Χθες Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, υπογράφηκε, στο Άμπου Ντάμπι, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ), για το έτος 2019, μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Αρχιπλοίαρχος Μιχαήλ Ναούμ, και ο επικεφαλής της Διοίκησης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ, Στρατηγός Salem Saeed Ghafan Al-Jabri. Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προγενέστερη ανάρτηση μας, τα ΗΑΕ διαθέτουν έναν στόλο 62 περίπου αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000.9, σχεδόν παρόμοια με τα ελληνικά Mirage-2000.5. Τα Mirage-2000.9 των HAE είναι αεροσκάφη που άρχισαν να παραδίδονται το 2003, πρόκειται δηλαδή για αεροσκάφη ηλικίας 15 ετών.

Δυστυχώς η αδράνεια μας, έχει φέρει τα πολύτιμα Mirage-2000EGM/BGM στο όριο της επιχειρησιακής τους ζωής, κάτι που σημαίνει ότι ή πρέπει να αναβαθμιστούν, με τεράστιο κόστος ή να αντικατασταθούν με μεταχειρισμένα, που είναι και το πιο λογικό. Και τα Mirage-2000.9 των ΗΑΕ είναι μια εξαιρετική περίπτωση, που εξασφαλίζει στην ΠΑ μεγάλο ποσοστό ομοιοτυπία και αύξηση ισχύος μέσω της αντικατάστασης των Mirage-2000EGM/BGM με αεροσκάφη καλύτερων δυνατοτήτων.

Η συγκυρία είναι ιδανική καθώς είναι γνωστό ότι τα ΗΑΕ αναζητούν μεταχειρισμένα F-16 για να δημιουργήσουν μια εκπαιδευτική μοίρα. Άλλωστε είναι γνωστά τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα τα οποία αναφέρουν συζητήσεις, μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΑΕ για ανταλλαγή των 32 ελληνικών F-16 Block.30 με ισάριθμα Mirage-2000.9. Τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά δεν έχουν και διαψευστεί. Σε κάθε περίπτωση, αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μην αναβαθμίσει τα F-16 Block.30, η ανταλλαγή τους με 32 Mirage-2000.9 θα ήταν μια εξαιρετικά συμφέρουσα συμφωνία, καθώς τα Mirage-2000.9 είναι μακράν ικανότερα των F-16 Block.30.