Η αμερικανική Αεροπορία βρίσκεται σε διαδικασίας εξελιξης των εργασιών συντήρησης στα υλικά επιχρίσματος (RAM Coating) του μαχητικού 5 ης γενιάς τύπου F-22A Raptor ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαδικασία ενσωμάτωσης νέων οπλικών συστημάτων. Τη σχετική σύμβαση για αυτές τις εργασίες ανέλαβε η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ικανότητα χαμηλής παρατηρησιμότητας απέναντι σε εξελισσόμενες απειλές.

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις (Inlet Coating Repair (ICR), ολοκληρώθηκαν στο πρώτο F-22 της USAF και σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρίας είναι απαραίτητες προκειμένου να διατηρηθεί η ειδική επίστρωση στην επιφάνεια της ατράκτου του μαχητικού που συμβάλει στις επιδόσεις μείωσης του ίχνους στα ραντάρ (RCS).

Ο αυξημένος ρυθμός χρήσης που επιβάλλουν επιχειρήσεις ανά την υδρόγειο έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις συντήρησης επιπέδου ICR οι οποίες διεξάγονται παράλληλα με περιοδικές επιθεωρήσεις και εργασίες συντήρησης των πολύπλοκων ηλεκτρονικών συστημάτων. Μέχρι το 2019 ο στόλος των F-22 θα είναι πιστοποιημένος στο σύνολο του για χρήση του νέου προηγμένου βλήματος BVR τύπου AIM-120D AMRAAM που προσφέρει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και του νέου βλήματος αερομαχίας τύπου AIM-9X Block 2.

Η έκδοση Block 2 διαθέτει επανασχεδιασμένη πολεμική κεφαλή και ψηφιακή πυροδότηση για αύξηση της ασφάλειας τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Επιπλέον διαθέτει διαμόρφωση εγκλωβισμού μετά την εκτόξευση (lock-on- after-launch capability) με χρήση νέας ζεύξης δεδομένων που υποστηρίζει επέκταση εμπλοκών εκτός οπτικού ορίζοντα.

Από το 2021 ο στόλος θα πιστοποιηθεί επίσης στο σύνολο του με νέα συστήματα ασφαλών επικοινωνιών για ανταλλαγή δεδομένων με μαχητικά 4 ης και 5ης γενιάς όπως εκσυγχρονισμένα F-15 2020 και F-16Viper και F-35 Lightning II καθώς και λογισμικό για «ενσωμάτωση νέων αισθητήρων που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών».

Αυτή τη στιγμή η Lockheed Martin αναπτύσσει την έκδοση λογισμικού “Update 6,” η οποία θα είναι διαθέσιμη από το 2020 και θα επιτρέψει πλήρη διαλειτουργικότητα των F-22 με τα F-35.