Την ικανότητα να εκτοξεύουν μη-επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) έχουν πλέον τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Vanguard του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού (Royal Navy).

Το UAV εκτοξεύεται υποθαλάσσια και εντός κάψουλας η οποία απελευθερώνει το σύστημα, ένα mini-UAV τύπου Outrider της Lockheed Martin, αμέσως μόλις εξέλθει της θάλασσας. Το βάρους 1,7 κιλών Outrider μπορεί να επιχειρεί για 2,5 ώρες και να ελέγχεται από το υποβρύχιο ή να λειτουργεί αυτόνομα. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι τα 86 χιλιόμετρα την ώρα.

Το Outrider, το οποίο είναι αθόρυβο, μπορεί να παρατηρήσει την θαλάσσια περιοχή πέριξ του υποβρυχίου και εάν εντοπίσει απειλεί να ενημερώσει το φίλιο υποβρύχιο με εικόνα. Έτσι το φίλιο υποβρύχιο γνωρίζει το είδος της απειλής και τη θέση της, άρα γνωρίζει τι να αποφύγει ή πως θα εμπλακεί στη μάχη. Αποκτά δηλαδή ισχυρό τακτικό πλεονέκτημα.

Εκτός από πλοία επιφανείας το Outrider μπορεί να εντοπίσει και υποβρύχια, τα οποία όμως βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης μπορεί να εντοπίσει ναυαγούς, σε περίπτωση εκτέλεσης αποστολής έρευνας και διάσωσης.

Στην περίπτωση της αυτόνομης πτήσης το Outrider ακολουθεί προγραμματισμένη πορεία, ενώ σε περίπτωση ελεγχόμενης πτήσης, ο χειριστής ελέγχει την πτήση του συστήματος με χειριστήριο τύπου joystick και κοινό τερματικό laptop.

Η κάψουλα μεταφοράς έχει μήκος ένα μέτρο και μόλις εξέλθει της θάλασσας διαλύεται και απελευθερώνει το Outrider, το οποίο αμέσως αναπτύσσει τις πτέρυγες του.

Το μειονέκτημα είναι ότι το Outrider είναι αναλώσιμο, δηλαδή δεν μπορεί να επιστρέψει στο υποβρύχιο. Στον ωκεανό θα καταπέσει στη θάλασσα και θα καταστραφεί. Μόνο στην περίπτωση που λειτουργεί σε παράκτιο περιβάλλον μπορεί να προσγειωθεί σε φιλική ακτή, να περισυλλέγει, να αποκατασταθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί.