Στο πλαίσιο του προγράμματος Land 4503 το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας εξέδωσε Αίτημα Πληροφοριών (RFI) για την προμήθεια 29 νέων επιθετικών ελικοπτέρων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα 22 ευρωπαϊκά EC-665 Tiger. Από τα 29 νέα επιθετικά ελικόπτερα τα 24 θα είναι επιχειρησιακά, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος τα πρώτα 12 ελικόπτερα θα πρέπει να αποκτήσουν Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC) μέχρι το 2026, ενώ Πλήρης Επιχειρησιακή Ικανότητα (FOC) θα πρέπει να αποκτήσουν μέχρι το 2028. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις IOC σημαίνει ανάπτυξη, ανά πάσα στιγμή, τεσσάρων ελικοπτέρων, ενώ τα άλλα οκτώ θα λειτουργούν, ανά τετράδες, ως ενισχυτές ισχύος και ως εκπαιδευτικά.

Το RFI αναφέρει ότι τα νέα ελικόπτερα θα πρέπει να είναι ώριμες σχεδιάσεις, για τη μείωση του ρίσκου, ικανά για την εκτέλεση αποστολών ένοπλης αναγνώρισης και προσβολής σε κορεσμένα πεδία μάχης. Επίσης, τα νέα ελικόπτερα θα πρέπει να είναι συμβατά και να συνεργάζονται αρμονικά με τα υπό προμήθεια UAV MQ-9 Reaper.

Όπως προείπαμε, το 29 νέα επιθετικά ελικόπτερα της Αυστραλίας θα αντικαταστήσουν τα 22 Tiger, το οποία αγοράστηκαν μόλις τον Δεκέμβριο του 2001, ενώ τα πρώτα δύο ελικόπτερα παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2004. Οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2010. Η απόφαση αντικατάσταση τους πάρθηκε το 2016 λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης των κινητήρων και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την επισκευή των συστημάτων που στέλνονται στην Ευρώπη.