Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού και τους διεθνούς αμυντικού τύπου η Τουρκία ξεκίνησε, και επίσημα, τη φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης του εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης υποβρυχίου MilDen (Milli Denizalti). Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012, με τη μελέτη σκοπιμότητας η οποία ολοκληρώθηκε το 2015.

Ακολούθησε η φάση ορισμού των τεχνικών και επιχειρησιακών προδιαγραφών, η οποία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017, ενώ πλέον το πρόγραμμα μπαίνει σε φάση αρχικής και λεπτομερούς σχεδίασης, δηλαδή υλοποίησης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η φάση της κατασκευής, η οποία προσδιορίζεται για τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Στόχος είναι το πρώτο υποβρύχιο να παραδοθεί στο Τουρκικό Ναυτικό στα μέσα της δεκαετίας του 2030. Η σχεδίαση του MilDen είναι εμφανώς επηρεασμένη από τα γερμανικά T-214 (έξι υποβρύχια ναυπηγεί αυτή τη στιγμή η Τουρκία). Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το υποβρύχιο θα έχει μήκος 70 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα και βύθισμα 7 μέτρα. Το εκτόπισμα του θα είναι 2.000 τόνοι στην επιφάνεια και 2.200 τόνοι σε βύθιση. Θα ενσωματώνει σύστημα AIP και αντιαεροπορικό σύστημα IDAS.