Τα υποβρύχια «Πιπίνος», «Ματρώζος» «Κατσώνης» και «Ωκεανός» έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων λειτουργικών δοκιμών τους, αλλά λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων του επενδυτή με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χρειάζεται να δοθεί μια ακόμη τρίμηνη παράταση μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισής τους και οι εργαζόμενοι να μην αισθάνονται ότι είναι στον «αέρα».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας την σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ανέφερε ότι «πιστεύαμε πως θα ήταν αρκετή η προηγούμενη τρίμηνη παράταση του προγράμματος που είχε δοθεί για την υποστήριξη του έργου αναβάθμισης των τεσσάρων υποβρυχίων 214 του Πολεμικού μας Ναυτικού, καθώς πιθανολογούσαμε πως επειδή είχε εξευρεθεί ο επενδυτής -μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία- θα είχαν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες για να προχωρήσει στην επενδυτική του διείσδυση στα ναυπηγεία.

Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες δικαστικές εκκρεμότητες και για να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι προχωράμε σε μια νέα τρίμηνη σύμβαση μεταξύ των εργαζομένων και του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι παρέχεται παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου και διατίθεται πίστωση έως 10.300.000 ευρώ που αφορούν την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, την κάλυψη λειτουργικών εξόδων του ναυπηγείου και υλικών για την ολοκλήρωση του προγράμματος».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Όπως πληροφορείτε το DefenceReview.gr προς αποφυγή παρεξήγησης δεν επρόκειτο για κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης ή εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων αλλά για περιοδικές συντηρήσεις και επισκευές από των υποβρυχίων «214» και του εκσυγχρονισμένου «209» ΩΚΕΑΝΟΥ στα πλαίσια των υποχρεώσεων (μισθοδοσίες, ασφαλιστικές εισφορές) που έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο έναντι των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.