Μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση προέκυψε την περασμένη Τρίτη, 26 Μαρτίου, οπότε πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας Diehl, Rudolf Joachim (Διευθυντή του προγράμματος IRIS-T), Κωνσταντίνου Κωστόπουλου (Sealandspace Ltd, Chief Executive Officer) και Christian Ostwald (εκπρόσωπος της Αρχής BAAINBw/Branch K4.3/Deputy Project Manager PMO IRIS-T), με αρμόδιους επιτελείς της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για τη διαχείριση της τεχνολογικής απαξίωσης και του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των βλημάτων αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς IRIS-T (Infra Red Imaging System-Tail/Thrust Vector Controlled). Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΑ διατηρεί σε υπηρεσία 350 βλήματα IRIS-T για χρήση από τα F-16 Fighting Falcon. H σύμβαση για την προμήθεια των πρώτων 250 IRIS-T υπογράφηκε το 2004, ενώ λίγο αργότερα ενεργοποιήθηκε και το δικαίωμα προαίρεσης της αρχικής σύμβασης για την προμήθεια 100 επιπλέον βλημάτων. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 2007 και ολοκληρώθηκαν το 2011.

Ο IRIS-T είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα βλήματα αερομαχίας μικρού βεληνεκούς, υπέρυθρης ακτινοβολίας, στον κόσμο και αποτελούν ένα από τα ικανότερα βλήματα σε υπηρεσία από την ΠΑ, φυσικά μαζί με τα γαλλικά MICA, τα οποία εξοπλίζουν τα Mirage-2000. Η αναβάθμιση τους αποτελεί μια πολλή θετική εξέλιξη. Σε πιο επίπεδο θα αναβαθμιστούν δεν είναι γνωστό ή αν το πρόγραμμα αφορά μόνη στην αντικατάσταση των ξεπερασμένων τεχνολογικά υπό-συστημάτων, πάντως στα τέλη του 2016 η Diehl είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία της δοκιμές μια νέας έκδοσης του IRIS-T σε ρόλο αέρος-εδάφους/επιφάνειας, με ταυτόχρονη διατήρηση των δυνατοτήτων αέρος-αέρος.

Comments

  1. Γενικα αμα παρακολουθει κανεις τα θεματα, εχει καταλαβει οτι το υπουργειο αμυνας εχει γινει ενα μεγαλο καφενειο οπου καλουν σε συζητησεις διαφορες εταιριες και…. τα λενε. Μας λενε τι θα μπορουσαμε να παρουμε αμα ειχαμε φραγκα.
    Απο αυτες τις διαφορες συζητησεις με αντιπροσωπειες εταιριων που πανε και ερχονται, ελάχιστα αποτελεσματα υπάρχουν. Παραμενουν σε επιπεδο συζητησης. Τουλαχιστον καλυτερα να μην τις δημοσιευουν γιατι παντα μενουμε με την ορεξη 🙁

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *