Σύμφωνα με ανακοίνωση της TAI (Turkish Aerospace Industries) η καναδική εταιρία Bombardier ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου, από τα τέσσερα αεροσκάφη Global 5000, τα οποία προορίζονται για το πρόγραμμα Hava SOJ, της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, προμήθειας τεσσάρων αεροσκαφών ηλεκτρονικών παρεμβολών από απόσταση. Το σχετικό συμβόλαιο είχε υπογραφεί στις 9 Αυγούστου του 2018.

Το πρόγραμμα Hava SOJ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 με την υπογραφή συμβολαίου, ύψους $ 71 εκατομμυρίων, μεταξύ του SSM (πλέον SSB) και της Aselsan για την επιλογή του αεροσκάφους και την ανάπτυξη του πρωτότυπου συστήματος. Το σχετικό αίτημα για την επιλογή του αεροσκάφος εκδόθηκε το 2012, ενώ ο τελικός νικητής ανακοινώθηκε το 2018.

Το Hava SOJ είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, σχεδίασης και ανάπτυξης της Aselsan, το οποίο θα εγκατασταθεί στα Global 5000. Τα αεροσκάφη, του προγράμματος Hava SOJ, θα μπορούν να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν τα εχθρικά ραντάρ (επίγεια, εναέρια, αντιαεροπορικών συστημάτων) και τα συστήματα επικοινωνιών, να εντοπίζουν τη θέση τους και στη συνέχεια να τα παρεμβάλλουν με στόχο να τα αδρανοποιούν.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η Aselsan θα πρέπει να παραδώσει το πρώτο αεροσκάφος το 2023, ενώ οι παραδόσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025.