Τεταμένη, αλλά ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή του Καστελόριζου, μετά την χθεσινή τουρκική κλιμάκωση με την ανάπτυξη συνολικά 19 τουρκικών πλοίων στην περιοχή, τα οποία συνοδεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis (η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας).

Υπενθυμίζουμε ότι οι προκλητικές κινήσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας συνδέονται με τη NAVTEX που δεσμεύει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για έρευνες μέχρι τις 2 Αυγούστου. Εκτός των κινήσεων του Τουρκικού Στόλου, χθες είχαμε για διαδοχικές τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο.

Η κινητοποίηση της Ελλάδας ήταν άμεση με το Ναυτικό, την Αεροπορία και το Στρατό να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή ενώ με πλειάδα μέσων ελέγχεται η τακτική κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει καταγραφεί και κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο. Συγκεκριμένα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση (χθες), ενώ χθες βράδυ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κινήσεις που θα αυξήσουν την ένταση, κάνοντας όμως λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα». Τέλος έγινε γνωστό ότι χθες το βράδυ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν.

Επίσης, χθες ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογου του, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζοντας τη προκλητική ρητορική του εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η τουρκική NAVTEX είναι εντός της δικής της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα στις 15:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.