Συνοδευόμενο από δύο πολεμικά σκάφη, το τουρκικό σκάφος Γιαβούζ ξεκινάει από ώρα σε ώρα ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα γεώτρηση του Γιαβούζ συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη μεριά της Άγκυρας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για μια άσκηση κυριαρχίας στο πεδίο παρά για συμβολική πρόκληση.

Η τουρκική γεώτρηση


Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η γεώτρησης του Γιαβούζ ξεχωρίζει από τις άλλες τουρκικές γεωτρήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

• Πρώτον, για πρώτη φορά γίνεται γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλάσσιο οικόπεδο της Κύπρου. Μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν τα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούσαν σε αδειοδότηση του Τεμαχίου 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total E&P Cyprus B.V. (Total) και Eni Cyprus Limited (Eni). Μάλιστα τότε είχε γραφεί ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI θα αποτελούσε «ασπίδα» για τη Λευκωσία.

• Δεύτερον, το σημείο που βρίσκεται το οικόπεδο 7 (Νότια και Δυτικά) δεν θα μπορούσε να διεκδικηθεί ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τουρκοκύπριους –στην περίπτωση μιας οριστικής διχοτόμησης. Η Τουρκία στέλνει λοιπόν σαφές μήνυμα ότι το διακύβευμα δεν είναι δίκαιη κατανομή των όποιων κερδών από το αέριο, αλλά το δικαίωμα της Λευκωσίας να παίρνει αποφάσεις για την ενεργειακούς πόρους του νησιού χωρίς να έχει συμφωνήσει πρώτα με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην ουσία, η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα για να διαμορφώσει τους όρους του παιχνιδιού. Την ώρα που η Λευκωσία δίνει άδειες στις πετρελαϊκές πολυεθνικές, τα τουρκικά πλοία «καταλαμβάνουν» την κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: https://www.cnn.gr

Comments

  1. Ας ρωτήσει κάποιος τον υπουργό ενέργειας της Τουρκίας σχετικά με το πότε θα αρχίσουν γεώτρηση σε Κορινθιακό, Μαλιακό και Παγασητικό έτσι για να μην μας τρώει η αγωνία δηλαδή γιατί οι γεωτρήσεις θα είναι σίγουρες με τους άχρηστους ραγιάδες (για να μην πω τίποτα χειρότερο) που κυβερνούν τον Ελληνισμό.
    Η Κύπρος καλά θα κάνει αν συνεχιστεί η ασυλία της Ε.Ε. στην Τουρκία να μπλοκάρει τα πάντα. Μα τα πάντα με βέτο και να πιέσει διπλωματικά με φημολογία για να μην πω και πράξη, αγοράς asbm απο την Κίνα

  2. Η ιδανική απάντηση πάντως θα ήταν η περικύκλωση του γιαβουζ απο πλοία χωρών που έχουν συμφέροντα στο οικόπεδο και η μετά απο ρεσάλτο κατάληψη και κατάσχεση του. Η ισχυρότερη καρπαζιά στην αλλαζονεία και έπαρση του σουλτάνου και τους κράτους-συμμορίας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *