Αρνητική παραμένει μέχρι τώρα η Σύνοδος Κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) της ΕΕ, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και των Σκοπίων, με πρωταγωνιστή τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στάθηκε ανυποχώρητος και άσκησε βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Αρχικά, τις θέσεις του Μακρόν υποστήριξαν η Ολλανδία και η Δανία, αλλά η απόφαση να διαχωριστούν οι υποθέσεις της Αλβανίας και των Σκοπίων, επέτρεψε στην Ολλανδία και τη Δανία να συμφωνήσουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, αλλά να διαφωνήσουν για την Αλβανία. Ο Μακρόν όμως άσκησε βέτο και για τις δύο χώρες.

Όπως ήταν φυσικό η είδηση αυτή δυσαρέστησε τον Ζάεφ ο οποίος δήλωσε: «Αγαπητοί ηγέτες, μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωες μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική … δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων». Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώνονται σήμερα.