Μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες για τη ΠΑ είναι η απόκτηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες συλλογής πληροφοριών, στοχοποίησης (κατάδειξη στόχων) και επιτήρησης μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διακλαδικότητας και ανταλλαγής τακτικής εικόνας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Tη διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ ολοκλήρωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τις συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Ναφτάλι Μπένετ.

Η λύση η οποία προκρίθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν αυτή της τριετούς ενοικίασης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου HERON κατηγορίας Medium Altitude Long Endurance (MALE) Israel Aerospace Industries από την εταιρεία  από το Ισραήλ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τελική λύση αφορά την προμήθεια δύο Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου HERON και ενός σταθμού εδάφους συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Η αρμόδια επιτροπή της ΠΑ αφού πρώτα αξιολόγησε όλα τα δεδομένα για το εν λόγω σύστημα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η προοπτική απόκτησης των HERON είναι ιδιαίτερα θετική για το επιχειρησιακό περιβάλλον που καλείται να δράσει η ΠΑ. Πλέον, η ελληνική πλευρά είναι αυτή που πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει. Στη τιμή της Ισραηλινής πρότασης περιλαμβάνεται η εκπαίδευση, εγγυημένες διαθεσιμότητες των δύο συστημάτων και ολοκληρωμένο πακέτο τεχνικής υποστήριξης.

Οι δυνατότητες των UAV Heron είναι εντυπωσιακές. Μπορούν να πετούν για 45 ώρες σε ύψος μεγαλύτερο των 35000 ποδιών. Μπορούν να φέρουν ποικιλία εξοπλισμού που περιλαμβάνει FLIR, ραντάρ συνθετικού διαφράγματος, συστήματα υποκλοπών για αποστολές ELINT – COMINT, συνολικού βάρους 250 κιλών. Με τη χρήση τακτικής ζεύξεως μπορεί να δίνει εικόνα τόσο στον σταθμό εδάφους όσο και όπου αλλού χρειάζεται.

Παράλληλα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε τεθεί και το θέμα απόκτησης των MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό δεν υπάρχει κάποιο νεότερο που σχετίζεται με την έλευση αυτών των συστημάτων. Μέχρι στιγμής παραμένει σε πάγο και άπτεται σε πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Σήμερα η ΠΑ βασίζεται στο ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. Στο Πήγασος ΙΙ, το βάρος του μέγιστου ωφέλιμου φορτίου ανέρχεται στα 40 κιλά, το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος είναι περίπου 16.000 πόδια (MALE, Medium Altitude Long Endurance), το μέγιστο βάρος απογείωσης ανέρχεται στα 250 κιλά, η μέγιστη ταχύτητα στους 100 κόμβους και η αυτονομία του ξεπερνά τις 15 ώρες.

Στην συνέχεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ισραηλινής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών (SIBAT) και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Οπλικών Συστημάτων (MAFAT).

Σημειώνεται ότι η τελική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ προβλέπει την απόκτηση 2 UAV’s τύπου Heron για τρία χρόνια αντί συνολικά 39 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχει συμφωνηθεί και ο τρόπος αποπληρωμής τους, με τους πόρους να υπάρχουν στα ταμεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Comments

 1. Το άρθρο δεν ξεκαθαρίζει το κόστος. Στην αρχή αναφέρει ότι το κόστος είναι 35 εκατομμύρια κάθε έτος για τρία χρόνια (35 Χ 3=105 εκ. ευρώ), και κλείνει γράφοντας ότι είναι 39 εκατομμύρια για τρία χρόνια. Τι ισχύει?

  1. Ναι. Λογικά αν η ΠΑ μείνει ικανοποιημένη από τα συστήματα θα ζητήσει την αγορά τους ή την συνέχιση της μίσθωσης, ανάλογα με το κόστος των δύο λύσεων και τα διαθέσιμα κονδύλια φυσικά.

 2. Νομίζω ότι το άρθρο ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ. Ακόμα ΔΕΝ έχει ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ τίποτα, άρα ΔΕΝ πρέπει να γράφεται πηχιαίους τίτλους του στυλ:
  «UAV Heron: Μίσθωση δύο συστημάτων για 3 χρόνια»

  καθώς ΑΠΟΦΑΣΗ δεν έχει ληφθεί ΑΚΟΜΑ, ούτε και έχει ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ καμία σύμβαση. Αυτά για να εξηγούμαστε.
  Είπαμε, στην Ελλάδα το θέμα των HERON είναι κοντά 3 χρόνια τώρα, έχει πάει στη Βουλή, έρχεται από καιρό είς καιρό στην επικαιρότητα αλλά από κοκό τίποτα.
  Το ίδιο και τώρα, καθώς στο ίδιο το άρθρο του ιστότοπου αναγράφεται ευκρινώς για όποιον ξέρει να φιλτράρει πληροφορίες και αυτά που διαβάζει τα εξης:
  «Η αρμόδια επιτροπή της ΠΑ αφού πρώτα αξιολόγησε όλα τα δεδομένα για το εν λόγω σύστημα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η προοπτική απόκτησης των HERON είναι ιδιαίτερα θετική για το επιχειρησιακό περιβάλλον που καλείται να δράσει η ΠΑ. Πλέον, η ελληνική πλευρά είναι αυτή που πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει. »
  Παρακαλώ όπως διορθώσετε τον τίτλο του άρθρου σας με βάση το παραπάνω.

 3. Tι να πρωτοκανουν δυο συστηματα ?
  Eιδικα οταν ο αχθρος εχει δεκαδες και συνεχιζει την παραγωγη ..
  Τα δε ΠΗΓΑΣΟΣ ειναι αστειων επιδοσεων και ικανοτητων λιγο καλυτερων πολτικων παιχνιδιων του τυπου χωρις θερμικες καμερες η αλλη σοβαρη ικανοτητα.
  Ποιος ο λογος να συνεχιζεται η παραγωγη τους ?
  Ειδικα χωρις εξελικτικο τυπο?
  Ποια ειναι η ακριβης εκδοση του συγκεκριμενου τυπου?
  Ειναι ακριβη η οχι η λυση ενοικιαση αντι αγορας μεσοπροθεσμα και γιατι δεν επιλεχθηκε η λυση της δοκιμης πρωτα?
  Ειναι οπλισμενη η εκδοση η οχι?
  Εντυπωση προκαλει η πληρης απουσια κατηγοριων micro ,μινι uav δειγμα της αφασιας και θεωρητικης ανεπαρκειας των στρατιωτικων που δεν κατανοουν η δεν εχουν μαθει ακομη την χρηση τους στο συγχρονο πεδιο της μαχης ..
  Καθολα προσιτα οικονομικα και αμεσα παραδοτεα ,απουσιαζουν ακομη και ως προθεση αγορας ενω ο αντιπαλος διαθετει ηδη δεκαδες αν οχι εκατονταδες .
  Με τετοια μυαλα και απουσια εξοπλιστικων αντανακλαστικων η ενημερωσης καλα κρασια .

 4. Πρέπει να μπούμε σε εγχώρια προηγμένα UAV και οπλισμένα. Πιο οικονομικά και δε κινδυνεύουν ζωές. Πρέπει το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε και γιατί οι ελληνικές ψυχές είναι μετρημένες, να το πρωστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Με συστήματα αυτοπρωστασίας, αεράμυνας, θωράκισης, μη επανδρωμένα. Αυτό κάνουν συστηματικά οι Τούρκοι. Σε καμιά 20αριά χρόνια στις πρώτες γραμμές θα είναι drones, μη επανδρωμένα, πόλεμος από μακριά.

 5. Ο καθένας γράφει το μακρύ και το κοντό του λες και δεν θέλουν οι επιτελείς να αγοράσουν καμιά δεκαριά Reaper MQ 9 να έχουν να παίζουν.. τι δεν καταλαβαίνετε?? δεν υπάρχουν λεφτά!! δεν τους δίνουν λεφτά γεια εξαγορές εξοπλιστικών Συστημάτων!!.. προσπαθούν με τα λίγα λεφτά που έχουν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.. λέτε να έχουν γεμάτο το πορτοφόλι και να μην αγοράζουν male και να προσπαθούν να τη βγάλουμε με τα Πήγασος.. αφού η οικονομία είναι πολύ σφιχτή όλοι ζητάνε να αγοράσουν ο κατάλογος με το τι θέλουμε σαν χώρα μετά από 15 χρόνια απραξίας είναι ατελείωτος και 5 δις!!! να δώσουμε δεν φτάνουν ίσα-ίσα να πάρουμε τα βασικά
  όταν πολλοί από σας εδώ μέσα ψηφίσατε τα ψάρια ανήκουν στο Αιγαίο και μην ακούσω Όχι!! τώρα θέλετε ξαφνικά να γίνουμε Ισραήλ.. για αυτό άλλη φορά όταν ρίχνετε τον ψήφο σας να προσέχετε που το ρίχνετε και οχι σε κάθε παραμυθά που ευαγγελίζεται ότι θα μας σώσει το ξανθό γένος και η σε κάθε καραγκιόζη που λέει ότι τα ψάρια ανήκουν στο Αιγαίο…

 6. Ο υπουργός Άμυνας καμία σχέση με τους Καμμένο και Αποστολάκη. Αν και δικηγόρος μας εκπλήσσει θετικά. Ο ίδιος έδωσε μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του Εθνικού UAV σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο και ιδιωτικές εταιρείες. Με τα λιγοστά χρήματα που έχουμε πήγε Ισραήλ και προχωρά την ενδιάμεση λύση για ενοικίαση πολύ καλών UAV. Επίσης έκανε και κίνηση για τα πολύ καλά των ΗΠΑ. Για εμένα δε συγκρίνεται καν με τους αποτυχημένους προκατόχους του (P3, μη επιχειρησιακά 4 σύγχρονα υποβρύχια). Ωστόσο κάνει λάθος με την πώληση των block 30. Θα πρέπει να προμηθευτούμε το σύστημα που τα μετατρέπει σε UAV γιατί πολύ σωστά όπως έγραψε ένας αναγνώστης οι ζωές είναι πολύτιμες. Πιο αποφασιστικό πρώτο πλήγμα θα έχουμε με usv f16.

 7. Προκειται για φοβερο σκανδαλο. Ενοικιο 6.500.000 $$ το χρονο ανα UAV. Η Τουρκια τα ειχε αγορασει 18.000.000 $$ το κομματι.

  Κατα τα αλλα συνεχιζεται η πολιτικη «μια στο καρφί και μια στο πεταλο». Προσπαθεια για σκορπιες αποσπασματικες προμηθειες πανακριβων συστηματων σε παρα πολυ μικρους αριθμους, για καθαρα πολιτικους λογους, σε μια αφελη αποπειρα εξαγορας «προστασιας». Οπως με τις Μπελχαρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *