Το γεγονός ότι δεν υπήρξε εξαρχής καμία προετοιμασία για το στρατηγικό άλμα του σχεδιασμού και προώθησης ενεργειακού προγράμματος, ότι δεν διαμορφώθηκε μια πολιτική υποστήριξης του εγχειρήματος τούτου, είναι αδιαμφισβήτητο. Το ζητούμενο τώρα είναι η αποτροπή και ανατροπή των τετελεσμένων, που επιχειρεί να επιβάλει η Άγκυρα σε βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για το SL PRESS

Το καθεστώς Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια τακτική, η οποία στοχεύει στην εφαρμογή της επεκτατικής πολιτικής της. Επιστρατεύει επί τούτου την ένταση και τον εκφοβισμό ως εργαλεία επιβολής. Η κάθοδος του γεωτρύπανου «Πορθητής» δυτικά της Κύπρου και του «Μπαρμπάρος» στα νότια, αποτελούν μέρος της πολιτικής αυτής.

Έτοιμη συνταγή, αυτόματης εφαρμογής, δεν υπάρχει για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας. Υπάρχουν, όμως, μια σειρά μέτρων και ενεργειών, που μπορούν να προωθηθούν. Προϋποθέτουν, όμως, πολιτική βούληση. Φτάνει να εγκαταλειφθούν φόρμουλες της πεπατημένης, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διευκολύνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε και είναι πρόδηλο ότι περιορίζεται σε φραστικές ανακοινώσεις στήριξης, που δεν επηρεάζουν ποσώς την Άγκυρα, καθώς, δεν εμπεριέχουν στοιχεία αποτροπής. Υπάρχουν, ωστόσο, οι δυνατότητες και τα εργαλεία μέσα από την ΕΕ, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη Λευκωσία. Μέτρα φαίνεται να διαμορφώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, μπορούν να γίνουν και ενέργειες ενίσχυσης των προσπαθειών αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων.

Προσπάθειες αποτροπής

-Πρώτον, πρέπει να γίνουν κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που δημιουργούν τετελεσμένα και εδραιώνουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (η συμφωνία με Total είναι ένα σημαντικό βήμα). Αυτό μπορεί να γίνει με ενίσχυση των ερευνών, πιο γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

-Δεύτερον, είναι σαφές πως οι πολιτικές των μικρών, προβλεπτών βημάτων, που δεν στηρίζονται σ’ ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δεν αποδίδουν. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης μακράς πνοής. Αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα, βήματα, που θα υποστηρίζονται πολιτικά και να ενισχύουν, μέσα και από συνεργασίες με τρίτους, τις προοπτικές υλοποίησης. Πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιηθούν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία συγκλίνουν με τα δικά μας.

-Τρίτον, η Τουρκία σκοπίμως θέλει να στρατιωτικοποιήσει το θέμα. Είναι προφανείς οι λόγοι και δεν πρέπει ασφαλώς να παρασυρθούν σ’ αυτή την πορεία Ελλάδα και Κύπρος. Το γεγονός ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική υπεροπλία, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να ενισχυθεί η χώρα μας αμυντικά. Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει πώς ένα κράτος, που διαθέτει ενεργειακό πρόγραμμα, δεν έχει, για παράδειγμα, αναβαθμισμένα ραντάρ ή πλοία;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, πως καμία άλλη δύναμη δεν πρόκειται να μας σώσει, να συγκρουστεί με την Τουρκία, για την Κύπρο. Αυτές οι διαχρονικές ψευδαισθήσεις, είναι χαρακτηριστικό όσων επιλέγουν την ακινησία και επενδύουν στους τρίτους για να πολεμήσουν εκ μέρους μας. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Θα συνιστούσε αυτοχειρία να προσαρμοστούν αυτοί οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στις αδυναμίες και στις παραλείψεις τους, δηλαδή στις τουρκικές επιδιώξεις. Να γίνει αποδεκτή η τουρκική απαίτηση να αρχίσει ένας διάλογος με το κεφάλαιο της ενέργειας να είναι στην ατζέντα.

Η Άγκυρα θέλει, διά της έντασης να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλει διάλογο, που θα περιλαμβάνει Κυπριακό και ενεργειακά και στο βάθος ελλαδοτουρκικά. Αυτό το τελευταίο μπορεί να γίνει με κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Γι’ αυτό και πρέπει στην Αθήνα να εγκαταλείψουν τα φοβικά σύνδρομα και τις υπεραπλουστευμένες αναλύσεις υποβάθμισης των τουρκικών επιδιώξεων. Το θέμα δεν είναι εάν η Κύπρος είναι μακριά, αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία σχεδιάζει να «τρυπήσει» στην ελληνική ΑΟΖ. Γι’ αυτό και αντί της πολιτικής του κατευνασμού, πρέπει να καθοριστούν κοινές πολιτικές αποτροπής.

ΠΗΓΗ: SL PRESS

Comments

 1. Στην Ιατρική, όταν αφαιρείται ένας θυρεοειδής αδένας, δια χειρουργικής επεμβάσεως, αφήνετε το 1/ 8 ,για να μην υπάρχει απόλυτη εξάρτηση του οργανισμού από τη φαρμακευτικό ορμόνη, Το υπόλειμμα του αδένα ονομάζεται κολόβωμα.
  Το κολόβωμα λοιπόν, αφήνετε να υπάρχει, υπό την αίρεση ότι δεν θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα, δηλαδή δεν θα αναπτυχθούν οζοι και δεν θα επιχειρήσει να αναπτυχθεί καθιστώντας τον εαυτόν του πάλι ολοκληρωμένο αδένα.
  Το 1821 ξεκίνησε η διαδικασία της διάλυσης της οθωμανικής λαίλαπας με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται περίπου ενενήντα χρόνια μετά, στους βαλκανικούς πολέμους 1912-13.
  Η διαδικασία επέτυχε Η ενοχλητική αυτή ,για όλο τον τότε κόσμο λαίλαπα, διαλύθηκε οριστικά και απέμεινε περίπου το 1/8 παλαιών της εδαφών, ως ένα κολόβωμα, η σημερινή Τουρκία. Ο μοναδικός λόγος, κατά την άποψή μου. που δεν εξαφανίστηκε εντελώς από το χάρτη ,ηταν ότι η επόμενη δύναμη που θα κυριαρχούσε στα εδάφη αυτά, θα ήταν η Ελλάδα ως αυτοκρατορία, πράγμα το οποίο ενοχλούσε εξίσου της τότε ύπουλες και υπόγειες δυνάμεις της εποχής. Αφέθηκε λοιπόν το κολόβωμα της Τουρκίας να υπάρχει υπό την αίρεση, όπως είπαμε πριν, ότι δεν θα δημιουργήσει εκ νέου πρόβλημα,
  Αυτό λοιπόν συμβαίνει σήμερα. ο πάλινοθωμανισμός των Τούρκων, θα τους οδηγήσει, ώστε να εκπληρώσουν τη μοίρα τους.
  Τα πετρέλαια του Αιγαίου δεν ανήκουν σε μας, αυτό νομίζω όλοι το καταλαβαίνουμε, αλλά δεν ανήκουν και στους Τούρκους.
  Παραμένοντας στην διοίκηση μας, εξασφαλίζει ο διεθνής αόρατος παράγοντας την κατοχή τους.
  Εάν περιέλθουν στην διοίκηση των απέναντι ,τότε πλήττονται συμφέροντα του προαναφερόμενου παράγοντος.Άρα τα αμέσως επόμενα τεκταινόμενα νομίζω ότι θα ακολουθήσουν την φυσική ροή των πραγμάτων και η αρμενική επίσκεψη των ασιατών επισκεπτών μας θα λήξει με ένα ωραίο σιχτίρ πιλάφ………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *