Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει να εισέρχονται στη βορειοανατολική Συρία για να αναγκάσουν τους Κούρδους μαχητές να απομακρυνθούν από τα σύνορά, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο μια ολιγομελής εμπροσθοφυλακή τουρκικών δυνάμεων εισήλθε στη Συρία νωρίς την Τετάρτη σε δύο σημεία κατά μήκος των συνόρων, κοντά στις συριακές πόλεις Tal Abyad και Ras al-Ayn, προετοιμάζοντας την ευρύτερη επίθεση.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες ορκίστηκαν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου από τη βόρεια πόλη Hasake της Συρίας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από οποιαδήποτε τουρκική επίθεση.

Λίγο αργότερα μιλώντας στην Σχολή Πολέμου της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ δεν επιβεβαίωσε τα περί έναρξης της εισβολής και περιορίστηκε στο να πει οι προετοιμασίες όσον αφορά την επιχείρηση είναι ακόμη υπό εξέλιξη. Νωρίτερα σήμερα στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει ότι η έναρξη της εισβολής στη Συρία θα ξεκινούν «πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Αλτούν μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, μαζί με ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, θα περάσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σύμφωνα χάρτη που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu η Τουρκία θέλει να «εκκαθαρίσει» μια ζώνη εντός συριακού εδάφους με βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα και μήκος που μπορεί να φτάσει τα 480 χιλιόμετρα. Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας παραμένουν στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Πηγή: https://www.liberal.gr