Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών αμυντικών ιστοσελίδων «Defense One» και «DefenseNews» το Αμερικανικό Ναυτικό έχει στη διάθεση του έκθεση η οποία καταγράφει 32 κύρια προβλήματα αξιοπιστίας των πλοίων LCS (Littoral Combat Ship). Επίσης καταγράφει ότι ο μέσος χρόνος συντήρησης και επισκευής των πλοίων είναι δύο εβδομάδες το μήνα. Για να αυξηθεί η αξιοπιστία των πλοίων τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο ουσιαστικό και μόνιμο. Για να γίνει αυτό το Αμερικανικό Ναυτικό όρισε τον Υποναύαρχο Robert Nowakowski, υπεύθυνο για το πρόγραμμα: «Υπάρχουν περί τα 32 κύρια ζητήματα αξιοπιστίας και στις δύο εκδόσεις του LCS», δήλωσε ο Roy Kitchener σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Δευτέρα. (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Η έκθεση που καταγράφει τα προβλήματα ξεκίνησε να συντάσσεται το 2020 με εσωτερικά έγγραφα του Αμερικανικού Ναυτικού, για κάθε πλοίο. Η έκθεση κατατάσσει τα προβλήματα σε τέσσερις τομείς: Αξιοπιστία, διαθεσιμότητα, ισχύ πυρός, προβολή ισχύος. Τα σημαντικότερα από τα 32 ζητήματα είναι εννέα, πέντε για τα πλοία κλάσης «Freedom» και τέσσερα για τα πλοία κλάσης «Independence». Ο Nowakowski δήλωσε ότι επειδή υπάρχουν δύο τύποι LCS με διαφορετικά μηχανικά μέρη και υπό-συστήματα, ο αριθμός των διορθώσεων είναι μεγαλύτερος, ενώ υπήρχε μόνο ένας τύπος πλοίου θα ήταν μικρότερος.

Το κύριο πρόβλημα της κλάσης «Freedom» βρίσκεται στο σύστημα εναλλαγής της μεθόδου πρόωσης, ζήτημα που έχει οδηγήσει σε σειρά αστοχιών σε πολλά πλοία. Όπως δήλωσε ο Nowakowski το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ολοκληρώσει την πρώτη σειρά δοκιμών με νέο σύστημα εναλλαγής της πρόωσης, επί του πλοίου USS «MinneapolisSt. Paul», και θα πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές. Στόχος είναι από το 2022 και μετά τα πλοία LCS να παρουσιάζουν αυξημένη διαθεσιμότητα και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα του μεγάλου χρόνου που απαιτούν οι εργασίες επισκευής, εντός ενός ημερολογιακού μήνα.

Σήμερα, ο μέσος όρος είναι δύο εβδομάδες ανά μήνα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που συντήρηση-επισκευή πρέπει να γίνει σε λιμάνι εκτός ΗΠΑ, όταν το πλοίο βρίσκεται σε αποστολή. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος της επισκευής είναι περί τις 20 ημέρες το μήνα. Αυτό έχει προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα των πλοίων. Στόχος του Αμερικανικού Ναυτικού είναι να μειώσει αυτό το χρόνο στις πέντε ημέρες το πολύ και να αυξήσει το χρόνο μεταξύ των συντηρήσεων, από τον ένα στους δύο μήνες.