Διαρκείς είναι οι διαπραγματεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς για την ολοκλήρωση της Follow On Support και της υποστήριξης των όπλων του και στόλου των Mirage 2000 και των δύο εκδόσεων, της 114 Πτέρυγας Μάχης. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές διεξάγονται πυρετώδεις  διαπραγματεύσεις ευελπιστώντας σύντομα να βγει λευκός καπνός.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, το κόστος για τη σύμβαση Follow On Support ανέρχεται στα 260 εκατομμύρια ευρώ για επτά χρόνια αντί της αρχικής τετραετούς Follow On Support με κόστος 140 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, με το κόστος των 260 εκατομμυρίων ευρώ, απαιτούνται επιπρόσθετα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου οπλοστασίου που περιλαμβάνει τα βλήματα MICA, EXOCET και SCALP EG. Το συνολικό κόστος για τα δύο παραπάνω προγράμματα ανέρχεται στα 410 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα απαραίτητα για τη διατήρηση του στόλου των Mirage 2000, ενεργού.

Η Follow On Support των 260 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίζει εγγυημένες διαθεσιμότητες αεροσκαφών άνω του 75% για επτά χρόνια για το σύνολο των αεροσκαφών των 331 και 332 Μοιρών που φυσικά συνοδεύονται και από ανάλογες ρήτρες και υποχρεώσεις προς τη γαλλική πλευρά ώστε να επιτευχθεί το προαναφερθέν νούμερο διαθεσιμοτήτων.

Μεγαλύτερο κώλυμα είναι ο νόμος Βενιζέλου για τις προμήθειες αμυντικού υλικού που δημιουργεί μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία και ως εκ τούτων μεγάλες καθυστερήσεις. Φυσικά δεν πρέπει να παραμερίζονται οι διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών, των ηγεσιών του ΓΕΑ και κυρίως επί ημερών Χριστοδούλου όπου επιδείχθηκε χαρακτηριστική αδράνεια και κωλυσιεργία.

Επιπρόσθετα χρονικά περιθώρια απλά δεν υφίστανται. Σε άλλη περίπτωση θα μιλάμε για εγκληματική αμέλεια με συμμέτοχους και συνεργούς τις φυσικές ηγεσίες του ΓΕΑ. Είναι ευτυχές πως ο νέος Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Μπλιούμης έχει επιδείξει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί συναντήθηκε με υψηλόβαθμο στέλεχος της Dassault Aviation και ενημερώθηκε διεξοδικά για το θέμα. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει το θέμα του στόλου των Mirage 2000 έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις σε συνδυασμό με τις εγγενείς ελληνικές αδυναμίες όπως η αδιαφορία και η γραφειοκρατία.

Με περισσότερες εξελίξεις θα επανέλθουμε μόλις έχουμε εικόνα των διαπραγματεύσεων, με τη πεποίθηση να σας φέρουμε καλά νέα αφού ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει χρυσάφι το σύνολο των Mirage 2000. Το πρώτο έγκλημα ήταν ο μη έγκαιρος εκσυγχρονισμός των Mirage 2000 σε επίπεδο 2000-5 Mk2. Ας ελπίσουμε το δεύτερο να μην είναι η οριστική ταφόπλακα στο στόλο ελέω μη υπογραφής FOS…

Comments

  1. Για τα Mirage 2000 και των δύο εκδόσεων που έχει ενταγμένα σε υπηρεσία η ΠΑ δεν έχουν δαπανηθεί χρήματα από το…2003!

   -Η σύμβαση προμήθειας των 15 Mirage 2000-5Mk.2 και του εκσυγχρονισμού 10 Mirage 2000EG στο ίδιο επίπεδο, ύψους 628.000.000 ευρώ, υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2000. Περιλαμβάνοντας τα ΠΑΝΤΑ. Κινητήρες, αρχική υποστήριξη και το σύστημα αυτοπροστασίας και Η/Π τύπου ICMS 2000Mk.3. Την ίδια ημέρα υπογράφηκε και άλλη μία σύμβαση ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ για τα όπλα. Δηλαδή για 200 πυραύλους MICA EM/IR και 56 SCALP-EG.

   -Στις 18 Δεκεμβρίου 2003 υπογράφηκε άλλη μία σύμβαση για 100 επιπλέον πυραύλους MICA, 50 φορέων μεταφοράς τους, 34 βλημάτων αέρος-εδάφους Scalp EG και άλλων υλικών και υπηρεσιών. Η αξία του συμβολαίου αυτού ανήλθε σε 59.619.000 ευρώ.

   Από τότε, δεν έχουν δαπανηθεί άλλα χρήματα για τα Mirage 2000! Έχουμε Απρίλιο του 2019. Κάντε εσείς τον υπολογισμό του πόσα χρόνια έχουν περάσει… Και φυσικά μπορείτε να κρίνετε μόνος σας, αναζητώντας συγκρίσεις σχετικά με το τι έχει δαπανηθεί για τα F-16, για το εάν τελικά τα χρήματα (410 εκατομμυρια ευρω) που απαιτούνται είναι πολλά ή όχι… Για να σας βοηθήσουμε σας παραπέμπουμε στο αφιέρωμα εδω: https://www.linkedin.com/pulse/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-konstantinos-zikidis

   1. Πες τα Γιαννη γιατι ο »ρατσισμος» προς τα Γαλλικα α/φη δεν εχει προηγουμενο.
    Και στο κατω-κατω 1.3 εκτ/α-φος/ετος για να εχει Μικα,Σκαλπ και Εξοσσετ στο Αιγαιο δεν τα λες πολλα…

 1. Τόσο δύσκολο είναι να αυξηθούν αυτά τα 500 εκατομμύρια των εξοπλιστικών έστω για 2-3 χρόνια;
  Λίγη ευελιξία… μετα ας το ξανακατεβάσουν στα 500.
  Ευελιξία γιατί μαζεύτηκαν πολλά,και δε πρόκειται καν για νέες προσθήκες αλλά για να συντηρήσουμε αυτά που ΗΔΗ έχουμε.

  1. Δύσκολο είναι… Οχι όμως ακατόρθωτο για οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει πραγματική αμυντική και εξωτερική πολιτική. Την ευθύνη της απαξίωσης των Mirage 2000 και των όπλων τους δεν έχει μόνο η σημερινή κυβέρνηση. Από το 2003 μέχρι σήμερα μετρήστε πόσες κυβερνήσεις έχουν αλλάξει και θα αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος…

 2. ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ ΤΟ ΠΡΑΜΑ ….ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΕΠΩΔΥΝΑ ΚΙ ΑΡΓΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΛΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ [ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ -ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ Η ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ Η ΞΕΧΝΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ
  .ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ …ΒΛΕΠΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ = ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΒΑΘΜΙΔΟΝ ΣΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΗΜΟΙ Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΟΔΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΝΕΑ ΟΠΛΑ….ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ …ΚΑΙ ΣΤΗ ΑΔΥΝΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ..ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ….ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΑΝ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *