Η ευρωπαϊκή MBDA ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο ύψους £ 550 εκατομμυρίων για την προμήθεια των βλημάτων τεχνολογίας cruise SPEAR-3. Τα βλήματα προορίζονται για τον εξοπλισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II. Τα SPEAR-3 είναι το πρώτο δικτυοκεντρικό πυρομαχικό με ικανότητα προσβολής στόχων στο μεσαίο και μεγάλο βεληνεκές (130-140 χιλιόμετρα), στατικούς ή κινητούς. Οι δοκιμές του SPEAR-3 θα ξεκινήσουν εντός 18 μηνών, από αεροσκάφος EuroFighter, ενώ η παραγωγή τους θα ξεκινήσει το 2023. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2016, ενώ το πρόγραμμα πιστοποίησης τους στα F-35 ξεκίνησε το 2019.

Comments

 1. Ωραίο όπλο γενικής χρήσης φαίνεται ο SPEAR-3, αλλά ως αντιπλοϊκό όπλο ενός πανάκριβου αεροσκάφους δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό.

  Αν φέρει το πλήρες φορτίο των οχτώ SPEAR-3, το F-35 θα είναι στην ουσία άοπλο έναντι εναέριων απειλών.
  Αν φέρει δύο AMRAAM για στοιχειώδη αυτοπροστασία θα φέρει μόλις τέσσερις SPEAR-3.
  Με βάρος μόλις 90Kgr, μαζί με κινητήρα, καύσιμο, αισθητήρες κτλ., πόσο ισχυρή εκρηκτική κεφαλή θα έχει;
  Aν υποθέσουμε μια πολεμική κεφαλή των 30Kgr, τότε χρειάζονται 5.5 SPEAR-3 για να φτάσουν την εκρηκτική ισχύ ενός μόλις EXOCET (με 165 Κgr κεφαλή) .

  Το μόνο πλεονέκτημα που βλέπω να έχουν είναι ότι τα συστήματα αυτοάμυνας ενός πλοίου θα έχουν περισσότερους στόχους να αναχαιτίσουν με μεγαλύτερη ίσως πιθανότητα κορεσμού/διείσδυσης, αλλά πάλι δύσκολο να βυθιστεί ή να έστω να εξουδετερωθεί μια μεγάλη εχθρική μονάδα από τόσο μικρά υποηχητικά βλήματα.

  1. @Spiral

   Ποιος σου είπε οτι το βλήμα αυτο ειναι αντιπλοικο?????? Τα κοπάναγες εχθές το βράδυ? Με ρέγουλα τα ποτά.

   Όπλο αέρος-εδάφους γενικής χρήσης ειναι, εξέλιξη του αντιαρματικού Brimstone.

   1. Η είδηση του άρθρου και γενικά ο λόγος που οι SPEAR ήρθαν αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα από την παραγγελία του ναυτικού του Μεγάλου Βασιλείου για τα F-35B που θα πετάνε από το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth. Το Υπουργείο Άμυνας της Βρεταννίας αναφέρει ότι ο SPEAR θα είναι το κύριο όπλο κρούσης που θα χρησιμοποιεί το Βασιλικό Ναυτικό και αναφέρει συγκεκριμένα και τον αντιπλοϊκό τους ρόλο. Αυτά.

    Τα περι «πιωμάτων» κτλ. καλύτερα κράτα τα για τους κολλητούς σου, αν έχεις φυσικά με αυτούς τους τρόπους.

    1. @ Spiral

     Σε πειραζω επειδη εχω κεφια, τα κοπαναγα εγω εχθες καθως γιορταζε ο αδερφος μου.

     Οι Spear ειναι για γενικη χρηση. Ως καθαροαιμους αντι-πλοικους μαλλον θα αγορασουν τον JSM (παραγωγο του αντι-πλοικου NSM) οταν τελειωσουν οι δοκιμες πιστοποιησης του πυραυλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *