Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης από το Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων εκεί όπου διεξάγεται το έβδομο συνέδριο αεροπορικής ισχύος έθεσε τους κεντρικούς πυλώνες για την εθνική αεροπορική ισχύ. Οι δηλώσεις του υπήρξαν αρκετά κατατοπιστικές αφού για δεύτερη φορά άφησε εκτός την βραχυπρόθεσμη προοπτική προμήθειας Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε:

 1. Στον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16. To πρόγραμμα ήδη έχει αργήσει αφενός γιατί δεν υπάρχει σαφής απάντηση των αμερικανών τι μέλλει γεννέσθαι μεταξύ νέου ραντάρ και συστήματος αυτοπροστασίας και αφετέρου λόγω επιπρόσθετων εξόδων που αφορούν τη πιστοποίηση όπλων στο F-16. Οι Αμερικανοί ζητούν χρήματα για τη πιστοποίηση όπλων στο F-16V που ήδη υπηρετούν στο ελληνικό οπλοστάσιο. Όπως έχουμε ξανά γράψει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ήδη το πρώτο ελληνικό F-16 Block 52+ θα έπρεπε να είχε περάσει το κατώφλι της ΕΑΒ ώστε να απογυμνωθεί και να μεταβεί στις ΗΠΑ εκεί όπου θα πραγματοποιούνταν οι εργασίες για το πρωτότυπο F-16V. Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών F-16 είναι άκρως ανησυχητικές. Στη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των 84 αεροσκαφών δεν έχει προβλεφθεί δυστυχώς η ολοκλήρωση τους ASPIS II. Κατά συνέπεια η Π.Α κινδυνεύει να μείνει εκ νέου με εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη δίχως όμως ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα αυτοπροστασίας. Εκτός αυτού θα απαιτηθούν επιπρόσθετα κονδύλια και επιπλέον χρόνος ώστε να βρεθεί λύση. Για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 θα επανέλθουμε με νεότερη ανάρτηση μας, μιας και το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάζει πολυδιάστατες άγνωστες πτυχές και το κυριότερο: κρυφά κόστη και καθυστερήσεις. Είναι σίγουρο πως το κόστος του προγράμματος θα αυξηθεί σημαντικά. Είναι τραγικό λάθος η ελληνική πλευρά να μην έχει απαιτήσει από τις ΗΠΑ την εγκατάσταση του ήδη πληρωμένου ASPIS II στα F-16V. Eίναι αδιανόητο η Π.Α αεροσκάφη χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας. Πρωταρχική απαίτηση της ελληνικής πλευράς είναι η ενσωμάτωση και ολοκλήρωση του ASPIS II στα νέα F-16V. Γράφουμε δευτερευόντως γιατί το ASPIS II το έχουμε χρυσοπληρώσει και ως δεύτερη επιλογή το ALQ-213(V) γιατί έχει ήδη ολοκληρωθεί στα F-16V οπότε δεν απαιτεί ρίσκο και επιπλέον κόστη. Αναλυτικά για το θέμα τοποθετηθήκαμε εδώ.
 2. Στην υποστήριξη των Mirage. Πριν το Πάσχα είχαμε μια εβδομάδα διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής και γαλλικής πλευράς. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, το κόστος για τη σύμβαση Follow On Support ανέρχεται στα 260 εκατομμύρια ευρώ για επτά χρόνια αντί της αρχικής τετραετούς Follow On Support με κόστος 140 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, με το κόστος των 260 εκατομμυρίων ευρώ, απαιτούνται επιπρόσθετα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου οπλοστασίου που περιλαμβάνει τα βλήματα MICA, EXOCET και SCALP EG. Το συνολικό κόστος για τα δύο παραπάνω προγράμματα ανέρχεται στα 410 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα απαραίτητα για τη διατήρηση του στόλου των Mirage 2000, ενεργού. Η Follow On Support των 260 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίζει εγγυημένες διαθεσιμότητες αεροσκαφών άνω του 75% για επτά χρόνια για το σύνολο των αεροσκαφών των 331 και 332 Μοιρών που φυσικά συνοδεύονται και από ανάλογες ρήτρες και υποχρεώσεις προς τη γαλλική πλευρά ώστε να επιτευχθεί το προαναφερθέν νούμερο διαθεσιμοτήτων. Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σας είχαμε ενημερώσει εδώ.
 3. Στην αναβάθμιση του ΣΑΕ. Αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό με έμφαση στην απόκτηση νέου τύπου ραντάρ και στα ΑΣΕΠΕ.
 4. Εκτός έμεινε το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος. Παρά τη παραφιλολογία στο τέλος του ΗΝΙΟΧΟΥ περί F-35 επικράτησε η σύνεση και η λογική. Γιατί άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι η μέγιστη προτεραιότητα είναι να αξιοποιούμε και να υποστηρίζουμε επαρκώς ότι διαθέτουμε στον βέλτιστο βαθμό. Ασφαλώς και η Π.Α χρειάζεται ΝΜΑ όμως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και με τη προοπτική των οικονομικών μεγεθών που θα επιτρέψουν μια τέτοια προμήθεια.
 5. Δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα για τα υπόλοιπα προγράμματα FOS όπως: C-27, T-6, SUPER PUMA.

Όπως είπε ο ΥΕΘΑ:

Σε αυτούς τους καιρούς των ραγδαίων αλλαγών και των απρόβλεπτων προκλήσεων, οι οποίες τονίζουν την ανάγκη για προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ευστροφία, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, οραματιζόμενοι τις Ένοπλες Δυνάμεις του αύριο. Ο μετασχηματισμός και η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη δυνατοτήτων καθίστανται αναγκαίες. Φυσικά, αναβαθμίζουμε και την αεροπορική μας ισχύ. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ξεκινήσει την παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, ενώ η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 είναι σε εξέλιξη. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B είναι επίσης σε εξέλιξη, ενώ ενεργούμε ανάλογα και για την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage καθώς και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αεράμυνας και επιτήρησής μας.

Comments

 1. Μιλάμε είναι άσχετοι…
  Ποιος παραιτήθηκε που δεν είχα το Aspis in scope;
  Παραιτήθηκε κανεις;

  Τίποτα μα τίποτα δεν γίνεται.
  4 χρόνια τώρα έχουμε φάει επιτροπες κ συζητήσεις, αλλά ουσία μηδέν.

  Λεφτά υπάρχουν, αλλά το πλεόνασμα θα πάει για να ξαναβγεί το κόμμα…

 2. Eιναι αδιανοητο αλλα ακομη και τωρα συζηταμε για τα αυτονοητα ενω καμια προθεση ουσιαστικη περαν αερολογιων δεν υφισταται ..
  Οσο η Τουρκια βλεπει τον ελλαδικο πολιτικοστρατιωτικο ακεφαλο θιασο να πελαγοδρομει τοσο θα προχωραει βημα βημα στην αποδομηση του κρατους μας σε καθε επιπεδο.
  Το δε μουδιασμα και το καρκινωμα του κατευνασμου και των »συνομιλιων΄εχουν ηδη κανει μετασταση στον εθνικο κορμο..
  Οσο δε περναει ο καιρος και δεν αγοραζεται απολυτως τιποτα η δεν συντηρουνται οχι μονο τα παραπανω αλλα δεκαδες αλλα τοσο θα πλησιαζει η αναποφευκτη καταρρευση .
  Πρωτα η ουσιαστικη των συστηματων μας απο ελλειψη συντηρησης η εκσυγχρονισμων και η μειωση των αριθμων τους σε επιπεδα μη επιτρεπτα και αργοτερα η επιχειρησιακη με μη παρουσια μας σε περιοχες ενδιαφεροντος η αδυναμιας αντιπαραθεσης τεχνολογικης και τακτικης και τελος αυτη της περιοδου πολεμου με καταστροφη των δυναμεων μας ειδικα μετα απο πρωτο πληγμα που θα πληξει καιρια την ικανοτητα μας να πολεμησουμε .
  Οταν τωρα ειμαστε σε αυτο το χαλι τι θα συμβει οταν καταστραφει πληθος συστηματων μας στο εδαφος η στην θαλασσα η στον αερα μετα απο αιφνιδιαστικη ενεργεια ..?
  Προσφατα σε αμυντικη σελιδα αναφερθηκε το εκτιμωμενο ποσον που δεν δοθηκε τα περασμενα χρονια για τα απολυτως απαραιτητα ..
  25 δις ευρω περιπου που εαν αναλογιστει καποιος την απουσια δρασεων και αγορων τα τελευταια 15 ετη μαλλον ειναι και συντηρητικο ..
  Παρολαυτα σημερα ουτε 1 δις δεν διατιθεται αμεσα για καλυψη τερατωδων κενων σε FOS και ενα δυο αγορων απολυτως αναγκαιων .
  Ολα λειτουργουν αθροιστικα πλεον ενω μεριδα ψεκασμενων ιθαγενων μιλουν για »ελλατωματικα» Τουρκικα οπλα η σχεδια που θα μεινουν »μακετα»με βαση αποσπασματικες παρατηρησεις ησσονος σημασιας ακομη και οταν αυτα εχουν βεβαιωμενη παραγωγη και μητρωο σοβαρης χρησης η επιδοσεων σαν απελπιδη αντιδραση πανικοβλητων πρωτογονων που βλεπουν για πρωτη φορα τον ηλιο και του πετουν δορατα η τον ξορκιζουν με καταρες ενω ολοι ασχολουνται με αναδειξη πολιτικων φελων και των καθημερινων κοκκορομαχιων τους .
  Ακομη και τωρα περαν του σημειου διχως επιστροφη που παρηλθε σιωπηλα ισως χρονια πριν δεν γινεται τιποτα αλλα αντιθετως κομματικοι αχυρανθρωποι αναμασουν τα ιδια και τα ιδια μπαγιατικα που ηδη εχουν συμβει χρονια η μηνες πριν μην αποτολμωντας να παρουσιασουν κατι νεο μιλωντας για αξιομαχο και αλλα κωμικα..
  Τορπιλες ,μεταγωγικα ,νεα οπλα ,αεροσκαφη ,αρματα μαχης και ενεργητικα συστηματα αυτοπροστασιας .Τομα ,MLRS,μεχρι και απλα πραγματα αμεσα διαθεσιμα σε εξευτελιστικες τιμες ως EDA απο τυφεκια μεχρι φορτηγα καθε ειδους ικανα να αντικαταστησουν τα μουσεια που θα ακινητοποιηθουν σε περιοδο επιχειρησεων απο βλαβες ,οσα ακομη λειτουργουν, ειναι εκτος οχι μοναχα συζητησης αλλα εστω και σκεψης για αποκτηση .
  Χρηματα υπαρχουν με βεβαιοτητα για ολα οπως και λυσεις ..
  Πολιτικοι με διψηφιο δεικτη νοημοσυνης και πολιτες να τους αναδειξουν δεν υπαρχουν.
  Και για αυτον τον λογο αρχιζουν και απουσιαζουν τα σοβαρα σχολια απο ολες τις ιστοσελιδες αμυντικου χαρακτηρα αφου κανεις δεν θελει να χανει την ωρα του με σεναρια φαντασιας αγορων η εκσυγχρονισμων που δεν θα συμβουν ποτε .
  Αντιθετα αυξανουν τα σχολια του ειδους θα τους διαλυσουμε ,ολα οσα κατασκευαζουν οι απεναντι ειναι σαπακια η κατωτερα , η Τουρκικη οικονομια καταρρεει ,οι προφητειες επιβεβαιωνονται και αλλα αναλογα..
  Οταν ενα ετοιμοπολεμο Ισραηλ αιφνιδιαστηκε στο Γιομ Κιπουρ και κοντεψε να εξαφανιστει απο τον χαρτη τι θα συμβει αραγε στο κρατιδιο μας οταν και εαν αντιμετωπισει μια Τουρκικη ενεργεια με το πολιτικο προσωπικο που διαθετει και την σημερινη κατασταση των ΕΔ?

 3. Θα ήθελα κάτι να σχολιάσω. Αλλά θα παρασυρθώ σε ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς.
  Οπότε σωπαίνω. Και όποιος ξέρει, κατάλαβε.

 4. Όταν γράφονταν για το ASPIS άλλη σελίδα μας έλεγε δεν είναι τίποτα… ένας παρεμβολέας…
  Τώρα επιπλέον χρήματα για την πιστοποιήσεις οπλισμού και ποιος ξέρει τι άλλο στην πορεία.
  Αλήθεια θυμάμαι του υπερασπιστές στο στρατάρχη μπάνου που μας έλεγαν πόσο δικαιώθηκε για το κόστος που ανέφερε. Ασε τους άλλους που παπαγάλιζαν για το φθηνό κόστος εκσυγχρονισμού των αμερικανικών μαχητικών!

 5. Ερώτηση: αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο ΥΕΘΑ, αποτελούν άλλες δηλώσεις του σε ερωτήσεις παρευρισκομένων στο συνέδριο; Στο επίσημο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται τίποτα για το ASPIS, παρά μόνο ότι «…η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 είναι σε εξέλιξη» http://www.mod.mil.gr/anakoinoseis-typoy/paroysia-yetha-eyaggeloy-apostolaki-sto-7o-synedrio-aeroporikis-ishyos

 6. Ελπίζω ο φιλοαμερικανός ΥΕΘΑ να εξασφάλισε την αποδέσμευση συγκεκριμένων όπλων στρατηγικής σημασίας με την αναβάθμιση των F-16!
  Τόσα δις για προεκλογικά επιδόματα προς δημιουργία κομματικού στρατού θα μπορούσε να απαιτήσει δεδομένων των συνθηκών την αποδέσμευση ενός ποσού για την άμυνα. Μετρήθηκες και βγήκες λίγος Ναύαρχε._

 7. Δηλαδή την ενσωμάτωση του ΑΣΠΙΣ στο F16V είναι κρυφό κόστος!!!

  Μην τρελαθούμε!!!

  Δεν έπρεπε να υπογράψουν αν δεν ήταν μέσα !!!

 8. Για μενα θα επρεπε να μη γινει καν ο εκσυγχρονισμος, να μπαινε στην ακρη το 1 δις (περα απο FOS των f16 ) να κοιταζαν για προμηθεια rafale 40 κομματιων και να τελιωνε το story εκει. Το ξερω εχει κοστος αλλα οτι πληρωνεις παιρνεις, εκτος του οτι βαζεις και ενα στοπ στους αμερικανους.

 9. Για c 40 RAFALE +όπλα +υποστήριξη θέλουμε γύρω στα 8 BILLION Euros κρίνοντας από τις πωλήσεις στη India και στο Quatar!!

  Με κάπου 500 mill Euros για αγορά εξοπλισμού διαθέσιμα το χρόνο θα μας πάρει μόλις 16 χρονια να τα εξοφλήσουμε !!

  Και μονο αυτά και τίποτα άλλο για 16 χρονια!!!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rafale_deal_controversy

  https://www.ptisidiastima.com/indian-rafale-buy-accusations/

  https://www.defensenews.com/industry/2018/03/30/qatar-makes-down-payment-to-dassault-for-12-more-rafale-jets/

 10. Ειναι η μονη περιπτωση που ειμαι υπερ το να διατεθουν χρηματα απ αυτα που υπαρχουν στην ακρη, αλλα οχι να γινουν αυτα που εγιναν με τους εξοπλισμους τα προγουμενα χρονια προ κρισεως και σιγουρα »ξαναστησημο » να το θεσω ετσι, των ενοπλεων δυναμεων και ως προς το διαθεσιμο πρωσωπικο, οπωςκαι με τις οροφες, απο κειο και περα το σταματαω γιατι μαλλον ανοιγω μεγαλη κουβεντα.

 11. Απλά αυτοί οι οποίοι ρωτούν τον εκάστοτε ΥΕΘΑ ή είναι άσχετοι…ή ..δεν τους αφήνουν να ρωτήσουν αυτά που πρέπει…όπως..
  -με βάση τα χρονοδιαγράμματα ΠΟΥ βρισκόμαστε;
  πότε ήταν με βάση το αρχικό πλάνο να μεταβεί στην αμερική το πρώτο αεροσκάφος, μετέβηκε εκεί; αν όχι πότε και γιατί;
  απλά πράγματα..έτσι με ένα είναι σε «εξέλιξη»…νομίζει ότι καθάρισε και κοροϊδέυει τους σανοφάγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *