Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή (δείτε ΕΔΩ) με θέμα «Συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στη ναυπήγηση των νέων φρεγατών», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η Naval Group έχει υπογράψει, μέχρι σήμερα, 23 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες, ενώ έχει προγραμματιστεί, το πρώτο τρίμηνο του 2023, η υπογραφή επιπλέον 10 συμβολαίων με Ελληνικές εταιρείες. Επιπλέον, η MBDA, έχει υπογράψει, μέχρι σήμερα, ένα (1) συμβόλαιο με ελληνική εταιρεία, ενώ έχει προγραμματιστεί, στις αρχές του 2023, η υπογραφή επιπλέον τριών (3) συμβολαίων με ελληνικές εταιρείες. Η Thales έχει υπογράψει, μέχρι σήμερα τέσσερα (4) συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες.

Όπως αναφέρει στην απάντηση του ο Υπουργός, «το σύνολο των εμπλεκόμενων οίκων του εξωτερικού διάκειται θετικά ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων αυτών με τους εγχώριους φορείς, προκειμένου να επιτευχθούν νέες συνεργασίες και μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΑΒΙ. Ως εκ τούτου, αναμένονται ακόμα θετικότερα αποτελέσματα από τις αρχές του έτους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχετιζόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Σχετικά με το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ο Υπουργός ανάφερε ότι κατά την περίοδο της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των έξι (6) επιπλέον Rafale, η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) ζήτησε από τις κατασκευάστριες εταιρείες ενημέρωση για τους τομείς συνεργασίας με την ΕΑΒΙ, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού του προγράμματος, καθώς και για την εξέταση ενός προσδόκιμου σχεδίου συμμετοχής της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα, και ειδικότερα της δυνατότητας ένταξης της ΕΑΒΙ στον ευρύτερο κύκλο των υποκατασκευαστών των συστημάτων τους, γνωστοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Ως απάντηση στο αίτημα της ΓΔΑΕΕ, οι εταιρείες γνωστοποίησαν εγγράφως συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού και της συμμετοχής της ΕΑΒΙ, και δεσμεύτηκαν για την παροχή προγραμμάτων ύψους € 30.000.000, επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και χωρίς κόστος για αυτήν. Στην παρούσα φάση, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις εταιρείες για την οριστικοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων.