαρού πατριωτικού πολιτικού φορέα!

 12. Αυτοκαταστροφική πολιτική. Η ειρωνεία είναι πως αυτή ακριβώς η στρατηγική επιλογή της μη στρατιωτικοποίησης
  διά της συνεχούς υποχώρησης της Ελληνικής πλευράς όχι απλός δεν απομακρύνει την πιθανότητα πολέμου αλλά την καθιστά μαθηματικά βέβαιη. Περαιτέρω, η μη άσκησης των εκ του διεθνούς δικαίου απορρεόντων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους καθιστούν εμάς, προ της Τουρκίας, παραβάτες και υποσκάπτοντες το κύρος του αυτού δικαίου. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, πρακτικά, δικαίωμα που δεν ασκήται κατ’ επιλογήν του δικαιούχου δεν υφίσταται εκ των πραγμάτων, ακόμα και εάν προβλέπεται εκ της νομολογίας. Πέραν τούτου, η διαμόρφωσης του εκάστοτε ‘διεθνούς δίκαιου’ είναι μια δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία. Η μέχρι τώρα στάση μας επιτρέπει την σταδιακή εμπέδωση των, βάση των επί του παρόντος ισχυόντων νόμων, παρανόμων αξιώσεων της Τουρκίας και τη μελλοντική παγίωση τους ως δίκαιο. Να επισημάνω τις διεθνείς προεκτάσεις του θέματος, καθώς παρόμοιες αιτιάσεις και συμπεριφορά με την Τουρκία εμφανίζει και η Κίνα σχετικά με το καθορισμό των θαλασσίων
  ζωνών με τα συνορεύοντα αυτής κράτη.
  Γενικώς από τα λεγόμενα του κ. Υπουργού καταλαβαίνω πως κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και συμπεραίνει πως άπαντα τα κράτη με οποία συσχετιζόμεθα και αλληλεπιδρούμε, έχουν απολέσει τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές βλέψεις τους. Δυστυχώς για εμάς αυτό είναι το απολύτως αντίθετο της πραγματικότητος.

 13. ΟΛΙΓΙΣΤΟΙ ΦΟΒΙΚΟΙ ΑΒΟΥΛΟΙ….Το μοναδικό παράκτιο κράτος στον ΠΛΑΝΗΤΗ με τον μεγαλύτερο ΕΜΠΟΡΙΚΟ στόλο, με 15.000 χλμ μηκος ακτογραμμής όσο η Αφρικανική Ήπειρος και δεν έχει ασκήσει το παραμικρό δικαίωμα που μπορεί να έχει ως παράκτιο κράτος.
  -είναι η μόνη στον κόσμο η οποία έχει ορίσει τα χωρικά της ύδατα στα 6 ν.μ. και δεν τα επεκτείνει στα 12 γιατί η Τουρκία θα της κάνει πόλεμο και λέει ότι διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης από 1994. Αλήθεια;; Πιστεύουν ότι το πιστεύουμε;; Πλέον έχει καταστατεί τόσα χρόνια μετά εθιμικό δίκαιο η ΜΗ επέκταση.
  -δικαιούμαστε αλιευτική ζώνη και ΔΕΝ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΥΜΕ, και οι Τουρκοι φτάνουν να ψαρεύουν δικά μας αλιευτικά αποθέματα ακόμα και έξω από το Σούνιο σε διεθνη ύδατα και να μας τα πουλάνε για…..δικά τους.
  1983
  με το άρθρο 6 του Κανονισμού 170/1983 περί θεσπίσεως κοινοτικού καθεστώτος διατηρήσεως και διαχειρίσεως των αλιευτικών πόρων, ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις αλιευτικές τους ζώνες στα 12 ν.μίλια.
  1992
  με έναν νέο κανονισμό της Ε.Ε, τον 3760/92 και προέτρεψε εκ νέου τα κράτη-μέλη να επεκτείνουν τις εθνικές ζώνες αλιείας στα 12 μίλια.
  2002
  Η Ε.Ε με τον κανονισμό 2371/2002 ζήτησε να διατηρηθούν «οι κανόνες που ισχύουν σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης σε πόρους στις ζώνες των 12 ναυτικών μιλίων των κρατών μελών» μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.
  2013
  Ο τελευταίος εν ισχύι κανονισμός της ΕΕ σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική είναι ο 1380/2013. Στο άρθρο 20 προβλέπεται ρητώς ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα… για τη διατήρηση και τη διαχείριση αποθεμάτων ιχθύων καθώς και … θαλάσσιων οικοσυστημάτων εντός 12 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης τους».
  η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 να εφαρμόσει την περίφημη «Οδηγία 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
  ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός δεν μπορεί να περιλαμβάνει την εξαιρετικά στενή περιοχή των 6 μιλίων από τις ακτές (περίπου 11 χιλιόμετρα).
  Ένας σωστός χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει και τη διατήρηση ή βελτίωση της καταστάσεως των θαλάσσιων οικοσυστημάτων εντός 12 ναυτικών μιλίων και την ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες.
  Η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει θεσπίσει χωρικά ύδατα 12 ν.μιλίων και η χώρα με τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες παγκοσμίως!
  ΚΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΟΖ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ Η ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ.

