Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας της Κροατίας, Damir Krstičević, ανακοίνωσε ότι η Κροατία θα αποκτήσει, από τα αμερικανικά αποθέματα, 84 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M2A2 ODS Bradley (Operation Desert Storm). Από τα 84 οχήματα, τα 60 θα χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά και 24 ως πηγή άντλησης ανταλλακτικών. Πριν την παράδοση τους στην Κροατία, τα οχήματα θα υποβληθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης.

Όπως δήλωσε ο Krstičević, τα οχήματα βρίσκονται σε καθεστώς αποθήκευσης και σε άριστη κατάσταση, από τεχνικής άποψης. Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης τους, καθώς και της δημιουργίας της αναγκαίας υποδομής υποστήριξης τους ανέρχεται στα $ 2-3 εκατομμύρια ανά όχημα (δηλαδή $ 120-180 εκατομμύρια για τα 60 οχήματα). Σε κάθε περίπτωση οι παραδόσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2021.

Η γενική επιθεώρηση-επισκευή και η αναβάθμιση των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί στην Κροατία, από την εταιρία Djuro Djakovic Special Vehicles, σε συνεργασία με την BAE Systems. Μάλιστα ο Krstičević ανέφερε ότι η Κροατία θα λάβει και άμεση οικονομική πίστωση από τις ΗΠΑ, ύψους $ 25 εκατομμυρίων, για την υλοποίηση του προγράμματος. Η πίστωση των $ 25 εκατομμυρίων εντάσσεται στην αμερικανική πρωτοβουλία ERIP (European Recapitalization Incentive Program).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ERIP, οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει την παροχή πιστώσεων ύψους $ 190,7 εκατομμυρίων σε χώρες της Βαλκανικής (Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Σκόπια και Σλοβακία) για να αντικαταστήσουν οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, που διατηρούν σε υπηρεσία. Με το πρόγραμμα ERIP η Ουάσιγκτον στοχεύει όχι μόνο στον περιορισμό των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων σε συμμαχικές ή φιλικές χώρες, αλλά και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ERIP.

Τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για κάθε χώρα είναι: (α) $ 30 εκατομμύρια στην Αλβανία για την προμήθεια ελικοπτέρων (β) $ 30,7 εκατομμύρια στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη για την προμήθεια ελικοπτέρων (γ) $ 25 εκατομμύρια στην Κροατία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού (δ) $ 25 εκατομμύρια για την Ελλάδα για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού (ε) $ 30 εκατομμύρια στα Σκόπια για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού, και (στ) $ 50 εκατομμύρια στη Σλοβακία για την προμήθεια ελικοπτέρων.

Ωστόσο, για την αποδοχή του ποσού και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ERIP υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή (στην περίπτωση αυτή το προγραμμένο ποσό θα διατεθεί σε άλλες χώρες). Αρχικά τα παραπάνω ποσά είναι εφάπαξ και η όποια αγορά θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να περιλαμβάνει τα συστήματα, υπηρεσίες εκπαίδευσης και εν συνεχεία υποστήριξης, έτσι ώστε τα όποια συστήματα επιλεγούν να είναι λειτουργικά και υπηρεσιακά.

Μια άλλη προϋπόθεση είναι η χώρα που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ERIP θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα στο μέλλον, εκτός από την περίπτωση ανταλλακτικών για την υποστήριξη όσων ρωσικών συστημάτων διατηρεί σε υπηρεσία. Τέλος, η χώρα που θα συμμετάσχει στο ERIP θα πρέπει να συνδράμει και αυτή στο πρόγραμμα με ένα ποσό περίπου ίσου με το ποσό που θα λάβει.

Η περίπτωση της Κροατίας έρχεται να μας θυμίσει και το ελληνικό ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος ERIP, αφού Ελλάδα και Κροατία έχουν προϋπολογιστεί με το ίδιο ποσό και για τον ίδιο λόγο συν το ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αποσύρει τα ρωσικής προέλευσης BMP-1 και έχει άμεση ανάγκη από ένα τεθωρακισμένο όχημα, ικανότερο των M-113.

Η απόκτηση ενός αξιόπιστου τεθωρακισμένου οχήματος είναι διακαής πόθος για το Πεζικό, λόγω της γήρανσης του στόλου των M-113 και την αδιαφορία αναβάθμισης των νεότερων «Λεωνίδα». Στο πλαίσιο της σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση αριθμού M2 Bradley. Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε για το θέμα είναι ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει επίσημα, από τις ΗΠΑ, να δοθεί απάντηση αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των M2 Bradley. Το ελληνικό ενδιαφέρον αφορά στην προμήθεια τουλάχιστον 100 οχημάτων για τον εξοπλισμό δύο (2) Μηχανοκίνητων Ταγμάτων Πεζικού, για τον εξοπλισμό ισάριθμων Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών (ΤΘΤ) του Δ’ ΣΣ (Δ’ Σώμα Στρατού) συν οχήματα για την εκπαίδευση και την άντληση ανταλλακτικών.

Εξ όσων γνωρίζουμε ακόμα οι Αμερικανοί δεν έχουν απαντήσει στο ελληνικό αίτημα για το πόσα οχήματα διαθέτουν προς τεχνική αξιολόγηση και ποιας χρονολογίας είναι. Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε φάση αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος: Θα πρέπει οι Αμερικανοί να καθορίσουν τον αριθμό των διαθέσιμων οχημάτων, στη συνέχεια αυτά να αξιολογηθούν από της Ελλάδα, να κατατεθεί ολοκληρωμένη τεχνική και οικονομική μελέτη για το τελικό κόστος, να υπάρξει σύμβαση προμήθειας, να παραληφθούν τα οχήματα και να ενταχθούν σε υπηρεσία, αφού πρώτα υποστούν πρόγραμμα γενικής επιθεώρησης και επισκευής και εκπαιδευτούν τα πληρώματα. Έχουμε δηλαδή ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Για τα τεθωρακισμένα οχήματα του ΕΣ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ευκαιρίες που χάθηκαν μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Περα βρεχει στο ΓΕΣ και το ΥΠΕΘΑ ..
  Ολα σε αρχικο σταδιο ειναι οι Μπελχαρα ,οι τορπιλες ,τα νεα ελικοπτερα ο εκσυγχρονισμος των F-16 και οτιδηποτε μπορει να φανταστει καποιος..
  Σε ενα σοβαρο κρατος οι διαδικασιες για αποκτηση συστηματων ευκαιριων η αλλων που θα επρεπε να ειναι ηδη μερος του οπλοστασιου μας γινοται αστραπιαια και με ελαχιστη νομικιστικη γραφειοκρατια εδω ομως σερνονται αγαλι αγαλι..
  Παλι η Κροατια μας προλαβαινει στα σημεια αφου πηρε τα καλυτερα KW και θα παρει και τα καλυτερα BRADLEY ..
  Εδω να φαμε κανα κουραμπιε στο ΥΠΕΘΑ να πληρωσουμε μερικες χιλιαδες ευρω σε δεξιωσεις ασημαντων με φρου φρου και αρωματα σε καμια λεσχη αξιωματικων,να βαλουμε κανα εξυπνο παγκακι στο ΓΕΝ και απο του χρονου πια και βλεπουμε .
  Ανικανοι και μοιραιοι συναμα.
  Η χωρα βρισκεται υπο αμεση απειλη και ο νομος εκτρωμα του Βενιζελου παραμενει σε ισχυ υποτα και ανεξηγητα ακομη ,ενω οι αδιαφοροι βρισκονται σε εγκεφαλικη κατασταση αρχικου σταδιου ..
  Υποθεσεις που θα επρεπε να μαζευονται το πολυ εντος διμηνου αναβαλλονται ανα εξαμηνο και περιμενουν τον καθε πολιτικο κηφηνα να δωσει την εγκριση του μηπως και πανε απο τον Αννα στον Καιαφα και τελεσφορησουν .
  Κρατος μπανανια ..
  Εννοειται πως εαν ειναι να γινουνε ενεργειες για δημιουργια λαθροχωρων η οτιδηποτε αλλου υπονομευει την χωρα ολα γινονται αστραπιαια και βρισκονται και κονδυλια αμεσα αφου αναδιοχετευονται απο αλλου και οι κατασκευες γινονται εντος ημερων !
  Ολα στην εντελεια.. εκει να τρεξουμε ..
  Κατι που δειχνει και την σκοπιμοτητα ολων αυτων .

   1. μεγαλη ευκαιριααα….καθρεφτάκια για ιθαγενείς δλδ…σου δινω μεταχειρισμενα-παροπλισμένα…που λιάζονται καπου σε μια αλανα σε ερημο..πληρωνω το τυρακι..πληρωνεις την αναβάθμιση ..ακου κει 2 usd$..ΕΥΚΑΙΡΙΑ… α και σε αναγκαζω να μην παρεις στο μελλον πχ s-400 ,Kornet…αλλα να περνεις παντα τα σαπακια που θα σου πουλαω..και οταν θα θες καποιο οπλικο συστημα αμερικανικο που θα κανει την διαφορά με τους απεναντι θα σου χτυπάω την πλατη φιλικα και θα σου λεω..δεν κανουνε αυτα για σενα..μια βυθοκορο και τιποτα μετχειρισμενα απο την καταιγιδα της ερημου και πολλα σε ειναι…να αχρηστεύουμε οτι γαλλικο οπλο εχουμε,,να αχριστευσουμε οτι ρωσσικο οπλο εχουμε..δλδ αυτα που εκαναν τη διαφορα μεχρι χτες με τους απεναντι…και να ορκιστουμε οχι μπελχαρα οχι ραφαλ οχι αναθμιση στα s-300..μονο «ευκαιριες» αμερικανικες adams παλιοτερα και σημερα Bradley του 81’…εχουμε 2019 για λιγο ακομα..θα ειναι ετοιμα πες το 21’…φρεσκαδααααα αυτα ειναι,,βυθοκορος, Bradley 40χρονα και μια ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ NA ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ DJ TIESTO…

  1. Για ποιο λογο σκας αγαπητε?Οταν ερθει η ωρα θα εκπεμψουμε αλλο ενα αυστηρο μηνυμα στην Τουρκια και κοκο τα Μεμετια.Τι τα θελουμε τα οπλα,τα κανονια,τα σπαθια?Εχουμε βρει το υπεροπλο που φοβουνται οι γειτονες.Στην χειροτερη θα επικαλεστουμε να σεβαστουν το Διεθνές Δίκαιο με διαβήματα στους εταιρους μας στην ΕΕ…και σουζα οι Τουρκικές Στρατιες..Για ποιο λογο να επενδυουμε στην Αμυνα και στην αποτροπή οταν καλλιστα αυτα τα χρήματα μπορουν να γινουν παροχες και επιδόματα στους ιθαγενεις?
   Περα απο την πλακα τωρα.Δυστυχως ο Ελληνισμος βαδιζει ολοταχως στην στρατηγικη του σμικρυνση και γιατι οχι στην αρχη του αφανισμου του ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ!Θα αναγκαστουμε να βιωσουμε τεραστια γεωστρατηγικη ηττα που θα γινει ειτε με την δυναμη των όπλων είτε με επονείδιστο συμβιβασμο σε Αιγαιο-Ανατολικη Μεσογειο-Κυπρο..(συνεκμεταλλευση το λενε οι politically correct φωνες),,Παραλληλα συντελειται μια ανευ προηγουμενου εθνολογικη αλλοιωση που αδιαμαρτυτητα δεχομαστε παρ’ολη την δημογραφικη καταρρευση μας..(αλληλεγγυη στους »προσφυγικο» το λενε οι politically correct φωνες)..
   Ειμαστε δυστυχως στο σημειο που δεν υπαρχει γυρισμός.Και πραγματικά απορω με τους Τουρκους που ενω βλεπουνε οτι είμαστε σε πλήρη καταρρευση σε όλους τους τομεις το πανε ακομα λαου-λαου..Για υπερμετρο σεβασμο στον Αιωνιο Εχθρο το βλεπω εγω.Εγω αν ημουνα Ερντογαν θα κλιμακωνα φουλ επιθετικα και ταυτοχρονα σε όλα τα Μετωπα.. εξω απο τον Ναυσταθμο της Σαλαμίνας θα τρύπαγα και θα ελεγα»ελατε να με διωξετε»..Τι φοβαται,μην μας »ξυπνησει»?
   Το Εθνος των Μαραθωνομαχων και των Μακεδονομαχων,το Εθνος των Δερβενακιων,του Σαγγαριου,της Πινδου,του Ρουπελ και της ΕΛΔΥΚ δεν υπαρχει πια..Σε αυτο τον τοπο υπαρχουν απλα καποιοι ανθρωποι που ενδιαφερονται για το GNTM γιατι ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΔΙΑΛΕΞΑΝ..

 2. «Πριν την παράδοση τους στην Κροατία, τα οχήματα θα υποβληθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης»

  Αν μη τι αλλο, ξέρουν να λειτουργουν σωστά. Οποιαδήποτε σύγκριση με τις δικές μας πρακτικές μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

 3. «..Ολα σε αρχικο σταδιο ειναι….»
  σωστά το είπες….
  βασικά είναι σε αρχικά στάδια γιατί θέλουν να χωρεσουν στα προγραμματα τα χρονοδιαγραμματα πληρωμων που είναι πολύ ασφυκτικά.
  Έτσι δε γίνεται δουλειά. Τα 530 μυρια δε φτανουν για φυστίκια στην κυριολεξία.

 4. Ο νόμος του αρχιμασωνου σε ισχύ ακόμη. Πού το παράξενο; Σταδιακή διάλυση και των ενόπλων δυνάμεων ο σκοπός. 43 έτη μ.ό. ηλικίας πληθυσμού, καμμένων ηλιθίων ξερόλων καλοπερασάκηδων στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εποικισμός και τέλος…

 5. Καλά κανει η Κροατία. Διαθέτει σχεδόν 200 εκατ ευρω για 60 ΤΟΜΑ …αφού τα έχει τα δίνει. Εμεις πάλι αν είχαμε αυτά τα χρήματα θα τα βάζαμε πχ για μεγαλη ανακατασκευή και αναβάθμιση των ΜΕΚΟ (οχι την τωρινή), επιπλεον F16 να αναβαθμιστούν κτλ.
  Προφανώς η Ελλαδα ψάχνει deal τύπου ελικοπτέρων Kiowa warrior ..δηλαδη να πάρει 100 TOMA κα μ καποια αναβάθμιση να φτάσει το πολυ 80-100 εκατ έχοντας και 25 εκατομμύρια χρηματοδότηση αμερικανική.
  Προσωπικά ότι παίρνεις ειναι σημαντικο προς τη σωςτη κατεύθυνση ….αλλα οι προτεραιότητες ειναι συγκεκριμένες; …Fos για γαλλικά μας αεροπλανα, ελικόπτερα, τορπίλες νέες, αναμαβθμιση ΜΕΚΟ κτλ. Επίσης, αναμένω να δω τι θα προκύψει απο την συμφωνία με τους Αμερικανούς σε επιπεδο παραχώρησης στρατιωτικού υλικού ..αυτο θα γινε8 το νεο έτος λογικα.

 6. «η χώρα που θα συμμετάσχει στο ERIP θα πρέπει να συνδράμει και αυτή στο πρόγραμμα με ένα ποσό περίπου ίσο με το ποσό που θα λάβει»
  Εμείς «ξοδέψαμε» τα 25 μύρια που μας αναλογούν σε AAV-7, έτσι δεν είναι;
  Η δική μας ισόποση συνδρομή πού είναι;

    1. Η ενημέρωση που έχουμε για τα AAV7 αναφέρει κόστος $ 70 εκατομμύρια, για 12 οχήματα, με πλήρη ανακατασκευή των οχημάτων, ανταλλακτικά, βιβλιογραφία, εγκατάσταση επικοινωνιακού υλικού κτλ. Μπορεί μέρος αυτού του ποσού να καλυφθεί από τα $ 25 εκατομμύρια του προγράμματος. Γενικά, το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι για την Ελλάδα κεντρικό θέμα και εξετάζονται διάφορες λύσεις-προτάσεις.

     1. Εάν μιλάμε για τέτοιο ποσό για 12 οχήματα εντάξει ας σταματήσει τώρα . Ας πάνε να πάρουν με 70 εκατομμύρια καμιά 20ρια μεταχειρισμένα ελικότπερα Ab-412 ή παρόμοια κλάσης για να αερομεταφέρονται.

  1. Με τέτοια τιμή ειναι πανάκριβα όχι ακριβά, με 5εκ. αγόρασε καινούργια η ολλανδία CV9035.

   Σήμερα ειδα κάτι δημοσιεύματα πάλι για αναβάθμιση Μ113Α1, 50 χρονων οχήματα, για τα Λεωνίδας που θέλουν πολύ μικρότερες παρεμβάσεις και ειναι κατά πολύ νεότερα γιατί τα έχουμε παρατημένα και από την άλλη ψαχνουμε για Μ1117, δεν κάνετε κανένα αφιέρωμα στο defencereview για τα Λεωνίδας;

   Με μια προσθήκη ενός RWS Chain Gun 30mm, 2 Spike ή 4-6 ρουκέτες λέιζερ, αυτόματο κιβώτιο, αντιθραυσματική επένδυση και σύγχρονα δίχτυα παραλλαγής anti-IR, γίνονται θανάσιμος εχθρός στα τα εχθρικά προγεφυρώματα και τέλεια αντιαποβατικά.

   1. Πολύ αμφιβάλλω πως το κόστος είναι 5 εκ. ανά Bradley.

    Οι γνωστές κατευθυνόμενες διαρροές όταν θέλουν να κάψουν μια προμήθεια.

    Τα ίδια ακριβώς είχαν γίνει και με τα 400 Abrams.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *