Θετική γνώμη για το 12ετές πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών (2025-2036) εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κλειστή συνεδρίασή της, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών. Για τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό των Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων (2025-2036), που παρουσίασε στην επιτροπή Εξοπλιστικών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, θετική γνώμη φέρεται να εξέφρασαν η ΝΔ και η ΚΟ Σπαρτιάτες, αρνητική το ΚΚΕ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα φέρονται να εξέφρασαν επιφύλαξη. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, σχετικά με τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, απαντώντας στο αίτημα εκπροσώπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης για αναβολή της συζήτησης στην Επιτροπή, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι υφίσταται μια παρεξήγηση την οποία καλό είναι να την διευκρινίσουμε. Η Επιτροπή εδώ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που θα ενημερωθεί για πρόγραμμα μακροπρόθεσμο, δωδεκαετές στην παρούσα φάση – και όχι μόνο δωδεκαετές αλλά και με προβλέψεις για 8 ακόμα χρόνια – για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας. Παρότι υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη, ήδη πολλά χρόνια πίσω, ουδεμία Κυβέρνηση κατέθεσε ή υπέστη τη βάσανο της παρούσας διαδικασίας από την Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.
Η διαδικασία αυτή, η οποία εμφανίζεται σαν να αφορά ένα τεράστιο ποσό, ελέχθησαν διάφοροι αριθμοί, «το μισό, το 1/10, του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος», επαναλαμβάνω ότι αφορά προγραμματισμό κατ’ αρχάς δωδεκαετίας συν οχτώ επιπλέον χρόνια.
Δεν υπάρχει και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, γιατί ακούστηκε και στην Ολομέλεια, στοιχείο αύξησης των αμυντικών δαπανών, με μία εξαίρεση, την παρατήρησε η κα Αναγνωστοπούλου προηγουμένως, τη διαφορά μεταξύ του αριθμού στον οποίον αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και στον οποίον αναφέρθηκα εγώ.
Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Εγώ αναφέρθηκα και στον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χορηγηθεί από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, εφόσον η ερμηνεία αυτή επαληθευθεί και επικρατήσει.
Και γι’ αυτό στην παρουσίαση αργότερα θα δείτε ότι οι πίνακες έχουν δύο χρώματα. Το χρώμα που αφορά τις υπάρχουσες τώρα δαπάνες και ένα άλλο χρώμα το οποίο αφορά τις δαπάνες τις οποίες προγραμματίζουμε, εφόσον δοθεί στη χώρα ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.
Το λεγόμενα περί «μη αναλυτικής ενημέρωσης εκ των προτέρων», θα μου επιτρέψετε να σας πω κύριοι συνάδελφοι ότι εγώ το καταλαβαίνω μέσα σε ένα πλαίσιο αντιπολιτευτικής διαδικαστικής τακτικής. Πάντοτε είναι πολύ απλό να εγείρουμε διαδικαστικά θέματα, το κάνουμε πάντα στην Ολομέλεια της Βουλής, συνήθως εγείρουμε θέμα αντισυνταγματικότητος. Είναι κατανοητό ως αντιπολιτευτική τακτική, τη συμμερίζομαι απολύτως, την καταλαβαίνω. Όμως δεν αντέχει σε καμιά κριτική.
Όπως καταλαβαίνετε οι ενημερώσεις αυτού του τύπου δεν μπορεί να διανέμονται με οποιοδήποτε τρόπο προκαταβολικά. Ακριβώς εδώ θα δείτε ότι βρίσκεται όλη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, για να σας ενημερώσει όχι για δαπάνες χρημάτων, να είμαστε σαφείς ότι δε ζητάει κανείς εδώ να εγκρίνουμε δαπάνες. Εδώ ζητάμε να εγκρίνετε ένα σχεδιασμό, μία αντίληψη. Πάνω σε αυτή την αντίληψη «κολλάνε» τα όποια εξοπλιστικά, τα οποία αποτελούν επιμέρους προγράμματα, τα οποία εξετάζονται κάθε φορά αυτοτελώς, όπως προβλέπει το άρθρο 31Β του κανονισμού της Βουλής.
Δεν ήρθε εδώ κανείς στην εθνική αντιπροσωπεία να ζητήσει να εγκρίνετε δαπάνες 50 ή 25 δις! Ακούγονται δισεκατομμύρια στον αέρα και αυτά «ταξιδεύουν», ουδείς σας το ζήτησε αυτό. Αυτό που συνέβη για πρώτη φορά είναι ότι μια Κυβέρνηση ήρθε να εξηγήσει πώς σκέφτεται για την άμυνα της χώρας. Και οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι δεικτικά αναφερθήκατε στην παρούσα Κυβέρνηση, έχετε ξεχάσει ότι όταν κυβερνήσατε δεν κάνατε το ίδιο, ενώ ο νόμος σας το επέβαλε. Έρχεστε λοιπόν τώρα με υψωμένο το δάχτυλο να μας πείτε ότι κακώς ερχόμαστε να σας ενημερώσουμε!
Δεν ζητάμε έγκριση χρημάτων εδώ, το ξαναλέω. Και μάλιστα σας είπα στην Ολομέλεια ότι ενώ υπάρχει υποχρέωση κάθε φορά για ενημέρωση της Βουλής για προγράμματα άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, θα σας την δείξω, η οποία θα κατεβάσει το όριο αυτό στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Και σας είπα επίσης ότι για οποιοδήποτε πρόγραμμα θέλετε αναλυτική ενημέρωση θα την έχετε ανεξαρτήτως ποσού. Εδώ λοιπόν μιλάμε για τον σχεδιασμό της χώρας. Δεν καταλαβαίνω πώς το εννοείτε. Ποιος θα κάνει τον σχεδιασμό της χώρας; Η Βουλή των Ελλήνων εν σώματι για το ποια οπλικά συστήματα θα επηρεάσουν τη χώρα μετά από 10-15 χρόνια; Μέσω εμπειρογνωμόνων οι οποίοι πέραν από ό,τι προβλέπει ο κανονισμός θα παρίστανται εδώ και θα συμβουλεύουν τον κάθε βουλευτή;
Αυτά τα πρωτοφανή που ακούγονται σήμερα εδώ από πού, ποιος τα μετήλθε στο παρελθόν και ζητάτε τώρα από την παρούσα Κυβέρνηση να τα κάνει; Ή ποιος τα εζήτησε οποτεδήποτε στο παρελθόν; Εγκαλούμαστε γιατί κάνουμε αυτό που εσείς δεν κάνατε κύριε Κατρίνη; Εσείς όμως την υποχρέωσή σας, την δική σας υποχρέωση, δεν την εκτελέσατε. Αν θέλετε μην με διακόπτετε, απευθύνομαι σε εσάς γιατί εσείς είστε ο πρώτος που τοποθετήθηκε στο θέμα. Σας προσβάλει το ότι επαναλαμβάνω αυτά που λέτε; Λοιπόν, γιατί εσείς δεν το κάνατε; Ο νόμος του ’10 είναι νόμος του κ. Βενιζέλου. Ενημερώσατε ποτέ την Επιτροπή;
Καταλήγω γιατί δεν το προσωποποιώ. Κύριε Κατρίνη, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Η διαδικασία αυτή αφορά μια συνολική ενημέρωση της Βουλής επί του τρόπου με τον οποίο η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να προγραμματιστεί η Άμυνα της χώρας τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό είναι. Έχει αρχικές παραδοχές επί αμυντικών συστημάτων τα οποία η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Και βεβαίως ζητάμε τη γνώμη του εθνικού κοινοβουλίου και βεβαίως ζητάμε τη συνεργασία του εθνικού κοινοβουλίου.
Σας ξαναλέω όμως, δεν ζητάμε εξουσιοδότηση δαπάνης χρημάτων. Και επίσης δεν συνομοθετούμε εδώ.
Αν μου επιτρέπετε να σας διαβάσω σαφώς, το έχετε κοιτάξει είναι σίγουρο, ο Κανονισμός γράφει ότι αντικείμενο της Επιτροπής είναι η εξέταση και παρακολούθηση. Αυτό εδώ είναι το επιπλέον που γίνεται τώρα. Ακριβώς επειδή το προβλέπει ο νόμος του ’10 το ζητάμε.
Έχουμε, λοιπόν, εδώ μία διαδικασία, για να το ολοκληρώνουμε, κύριε Κατρίνη, κύριε Κεδίκογλου και κυρία Αναγνωστοπούλου, κύριε Καθηγητά, στην οποία εξηγούμε τις υποθέσεις εργασίας επί των οποίων θα βασιστούμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία θα παρουσιαστούν αυτοτελώς το καθένα. Δεν παρουσιάζονται σήμερα εδώ.
Άρα, δεν καταλαβαίνω τον τύπο της αντίδρασης που σήμερα εμφανίζεται. Δεν το καταλαβαίνω. Εάν, δε, ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κρίνετε ότι τα στοιχεία που σας δόθηκαν για τις υποθέσεις αυτές δεν είναι επαρκή, μπορούμε να συνεδριάσουμε όσες φορές θέλετε. Όσες φορές θέλετε επ’ αυτού. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Αλλά η εκ των προτέρων η αναβολή με βρίσκει, οφείλω να σας πω, σχεδόν έκπληκτο.
Και πάλι η δική μου τοποθέτηση είναι η εξής: Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενημέρωση. Θα προχωρήσει στη συζήτηση. Θα ακούσει την εθνική Αντιπροσωπεία, θα κάνουμε όσες συνεδριάσεις θέλετε, όσου χρονικού διαστήματος θέλετε. Θα σας προσκομίσουμε όποια γνώμη θέλετε, εδώ είναι η στρατιωτική ηγεσία να τη διατυπώσει, δεν είμαι εγώ ο Στρατηγός ο οποίος θα σας πει ποια θα πρέπει να είναι η άμυνα της χώρας. Και από εκεί και πέρα θα εκφέρετε την άποψη την οποία κρίνετε ότι πρέπει να εκφέρετε.
Ξαναλέω, όμως, και καταλήγω: Δεν εγκρίνουμε εδώ εξοπλιστικό πρόγραμμα. Παρακαλώ σημειώστε το. Πρόκειται για προγραμματισμό, δεν πρόκειται για εξουσιοδότηση αγοράς οπλικών συστημάτων».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τέλος ανέφερε, πριν την έναρξη της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο απόρρητος χαρακτήρας της ενημέρωσης:
«Είναι δυνατόν να είναι ακριβή ποσά που αφορούν δωδεκαετή προγραμματισμό όταν δεν έχουμε μπει καν σε διαπραγμάτευση; Πρέπει όμως να έχετε μία αίσθηση για το τι συζητάμε. Από τη μία κατηγορούμαστε για ελλιπή πληροφόρηση, από την άλλη για υπερ πληροφόρηση επειδή βάζουμε ποσά. Δεν ζητάμε τη δέσμευση της εθνικής αντιπροσωπείας, ούτε μπορώ να σας την ζητήσω, διότι δεν έχει υπάρξει ούτε διαπραγμάτευση, ούτε συζήτηση, ούτε επιλογή συστήματος.
Κάθε γενική κατηγορία δεν σημαίνει επιλογή συγκεκριμένου συστήματος τις περισσότερες φορές. Και εκεί που υπάρχει μπορεί κάλλιστα να εξηγηθεί γιατί είναι αυτοί και όχι κάποιοι άλλοι. Αλλά να είμαστε συνεννοημένοι. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση σε αρχική φάση, δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε.
Κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε, τώρα μπορούμε να κλείσουμε τα μικρόφωνα για να πάμε σε μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση».
Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Δένδια, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και αρμόδιους ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τον ΜΠΑΕ 2025-36.