  Η πολιτική του να ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ τίποτα γιατί ο άλλος θα σου κάνει ντα, θεωρείται….ΠΟΛΙΤΙΚΗ λογικής και Ψυχραιμίας.
  Στο δια ταύτα. Η Ιταλία δεν ΣΥΜΦΩΝΕΙ με ΑΟΖ γιατί έχει λέει παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα έξω από τις ακτές των Επτανήσων.
  Η Αίγυπτος…δεν συμφωνεί με την επήρρεια του Καστελορρίζου και ακόμα το ΣΥΖΗΤΑΜΕ και δεν βρίσκουμε ΛΥΣΗ.
  Με την Αλβανία είδαμε τί έγινε…ακύρωσε τη συμφωνία το Δικαστήριο της γειτονικής χώρας μετά από πιέσεις της Τουρκίας.
  Η κυβέρνηση Σαρατζ την οποία εξακολουθούμε να ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, αναρωτιέμα ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ, λέει μας…ξεγέλασε.
  Ακόμα ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ρε να το λέει;;; ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ;; Δεν κατανοεί ότι ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ και γελοιοποιεί και τη ΧΩΡΑ;
  Όσο για το τί έγινε με την Κύπρο;; στα της ΑΟΖ;;
  Δείτε το παρακάτω για την ξεφτίλα
  https://www.sigmalive.com/news/greece/601366/otan-i-athina-diegrafe-aoz-kastelorizou-gia-na-min-enoxlei-tin-agkyravinteo
  «Τα προηγούμενα χρόνια Κύπρος και Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να προβούν σε μια «κίνηση ματ» απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο η ευκαιρία αυτή χάθηκε σκανδαλωδώς το 2003. Συγκεκριμένα, στις 17 Φεβρουαρίου του 2003 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου σχετικά με την εκμετάλλευση των δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, με το θέμα να χειρίζεται ο τότε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

  Όπως αποκάλυψε ο κ. Ρολάνδης σε παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή σε ελλαδικό κανάλι, το 2003 η Αθήνα είχε ζητήσει από τη Λευκωσία, στη συμφωνία οριοθέτησης που θα έκανε με την Αίγυπτο να μείνει 5 ναυτικά μίλια ανατολικότερα στο δυτικό άκρο, όπως και έγινε. Υπενθυμίζεται ότι τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και η παραίνεση αυτή προς τη Λευκωσία έγινε, προφανώς, για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι, αφού η συμφωνία θα αποδεικνύει πως το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ.
  Το 2011 ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επαναβεβαίωσε τα όσα διαδραματίστηκαν τότε, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής στο ΡΙΚ. «Η Ελλάδα ήταν πάντα διστακτική να εγείρει θέματα, στα οποία έχει διαφορές με την Τουρκία για το δίκαιο της θάλασσας. […] Ηγέρθη θέμα γιατί, αν η Ελλάδα μετρούσε τη δική της περιοχή από το Καστελόριζο, που είναι το ακραίο σημείο, προς την Κύπρο τότε αλλού θα ήταν η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας». Σε αυτό το σημείο ο κ. Ρολάνδης επικαλείται, μάλιστα, και πρακτικά συνεδριάσεων στο γραφείο του τότε γενικού εισαγγελέα, με αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο οποίος «παρακάλεσε» την κυπριακή πλευρά να μην υπογράψει την αρχική θαλάσσια οριοθέτηση. «Μας είπε το εξής: Αν δεχτούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, τότε η μέση γραμμή θα είναι μέχρι εδώ. Αν δεχτούμε την Τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού. Ο κ. (τάδε) για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προέτρεψε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 8 ναυτικά μίλια μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί, ούτως ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες».

  Όλα αυτά που λέει ο ΥΠΕΞ και ο κάθε Έλληνας ΥΠΕΞ είναι διαχρονικά προφάσεις εν αμαρτίαις.
  ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
  Όταν αυτά που ΕΠΡΕΠΕ να γίνουν ΔΕΝ έγιναν το 2003 που οι στρατιωτικοί οικονομικοί δημογραφικοί συσχετισμοί δυνάμεων ήταν άλλοι από σήμερα ΠΟΙΟΣ λογικός άνθρωπος περιμένει ότι θα γίνει κάτι σήμερα ή μελλοντικά; ΚΑΝΕΙΣ.

 14. Η επιτομή της δουλοπρέπειας και του ραγιαδισμού. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς κανένα καλό σε αυτόν το πολύπαθο και ιστορικό χώρο που ζούμε με τέτοιο ανίκανο και φοβισμένο πολιτικό, ελληνόφωνο και μασωνικό προσωπικό.

  1. Έτσι ακριβώς.

   Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως καταφέραμε από τη μεγαλειώδη συμφωνία των Σεβρών του Ελευθέριου Βενιζέλου να έχουμε καταντήσει ακόμα και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας να τίθενται σε αμφιβολία.
   Όσο σκέφτομαι πως με το σωστό πολιτικό προσωπικό η Ελλάδα σήμερα θα ήταν άλλη χώρα δεν το χωράει το κεφάλι μου.
   Και το κακό συνεχίζεται.
   Δεν είναι στραβός ο γιαλός απλά αυτοί στραβά αρμενίζουν και δυστυχώς αυτό γίνετε διαχρονικά.

   Εδώ έφτασε στο σημείο η επιτροπή Ελλάδα 2021 να αποκαλεί τον Καποδίστρια δικτάτορα!!

 15. Όσο έχουμε κοινωνία «τραβεστί» (που δεν καταλαβαίνει ότι για να ζήσει το έθνος πρέπει να υπάρχει κράτος και vis versa)
  άλλο τόσο θα έχουμε πολιτικό σύστημα «τραβεστί» με παρόμοιες απόψεις (γιατί κοινωνία καθρέφτης σου είμαι και σου μοιάζω)
  και επομένως ένα κράτος με κυριαρχικά δικαιώματα «τραβεστί», δλδ μειωμένης κυριαρχίας ΌΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  Όσο ισχύουν τα παραπάνω:
  -δε θα έχουμε πολιτική μακρόχρονη για δημογραφικό
  -ουτε εκπαιδευτικό σύστημα που να φτιάχνει πολίτες να αγαπούν το κράτος την πατρίδα.
  -ούτε αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο
  -ουτε αποκέντρωση
  -ουτε αυτονονομη εξωτερικη πολιτικη
  -βιομηχανια-αμυντικη κλπ

 16. 1. «Βόρεια Μακεδονία» κύριε ΥΠΕΞ; Αλήθεια; Είναι νόμιμο άρα και «ηθικό» ε? Μεγάλη σχολή αυτή!
  2. Το νέο αφήγημα – «η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του Δικαίου στο στάδιο των ενεργειών «… Σύμφωνα με αυτό, ΔΕΝ αντιδράμε με όπλα, αλλά περιοριζόμαστε σε ρηματικές ανακοινώσεις στα διεθνή φόρα… και το βασικότερο – επαφιόμαστε στους «συμμάχους» μας και στις «στρατηγικές» μας συμφωνίες…

  Το αφήγημα δεν είναι νέο.
  Είναι βασισμένο στον «ύπνο του δικαίου» – που αποσκοπεί στον νοητικό καθ ησυχασμό ο οποίος επέρχεται ως συνειδητή αντίδραση στις (επαναλαμβανόμενες) επικλήσεις στο «διεθνές δίκαιο» και στις «στρατηγικές συμμαχίες».
  Η τακτική αυτή, οδηγεί στην αδράνεια και και έχει σκοπό την νωθρότητα ως συνήθεια, βάσει των οποίων μπορούν σε βάθος χρόνου να γίνουν περικοπές στο αξιόμαχο του προσωπικού και τεχνικού δυναμικού, επικαλούμενοι και του 100ετούς μνημονίου!

  Και συνεχίζουμε το «ποίημα» – ΝΑΙ στην ΤΟΥΡΚΑ με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

  – ΝΑΙ στον «πολιτισμό» και ξαναγράψιμο της ιστορίας από Αλαφούζο/Γιάννα/ΕΛΙΑΜΕΠ…
  – ΝΑΙ στην ΕΟΚ/ΕΕ/Μεσογειακή Ένωση/ ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν στο μέλλον
  – ΝΑΙ στα ΜΟΕ
  – ΝΑΙ στη (Συν ?) – ομοσπονδία στην Κύπρο
  – ΝΑΙ στη Συν-εκμετάλλευση κοιτασμάτων
  – ΝΑΙ στη Συν-διαχείριση του Αιγαίου

  Αργά – αλλά σταθερά. Αυτό δεν μπορούμε να μαρτυρήσουμε σε βάθος χρόνου;

  Κομματικά τώρα, το παραμύθι συνεχίζεται…
  Οι «χρωματικές» εκφάνσεις της εκάστοτε πολιτικής διακυβέρνησης αλλάζουν ανά λίγα χρόνια (γιατί υπάρχει και το «concept» του «republic» που πρέπει να συντηρηθεί). Οι πολιτικές πράξεις και αποφάσεις όμως είναι διακομματικές. Έχουν ήδη συμφωνηθεί. Οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Αλλάζουν ΜΟΝΟ οι «καταλληλότεροι» να τις υπηρετήσουν.
  ΠΑΝΤΑ με την ψήφο μας στην «δημοκρατία του «1 λεπτού τα 4 χρόνια» – όσο χρειάζεται να ψηφίσεις κάθε φορά που έχουμε εκλογές…

  Και μετά;

  ΤΑΥΤΙΣΗ με το «άρμα» του κόμματος που ψηφίσαμε…
  Και παρακολουθούμε το «ποίημα», κοινώς, την αφήγηση…

  ΠΑΣΟΚ (Παπανδρεϊκό, Σημιτικό, ξανθό),
  ΝΔ (κάθε πτέρυγας – Καραμανλής, Σαμαράς, Μητσοτάκης),
  ΣΥΡΙΖΑ (κάθε απόχρωσης – ΡΟΖ, μνημονιακοί)
  κλπ «συνιστώσες»…
  αποτελούν το Βαθύ Κράτος της Νέας Τάξης κυβερνώντας την Ελλάδα.

  Κάθε φορά, αλλάζει μόνο το αφήγημα…
  η ρητορική δεινότητα είναι σημαντική μόνο για το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει το αφήγημα.

  Το «νόμιμο άρα και ηθικό δόγμα» δόγμα το διαδέχθηκε το «λεφτά υπάρχουν»,
  μετά το «μαζί τα φάγαμε» μετά το «έξω από τα μνημόνια / θα διαγράψουμε το χρέος» .

  Το «Βόρεια Μακεδονία» είχε προαποφασιστεί από καιρό.
  Το διακήρυξε επίσημα η Ντόρα όταν ήταν ΥΠΕΞ επί Καραμανλή ως «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».
  (Δεν τολμούσε τότε να το πει Βόρεια Μακεδονία).

  Όπως και η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό.
  Πως το λέει ακόμη η Ντόρα μονότονα; Είμαστε υπέρ της «Διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
  Αυτή κάνει κο(υ)μάντο!

  Μεταναστευτικό;
  Μια από τα ίδια. Διαφωνούν στο που θα είναι οι δομές, ή αν θα είναι ανοικτές ή κλειστές, όχι στο αν πρέπει να δεχόμαστε κάθε άνθρωπο από κάθε φυλή. Ούτε ο ΟΗΕ ούτε κάποια χώρα με όραμα τον διεθνισμό δεν το δέχεται αυτό. Εμείς πρωτοπορούμε. Ο χειρισμός του Έβρου φαίνεται να αποτελεί (ευχάριστη) εξαίρεση.
  Τι θα γίνει με τα «ξύλινα τοίχη» της θάλασσας όμως;

  Σε όλα συμφωνούν – επί της ουσίας!
  Και προς υποστήριξη του μέγα-αφηγήματος του «republic» διαφοροποιούνται στα ελάσσονα ζητήματα,
  «ψαρεύοντας» μόνο το βράδυ όταν τα ψάρια κοιμούνται…

  Ποιος καταλληλότερος να κάνει το ΟΧΙ (στο δημοψήφισμα) – μεγάλο ΝΑΙ και να εξασφαλίσει την «δημοκρατική» αποδοχή στο νοητικό υπόβαθρο που απαιτούνταν,και που με λίγα λόγια έλεγε ΝΑΙ στο Παγκάλιο αφήγημα «μαζί τα φάγαμε», (οι της απανταχού της γης μαζί οι τραπεζίτες), τώρα περήφανε Έλληνα θα πληρώνεις για 100 χρόνια;

  Ο aristeros Alexis!
  Με τις αβάντες της Ν.Δ. και του πρώην ΠτΔ φυσικά…

  Το Alexis της επανάστασης των καταλήψεων, που μετά βέβαια, έγινε μνημονικός.
  (Όπως κάθε γνήσιος νεο-συντηρητικός της σχολής του Σικάγο ένα πράγμα!)

  Και να μαξιλαράκι 35 δις με περικοπές στα πάντα αλλά ΕΙΔΙΚΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις!
  Γιατί αυτές φοβούνται!
  Και έτσι ξαφνικά – (μεταξύ άλλων) – Ένδοξο Ελληνικό Ναυτικό – στον πάγο!
  (… το νέο αφήγημα συντηρεί τον μύθο του με ενέσεις περηφάνιας και φέρνει κάθε εβδομάδα, της μεγαλόχαρης τα μάτια.
  [email protected], AB, ticonderoga, LCS, Sa’ar, PESCO, MMSC, ALS… – όλα μαζί και η Αλίκη στο Ναυτικό παιδιά… – στα χνάρια του «mobility» Φ. Κουβέλη… )

  Και αφού το Alexis βγήκε χαρισματικός, γιατί να μην δώσει και την Μακεδονία;

  Win-Win – για όλους (Ν.Δ «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. Σκοπιανούς, κλπ συμμαχικές δυνάμεις).
  Τσόνταρε λίγο και το ότι οι διαδηλώσεις ήταν «απολιτίκ» – θυμάστε;
  Φαντάζεστε τότε, Γεωργιάδη / Δένδια να υποστήριζουν με «σθένος» στο Σύνταγμα και στην Θεσσαλονίκη το κάτω τα χέρια από την Μακεδονία; Ποιος θα κυβερνούσε τώρα; (Κάποιος θα βρισκόταν βέβαια – πάντα βρίσκεται λύση).

  Και πως το κατάφερε το Alexis; Με τους ΑΝ-ΕΛ.
  Χαρακτηριστικό π.χ. η τραγικότητα του αριστερού Zourari (και όχι μόνο),
  που ενώ εκπροσωπούσε ως βουλευτής τους ψηφοφόρους της «δεξιάς» παράταξης των «Ανεξαρτήτων» Ελλήνων,
  η aristeri του ιδεολογία τελικά υπερτέρησε και το αίμα των Μακεδονικών Αγώνων σπιλώθηκε με το κατάπτυστο νεο-ταξικό κείμενο της συνθήκης των Πρεσπών, της μπασταρδολογούσας νέας εποχής.

  ΑΟΖ, 12νμ, όπως και ότι νεωτερισμό φέρει η μετά COVID-19 νέα-νέα εποχή έπονται.

  Είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να φέρει προ τετελεσμένων τα συμφωνηθέντα που επιθυμεί το Βαθύ Κράτος,
  ή θα απαιτηθεί μια νέα «οικουμενική» κυβέρνηση για να υπογράψει ξανά το «νόμιμο» και να μας υποδείξει το «ηθικό»;

  Θα κερδίσει το αφήγημα και η θαλπωρή της αδράνειας (ύπνος του δικαίου);
  Ο «Athan» της Π&Δ και ο κάθε «Athan», στον οποίο αναφέρεται ο «Μιχάλης» εύστοχα παραπάνω,
  θέλει να είναι θύμα πλάνης, θέλει να δικαιώθει ως εκφαστής του Γ.Γεωργαλά, ή θα ακολουθήσει άλλον δρόμο;
  Θα κριθεί από τις επιλογές του. Όπως όλοι μας.

  Όσον αφορά τους υπόλοιπους Έλληνες…

  Το μεγαλύτερο τέχνασμα του διαβόλου, λέγεται πως είναι, το ότι έχει ΠΕΙΣΕΙ για το ότι δεν υπάρχει.

  Κατά αντιστοιχία, το Βαθύ Κράτος που μας κυβερνάει εδώ και δεκαετίες, δεν αποκαλύπτεται.
  Δεν έχει (ακόμη) κομματικό όνομα. Δεν φανερώνεται. Λειτουργεί δια αντιπροσώπων. Είναι διακομματικό.
  Γιατί όσο λειτουργεί εν κρυπτώ, καταφέρνει να εκμηδενίσει την δημιουργία αντιθέτου πόλου. Και διά της συνεχούς κάλυψης, αλλάζει (κομματικό) χρώμα – αφήνοντας μόνο του κάθε φορά τον ψηφοφόρο να ξεπεράσει το τραύμα απενοχοποίησης και από-ταύτισης του με το κόμμα που ψήφισε την τελευταία φορά. Και αυτός, πάνω στην βιασύνη του να μην μείνει μόνος, τρέχει εννίοτε να καβαλήσει τον επόμενο φορέα (wagon) που θα τον επαναφέρει στο κοπάδι.
  Και το αφήγημα συνεχίζεται – με άλλον παρουσιαστή…

  Ζούμε ιστορικές στιγμές.

  Οι μάσκες όμως πέφτουν.
  Το Βαθύ Κράτος σύντομα θα ξεδιπλώσει τα φτερά του – το αφήγημα θα αλλάξει οριστικά.
  Το «όνειρο» για κάποιους θα σβήσει – ο εχθρός θα έχει αποκαλυφθεί.
  Και τότε θα μετρηθούν συλλογικά και ατομικά όλες μας οι επιλογές – ως άτομα και ως Έθνος Ελλήνων.

  Μέχρι τότε…
  Μαύρη μούτζα στο «republic» και στο Βαθύ Κράτος και καλή τύχη.

 17. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνουμε, αν δούμε πλοία και γεωτρύπανα των απέναντι να έρχοντε Κρήτη. Μάλλον εμείς θα συνεχίζουμε να κοιτάμε πιο πολύ το μπανάκι μας, το φραπεδάκι μας και ας τον κόσμο να καίγετε.
  Καλό θα είναι αν γίνει, μπας και ξυπνήσει κανείς εκεί πάνω και όλλη οι κοινωνία για να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε βαριά επένδυση στην Άμυνα. Τα κούφια λόγια μας, οι διπλωματίες πέρι διεθνούς δικαίου και οι «φίλοι» οι σύμμαχοι μας τα βαρέθηκαν και οι Ευρωπαίοι, δεν έχουν καμιά αξία. Ζούμε σε εποχές που ΌΠΟΙΟΣ ΈΧΕΙ ΤΑ ΌΠΛΑ, ΈΧΕΙ Ή ΒΡΊΣΚΕΙ ΤΟ ΔΊΚΑΙΟ ΤΟΥ.
  Η Τουρκία όπως μας λένε να πιστέψουμε αιμοραγεί και τα τελευταία χρόνια πρέπει τουλάχιστον πέντε φορές να είχε οικονομικά πεθάνει. Δεν αμέλησε ποτέ την άμυνα και βιομηχανία της, συνεχίζει να επενδύει, να αναβαθμίζει, να παράγει και να εξάγει. Οικονομικά προβλήματα έχουν όλλοι, αλλά αν δεν μπορείς και δε κάνεις κίνηση να προστατέψεις αυτά που έχεις, θα έρθει άλλος να σου τα πάρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *