Στο ζήτημα της επιλογής νέου μαχητικού αναφερθήκαμε προ καιρού (https://defencereview.gr/neo-machitiko-gia-tin-polemiki-aeroporia-meros-a-ti-pragmatika-chreiazomaste/), αναλύοντας ορισμένες κρίσιμες –πάντα κατά την ταπεινή μας άποψη- παραμέτρους. Με το κλείσιμο άλλης μίας χρονιάς παντελούς απραξίας, η οποία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άσχημες περιπέτειες αν όχι στην καταστροφή (οι εξελίξεις θα το δείξουν), θεωρούμε εξόχως σκόπιμο και αναγκαίο να διευκρινίσουμε –ξανά- ότι λύσεις έχουμε στη διάθεσή μας. Γιατί για πολλές δεκαετίες έγιναν σημαντικές επενδύσεις στο αεροπορικό Όπλο. Επενδύσεις που αφήσαμε να ρημάξουν τα τελευταία δέκα χρόνια. Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί, όμως προφανέστατα πλέον δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Αναφερθήκαμε λοιπόν στον καθοριστικό παράγοντα που ονομάζεται Κόστος Κύκλου Ζωής για παράδειγμα, στον οποίο ουδέποτε δόθηκε η παραμικρή σημασία μέχρι σήμερα, αναφερθήκαμε στη σχέση κόστους-επιχειρησιακής απόδοσης, αναφερθήκαμε σε λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος και τέλος αναφερθήκαμε στο ποιες θεωρούμε ότι είναι πραγματικά οι ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες. Οι ενδιάμεσες λύσεις που θα αναλύσουμε παρακάτω, δεν είναι κάτι καινούριο… Είναι πράγματα που έχουμε ξαναγράψει και εκτός από τα διαθέσιμα δεδομένα, «πηγάζουν» και από την κοινή λογική.
Επειδή τα ερωτήματα και οι παρατηρήσεις σας είναι πολλά, πριν πάμε σε οποιασδήποτε μορφής παρουσίαση νέου μαχητικού, θα κάνουμε πρώτα μία αναφορά στο πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια. Μέχρι δηλαδή να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο Νέο Μαχητικό. Θα δούμε δηλαδή πώς θα πάμε «παρακάτω». Ποιο είναι αυτό το «παρακάτω»; Μα τι άλλο… Κυρίες και κύριοι χάσαμε μία ολόκληρη δεκαετία. Και αυτή η δεκαετία μας έχει φέρει τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω επιχειρησιακά… Αυτό είναι το «παρακάτω». Τα 20 χρόνια που πρέπει να «αποκαταστήσουμε» σε ελάχιστον χρόνο. Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
F-16 Fighting Falcon. Θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και για την επόμενη εικοσαετία…
Το F-16 θα αποτελέσει για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον τον κορμό της δύναμης μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να διαφωνήσει κανείς… Το πρόβλημα που έχουμε δημιουργήσει στον εαυτό μας, είναι ότι αντί να διατηρήσουμε πραγματικά ενεργό και αξιόμαχο αυτόν τον κορμό, τον αφήσαμε να απαξιωθεί. Ο εκσυγχρονισμός των Block 30 και Block 50 σε επίπεδο Block 50+ Advanced (με κινητήρα F110 της GE και τον ευρύ αεραγωγό) είναι μονόδρομος ακόμα και σήμερα. Είναι κίνηση η οποία έπρεπε να έχει γίνει 10 χρόνια πριν. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να λαμβάνεται κάποια απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή είναι θηλιά στο λαιμό μας που σφίγγει…
Δεν θα σημειώσουμε τίποτα άλλο σχετικά με το ζήτημα αυτό. Το έχουμε εξαντλήσει… Τα νούμερα άλλωστε μιλούν από μόνα τους. 84 εκσυγχρονισμένα F-16V είναι σταγόνα στον ωκεανό των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας και της ελληνικής αμυντικής μηχανής. Η οποία δεν έχει πλέον μόνο τον εξ ανατολών κίνδυνο να αντιμετωπίσει… Θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τα εφιαλτικά σενάρια παρελθόντων εποχών που «παίζουν» στα Βαλκάνια. Όλα τα δεδομένα «φωνάζουν» ότι έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη τις υπηρεσίες των 71 συνολικά F-16C/D Block 30 (32 μονάδες) και Block 50 (39 μονάδες). Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από την διατήρηση των 155 F-16 πραγματικά αξιόμαχων, με όπλα και συστήματα που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν και να επικρατήσουν. Ακόμα και όταν μετά από 10 χρόνια (ο χρόνος είναι κατά προσέγγιση) θα πάμε στην επιλογή νέου μαχητικού, στη δύναμη των F-16 θα βασιστούμε.
Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και προγράμματα μηδενικού ρίσκου υπάρχουν διαθέσιμα όσο και αν θέλουν να το αποσιωπήσουν κάποιοι… Η ελληνική κυβέρνηση και ιδίως το αρμόδιο ΥΠΕΘΑ, μπορούν να διασφαλίσουν ΑΜΕΣΑ λύση. ΥΠΑΡΧΕΙ και γνωρίζουν ποια είναι. Αν θέλουμε να ακριβολογούμε υπάρχουν πολλές λύσεις. Γιατί από πλευράς πραγματικής αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στα χρόνια της κρίσης. Θέλετε ένα παράδειγμα; Κάτι απλό… Αποθήκες επιστράτων. Υπάρχουν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Με τεράστιο κόστος συντήρησης και ανανέωσης υλικού. Το οποίο φθείρεται με τον καιρό από πολλούς παράγοντες. Με τεράστιο κόστος απασχόλησης στελεχών και πολιτικού προσωπικού. Για ποιο λόγο συνεχίζουν να υπάρχουν; Πόσο δύσκολο είναι ο κάθε Έλληνας πολίτης να έχει χρεωμένα τον ατομικό του ρουχισμό και τα είδη προσωπικής υγιεινής και σε περίπτωση που θα κληθεί στα όπλα να παρουσιαστεί με αυτά; Σε πόσες πραγματικά προηγμένες χώρες, ή σε πόσες χώρες που έχουν πραγματική απειλή (Ισραήλ) υπάρχουν αποθήκες επιστράτων με τη μορφή που τις διατηρούμε εμείς εδώ;
Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα τέτοια παραδείγματα. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να κάνει αναδιοργάνωση, αδιαφορώντας για το αν θα «σπάσει αυγά» μπορεί… Οτιδήποτε άλλο είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο εκσυγχρονισμός των Block 30 και -50 λοιπόν είναι η μία από τις δύο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ και ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ενδιάμεσες λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας. ΠΡΕΠΕΙ να γίνει ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την αντίστοιχη διαδικασία για τα Block 52+ και Block 52+ Advanced. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι απλά καταστροφική για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Mirage 2000-H δεύτερη ενδιάμεση λύση χαμηλού κόστους
Απαντώντας σε φίλο αναγνώστη, το πρώτο πράγμα που θα θέλαμε να διευκρινίσουμε, είναι το ότι αποτελεί ΔΕΔΟΜΕΝΟ πλέον πως τα 62 Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ προς πώληση. Όλα ή μέρος τους. Οι πρώτες αναφορές στον Ελληνικό ειδικό Τύπο στο συγκεκριμένο ζήτημα, την προοπτική δηλαδή να αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία αριθμό Mirage 2000-9 (όχι όλα, αλλοίμονο, 25 θα ήταν αρκετά), είχαν γίνει στις αρχές του 2011. Την περίοδο εκείνη όντως τα ΗΑΕ εξέταζαν το ενδεχόμενο πώλησης του συνόλου των μαχητικών αυτών. Πρώτος υποψήφιος ήταν το Ιράκ, δεύτερος η Αίγυπτος και τρίτος η Ελλάδα.
Σημειώστε ότι το μικρό αραβικό κράτος είχε καταβάλλει το κολοσσιαίο για τα δεδομένα της εποχής (1998) ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της έκδοσης -9, την προμήθεια 30 καινούριων αεροσκαφών, την αναβάθμιση στο ίδιο επίπεδο των 33 εναπομεινάντων (από 36) Mirage 2000RAD/DAD που είχαν αγοραστεί το 1986 και την αγορά όλων των διαθέσιμων στον τύπο όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους (πλήρης γκάμα), μαζί με ατρακτίδια στοχοποίησης Damocles.
