Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους Kowsar, ιρανικής ανάπτυξης, ξεκίνησε την παραγωγή του. Η επίσημη παρουσίαση του αεροσκάφους έγινε τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο έκθεσης της Ιρανικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Το Kowsar μοιάζει με το F-5 Freedom Fighter και ιδιαίτερα με την έκδοση F-5F Tiger. Σύμφωνα με τους Ιρανούς, πρόκειται για ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ πολλαπλού ρόλου.

Πάντως το Kowsar δεν είναι το μόνο πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους που «τρέχει» το Ιράν. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου έγινε γνωστό, από το πρακτορείο «Tasnim», ότι το υπό ανάπτυξη μαχητικό αεροσκάφος F-313 Qaher, έχει ξεκινήσει προγραμματισμένες προ-πτητικές δοκιμές. Το F-313 ξεκίνησε να αναπτύσσεται τον Φεβρουάριο του 2013, ως ένα αεροσκάφος με χαρακτηριστικά stealth, πρωτίστως για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Το F-313 αναμένεται να είναι μονοθέσιο και σχεδιάζεται από τον οργανισμό IAIO (Iran Aviation Industries Organization). Το πρόπλασμα του αεροσκάφους παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013, ενώ το πρωτότυπο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *