Οι φωτογραφίες είναι σημερινές από τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. Διακινητές από τη Βουλγαρία γδύνουν στην κυριολεξία μετανάστες προκειμένου να τους προωθήσουν στην Ελλάδα. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι δε θα γυρίσουν πίσω και φροντίζουν για αυτό κλέβοντας από μερικούς ακόμα και τα εσώρουχα τους. Οι άνθρωποι με το που πατήσουν σε ελληνικό έδαφος το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ψάξουν για μια σακούλα προκειμένου να κρύψουν τη γύμνια τους.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ για το PARALLAXI

Τα ψωμιά που κρατάνε στα χέρια τους τα έχουν πάρει από τους Έλληνες κατοίκους του Ορμενίου. Αυτή την ώρα περιμένουν Έλληνες συνοριοφύλακες για να τους μεταφέρουν σε κέντρο προσωρινής κράτησης. Το πέρασμα στο συγκεκριμένο σημείο των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων είναι χερσαίο και σε γενικές γραμμές πιο εύκολο από το να προσπαθήσεις να περάσεις το ποτάμι. «Και στο παρελθόν υπήρχαν ροές αλλά όχι όπως τις τελευταίες ημέρες» δηλώνει στην parallaxi κάτοικος της περιοχής. Τι είναι όμως αυτό που άλλαξε και «απελευθέρωσε» τα χέρια των Βουλγάρων διακινητών;

Στην περιοχή μέχρι πριν από περίπου μια εβδομάδα λειτουργούσε το ελληνικό φυλάκιο 30 το οποίο πλέον έχει κλείσει. «Η λειτουργία του και η παρουσία στρατιωτών ήταν από μόνη της αποτρεπτική» τονίζουν κάτοικοι καθώς από τη στιγμή που έκλεισε οι «απέναντι» έχουν αποθρασυνθεί. Το ελληνικό φυλάκιο 30 παραμένει λειτουργικό αλλά είναι κλειστό ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανή λεηλάτηση και κατάληψη του στο μέλλον. Όταν οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στον διοικητή της μονάδας που ανήκει το φυλάκιο η απάντηση που έλαβαν ήταν «εκτελούμε εντολές».

Οι άνθρωποι των φωτογραφιών είναι οι πρώτοι που μπήκαν στη χώρα μας μετά το λουκέτο στο φυλάκιο. Οι κάτοικοι είναι σίγουροι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι καθώς όπως λένε… τα νέα μαθαίνονται γρήγορα!

ΠΗΓΗ: PARALLAXI