H ίδια έκδοση με διαφορετικό σύστημα αυτοπροστασίας και Η/Π (ICMS 2000Mk.3) αποκτήθηκε και από την Πολεμική Αεροπορία ως Mirage 2000-5Mk.2. Για λόγους που ουδείς γνωρίζει, τα ΗΑΕ πήραν πίσω την απόφασή τους να πουλήσουν τα Mirage 2000-9. Πιθανότατα η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το ότι η αραβική χώρα δεν αποφάσισε το 2014 να προβεί στην προμήθεια μαχητικών Rafale, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε και στον –περιορισμένης έκτασης- εκσυγχρονισμό των -9 ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο οποίος ανακοινώθηκε στο τέλος του 2017 (Νοέμβριος) και από ότι έχει γίνει γνωστό θα περιλαμβάνει μόνο την αναβάθμιση του ραντάρ RDY-2 σε RDY-3 (ίδιο με αυτό των ινδικών μαχητικών) και την πιστοποίηση του νέου ατρακτιδίου στοχοποίησης TALIOS.
Δεδομένης επομένως της αναβολής προμήθειας του Rafale από τα ΗΑΕ και φυσικά της μίνι αναβάθμισης των -9 ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ η παραμικρή πιθανότητα να αποκτήσουμε κάποια από τα μαχητικά αυτά. Αυτό τουλάχιστον λένε τα διαθέσιμα στοιχεία και η λογική. ΑΝΤΙΘΕΤΑ… Λόγω της μαζικής αγοράς μαχητικών αεροπλάνων (Rafale, Eurofighter και F-15 !) από το μικρό Εμιράτο του Κατάρ, σίγουρα αναζητούνται ή πρόκειται σύντομα να αναζητηθούν (οι παραδόσεις των Rafale αρχίζουν σε ένα μήνα), αγοραστές για τα μόλις 12 Mirage 2000EDA/DDA, που τα τελευταία 20 χρόνια αποτελούν την αεροπορική δύναμη της μικρής αυτής χώρας. Άποψη μας είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει επισταμένως να τα διαπραγματευτεί. Διατηρούμε μία επιφύλαξη μόνο ως προς το ότι είναι πιθανόν λόγω της σχέσης του με την Τουρκία, το Κατάρ να μας αρνηθεί την πώληση των μαχητικών του…
Η λύση των γαλλικών -5F και των καταριανών -5EDA/DDA είναι οικονομικά εφικτή… Και εξαιρετικά αποδοτική επιχειρησιακά
Τα Mirage 2000-5EDA/DDA του Κατάρ θα είναι κατάλληλα για την Πολεμική Αεροπορία υπό μία προϋπόθεση. Αν ο αριθμός τους συμπληρωθεί από ισάριθμα τουλάχιστον Mirage 2000-5F. Αυτό είναι το πιο λογικό και με τις μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης σενάριο. Γιατί θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τους Γάλλους 20 μαχητικά προκειμένου να συγκροτήσουμε δύο Μοίρες -5. Ελάχιστα πιθανό να μας πουλήσουν τόσα, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το παραπάνω κόστος…
Σαν αεροσκάφη τα καταριανά και τα γαλλικά -5 είναι πανομοιότυπα. Στο World Air Power Journal (Volume 37, Summer 1999), αναφέρεται ότι όπως και τα γαλλικά -5F, τα καταριανά -5EDA είναι εξοπλισμένα με το σύστημα αυτοπροστασίας και Η/Π τύπου ICMS 2000Mk.2 μαζί με εκτοξευτές αναλωσίμων (θερμοβολίδων και αερόφυλλων) Spirale. EΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, αναφέρεται ότι είναι πιστοποιημένα και για τη μεταφορά του stand-off όπλου Black Pearl των MATRA/BAe τότε (σήμερα MBDA). Που δεν είναι παρά έκδοση του SCALP-EG με άλλο όνομα… Αποκτήθηκε δε ως Black Shaheen και από τα ΗΑΕ… Είναι επίσης πιστοποιημένα και για τη μεταφορά του ατρακτιδίου ELINI/SIGINT τύπου ASTAC.
Υπό την προϋπόθεση λοιπόν ότι υπάρχει και η δυνατότητα να αποκτήσουμε 12 έως 15 Mirage 2000-5F από τη Γαλλία, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα… Με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Πρώτα από όλα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία Μοίρα με καθήκοντα αέρος-αέρος (αναχαίτισης) αποκλειστικά. Με δύναμη συγκροτούμενη από -5F και λίγα -5EDA. Κάτι που θα μας επέτρεπε να αξιοποιήσουμε τα 24 Mirage 2000-5Mk.2 και οκτώ τουλάχιστον -5ΕDA/DDA (σύνολο 32 μονάδες) σε ρόλους στρατηγικής κρούσης (SCALP-EG), εναντίον πλοίων (anti-ship κάτι που προϋποθέτει πιστοποίηση του ΑΜ-39 και στις δύο εκδόσεις) και ηλεκτρονικής αναγνώρισης και υποκλοπών (ELINT/SIGINT) μέσω του ατρακτιδίου ASTAC που ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ στα καταριανά μαχητικά. Σε όλα αυτά προσθέστε φυσικά και τις ικανότητες αέρος-αέρος. Συν την αναχαίτιση λοιπόν!
Για ότι αναφέραμε, κόστος θα υπάρξει ΜΟΝΟ για την αγορά των αεροσκαφών και την πιστοποίηση του ΑΜ-39 Εxocet. Έχει γραφτεί σε άλλο ιστότοπο ότι τα -5F και -5EDA/DDA «απέχουν» τεχνολογικά και από πλευράς δυνατοτήτων σε σχέση με τα δικά μας -5Mk.2. AYTO EINAI ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ… Να το γιατί: Το ραντάρ RDY των καταριανών και των γαλλικών -5, παρέχει ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ δυνατότητες σε λειτουργική διαμόρφωση αέρος-αέρος σε σχέση με τα δικά μας -5Mk.2. Δηλαδή όπως και το RDY-2 μπορεί να αποκαλύπτει μεγάλο αριθμό στόχων σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 150 χιλιομέτρων) και ανεξάρτητα από το επίπεδο πτήσης τους. Μπορεί να «κοκκινίσει», να κατηγοριοποιήσει δηλαδή ως πλέον επικίνδυνους τους οκτώ από αυτούς αυτόματα και να εγκλωβίσει ταυτόχρονα μέχρι τέσσερις. Είτε αυτόματα, είτε από επιλογή του πληρώματος. Εναντίον τους μπορεί να εκτοξεύσει ομοβροντία (με χρονικό διαχωρισμό ενός δευτερολέπτου ανά πύραυλο) ισάριθμων MICA EM και IR.
Αντιθέτως… Παρέχει (το RDY) περιορισμένες δυνατότητες αέρος-εδάφους. Εξηγούμε… Τα δικά μας -5Mk.2 (RDY-2) παραδόθηκαν με πλήρεις δυνατότητες αέρος-αέρος , καθώς έφεραν την έκδοση λογισμικού λειτουργίας ραντάρ, συνεργαζόμενων συστημάτων (ΙCMS2000Mk.3) και όπλων SEG 51. Ένα χρόνο μετά την ένταξή τους σε υπηρεσία, απέκτησαν και πλήρεις δυνατότητες αέρος-εδάφους μέσω της ενσωμάτωσης της έκδοσης λογισμικού SEG 52 (GMTI-SAR), ενώ το 2010 ενσωματώθηκε και η SEG53 για τους SCALP-EG.
Γιατί πρέπει άμεσα να επιδιωχθεί η απόκτηση Mirage 2000-5F και -5EDA/DDA
Διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων (-5F/-5EDA και -5Mk.2) –επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε- ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ. Δεν είναι όμως τέτοιες και τόσες ώστε να μην επιτρέπουν την υποστήριξη των μαχητικών και κατ΄ επέκταση την αξιοποίησή τους. Πέρα από το ραντάρ, διαφέρουν από τα -9 και -5Mk.2 ως προς το ότι οι οθόνες του πιλοτηρίου (ίδιας ακριβώς διάταξης κατά τα άλλα) είναι τεχνολογίας CRT (έγχρωμες) και όχι LCD. Το σύστημα ναυτιλίας INS που διαθέτουν επίσης, είναι μία αναβαθμισμένη έκδοση του ULISS 52 (το ULISS 52R) που «φορούσαν» παλιά τα δικά μας Mirage 2000EGM/BGM μέχρι που αντικαταστάθηκε από το INS/GPS τεχνολογίας δακτυλίων λέιζερ ΤΟΤΕΜ 3000 που χρησιμοποιείται στο -5Mk.2. Tα συστήματα αυτά που έχουν εγκατασταθεί στα –EGM/BGM μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε επάνω στα -5F και -5EDA/DDA αν αποκτηθούν. Δεν είναι περίπλοκη διαδικασία ούτε κοστοβόρα. Οι γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρότερης ισχύος από αυτές των -9/-5Mk.2, αλλά είναι ίδιες με αυτές των –EGM/BGM…
Σημειώστε τέλος ότι τα μαχητικά αυτά μπορούν στο μέλλον κάλλιστα να επιχειρήσουν με τους MICA NG. Η πιστοποίηση του όπλου δεν θα είναι μεγάλου κόστους και υψηλού τεχνικού ρίσκου λόγω του μεγάλου βαθμού ομοιότητάς τους με τους MICA EM/IR που σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία. Σημειώστε ακόμα ότι το ραντάρ RDY θα υποστηρίζεται για πολλά ακόμα χρόνια, καθώς θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπηρεσία στην Ινδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τα ΗΑΕ και την Ταϊβάν. Και μία τελευταία διευκρίνιση… Αναφέρεται σε άλλο ιστότοπο ότι τα γαλλικά -5F είναι ταλαιπωρημένα και έχουν αρκετές ώρες πτήσης. Τα καταριανά έχουν σίγουρα λιγότερες ώρες αλλά το θέμα δεν είναι εκεί… Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί και δεν αναφέρεται συχνά, είναι το εξής κατασκευαστικό χαρακτηριστικό του Mirage 2000 και όλων των γαλλικών μαχητικών: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΟ δομικής ζωής. Επομένως μετά από μία γενική επιθεώρηση στην ΕΑΒ θα μπορούν να αξιοποιηθούν ΑΜΕΣΑ χωρίς την ανάγκη δομικών αναβαθμίσεων, που ανέκαθεν ήταν κατασκευαστική απαίτηση μετά από κάποιες ώρες πτήσης για όλα σχεδόν τα αμερικανικά μαχητικά!
Όπως και να έχει, την κατάσταση των μαχητικών (ως προς την καταλληλότητά τους ή όχι) είναι αρμόδιοι να την κρίνουν μόνο οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει μέσω του ΥΕΘΑ να κινηθεί ΑΜΕΣΑ (αυτή είναι η άποψή μας και κάθε διάλογος ευπρόσδεκτος φυσικά) προς την κατεύθυνση της απόκτησης των μεταχειρισμένων -5EDA/DDA και αριθμού -5F. Είναι η πλέον οικονομική και επιχειρησιακά αποδοτική λύση που έχουμε αυτή τη στιγμή. Παράλληλα με αυτή των F-16 που προαναφέραμε. Μέσω της υπογραφής της έρημης αυτής της FOS για τα -5Mk.2 που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν υπογράφει από το 2010-2011 (τυχαίο;), η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευθεί ένα συνολικότερο πακέτο που θα περιλαμβάνει τα μεταχειρισμένα μαχητικά και την πιστοποίηση των Exocet στα -5Mk.2 τουλάχιστον και στα -5EDA/DDA αν είναι οικονομικά εφικτό. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει, αν θέλουμε να έχουμε Αεροπορία και μετά την απόσυρση των Phantom AUP και των παλιών Mirage 2000EG/BG σε λίγα χρόνια. Με δηλώσεις κυρίες και κύριοι ο Τούρκος δεν τρομάζει… Ούτε καν ο Αλβανός! Χρειάζονται πράξεις. Χάσαμε δέκα ολόκληρα χρόνια… Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία μέρα πλέον.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