Σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφίες που μας ήρθαν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης του τουρκικού βλήματος SOM-J στο μαχητικό αεροσκάφος F-35. Η διαδικασία πραγματοποιείται στις ΗΠΑ και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες το SOM-J είναι τοποθετημένο στην εσωτερική δεξαμενή οπλισμού του F-35. Οι πτητικές δοκιμές και οι δοκιμαστικές βολές του βλήματος αναμένεται να ξεκινήσουν το 2019.

To SOM είναι ένα βλήμα τεχνολογίας cruise, ικανό να εκτοξευθεί από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά. Αναπτύχθηκε από τις εταιρίες TUBITAK SAGE (σχεδίαση και ανάπτυξη) και Roketsan (παραγωγή και εμπορική προώθηση). Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011.

Είναι βλήμα προσβολής κινούμενων και σταθερών στόχων σε μέγιστες αποστάσεις άνω των 185 χιλιομέτρων, με πιθανότερη τιμή τα 230 χιλιόμετρα, στην έκδοση SOM-A, η οποία προσβάλει μόνο στατικούς στόχους με τη χρήση συντεταγμένων κατά την τερματική φάση (το SOM-A βρίσκεται σε υπηρεσία από την Τουρκική Αεροπορία από το 2012). Η έκδοση SOM-B1 μπορεί να προσβάλει στατικούς και κινούμενους στόχους με τη χρήση υπέρυθρου συστήματος στην τερματική φάση (αμφότερες οι εκδόσεις φέρουν πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας).

Στην έκδοση SOM-B2 το βλήμα ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή για την προσβολή στρατηγικών και καλά προστατευμένων στόχων, ενώ η έκδοση SOM-J (αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Lockheed Martin) προορίζεται για χρήση από τα F-35. Στην έκδοση SOM-J το βλήμα έχει ποιο συμπαγή σχεδίαση, αναδιπλούμενα πτερύγια και προωθητικό κινητήρα για καλύτερα πτητικά χαρακτηριστικά.