«Είναι ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας η αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιον που σκέφτεται να θίξει τα ελληνικά συμφέροντα. Γιατί, η ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων, μαζί με τις επενδύσεις σε υποδομές που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες, σαφώς, τοποθεσίες, είναι επ’ ωφελεία και των ελληνικών συμφερόντων, αφού όποιος θίγει τα αμερικανικά συμφέροντα, ταυτόχρονα, θα θίγει και τα ελληνικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ.
Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ανισομερούς συμφωνίας που κατοχυρώνει μόνο τα αμερικάνικα συμφέροντα σε βάρος της Ελλάδος, τονίζοντας ότι «είναι λίγο-πολύ φυσιολογικό, μέχρι κάποιου σημείου, να υπάρχει διαφορετική θεώρηση, ωστόσο στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε με όρους γεωπολιτικής ανάφλεξης, δεν πρέπει να υπάρχει αυτού του είδους η κατηγορηματική αντίθεση».
«Πρόκειται για την απτή απόδειξη της αναβάθμισης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Κάποιοι λένε ότι δεν ασκούμε δικαιώματα. Περιμένετε λίγες μέρες. Ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και μην το βάζετε αυτό το ζήτημα με όρους ανατολίτικου παζαριού, γιατί δεν παίρνετε και άλλα, αφού τους δίνετε όλα αυτά. Όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω. Παίρνουμε ήδη όσον αφορά την αναβάθμιση ενός πλέγματος υποδομών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Την έντονη ενόχληση του εξέφρασε ο υπουργός ‘Αμυνας για την αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είπε «κάντε κάτι και για την Ελλάδα».
«Αυτό το «κάντε κάτι και για την Ελλάδα» δεν μπορώ να το δεχθώ. Εδώ και τρία χρόνια κάναμε πολλά για την Ελλάδα και απολύτως αποδείξιμα στο πεδίο της αμυντικής θωράκισης της χώρας, είτε όσον αφορά το μέρος της οικοδόμησης και της αναβάθμισης της ενίσχυσης συμμαχιών αμυντικού χαρακτήρα, είτε όσο αφορά καθαρά το εξοπλιστικό κομμάτι, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει, ότι δεν υπάρχουν άλλα που πρέπει να γίνουν. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Αλλά συνεχίζουμε και νομίζω ότι είναι εύκολο να αποδείξουμε ότι γίνανε πράγματα για την Ελλάδα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε:
«Η δεύτερη τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εθνικά επωφελής. Πιο ακράδαντη απόδειξη του οφέλους για το εθνικό συμφέρον είναι η έντονη ενόχληση που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει η Τουρκία. Η οποία σαφώς και ενοχλείται και από την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και από την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του λιμένα Αλεξανδρούπολης, αλλά και από την πρόσκληση και την ομιλία που θα απευθύνει στο Κογκρέσο σε λίγες μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Και είναι αυτό μια ιδιαίτερη τιμή η οποία δεν έχει επιφυλαχθεί μέχρι στιγμής σε κανέναν Έλληνα πρωθυπουργό και βέβαια θα έχει σοβαρό συμβολικό χαρακτήρα. Αν αυτό δεν είναι άλλη μια επιπλέον απτή απόδειξη της ποιοτικά αναβαθμισμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά είναι αντιθέτως μια εθνική ήττα, όπως λίγο πολύ την παρουσιάζετε με όρους υποχώρησης, αυτό είναι δική σας θεώρηση».
«Πέρασαν πολλά χρόνια από το 1990 που υπεγράφη η πρώτη ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία και από τότε άλλαξαν πολλά. Ο κόσμος άλλαξε πολύ δραματικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και άλλαξε και η συνολική προοπτική για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε ο υπουργός ‘Αμυνας.
Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «οι κυριότερες αλλαγές στη συμφωνία είναι η προσθήκη νέων περιοχών κοινού ενδιαφέροντος με ΗΠΑ, δηλαδή η αεροπορική βάση Λάρισας, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοφίκειο και ο λιμένας Αλεξανδρούπολης και η περιοχή της Σούδας όπου μέσα σε αυτές τις υποδομές δύνανται να διαβιούν και να επιχειρούν, τμήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».
«Η ένταξή τους στο Παράρτημα της Συμφωνίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις, λόγω χρονικής διάρκειάς της, για ευχερέστερη και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στα στρατόπεδα αυτά που χρειάζονται υποδομές, αναβάθμιση υποδομών. Όταν η αμερικανική πλευρά ξέρει ότι έχει 5 χρόνια μπροστά της, τότε προτίθεται και αποφασίζει τελικά να επενδύσει περισσότερα χρήματα για να αναβαθμίσει αυτές που θα χρησιμοποιήσει. Στο τέλος της ημέρας, αυτές οι υποδομές θα παραμείνουν επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε.
Έμφαση έδωσε στην αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, κάνοντας λόγο για κοσμογονία που συντελείται στη περιοχή.
«Θα ήταν, πραγματικά, ωφέλιμη μία επίσκεψη σε Αλεξανδρούπολη, για να δούμε την κοσμογονία που συντελείται εκεί. Από τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, που μέχρι τότε, με τη βυθοκόρο βυθισμένη, δεν μπορούσε να υποδεχθεί ούτε ψαροκάικο, σήμερα υποδέχεται μεγαθήρια. Και η τοπική κοινωνία επιχαίρει και δεν αισθάνεται περισσότερο ανασφαλής, αλλά περισσότερο ασφαλής, για να μη πω για το ευρύτερο όφελος στην τοπική οικονομία, στην περιφερειακή οικονομία. Η Αλεξανδρούπολη από εσχατιά γίνεται επίκεντρο και έπονται και άλλα».
Σχολιάζοντας δε την αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα ότι η Αλεξανδρούπολη κατέστη στόχος της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος αντέτεινε ότι «στο πλαίσιο των διαφορών μας με την Τουρκία, είναι ένας στόχος που θα δημιουργούσε πολύ περισσότερες δεύτερες σκέψεις σε κάποιον, ο οποίος, ενδεχομένως, θα σκεφτόταν, αν θα πρέπει να προχωρήσει».
Παράλληλα απέρριψε αιτιάσεις ότι με τη συμφωνία δεν θωρακίζεται περισσότερο η χώρα μας έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας.
«Μην προσθέτετε τη δική σας δυσαρέσκεια μαζί με αυτούς που έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για την Αλεξανδρούπολη. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ δραματικά τώρα τελευταία. Θεωρώ ότι είναι η ώρα λίγο να μετριάσουμε αυτό «το μαζί και χώρια», γιατί δεν θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα, ακόμα και αν αυτό φαίνεται προς τα έξω ως συμπεριφορά δεδομένων», είπε.
«Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος. Και αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί και όχι μόνο, ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών, λόγω των συγκεκριμένων συμπεριφορών των Τούρκων, είναι ότι η χώρα μας μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος, ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή. Αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε. Και καρπός, εάν θέλετε, αυτής της νέας, ανανεωμένης αντίληψης των Ηνωμένων Πολιτειών, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι και αυτή η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατέληξε:
«Όλο αυτό δεν είναι ένα «ανατολίτικο παζάρι», σου δίνουμε αυτά, δώσε μας τα χι, ψι, ωμέγα όπλα. Δεν είναι έτσι. Αναβαθμίζεται συνολικά η στρατηγική σχέση. Αυτό μεταφράζεται στην εμπέδωση μιας καινούργιας, πιο σφιχτής κοινής στρατηγικής κουλτούρας, που περνάει μέσα από τα πολύ εντατικά, πλέον, προγράμματα συνεκπαίδευσης και με τις αμυντικές και αμερικανικές δυνάμεις, όχι μόνο στο πλαίσιο νατοϊκών ασκήσεων. Και φυσικά, η κοινωνία του συμφέροντος, που είναι η ανάπτυξη από κοινού υποδομών επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών, οι οποίες, γίνονται και μένουν στην Ελλάδα».