Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την Ιταλία για την προμήθεια βλημάτων κατά πλοίων Teseo Mk.2/E (Evolved). Τα βλήματα Otomat αναπτύχθηκαν από την Ιταλία και το πρώτο εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1977. Η έκδοση Otomat Mk.2 Block.4 (Teseo Mk.2/A για την Ιταλία) ενσωματώνει νέα ηλεκτρονικά συστήματα, που αναπτύχθηκαν για την ανάπτυξη της έκδοσης Mk.2/S του βλήματος Marte. Το Otomat Mk.2 Block.4 εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2007 και έχει την ικανότητα επαναπροσδιορισμού του στόχου εν πτήση, ενσωματώνει σύστημα τρισδιάστατης σχεδίασης αποστολής και ικανότητα συνδυασμένης επίθεσης με άλλα βλήματα. Επίσης, ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης GPS κάτι που επιτρέπει στο βλήμα να προσβάλει στόχους εδάφους.

Το Otomat Mk.2 Block.4 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 180 χιλιόμετρα, έχει βάρος 780 κιλά και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας με δυνατότητα πυροδότησης κατά την επαφή ή κατά προσέγγιση. Εξέλιξη του Teseo Mk.2/A είναι και η έκδοση Mk.2/E με ικανότητα προσβολής στόχων στο έδαφος και διπλάσιο μέγιστο βεληνεκές, στα 360 χιλιόμετρα. Το βλήμα προορίζεται για τον εξοπλισμών των φρεγατών FREMM και Horizon, οι οποίες σήμερα ενσωματώνουν τα βλήματα της έκδοσης Teseo Mk.2/A, ενώ αποτελεί και επιλογή εξοπλισμού για τα νέα αντιτορπιλικά που θέλει να ναυπηγήσει η Ιταλία. Να σημειωθεί επίσης ότι τα περιπολικά πλοία τύπου PPA, που ναυπηγούνται σήμερα, ενσωματώνουν βλήματα της έκδοσης Teseo Mk2/E.

Comments

    1. Η εμβέλεια μπορεί να είναι εντυπωσιακή αλλά χωρίς τα συστήματα για εντοπισμό και στοχοποίηση στόχων σε αυτές τις αποστάσεις που δεν μένουν σε ένα σημείο δεν είναι αξιοποιήσιμη.
     Οι Ιταλοί που φτιάχνουν και χρησημοποιούν αυτούς τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας,έχουν και τα απαραίτητα μέσα για εντοπισμό και στοχοποίηση.

     https://www.defenseworld.net/news/20100/Italian_Defense_Ministry___s_OPTSAT_3000_Satellite_Ready_for_Launch#.YFJa9sq1KhA

 1. Αυτή είναι η νέα τάση στα βλήματα του είδους (όπως πχ και η τελευταία έκδοση του RBS15). Τοιουτοτρόπως είναι δυνατή η προμήθεια μεγαλύτερου αριθμού (με μείωση κόστους ανά μονάδα), που καλύπτουν ευρύτερο φάσμα αποστολών με ευελιξία στην κατανομή του αποθέματος, ενώ δικαιολογούν και τις νέες τάσεις για διπλασιασμό (σε 16 συνήθως) του φερόμενου αποθέματος ανά πλοίο (κάτι που ήδη έχουν δρομολογήσει οι γείτονες).
  Αυτοί που ονειρεύονται «υπερσύγχρονους» MM40 καλό είναι να ρίξουν λίγο (κρύο) νερό στο κεφάλι τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *