Όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) το Τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε τρία UAV τύπου Anka-S με ενσωματωμένο ραντάρ συνθετικής απεικόνισης SARPER της Aselsan. Το SARPER χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό στόχων, κινούμενων και στατικών, σε ξηρά και θάλασσα σε αποστάσεις έως και 40 χιλιόμετρα, ακόμα και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (νύχτα, ομίχλη, νεφώσεις). Το συνολικό βάρους του ραντάρ είναι 81 κιλά, ενώ είναι προσθαφαιρούμενο ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός της δυνατότητας εντοπισμού, το Ankas-S έχει και τη δυνατότητα προσβολών με τα πυρομαχικά της οικογένειας MAM (MAM-C και MAM-L), τα οποία ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης λέιζερ. Το MAM-L έχει βάρος 22,5 κιλά με πολεμική κεφαλή βάρους 10 κιλών. Το MAM-C, το οποίο αποτελεί έκδοση της ρουκέτας Cirit, έχει βάρος 8,5 κιλά με πολεμική κεφαλή βάρους 2,5 κιλών. Αμφότερα επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 8 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Aselsan, το πρόγραμμα Meltem-3, δηλαδή το πρόγραμμα προμήθειας έξι αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ATR-72-600 του Τουρκικού Ναυτικού θα ολοκληρωθεί το 2020, με την παράδοση των έξι αεροσκαφών της έκδοσης TMPA (Turkish Maritime Patrol Aircraft). Τα δύο πρώτα αεροσκάφη, της έκδοσης TMUA (Turkish Maritime Utility Aircraft), χωρίς εξοπλισμό αποστολής, έχουν παραδοθεί από το καλοκαίρι του 2013.

Το πρόγραμμα Meltem-3 ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2005 με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου για 10 αεροσκάφη. Ωστόσο σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα και υπερβάσεις κόστους που είχαν ως αποτέλεσμα χρονικές καθυστερήσεις. Τελικά, η αρχική σύμβαση τροποποιήθηκε, τον Απρίλιο του 2012, και τα αεροσκάφη μειώθηκαν σε οκτώ εκ των οποίων έξι στην έκδοση αποστολής TMPA και δύο στην έκδοση TMUA χωρίς εξοπλισμό αποστολής. Τα TMPA είναι εξοπλισμένα με το σύστημα AMASCOS της Thales.