Η Πρόεδρος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ismail Demir, ανακοίνωση της έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης του επιπέδου προστασίας των τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard-2A4 με την προσθήκη επιπλέον θωράκισης, την οποία ανάπτυξε η Roketsan (IZS : İlave Zırh Sistemi’nin). Ο Ismail Demir δεν ανέφερε αν με την επιπλέον θωράκιση θα αναβαθμιστούν όλα τα Leopard-2A4 που διαθέτει ο Τουρκικός Στρατός ή τα 40 που αναβαθμίζονται στο επίπεδο T1, μαζί με 169 M-60T και 40 M-60A3 TTS (το πρόγραμμα είχε αποφασιστεί στις 31 Ιανουαρίου του 2018, ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου του ίδιου χρόνου και βρίσκεται σε εξέλιξη). Η θωράκιση αναπτύχθηκε από την Roketsan εντός έξι μηνών και έλκει την καταγωγή της από την αντίστοιχη του Altay. Οι δοκιμές της θωράκισης πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο μισό του 2019.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει παραλάβει 354 Leopard-2A4, αλλά έχει χάσει ορισμένα στη Συρία. Συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2005 υπογράφηκε σύμβαση ύψους € 365.000.000 για την προμήθεια 298 Leopard-2A4 από τα γερμανικά αποθέματα (οι παραδώσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2006 και ολοκληρώθηκαν το 2008), ενώ τον Μάρτιο του 2010, υπογράφηκε νέα σύμβαση για την προμήθεια 56 επιπλέον Leopard-2A4, οι παραδόσεις των οποίων ξεκίνησαν το 2011 και ολοκληρώθηκαν το 2012. Στο πλαίσιο της απόφασης του Ιανουαρίου του 2018 τα 40 υπό αναβάθμιση Leopard-2A4T1 θα ενσωματώνουν νέα θωράκιση τύπου ERA (Explosive Reaction Armor), σύστημα αυτοπροστασίας Pulat, θερμικό σύστημα οδήγησης ADIS της Aselsan, σύστημα ηχητικού συναγερμού προειδοποίησης όσων πεζών βρίσκονται πέριξ του άρματος ή το ακολουθούν και σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων βομβίδων.

Comments

  1. M48 MOLF μεχρι να ανατειλει απο την δυση.
    Αυτους τους ηγετες αξιζουμε αυτον τον στρατο εχουμε.
    Ενα ζωντανο πολεμικο μουσειο σε αρκετα συστηματα πλεον και να ευχομαστε τα εκθεματα να ειναι λειτουργικα.

    1. Τα m48 a5 molf, είναι πραγματικά παράνοια. Ένα αρχαίο άρμα με ένα αρκετά σύγχρονο ΣΕΠ. Δεν έχουν να δώσουν και πολλά στα νησιά, άλλωστε τα άρματα θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο πεζικό. Θα ήταν καλύτερο οι ΤΘ δυνάμεις στα νησιά να είχαν μεταφερθεί εκεί όπου θα χρειαστούν (Έβρο) και στα νησιά να οργανωθούν περισσότερες μηχανοκίνητες μονάδες με υποστήριξη από ΤΟΜΑ και οχήματα τύπου Centauro. Αν μπορούσαν κάπως να χρησιμοποιηθούν τα όπλα των Μολφ και το ΣΕΠ τους από κάποιο άλλο εγχώριο όχημα για τα νησιά θα ήταν το καλύτερο σενάριο αλλά δεν το θεωρώ και πολύ πιθανό. Αν και στο μουσείο ανήκουν αρκετά συστήματα, μπροστά στα οποία τα Μολφ είναι Χάι τεκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *