Την προσεχή Παρασκευή, 17 Μαΐου, το ΓΕΑ (Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 ετών παρουσίας των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και την 350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (350 ΠΚΒ). Ας θυμηθούμε το ιστορικό του προγράμματος και ας γνωρίσουμε τις νέες τεχνολογίες, που το καθιστούν ικανότερο και, κατά την άποψη μας θα πρέπει να απασχολήσουν την ηγεσία της ΠΑ.

Η σύμβαση, ύψους $ 887 εκατομμυρίων, για την αγορά τεσσάρων (4) πυροβολαρχιών υπογράφηκε το Φεβρουάριο του 1999. Ακολούθησε, το Νοέμβριο του 1999 η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης, ύψους $ 222 εκατομμυρίων, για την προμήθεια άλλων δύο (2) πυροβολαρχιών. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2002 και ολοκληρώθηκαν εντός του 2004. Μέχρι την έλευση τους, η Ελλάδα παρέλαβε, τον Οκτώβριο του 1999 και με τη μορφή μίσθωσης από τις ΗΠΑ, τρείς (3) πυροβολαρχίες με τέσσερις (4) τετραπλούς εκτοξευτές έκαστη πυροβολαρχία, οι οποίες επεστράφησαν στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2002 (το κόστος της μίσθωσης ανήλθε στα $ 30 εκατομμύρια).

Η αρχική σύμβαση προμήθεια των τεσσάρων (4) πυροβολαρχιών προέβλεπε και την προμήθεια 200 βλημάτων τύπου MIM-104D PAC-2 GEM (Patriot Advanced Capability-2 Guided Enhanced Missile) μέγιστου βεληνεκούς 160 χιλιομέτρων, τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνονται τον Ιούνιο του 2002, ενώ η σύμβαση μίσθωσης των τριών (3) πυροβολαρχιών προέβλεπε και τη μίσθωση 96 βλημάτων τύπου MIM-104A μέγιστου βεληνεκούς 70 χιλιομέτρων. Τα βλήματα αυτά παρελήφθησαν την περίοδο 1999-2000 και παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, μαζί με άλλα 29 βλήματα του ίδιου τύπου, δωρεάν από τις ΗΠΑ το 2002, μετά το πέρας της μίσθωση των τριών (3) πυροβολαρχιών. Συνολικά λοιπόν η Ελλάδα έχει παραλάβει 325 βλήματα, εκ των οποίων τα 200 PAC-2 GEM είναι σύγχρονα, ενώ τα 125 της έκδοσης MIM-104A είναι παλαιά και πλέον δεν υποστηρίζονται τεχνικά, καθώς η γραμμή παραγωγής έχει εκτραπεί προς τις εκδόσεις PAC-2 GEM-T και PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement).

Σήμερα τα ελληνικά Patriot μπορούν να γίνουν ικανότερα καθώς, εκτός των νέων και βελτιωμένων βλημάτων που μπορούν να ενσωματώσουν, μπορούν να διαθέτουν ενεργητικά ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA : Active Electronically Scanned Array) και νέες οθόνες οι οποίες βελτιώνουν κατακόρυφα την αντίληψη της τακτικής κατάστασης των χειριστών. Για τις εξελίξεις αυτές μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο.

Comments

 1. «200 PAC-2 GEM είναι σύγχρονα, ενώ τα 125 της έκδοσης MIM-104A είναι παλαιά και πλέον δεν υποστηρίζονται τεχνικά».
  Σύγχρονο είναι το PAC-3. Αν θυμάμαι καλά τα MIM-104A είναι αντιαεροπορικά.
  Με λίγα λόγια, απαιτείται αναβάθμιση σε PAC – 3 ή προμήθεια PAC-3 , προμήθεια του νέου ραντάρ των 360ο, νέα οθόνη WMI, αναβάθμιση όλων των λοιπών υπό-συστημάτων του Patriot, δηλαδή των σταθμών ελέγχου εμπλοκών (ECS), τα κέντρα πληροφοριών και συντονισμού (ICC) και των εκτοξευτών.
  Ιδανικά, πέραν αυτών, 36 εκτοξευτές είναι πολύ λίγοι για το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίσουμε και καλό θα ήταν ένα ακόμα τουλάχιστον τάγμα με τους πυραύλους του ή συμπλήρωση κάθε πυροβολαρχίας με έναν ακόμα 4πλό εκτοξευτή.

  1. Tο ΠΑΚ3 ειναι αντιβαλλιστικο με εμβελεια 25μιλια διοτι ο πυραυλος του ειναι μικροτερος (μπαινουν 4 σε καθε κανιστρο αρα μεχρι 16 σε καθε 4πλο εκτοξευτη).

   1. Ναι το γνωρίζω, απλά λέω ότι ο ΠΑΚ 3 είναι ο πιο σύγχρονος του συγκεκριμένου που έχουμε. Με τα μέσα που διαθέτει τα τελευταία χρόνια η γείτων χώρα, το παρόν σύστημα θέλει ενδυνάμωση στους «σωλήνες», αφού είναι πολύ αμφίβολο το εαν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στον εναέριο κορεσμό που θα επιχειρηθεί, ακόμα και εάν προμηθευτούμε ικανό αριθμό ΠΑΚ 3 (πρέπει να γίνουν και οι αναβαθμίσεις που προβλέπονται). Σε κάθε περίπτωση ακόμα και το υπάρχον σύστημα ζητά επιπλέον πυραύλους.

 2. Κοίτα, δεν ξέρω τι γίνεται εκεί. Διότι οι Πολωνοί πήραν τους Patriot σε ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ τιμή. Με το νέο ραντάρ βέβαια κ.λπ., αλλά…..
  Πιο πρόσφατα για σύγκριση, έκαναν παραγγελία οι Σουηδοί. Τα νούμερα προς τα κάτω είναι χαώδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *