Στη Σαλαμίνα και το Αρχηγείο Στόλου βρέθηκε σήμερα το πρωί ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος όπου ενημερώθηκε διεξοδικά για το έργο, τα προβλήματα και τη τακτική κατάσταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο έντονης αστάθειας και προκλήσεων από την Άγκυρα. Όπως σας είχε ενημερώσει πρώτο το DefenceReview.gr στον ΥΕΘΑ τέθηκαν όλα τα ζητήματα επί τάπητος. Η κατάσταση παρουσιάστηκε όπως έχει μακριά από ωραιοποιημένες εικόνες και ο ΥΕΘΑ ήρθε αντιμέτωπος με τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει το ΠΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΥΕΘΑ τόνισε πως το ΠΝ αποτελεί τη πρώτη προτεραιότητα. Σε πρώτη φάση όπως τόνισε αναμένεται σύντομα να δρομολογηθούν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και απόκτησης νέων τορπιλών καθώς και παραλαβής της 6ης και 7ης ΤΠΚ. Χαρακτηριστικά είπε: «οι εισηγήσεις του ΓΕΝ θα δίνουν δεκτές». Σε δεύτερο χρόνο οδεύουμε προς την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας. Επισκέφτηκε τη κανονιοφόρο «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» και το Υποβρύχιο τύπου «214» «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Από πλευράς Αρχηγείου Στόλου τονίστηκε και αναλύθηκε ενδελεχώς πως το ΠΝ αναλώνεται και σπαταλά πόρους στην επιτήρηση του Αιγαίου καταπονώντας το ήδη γερασμένο στόλο πλοίων τόσο για θέματα λαθρομεταναστών όσο και επιτήρησης του Τουρκικού Ναυτικού. Σε όλα αυτά έχει προστεθεί και η Ανατολική Μεσόγειος. Συνεπώς, όπως ελέχθη από πλευράς επιτελών Αρχηγείου Στόλου πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αναπροσαρμογή του συστήματος επιτήρησης εμπλουτίζοντας και ανανεώνοντας το, με νέα μέσα και συστήματα όπως τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Το μήνυμα από το Αρχηγείο Στόλο είναι σαφές: «Η επιτήρηση μπορεί να γίνει και αλλιώς». Στο σημείο αυτό να πούμε πως το πρόγραμμα ΑΙΓΕΑΣ που αφορά τη διασύνδεση όλων των ναυτικών παρατηρητηρίων βρίσκεται στη τελική του φάση.

Εδώ να αναφέρουμε πως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει πως η επιτήρηση είναι θέμα που πρέπει να διαχειριστεί κατά βάση το Λιμενικό Σώμα. Να εκμεταλλευτεί κοινοτικούς πόρους αποκτώντας σύγχρονο υλικό όπως Περιπολικά Ανοιχτής Θάλασσας και ιπτάμενα μέσα ώστε να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της επιτήρησης. Το πρόβλημα με το ΛΣ είναι η ίδια του η νοοτροπία και η διαχείριση των μέσων.

Ο νέος ΥΕΘΑ ζήτησε να μην γίνονται εξωραϊσμοί και να αναφέρεται η κατάσταση όπως έχει. Έλαβε γνώση της οριακής κατάστασης που επικρατεί και ειδικά στη Διοίκηση Φρεγατών που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Αναγνωρίζω τη παλαιότητα και τη μεγάλη ηλικία των πλοίων» είπε χαρακτηριστικά.

Η ατζέντα και η θεματολογία είχε παρατεθεί προ τριών ημερών στο ακόλουθο άρθρο.

Comments

  1. Θα κάνουμε και ρετουσάρισμα στις ΜΕΚΟ και σε 3 χρόνια θα έχουμε και τα P3.

   Αφού έχει ήδη αποφασιστεί όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα στήσουμε ποπό στην Τουρκία σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Κάτι που φυσικά ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση και τις δηλώσεις περί «μοναχοφάηδων», «η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο» και «τι καλά να είχαμε μια συμφωνία Πρεσπών για τα 12νησα». Φυσικά το σουλάτσο της Ακσενέρ στην Θράκη ούτε καν σχολιάστηκε από την παρούσα κυβέρνηση όπως τα σουλάτσα Ερντογάν και λοιπών είχαν επιτραπεί άνευ όρων από την προηγούμενη. Και φυσικά για το άλλο εθνικό ζήτημα τη συμφωνία των πρεσπών διγλωσία και υποκριτικές δικαιολογίες. Δηλαδή το σχέδιο του κυρίου πρέσβη για την τριπλή κατοχή της Ελλάδας και της συνδιαχείρισης της από Γερμανία, Τουρκία και ΗΠΑ προχωράει κανονικά. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί στις συνομιλίες των τριῶν είναι ποιά κομμάτια της Ελλάδας θα ανήκουν σε ποιόν. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά που βλέπουμε και ακούμε περί ενδιαφέροντος για εξοπλιστικά είναι απλά για να μην τους πάρουν με τις πέτρες.

  2. Καλό μήνα φίλε ΑΙΜ! Δεν ισχύει ότι έκλεισε η αγορά δύο πλοίων Belharra ούτε ότι οι Γάλλοι δίνουν δωρεάν τις F21 αν πάρουμε Belhara. Ισχύει ότι έχουμε γράψει στο τελευταίο μας άρθρο περί εξελίξεων.

 1. Οντως το ΛΣ επιτέλους πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν σε θέματα επιτήρησης και οχι μόνο!
  Για ένα καινοτόμο σύστημα επιτήρησης συνόρων το ACRITAS που είχε παρουσιαστεί πρίν λίγα χρόνια υπάρχει νεώτερη πληροφόρηση;

  1. Καλό μήνα SPY_GR! Aρχικά το ΛΣ πρέπει να γίνει σώμα ασφαλείας και όχι παιδική χαρά όπως είναι σήμερα. Όλα ξεκινούν από τη νοοτροπία και τις καταβολές του προσωπικού και των στελεχών. Εκεί πάσχουμε και φυσικά σε δεύτερο χρόνο στην αξιοποίηση των μέσων (πχ ελικόπτερα ΛΣ που ενώ είναι κορυφαία είναι καθηλωμένα). Για το ACRITAS όχι δεν υπάρχει κάποιο νεώτερο! Χαιρετισμούς!

 2. Ας ελπίσουμε ότι οι φίλοι AIM και Chris θα διαψευστούν για το καλό όλων μας.
  Από λόγια καλά πάμε για 3 εβδομάδες διακυβέρνησης, το κρίσιμο είνια να δούμε πράξεις!

 3. Να τεθεί το ενδεχόμενο ευρωπαικής χρηματοδότησης με πρόγραμμα ανάλογο με του Λ.Σ.!
  Επίσης δεν νομίζω να είναι τόσο δύσκολο να ζητηθεί η συνεισφορά των Ελλήνων πλοιοκτητών.
  Απο εκεί και πέρα το έχουμε πεί εκατοντάδες φορές οτι υπάρχουν πολλοί τρόποι για χρηματοδότηση της άμυνας της χώρας

 4. 0πως και να το κάνουμε η βάση για την άμυνα της χώρας μας είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Στράτος Ξηράς. Δεν επιθυμώ να διατυπώσω επιχειρήματα. Οπωσδήποτε το ΠΝ και η ΠΑ θα παίξουν ένα πολύ σοβαρό ρόλο σε όλα τα τμήματα του Θεάτρου Επιχειρήσεων ως και στην υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αλλά ας είμαστε προσεκτικοί στη διάθεσή των κονδυλίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *