Στη τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα απόκτησης νέων εκπαιδευτικών βοηθημάτων για τα Ελληνικά Τεθωρακισμένα. Συγκεκριμένα πρόκειται να αποκτήσουν περί τα 15 εκπαιδευτικά βοηθήματα σουηδικής κατασκευής και προέλευσης τύπου BT-46. Πρόκειται για τα πλέον σύγχρονα και ρεαλιστικά εκπαιδευτικά εργαλεία που επιτρέπουν αληθοφανείς και ρεαλιστικές ασκήσεις ώστε τόσο τα πληρώματα όσο και οι μικροί ηγήτορες να εξασκούνται σε όλο το φάσμα των τεχνικών και τακτικών του Όπλου των Τεθωρακισμένων. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Αυγούστου.

Σημειώνεται πως τα πρώτα 15 εκπαιδευτικά βοηθήματα που βασίζονται στο μοντέλο BT-46 θα επιτρέψουν την εγκατάσταση τους σε επίπεδο Ίλης Αρμάτων Μάχης ώστε οι επιμέρους τρείς Ουλαμοί της Ίλης να εκπαιδεύονται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σε όλες τις μορφές του αγώνα (άμυνα, επίθεση, σύμπτυξη, προέλαση). Η απόκτηση του BT-46 της Saab θα προσδώσει πρωτόγνωρες και μοναδικές συνθήκες ρεαλιστικής εκπαίδευσης με έμφαση στις ασκήσεις διπλής ενεργείας.

Το BT-46 της Saab εγκαθίσταται σε οχήματα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα ακόμη και ελικόπτερα ή οπλικά συστήματα καμπύλης τροχιάς και προσομοιώνονται όλες οι επιχειρήσεις από το επίπεδο μιας ομάδας μηχανοκίνητου πεζικού ή διμοιρίας μέχρι το επίπεδο μιας ολόκληρης ταξιαρχίας (μηχανοκίνητης ή τεθωρακισμένης).

Οι ασκήσεις διπλής ενεργείας παρέχουν πραγματική και αληθοφανή εκπαίδευση αφού μια δύναμη εκτελεί αμυντικό αγώνα ενώ μια άλλη ενεργεί επιθετικά. Για παράδειγμα ένας Ουλαμός Αρμάτων Μάχης δύναται να αμύνεται ενώ δύο άλλοι Ουλαμοί να προσομοιώνουν μια επιθετική ενέργεια. Ο αριθμός των 15 εκπαιδευτικών βοηθημάτων που θα αποκτήσει το Όπλο των Τεθωρακισμένων αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αξιολογηθεί το σουηδικό σύστημα εκπαίδευση ενδελεχώς και λεπτομερώς από τους επιτελείς του ΕΣ ώστε σε δεύτερο χρόνο να αποκτηθούν επιπρόσθετα συστήματα (μεγαλύτερο αριθμός) ώστε να εξοπλίσουν μια ολόκληρη Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ), η οποία δύναται να εξασκείται με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο σε όλες τις φάσεις του αγώνα και των επιχειρήσεων.

Το BT-46 της Saab εγκαθίσταται σε οχήματα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα ακόμη και ελικόπτερα ή οπλικά συστήματα καμπύλης τροχιάς και προσομοιώνονται όλες οι επιχειρήσεις από το επίπεδο μιας ομάδας μηχανοκίνητου πεζικού ή διμοιρίας μέχρι το επίπεδο μιας ολόκληρης ταξιαρχίας (μηχανοκίνητης ή τεθωρακισμένης). Η εγκατάσταση του BT-46 της Saab επιτρέπει στα οπλικά συστήματα να ενεργούν εικονικές βολές και αναλόγως των βολών εξαρτάται το αποτέλεσμα απέναντι σε έναν άλλο στόχο. Για παράδειγμα βολή ενός άρματος κατά ενός άλλου. Με αυτές τις συνθήκες η εκπαίδευση είναι ρεαλιστική και εξασκεί τα πληρώματα και τους επιτελείς στις πλέον αληθοφανείς συνθήκες επιχειρήσεων. Τόσο σε επίπεδο τεχνικών όσο και σε επίπεδο τακτικών το BT-46 της Saab είναι μια σύγχρονη και καινοτόμος μέθοδος εκπαίδευσης.

Σε άλλη περίπτωση το BT-46 της Saab εγκαθίσταται σε τυφέκια πεζών μαχητών (μιας διμοιρίας) που αμύνονται εντός αστικού εδάφους ενώ μια άλλη δύναμη όπως ένας λόχος τυφεκιοφόρων τάγματος μηχανοκίνητου πεζικού ενεργεί προς κατάληψης της εχθρικής τοποθεσίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο λαμβάνει χώρα ρεαλιστική εκπαίδευση σε κατοικημένους τόπους με αγώνα εκ του συστάδην.

Το BT-46 ενσωματώνει νέο πομποδέκτη για μεγάλες και μικρές αποστάσεις. Χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των πυροβολητών και σε σενάρια ελιγμών με τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και αντιαρματικά όπλα.

Ο γνωστός εξομοιωτής BT-46 της σουηδικής Saab έχει επιλεγεί από την πλειονότητα των χωρών-μελών του NATO με τους χρήστες να έχουν καταθέσει θετικά σχόλια αξιολόγησης των επιδόσεων του, ιδιαίτερα για τον ρεαλισμό και την ακρίβεια του BT-46 στην εκπαίδευση των πυροβολητών και της ομαδικής εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι το BT-46 έχει σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίζει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων σε αποστολές εμπλοκής στόχων σε απόσταση. Ο εξομοιωτής λέιζερ BT-46 προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης παραγωγής αποτελεσμάτων από κάθε εμπλοκή, μέσω ρεαλιστικής εξομοίωσης των βολών στα σκοπευτικά του πυροβολητή και του αρχηγού πληρώματος, αλλά και ηχητικών σημάτων, μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας, και οπτικών σημάτων επί του στόχου. Ο υπολογιστής επί του στόχου συνδυάζει πληροφορίες σχετικά με την τρωτότητα του και δεδομένα που λαμβάνει από το σύστημα που εκτελεί τη βολή, για να προσδιορίσει αν ο στόχος έχει προσβληθεί και αν έχει προσβληθεί ποιο είναι το αποτέλεσμα της προσβολής.

LEO 2 με το BT-46 

Στη νεότερη έκδοση BT-46 Mk.3 το σύστημα ενσωματώνει ασύρματη τεχνολογία και διαδικασίες ελέγχου βασισμένες σε εφαρμογές, κάτι που διευκολύνει τη χρήση και μειώνει το συνολικό κόστος χρήσης. Επίσης παρέχουν αυξημένη, ρεαλιστικότερη λειτουργικότητα για τα οπτικά συστήματα του οχήματος, τα οποία εξομοιώνουν τη βολή και την προσβολή, παρέχοντας κορυφαία εκπαιδευτική εμπειρία. Το πλήρωμα του οχήματος λαμβάνει άμεσα αποτελέσματα, σε πραγματικό χρόνο: Πορεία του βλήματος, προσβολή επί του στόχου ή επί του εδάφους, ηχητική εξομοίωση της διαδικασίας γέμισης και βολής, ηχητική ανάλυση για το αποτέλεσμα της εχθρικής βολής, γραφικές και αριθμητικές απεικονίσεις των αποτελεσμάτων των βολών, οι στόχοι καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας εμπλοκής, μέσω δέσμης φωτός.

Στρατιώτες Τάγματος Μηχανοκίνητου Πεζικού φέρουν στα όπλα τους το BT-46.