Ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη απαίτησε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τη ψήφιση του νόμου για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός: «Το νομοσχέδιο παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκπροσωπήσει το Δημόσιο στο δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης. Αν δεν ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εγώ δεν θα πάω στο δικαστήριο. Θα οδηγηθούμε σε βίαιη ρευστοποίηση και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Αν δεν ψηφίσει «ΝΑΙ» να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι το ναυπηγείο θα κλείσει. Θα απολυθούν και δεν θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους παρά μόνο 2 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει βίαιη ρευστοποίηση και στην συνέχεια διαγωνισμός για την εξαγορά. Τα εύκολα παιχνίδια σε εμένα δεν θα τα επιτρέψω. Πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες μου σε αυτό το σχέδιο που για να γίνει ξεπεράστηκαν θηριώδη εμπόδια δεν θα τα επιτρέψω».

Επιπροσθέτως τόνισε πως «το ΕΦΚΑ έναντι οφειλής 80 εκατ. ευρώ θα εισπράξει περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, περίπου 1,7 εκατ ευρώ περισσότερα από όσα θα έπαιρνε αν η εταιρεία οδηγούταν σε βίαιη ρευστοποίηση. Το Δημόσιο για οφειλές 27,4 εκατ. ευρώ θα λάβει περίπου 1,9 εκατ. ευρώ την στιγμή που θα εισέπραττε 1,3 εκατ. ευρώ σε περίπτωση πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των οφειλών που ανέρχονται σε 40,4 εκατ. ευρώ (θα λάμβαναν 2 εκατ. ευρώ με βίαιη ρευστοποίηση)».

Ο Υπουργός ανέφερε πως ετέθη από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΘΑ το ερώτημα «πήγαμε στο δικαστήριο, το δέχθηκε το δικαστήριο, εφαρμόστηκε η συμφωνία και εάν αύριο έρθει κάποιος και κάνει μήνυση για απιστία; Εσύ είσαι Υπουργός σε 5 χρόνια θα έχεις φύγει, εγώ για 20 χρόνια δεν θα κοιμάμαι».

Κομβικό ήταν ακόμη το ζήτημα της εμπλοκής της Αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων DFC η οποία θα χρηματοδοτήσει το σχετικό πλάνο εξυγίανσης.

Δείτε τη σχετική αναφορά στο 2ο λεπτό του παρακάτω βίντεο: