Από τις πλέον σημαντικές και ουσιώδεις εξελίξεις στον Ελληνικό Στρατό είναι η αναβάθμιση των συστημάτων Διοίκησης και Ελέγχου των Ελληνικών Τεθωρακισμένων που προήλθε από την εξέλιξη του ΗΝΙΟΧΟΥ σε φάση ΙΙ.

Η Διοίκηση και ο Έλεγχος είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας οι δραστηριότητες των τεθωρακισμένων σχεδιάζονται, κατευθύνονται, συντονίζονται και ελέγχονται, για να πραγματοποιηθεί η ανατεθείσα αποστολή. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το προσωπικό, τον εξοπλισμό τις επικοινωνίες, τις διευκολύνσεις και τις απαραίτητες ενέργειες, για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, το σχεδιασμό, την έκδοση οδηγιών και την επίβλεψη των επιχειρήσεων.

Τερματικό με το νέο λογισμικό ΗΝΙΟΧΟΣ ΙΙ.

Το σύστημα της διοίκησης και του ελέγχου θα πρέπει να είναι πιο εύκαμπτο και αποτελεσματικό από το εχθρικό. Αυτό θα διευκολύνει το διοικητή να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες, για να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις γρηγορότερα από τον εχθρό.

Πρώτοι οι Έλληνες αρματιστές της 24ης ΕΜΑ ενέταξαν τον προηγμένο ΗΝΙΟΧΟ. Πλέον ο ΗΝΙΟΧΟΣ αποτελεί ένα πολύτιμο και κρίσιμο εργαλείο για τη διαχείριση των δυνάμεων επί του πεδίου της μάχης. Σήμερα το σύνολο των ΕΜΑ που διαθέτουν τα Leo 2 HEL έχουν τον ΗΝΙΟΧΟ ΙΙ.

Να τονιστεί πως ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ βρίσκεται εγκατεστημένος επί οχημάτων Μ577 και τροχοφόρων M/S 240 GD. Ο εφοδιασμός με τον ΗΝΙΟΧΟ νέας γενιάς της 24ης ΕΜΑ ήδη έφερε άριστα αποτελέσματα και πλέον και οι υπόλοιπες τρεις ΕΜΑ της 25ης και 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας έχουν ήδη ανάλογα συστήματα και εγκατάσταση επί οχημάτων.

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019: Ο ΗΝΙΟΧΟΣ ΙΙ σε πλήρη αξιοποίηση και λειτουργία.

Ο προηγμένος ΗΝΙΟΧΟΣ απογειώνει τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου των ιλών και ουλαμών μιας ΕΜΑ αφού παρέχει σε πραγματικό χρόνο άμεση και έγκαιρη μετάδοση όλων των απαραίτητων πληροφοριών για την εκτέλεση της αποστολής. Για τη μετάδοση αυτών των δεδομένων ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ διαθέτει μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και είναι ακόμα πιο ασφαλής σε παρεμβολές και ηλεκτρονικό πόλεμο. Να σημειωθεί πως για τη μετάδοση των δεδομένων χρησιμοποιούνται ασύρματοι της σειράς DRC-9200 αναπειδούμενης συχνότητας.

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ είναι ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα Διοίκησης Ελέγχου, Επικοινωνίας και Πληροφοριών που έχει εγκατασταθεί από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας στα άρματα της Leo 2 Hel και υποστηρίζει τον Αρχηγό πληρώματος στις παραπάνω διαδικασίες: σχεδιασμό, επιτήρηση και εκτέλεση επιχειρήσεων, αναγνώριση και επίγνωση τακτικής κατάστασης και διοικητικής μέριμνας, αποστολή και λήψη διαταγών, αιτήσεων και μηνυμάτων κατά τη διάρκεια αποστολών, εποπτείας τεχνικής κατάστασης του άρματος και των σταθμών ασυρμάτων.

Επιπροσθέτως, υποστηρίζει τον Αρχηγό Πληρώματος στα παρακάτω επίπεδα διοίκησης:

Άρμα Μάχης
Ουλαμός
Διοικητής Ίλης
Διοικητής Επιλαρχίας


Πρόκειται για ένα κορυφαίο σύστημα με δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου για τα άρματα μάχης στο Επίπεδο Επιλαρχίας. Ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ που πρόσφατα παραλήφθηκε και εγκαταστάθηκε στα άρματα της 24ης ΕΜΑ απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια αφού:

Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ φιλικό προς τον χρήστη.
Διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης (situational awareness) με απεικόνιση του εχθρού σε διανυσματικούς ή μη χάρτες.
Επεξεργάζεται πληθώρα αποστολών και στοιχείων που μέχρι πρότεινος παρείχε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στα πληρώματα
Δίνει εικόνα της Διοικητικής Μέριμνας με στοιχεία των υφιστάμενων πυρομαχικών, των καυσίμων κτλ.

Tο Leopard-2 HEL διαθέτουν ανεπτυγμένα συστήματα διοικήσεως και ελέγχου. Η τεχνολογία αιχμής, σε συνδυασμό με την ευρύτατη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών επιτρέπουν στον αρχηγό του πληρώματος τη διαβίβαση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο (real time). Στους έγχρωμους χάρτες που εμφανίζονταν στην οθόνη, φαίνονται ανά πάσα στιγμή η θέση του άρματος, οι θέσεις των φίλιων αρμάτων ή και των εχθρικών

Με τον νέο ΗΝΙΟΧΟ ένα απλό USB μπορεί να πάρει όλα τα στοιχεία της αποστολής με γρήγορη αντιγραφή δεδομένων και πληροφοριών όπως χάρτες, σχεδιαγράμματα επιχειρήσεων και να διαμοιραστούν στο σύνολο των αρμάτων. Παράλληλα, παρέχει επικοινωνία με το ΣΔΕΕΠ της Ταξιαρχίας ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο άσκηση διοίκησης με λήψη διαταγών, πληροφοριών ή σχεδιαγραμμάτων επιχειρήσεων.

Κάθε ΕΜΑ διαθέτει ένα όχημα M577 εκ των οποίων ένα για το 2ο-3ο επιτελικό γραφείο και τρία τροχοφόρα M/S 240 GD εκ των οποίων ένα για τον διοικητή, ένα για τον υποδιοικητή και ένα για το 1ο και 4ο γραφείο της ΕΜΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η άρτια επικοινωνία και ο έλεγχος των αρμάτων μάχης της ΕΜΑ και κατ’ επέκταση των δύο ΕΜΑ που διαθέτει μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως υπήρξε επιτυχημένη διασύνδεση του ΗΝΙΟΧΟΣ με το ΣΤΕΕΠ ΔΙΑΣ του Πυροβολικού σε επίπεδο Κέντρο Συντονισμού Πυρών της ΕΜΑ και πλέον βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης η περαιτέρω ανάπτυξη και διασύνδεση. Ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ τόσο ως software όσο και ως hardware ανήκει ως σχεδίαση και κατασκευή στη Γερμανική εταιρεία Rheimentall.

Η ισχύς πυρός του Leopard-2 HEL δεν θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί στο πεδίο της μάχης εάν το άρμα δεν διέθετε κορυφαίες δυνατότητες διοίκηση και ελέγχου. Ειδικότερα το Leopard-2 HEL ενσωματώνει:

  • Ολοκληρωμένο σύστημα C3I (Command, Control, Communication, Intelligence).
  • Υβριδικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο υποστηρίζεται από σύστημα GPS (Global Positioning System).
  • Σταθεροποιημένο σκοπευτικό σύστημα με δυνατότητα θερμικής και απεικόνισης laser.
  • Σταθεροποιημένο πανοραμικό σύστημα παρατήρησης και στόχευσης με σύστημα θερμικής απεικόνισης για τον αρχηγό του πληρώματος.
  • Συσκευή νυχτερινής όραση υψηλής ανάλυσης για τον οδηγό, και
  • Ηλεκτρικό σύστημα υπαγωγής του πυροβόλου στον έλεγχο του πυροβολητή ή του αρχηγού πληρώματος.
Iδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως υπήρξε επιτυχημένη διασύνδεση του ΗΝΙΟΧΟΣ με το ΣΤΕΕΠ ΔΙΑΣ του Πυροβολικού σε επίπεδο Κέντρο Συντονισμού Πυρών της ΕΜΑ και πλέον βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης η περαιτέρω ανάπτυξη και διασύνδεση. Ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ τόσο ως software όσο και ως hardware ανήκει ως σχεδίαση και κατασκευή στη Γερμανική εταιρεία Rheimentall.
Οι τέσσερις Ελληνικές ΕΜΑ με τα Leo 2 HEL δικαίως θεωρούνται ως η αιχμή του δόρατος.