Η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την TAI (Turkish Aerospace Industries) για την ανάπτυξη του επιθετικού ελικοπτέρου ATAK-2. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Sabah» τη σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος του SSB, İsmail Demir, ο Γενικός Διευθυντής της TAI, Temel Kotil, και ο Πρόεδρος της TAI, Oğuz Borat.

Υπενθυμίζουμε ότι ανεπίσημα το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2017, όταν η TAI ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος σχεδίασης ΑΤΑΚ-2, το οποίο αναμένεται να είναι μια μεγαλύτερης και βαρύτερης έκδοσης του T-129, με μέγιστο βάρος απογείωσης 8 τόνους.

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος ανάπτυξης το ATAK-2 ορισμένα υπό-συστήματα θα προέρχονται τόσο από το ATAK όσο και από το υπό ανάπτυξη μεταφορική ελικόπτερο T-625, όπως οι έλικες και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Η υιοθέτηση κοινών συστημάτων δεν θα μειώσει μόνο το κόστος ανάπτυξης του ΑΤΑΚ-2, αλλά θα ενισχύσει την ομοιογένεια, άρα θα απλοποιήσει και θα μειώσει τις απαιτήσεις και τις δαπάνες τεχνικής υποστήριξης.

Στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξη του ATAK-2 σε υπηρεσία το 2024. Συνολικά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως ο Στρατός και η Χωροφυλακή, έχουν εκφράσει ανάγκες για 100 επιθετικά ελικόπτερα. Τα 59 θα είναι T-129, βάση του σχετικού συμβολαίου που είναι εν ισχύ, ενώ τα υπόλοιπα 41, πιθανότατα θα είναι ATAK-2.

Σύμφωνα με την «Daily Sabah» με την είσοδο του ΑΤΑΚ-2 σε υπηρεσία η Τουρκικής Αεροπορίας Στρατού θα διαθέτει «ολοκληρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα» με τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ-2, σε ρόλο προσβολών σε βάθος και τα T-129 ATAΚ σε ρόλο παροχής αντιαρματικών και πυρών υποστήριξης σε τακτικό επίπεδο.