Σύμφωνα με άρθρο του «Air Force Magazine» η διακομματική Υποεπιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προτείνει τη μείωση της χρηματοδότησης για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35, σε ποσοστό 75%, επί του εγκεκριμένου ποσού, μέχρι να κατατεθεί μελέτη με λεπτομέρειες  σχετικά με τα μέτρα που έχουν ή θα παρθούν για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της τεχνικής υποστήριξης των F-35.

Για το 2020 το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει το ποσό των $ 11,2 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια F-35, σε σχέση με το ποσό των $ 7,6 δισεκατομμυρίων που εγκρίθηκε για το 2019. Η πρόταση της Υποεπιτροπής έχει να κάνει με τα προβλήματα υποστήριξης που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα F-35. Η συστηματική έλλειψη ανταλλακτικών έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή διαθεσιμότητα των F-35.

Σύμφωνα με αναφορά του γραφείου GAO (Government Accountability Office), σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό διαθεσιμότητας των F-35 έχει φτάσει και στο 27%. Σύμφωνα με τον Αντιναύαρχο Mat Winter, εκτελεστικό στέλεχος του γραφείου «F-35 Joint Program Office», τα ανταλλακτικά είναι μέγα θέμα για τη χαμηλή διαθεσιμότητα των αεροσκαφών και η λύση είναι η αύξηση του ρυθμού παραγωγής των ανταλλακτικών. Το αυξημένο κόστος υποστήριξης των F-35 ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας στην επιλογή του F-15EX.

Επίσης η Υποεπιτροπή ζητά από τον Γενικό Ελεγκτή των ΗΠΑ να μελετήσει τη στρατηγική υποστήριξης των F-35 και της ικανότητα του Υπουργείου Άμυνας της χώρας να μειώσει το κόστος υποστήριξης των F-35. Σύμφωνα με την Υποεπιτροπή η μελέτη του Γενικού Ελεγκτή θα πρέπει να κατατεθεί έως την 1 Μαρτίου του 2020. Επίσης ζητείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να αναπτύξει ένα λεπτομερές πλάνο για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τη χρηματοδότηση και την δαπάνη κονδυλίων για την υποστήριξη οπλικών συστημάτων.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο, στα αγγλικά, ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *