Στις 19 Νοεμβρίου ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Boris Johnson, ανακοίνωσε αιφνιδίως της ανάπτυξη μιας νέας φρεγάτας (Type-32) για το Βρετανικό Ναυτικό. Ήταν μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, δεδομένου ότι ήδη το Βρετανικό Ναυτικό βρίσκεται σε φάση ναυπήγησης δύο (2) διαφορετικών τύπων φρεγατών (Type-26 και Type-31) οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις Type-23. Το ζήτημα απασχόλησε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο, στη στήλη «Insight» δημοσίευσε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις φρεγάτες Type-32 υπό τον τίτλο «Prime Minister announces new Royal Navy ship: What is the Type 32 frigate?», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ (στην αγγλική γλώσσα, η μετάφραση που ακολουθεί έγινε από τη συντακτική ομάδα του «DefenceReview.gr»).

Ποια είναι τα τρέχοντα σχέδια του Βασιλικού Ναυτικού;

Ο εν υπηρεσία στόλος των 13 φρεγατών Type-23 του Βασιλικού Ναυτικού θα αρχίσει να αντικαθίσταται από το 2023 και σε ετήσια βάση. Οι φρεγάτες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά ρόλος, όπως μάχη, θαλάσσια ασφάλεια, καταπολέμηση της πειρατείας και συμμετοχή σε διεθνείς-συμμαχικές επιχειρήσεις. Κάποια πλοία έχουν σχεδιαστεί για τον εξειδικευμένο ρόλο του ανθυποβρυχιακού πολέμου με έμφαση στο αθόρυβο σκάφος. Θα αντικατασταθούν από δύο (2) τύπους φρεγατών:

Type-26

Θα αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο Type-23. Το Υπουργείο Άμυνας έχει δεσμευτεί για τη ναυπήγηση οκτώ (8) φρεγάτες Type-26 και υπέγραψε συμβόλαιο για τις πρώτες τρείς (3) τον Ιούλιο του 2017. Τα πλοία θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία της BAE Systems στο Clyde. Το πρώτο πλοίο της κλάσης, HMS «Glasgow», αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2027. Το Υπουργείο Άμυνας λέει ότι αναμένεται να υπογράφει συμβόλαιο για τη δεύτερη παρτίδα των πέντε (5) Type-26 στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.

Type-31

Θα είναι φρεγάτες γενικών καθηκόντων που θα αντικαταστήσουν τις Type-23 που δεν είναι εξειδικευμένες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Το Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμβόλαιο με την Babcock, για πέντε (5) πλοία, το Νοέμβριο του 2019. Η ναυπήγηση θα ξεκινήσει το 2021 και η ένταξη σε υπηρεσία του πρώτου πλοίου το 2027. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αναμένεται στα £ 2 δισεκατομμύρια.

Φωνές από το 2015;

Η κυβέρνηση έκανε μια εξίσου αιφνιδιαστική ανακοίνωση στην προηγούμενη αμυντική επιθεώρηση, την Στρατηγική Επιθεώρηση Άμυνας και Ασφάλειας (SDSR : Strategic Defence and Security Review), του 2015. Τότε, αντί να επιβεβαιώσει τη ναυπήγηση 12 φρεγατών Type-26, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη ναυπήγηση οκτώ (8) Type-26, υποστηριζόμενες από πέντε (5) νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων (τις Type-31). Αναφέρει η SDSR: «Θα εκκινήσουμε επίσης μια μελέτη αντίληψης και στη συνέχεια θα σχεδιάσουμε και ναυπηγήσουμε μια νέα κλάση ελαφρύτερων, ευέλικτων φρεγατών γενικών καθηκόντων έτσι ώστε περί το 2030 να είμαστε σε θέση να αυξήσουμε το συνολικό αριθμό φρεγατών και αντιτορπιλικών».

Η ανακοίνωση του Βρετανού Πρωθυπουργού για τις Type-32 εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο της τρέχουσας SDSR. Η ανακοίνωση της 19ης Νοεμβρίου επί της ολοκληρωμένης επιθεώρησης επίσης αναφέρει ότι η τρέχουσα SDSR θα καταλήξει στις αρχές του 2021 και θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για τα «πρώτα αποτελέσματα»: Μια αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά £ 24,1 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα (4) χρόνια.

Τι είναι η φρεγάτα Type-32;

Η πρώτη αναφορά στις νέες φρεγάτες Type-32 έγινε στη δήλωση του Πρωθυπουργού στις 19 Νοεμβρίου. Δήλωσε: «Θα αναπτύξουμε την επόμενη γενιά πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών σκαφών πολλαπλού ρόλου και τις φρεγάτες Type-32». Οι Type-32 δεν αναφέρθηκαν καθόλου στη στρατηγική ναυπηγήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το 2017 και η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Άμυνας ναυπηγεί-αποκτά πολεμικό πλοία για το Βρετανικό Ναυτικό. Ούτε αναφέρθηκε στην επιθεώρηση της στρατηγικής που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2019.

Οι πρώτες υποθέσεις αναφέρουν ότι οι Type-32 θα είναι η δεύτερη παρτίδα των Type-31, αλλά δεν θα βασίζεται αναγκαστικά στις Type-31. Αρκετοί βουλευτές έχουν καταθέσει ερωτήσεις για τις Type-32. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να δημοσιευτούν στην ολοκληρωμένη επιθεώρηση ή κατά την επικαιροποίηση του προγραμματισμού NSAP (Naval Ship Acquisition Plan) διάρκειας 30 ετών, ο οποίος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά την ολοκληρωμένη επιθεώρηση.

Τι θα κάνουν τα νέα πλοία;

Στη δήλωση του ο Πρωθυπουργός ανέφερε σχέδια «ανάπτυξης περισσότερων πλοίων μας στις πλέον σημαντικές περιοχές του κόσμου». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Το Βασιλικό Ναυτικό έχει αυξήσει αισθητά την παρουσία του στην Ασία τα τελευταία χρόνια, ενώ το αεροπλανοφόρο HMS «Queen Elizabeth» πρόκειται να αναπτυχθεί στην Ανατολική Ασία το 2021.

Το Βασιλικό Ναυτικό έχει αρχίσει επίσης να αναπτύσσει σε μόνιμη βάση φρεγάτες σε βάσεις του εξωτερικού (στον Περσικό Κόλπο). Ο Ναύαρχος Tony Radakin (προϊστάμενος του Βασιλικού Ναυτικού), έχει δηλώσει ότι η προωθημένη παρουσία είναι μια προτεραιότητα, υπονοώντας ότι περισσότερα πλοία θα μπορούσαν να βρίσκονται μόνιμα σε βάσεις του εξωτερικού με πληρώματα να ανακυκλώνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, το Βασιλικό Ναυτικό σύντομα θα έχει σε υπηρεσία πέντε (5) νέα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης.

Στο μεταξύ, μεσοπρόθεσμα παραμένουν ανησυχίες σχετικά με το χρόνο παροπλισμού των φρεγατών Type-23 και της ένταξης σε υπηρεσία των φρεγατών Type-26 και Type-31. Υπάρχει η πιθανότητα αριθμητικού κενού στο στόλο των φρεγατών στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2020. Υπάρχουν επίσης και ερωτηματικά σχετικά με την επάνδρωση. Το Βασιλικό Ναυτικό είναι υποστελεχωμένο σε ποσοστό 5,9% με βάση στοιχείων μέχρι την 1η Ιουλίου 2020. Δεν είναι σαφές το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει σε υπηρεσία τις φρεγάτες Type-32.

Περισσότερα για τις φρεγάτες Type-26 και Type-31 μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

  1. Oταν ομως ειναι υπερ τουρκιας ασε που δεν γινεται και επιστροφη των μαρμαρων γιατι να αγορασουμε; δε βρισκω καποιο λογο.

   1. Καλέ μου άνθρωπε τα όπλα τα ΑΓΩΡΑΖΟΥΜΕ για να ΠΟΛΕΜΉΣΟΥΜΕ και να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΎΜΕ την χώρα μας….ΕΜΕΊΣ ΘΑ ΠΟΛΕΜΉΣΟΥΜΕ και τα ΟΠΛΑ ΜΑΣ και όχι ο πωλητής των όπλων…να με συγχωρείς…ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΤΕΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΤΙ ΈΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ…..σου λένε καθαρίστε κάτω και να τα βρείτε … εννοώντας δώστε ότι ζειτανε οι Τούρκοι για να υπάρχει η λεγόμενη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή….ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ οι λέξεις κατά γράμμα που διατιμπανιζουν και οι ΑΜΕΡΙΚΆΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ εδώ και 40 χρόνια!!!!!!ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΈΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟ ΤΟΥΜΑΠΝΟ ΔΙΑΜΌΡΦΩΣΗ!!!!ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ!!!!!

     1. Φίλε έμπλεξες την βούρτσα (μάρμαρα) με την… Λούτσα (εξοπλισμοί). Μην το συνεχίζεις…

     2. Οκ αποψη σου, οποιος θελει μπορει να παει να φιλαει κατουρημενες ποδιες, τα σκυλια ειναι δεμενα και οι πορτες ανοιχτες.

     3. Το θέμα είναι να πάρουμε φρεγάτες ικανές που θέλει το ΠΝ και ας ειναι και Γερμανικές και Βρετανικές δεν είναι ώρα να κοιτάμε αυτα που λες κεγεται ο κ…ς μας.

   2. Αδελφέ, ως σκέψη δεν είναι λάθος αυτό που λες. Όμως, όταν η ίδια η ελληνική αγορά βρίθει από τουρκικά προϊόντα όπως σπίρτα, ξηροί καρποί, ομπρέλες, οικιακές συσκευές κλπ κλπ, το να αγοράσουμε χρήσιμα αξιόμαχα και φονικά οπλικά συστήματα από σύμμαχό της, δεν το λες κι έγκλημα. Άλλωστε, όλοι κάνουν συναλλαγές με όλους…

    1. Αυτο ειναι θεμα νοοτροπιας, εσυ πιστευεις οτι αν κοπουν μαχαιρι αγορες προιοντων απο τουρκια θα μας λειψη κατι , δε νομιζω. Αντε να κανω μια εξαιρεση για τοπικα, αυτοι που ειναι στα συνορα κυριως το οποιο ειναι φυσιολογικο να υπαρχει ενα εμποριο μεταξυ τους.

   3. Το θέμα είναι να πάρουμε φρεγάτες ικανές που θέλει το ΠΝ και ας ειναι και Γερμανικές και Βρετανικές δεν είναι ώρα να κοιτάμε αυτα που λες κεγεται ο κ…ς μας.

    1. Nαι οκ το εμπεδωσαμε, δε παρακολουθεις ομως τα γεγονοτα για Bel πηγαιναμε αλλα με το καλημερα ο Μητσοτακης ειχε συμφωνησει για mmsc και σκαραμαγκα, ασε που θα μπορουσαν να πανε και για 4 εστω gowind αλλα…

 1. Κυριε Νικήτα, αν μπορειτε να κάνετε παλι ενα Άρθρο για τις φρεγάτες κ τι νέα υπάρχουνε;

  Πολυ ενδιαφερον θα ηταν να μάθουμε το που βρίσκεται η περίπτωση της ΜεκοΑ200, επειδη δεν βλέπω να πηγαίνουμε για Μπελχ@ρρα δυστυχώς.
  Εχουμε όντος στείλει ΛΟΡ στους γερμανους;

 2. Και αυτός ονειροβατεί στο παρελθόν της Βρετανικής Αυτοκρατορίας!

  Τι οροφή φρεγατών θα έχουν?

  14-16-19? πλοία ?

  Με αυτά θα καλύψουν τα βρετανiκα νησιά , Βόρειο Ατλαντικόκαι θα αναπτύξουν πλοία Περσικό και Νότιο Ανατολική Asia,

  Και να έχουν 1-2? πλοία εκεί τι θα καταφέρνουν
  Επίδειξη σημαίας?
  Στους Κινέζους ??/!!!

  1. Με αυτά με το ζόρι απλά μπορούν να προστατεύσουν το νησί στο σενάριο επιστημονικής φαντασίας που λέει ότι θα τους επιτεθεί η Ρωσία.

   Οι άγγλοι νομίζουν ακόμη ότι κάποιοι είναι και το ναυτικό τους, ιδίως τα δύο αεροπλανοφόρα χωρίς αρκετά αεροπλάνα, προκαλεί γέλια για το πως το παρουσιάζουν σαν μια δύναμη.

   Τους Κινέζους δεν μπορεί κανείς πλέον να αντιμετωπίσει μόνος του. Αλλά αν προσθέσεις Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και ΗΠΑ (συν Ιαπωνία και Νότια Κορέα) τότε γίνονται υπολογίσιμη δύναμη με σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα. Πλέον ποτέ η «Δύση» δε πάει να πολεμήσει μόνη της γιατί δεν μπορεί…

   1. Τα αεροπλανοφόρα του ΗΒ ήταν ξεκάθαρα φαραωνικό έργο με κίνητρο τη μεγαλομανία και στόχο μια φανατασιακή αναβίωση του αυτοκρατορικού μεγαλείου. Ήδη έχει αρχίζει να αποστραγγίζει από πόρους τα προγράμαμτα τόσο του ναυτικού αλλά και των άλλων κλάδων. Ακούγονται φωνές ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια για την ομάδα μάχης που απαιτείται για την προστασία του αεροπλανοφόρου. Και φυσικά ο πυρήνας γύρω από τον οποίο σχεδιάστηκαν τα αεροπλανοφόρα, το F35Β, είναι επίσης προβληματικός από παόψη κόστους και διαθεσιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας.
    Ταυτόχρονα με αυτό το φαραωνικό έργο ανακοινώνεται περικοπή του προγράμαμτος Τ26 αντικατάσταση με Τ31 γενικών καθηκόντων, εγκατάλειψη του Challeger και αστείες ανακοινώσεις για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ με δυνάμεις κυβερνοασφάλειας, ελικόπτερα κλπ. Τα πυρηνικά υπόβρύχια άλλη μαύρη τρύπα για τον βρετανικό προϋπολογισμό. Προβλέπω ότι αν συνεχίσουν έτσι στο συμβούλιο ασφαλείας του επόμενο διεθνούς οργάνου που θα αντικαταστήσει τον ΟΗΕ δε θα είναι μέλος.
    Καλό παράδειγμα προς αποφυγή για εμάς που επίσης ετοιμαζόμαστε να ρίξουμε χρήμα σε εξοπλιστικά προγράμματα που είναι άπατα πηγάδια.

 3. Ξεχάστε την Αγγλία.
  Γεωπολιτικά είναι κολλητή με τη Τουρκία.
  Δεν βλέπω άλλη λύση από το να δώσουμε όλα τα 10 δις των εξοπλισμών μας από δω και πέρα τα μισά στους Γάλλους και τα μισά στους αμερικανους.
  Κανονικά όλα στους Γάλλους θα έπρεπε να τα δώσουμε, και γιατί είναι οι μόνοι που μας στηρίζουν διπλωματικα/στρατιωτικα εντός και εκτός ΕΕ και γιατί έχουν καλύτερα όπλα.
  (2 μοίρες rafale, 4 belharra HN, 4 scorpene AIP)
  10 δις και τα ποιοτικότερα όπλα δικά μας.
  Δυστηχως καθώς οι κυβερνήσεις μας είναι Αμερικανό δούλες, διαχρονικά και γλύφουν την Αμερική σαν υπερδύναμη ενώ αυτή την ενδιαφέρει να μείνει με κάθε τρόπο η Τουρκία στο δυτικό μαντρί γι αυτό και θα μας πάνε σε συνεκμεταλευση, μπροστά στη καταστροφική προοπτική να πάρει 9 επιπλέον δις εξοπλισμών η ΗΠΑ (έχει πάρει ήδη 7-8δις)την τελευταία 15ετια) και οι Γάλλοι να μείνουν μόνο με τα 2 δις των ραφαλ και να τους έχουμε πουλήσει σαν συμμάχους και να μην κάνουμε και συμφωνία αμυντικής συνδρομής όπως κάναμε με τα HΑΕ, ας πάνε τουλάχιστον τα δις μισά μισά 5 και 5.
  Ανάμεσα στο μάπα πλοίο (αλουμινοτρατα) και στο μάπα αεροπλάνο (τενεκες35) έχω εκφράσει την αιρετική άποψη ότι καλύτερα να πάρουμε τις αλουμινοτρατες. (Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος).
  Οι Γάλλοι πήραν τα 18 Rafale ας πάρουν και τα άλλα 6 της οπσιον σε λίγα χρόνια και να έχουμε μια πλήρης μοίρα, rafale των 24 και μαζί με τα 24 mirage mk2 τα 85 viper τα 38 semi viper (θα πάρουν τον υπολογιστή των viper αλλά όχι το aesa) και τα 32 block 30 που ένα light ccip θα το πάρουν με τόσα απαρτία από 52+ και τα phantom otaν αποσυρθούν, και θα έχουμε μια τρομερή αεροπορία 203 αεροσκαφών έναντι σε 233? των μεμμετηδων αλλά πολύ πολύ ποιοτικότερα (και εμείς και αυτοί θα αποσύρουμε τα phantom).
  2,5 δις στους Γάλλους για τα 24 Rafale λοιπόν
  Και 4, 5 δις στους αμερικανους για τις 4 αλουμινοτρατες και την αναβάθμιση των μεκο.
  Καλύτερα να μην πάμε σε λύσεις όπως αλλαγή ρανταρ επιπλέον vls κτλ που θα εκτοξεύσουν το κόστος, ας μείνουμε στην αραβική εκδοση με τα επιπλέον βασικά (οτο76 strales, Ram21 πυραύλων, harpoon ii+ 240km) που δεν επιβαρύνουν πάρα ελάχιστα το κόστος.
  Με τους 32 essm bl2 και τα ecm/decoys και το μίνι σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει θεωρώ πως από επιθέσεις κορεσμού είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
  2 επιπλέον αλλαγές με μικρό επίσης κόστος καθώς το πλοίο εχει τους χώρους, αλλά που είναι τεράστιας σημασίας.
  Τροποποίηση υπόστεγου για να έχει 2 οργανικά E/Π Romeo60.
  Πολυ εύκολο να γίνει και θα δώσει τεράστιες asw δυνατότητες στο στόλο καθώς με. 12 φρεγάτες θα μπορεί να επιχειρεί με 16 asw ε/π.
  Φυσικά αγορά και των 3 επιπλέον. romeo 60 οπότε 11 aegean hawk αναβαθμισμενα και 7 romeo,άρα 18 για 16 οργανικές θέσεις και 2 σε περιοδική συντήρηση.
  Η αύξηση των αντιπλοικων από 8 σε 16 επίσης θα είχε τεράστια σημασία και χωρoς υπάρχει. H harpoon ii+ η καλύτερα rbs15 mk4, καλύτερες επιλογές και λόγω μεγαλύτερης εμβέλειας και βάρους κεφαλής από exocet και nsm.
  Για την ενδιάμεση λύση καλύτερα να χτίστουν 2 επιπλέον super vita όπως ακούγετε. τα 400 εκρια θα πιάσουν τόπο για 50 χρονια.
  Και πάμε στους Γάλλους που μείναν μονο με τα Rafale.
  υποβρύχια δε θέλουμε?
  Θέλουμε.
  Γιατί να χτίσουμε τα μόνο 2 υποβρύχια της οπσιον των γερμανικών 214, και οι Γερμανοί να δίνουν τα ίδια υποβρύχια στους Τούρκους, και να μην πάμε για 4 scorpene με AIP επίσης και πιστοποιημενα έτοιμα για mdcn από τους Γάλλους?
  Οι Ινδοί χτισαν 6 με 3 δις ευρώ (3,5 σe $,)
  Εμείς για 4 με τα όπλα (24 mdcn, 24 τορπίλες F21, 24 sub-exocet αφού κάθε υποβρύχιο έχει αποθηκευμένα 18 όπλα αντί για 14 που εχουν τα παπανικολης 214)
  Οποτε 2,5 δις για τα, Rafale και 2.5 για τα scorpene και 5.δις οι Γάλλοι σύνολο και 4.5 δις οι Αμερικανοί.
  Οι Γερμανοί πήραν τα. 100 εκρια για τις τορπίλες των 214, θα έχουν και τις συντηρήσεις και των υποβρυχίων και των αρμάτων που έχουμε και πολύ τους είναι.
  Οι Αμερικανοί ας πάρουν και το Σκαραμαγκά
  Ας χτίσουν και τις αλουμινοτρατες και τα scorpene και τις ευρωκορβετες αργότερα.
  Και οι Γάλλοι που η ντασω ακούγετε ότι. Ενδιαφέρετε για την ΕΑΒ, ας την. Πάρει να έχει τις αναβαθμίσεις και τη συντήρηση των! F16 mirage rafale αλλά κυρίως να μας βάλει και στο ευρωπαϊκό μεγάλο drone που θα είναι μάχιμο πριν το τέλος της 10ετιας ώστε να έχουμε καλύτερη απάντηση στο akinci και κυριως έχοντας στη κυριότητα της την, ΕΑΒ να μπούμε και στο! Fcas το 2040 και να έχουμε 6ης γεννιας μαχητικό τότε που οι Τούρκοι θα εχουν έτοιμο το γιαλαντζι 5ης, Tfx.

   1. Θα μας εξηγήσεις αναλυτικά γιατί το F-35 είναι…..τενεκές???

    Ένα αεροσκάφος stealth, το οποίο αθέατο μπορεί να καταρρίπτει αντίπαλα αεροσκάφη από ασφαλή απόσταση με βολές BVR…..χωρίς ποτέ να χρειαστεί να εμπλακεί σε κλειστή αερομαχία και ταυτόχρονα «φωτίζει» με το πανίσχυρο ραντάρ του APG-81 στα F-16 που ακολουθούν στόχους……ενώ εκτελεί και ait to ground αποστολές…..και πάλι αθέατο……θεωρείται τενεκες???

    Πραγματικά αναμένω με ανδιαφέρον την εμπεριστατωμνένη απάντησή σου….

     1. Btw είναι άλλο πράγμα η απορρόφηση της εισερχόμενης ακτινοβολίας από τα εχθρικά radar και άλλο πράγμα η εκπομπή ακτινοβολίας από το radar του αεροσκάφους…

     2. Πήγαινε να κάνεις τις παρατηρήσεις σου περί νόμων της φυσικής στη Lockheed Martin όχι σε μένα…..
      Ακόμα και οι κινητήρες στο F-22 και το F-35 είναι κρυμμένοι μέ τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνουν το ίχνος τους απέναντι σε παθητικά συστήματα εντοπισμού που φέρουν άλλα αεροσκάφη, όπως το legion pod του F-16 ή το IRST του Rafale και του SU-27 ή το Pirate του Eurofighter
      Επειδή όμως τα συστήματα αυτά έχουν σχετικά περιορισμένη εμβέλεια που επηρεάζεται από τον καιρό και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (περίπου 50 χλμ εμβέλεια εντοπισμού για εισερχόμενο στόχο)……αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα αεροσκάφος stealth όπως το F-35 θα προλάβει από ασφαλή απόσταση να εξαπολύσει έναν AIM120D ή έναν METEOR προς το αντίπαλο αεροσκάφος, πολύ πριν αποκαλυφθεί από ένα παθητικό συστημα εντοπισμού!
      Εν ολίγοις…..o «τενεκές» μπορεί αόρατος να επικρατεί και στον αέρα και να προσβάλλει στόχους στο έδαφος χωρίς να κινδυνεύει…..

     3. @TJOLOLO
      βασικα το βιντεο που εδωσες αναφερεται στη ιστορια του στελθ και κατα δευτερων μιλαει για ενα πλασμα που θα δημιουργησουν ή δημιουργουν για να περιβαλει τον τενεκε για απορροφηση των ηλ/τικων δεσμιδων ( εαν λεγεται ετσι ) ετσι ωστε να μη φαινεται στα ρανταρ. Αυτο μονο για ηλ/κο πολεμο δεν αναφερει κατι.

    1. Εχει αμεση σχεση με τα αεροπλανοφορα των Αγγλων.

     Απλα δες διαθεσιμοτητες των φου 35 .

     Ενα αχρηστο αεροσκαφος , πανακριβο με μηδενικο οπλικο φορτιο , καθηλωμενο στο εδαφος να τρωει σαν φαγανα τα χρηματα των δυσμοιρων Ελληνων φορογουμενων.

    2. Το F-35 είναι stealth ή για να το πω καλύτερα Stealthy δεν είναι αόρατο, ποσο μάλλον όταν θα δουλεύει το » πανίσχυρο ραντάρ του APG-81″ όπως λες για να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη σε BVR συνθήκες κ δίνει στόχους στα f-16 Viper.
     Επίσης έχεις την εντύπωση ότι με όλα τα επίγεια ραντάρ της Τουρκικής αεράμυνας σε πλήρη λειτουργία κ ταυτόχρονα με όλα τα AWACS στον αέρα θα παραμείνουν «αόρατα»;
     Οι τενεκέδες όπως τους λέει ο φίλος δεν είναι πλήρως επιχειρησιακα σε καμία χώρα που τα έχει αποκτήσει με μόνη εξαίρεση τα F-35 Adir της IAF.
     Βέβαια τα F-35 Adir δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα F-35 A μιας κ οι Ισραηλινοί έχουν βάλει χέρι σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά κ τους αισθητήρες των αεροσκαφών.
     Τα F-35 A εχουν ΑΚΌΜΑ τεράστια θέματα με τα ηλεκτρονικά τους κ τους αισθητήρες τους.
     Έχουν ΑΚΌΜΑ παιδικές ασθένειες που τα καθηλώνουν κάθε 3 κ λίγο.
     Παρατεταμένη χρήση του πυροβόλου προκαλεί ρωγμές στην βάση του.
     Μπορούν να φέρουν ελάχιστο οπλισμο (μόλις 4 AIM 120D) εσωτερικά ώστε να είναι stealthy κ έχουν μικρή εμβέλεια που δεν γίνεται να μεγαλώσει (π.χ εξωτερικές δεξαμενές) παρανονο με ιπτάμενα τάνκερ.
     Αν ναι ξέχασα να πω ότι δεν «στρίβει» εύκολα ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες κ ας μην μιλήσουμε για τις επιδόσεις του σε ταχύτητα, ελιγμούς, ρυθμούς ανόδου κτλ.
     Μην πούμε ότι πρέπει να πηγαίνει στον «φαναρτζη» για να ανανεώνουν την βαφή κάθε 3 κ λίγο.

     1. Eman202

      A. Οι ΑΙΜ-120 εσωτερικά είναι έξι και όχι τέσσερις. Πηγή: http://forum.militaryparitet.com/extensions/hcs_image_uploader/uploads/300000/8500/308692/p1da1gftimnj3btc1m1hv3c1681.jpg

      B. Δεν είναι αναγκαίο να έχουν ανοιχτό το ραντάρ τους εφόσον τα φωτίζει κάποιο ΑΣΕΠΕ/AWACS ή υπάρχουν δίπλα F-16V ή Rafale ταοποία μπορούν να στοχοποιούν για αυτό και με links τύπου MADL (Link 16 από Rafale & F-16 στο Εναέριο Ραντάρ ή πλοίο και από εκεί μετατροπή στο σύστημα MADL Από-σημείο-σε-σημείο Point-to-Point, σαν λέιζερ σκεφτείτε το, όπως το χρησιμοποιούν και οι Η.Π.Α. με το F-22, ώστε να μην αποκαλύπτεται ούτε μέσω των ζεύξεων η θέση ή η ύπαρξη των F-35.

      Γ. Το APG-81 μπορεί να κάνει παρεμβολές/jamming στα ραντάρ αεράμυνας όπως και τα AESA ραντάρ SABR που εγκαθίστανται στα F-16 ακόμα έχουν απαγορευτεί μέχρι νεωτέρας οι βολές του πυροβόλου, παρά μόνο σε πολεμικές εμπλοκές και η εκπαίδευση έχει πάει 100% στον προσομοιωτή, για το άλλο με την εμβέλεια νομίζω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να προμηθευτούμε επιτέλους είτε Airbus A330 MRTT είτε Boeing KC-46 σαν εναέρια βενζινάδικα, όπως συνηθίζω να τα αποκαλώ και κλείνοντας μπορούμε κάλλιστα να ζητήσουμε την έκδοση Adir από τους Ισραηλινούς, μιας και τα πάμε μέλι-γάλα. Αντί κατακλείδας θέλω να προσθέσω ότι η δουλειά του φαναρτζή γίνεται πλέον με αυτοματοποιημένο τρόπο, από ρομπότ, σε ελάχιστο χρόνο και τοπικά. Η απορροφητική Have Glass μπογιά στοιχίζει μόνο γιατί απορροφάει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από πάνω και από κάτω, εάν δεν κάνω λάθος την εκτρέπει +η θερμική απορρόφηση ώστε να μη φαίνεται στο υπέρυθρο. Γενικά τα F-16 την απορροφούν, με τις μπογιές τους την ακτινοβολία ενώ τα mirage 2000 την εκτρέπουν.

     2. @ Γιώργος

      The F-35 can carry up to two AIM-9X missiles on its wings and four AIM-120 AMRAAM® missiles internally.

      https://www.raytheonmissilesanddefense.com/news/feature/arming-the-f-35

      Αν δεν κάνω λάθος, η αναβάθμιση σε block 4 (μεταξύ πολλών άλλων βελτιώσεων) θα αυξήσει τους πυραύλους σε 6. Με αυτή την αναβάθμιση το αεροσκάφος θα είναι αρκετά ώριμο και απαλλαγμένο από παιδικές ασθένειες. Δεν υπάρχει λόγος να μπλέξουμε με την υπάρχουσα έκδοση.

     3. Επίσης είναι σημαντικό και το upgrade του οπλισμού. Meteor, AGM-88 HARM στις εσωτερικές θέσεις, αλλά και JSM στις εσωτερικές θέσεις

    3. Φίλε TJOLOLO έχουμε και εγώ και πολλοί άλλοι φίλοι γράψει σεντόνια για το χάλι του F-35, αναλυτικά και τεκμηριωμένα με συνδέσμους από τα επίσημα πορίσματα της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Δοκιμών & Αξιολόγησης που είναι θεσμοθετημένος φορέας του Κογκρέσου των ΗΠΑ, πορίσματα τα οποία μπορείς να τα διαβάσεις και ο ίδιος και να ενημερωθείς αντικειμενικά και όχι από ιστοσελίδες που λειτουργούν ως γραφεία τύπου της Λόκχηντ και το παρουσιάζουν σαν να βγήκε από ταινία του Χόλυγουντ. Αλλιώς κάνε αναζήτηση σε άρθρα με το F-35 και διάβασε τα σχόλια ή ρίξε ματιά εδώ να πάρεις μια ιδέα.

     https://www.defensenews.com/smr/hidden-troubles-f35/

     1. Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του αεροσκάφους τα αγνοούν όλα αυτά τα στοιχεία φίλε Spiral, αφού έχουν ενημέρωση απο το τμήμα PR της εταιρίας που τους εφοδιάζει με «αξιόπιστες» πληροφορίες για το πρόγραμμα. 🙂

    4. Πρώτα απ όλα, η σχεδίαση μειώνει το ίχνος του αεροσκάφους, δεν το καθιστά κυριολεκτικά αόρατο. Το θέρετρο επιχειρήσεων παίζει τεράστιο ρόλο στο κατά πόσον το stealth παραμένει stealth. Σε ένα περιβάλλον με 10αδες radar το stealth είναι να χαμε να λέγαμε. Ακόμα και σε ιδανικό περιβάλλον, όταν το f35 χρησιμοποιήσει το radar του παύει να είναι «αόρατο». Μόνο αν πάρει δεδομένα στόχευση μέσω link μπορεί να παραμείνει αόρατο. Και φυσικά μιλάμε για οπλισμό 4 πύραυλων αυστηρά, αλλιώς το stealth πάει περιπατο. Και όλα αυτά με το προνομιακό κόστος 200εκ το αεροπλάνο, 45k την ώρα κόστος και αστείες διαθεσιμότητες.

     1. Στα όσα παρατήρησες να συμπληρώσω ότι η μείωση του ίχνους γίνεται σε συγκεκριμένη μπάντα η συχνότητα και απο μερικές πλευρές, και όχι απέναντι σε όλα τα ραντάρ όπως νομίζουν μερικοί όταν ακούνε για στέλθ αεροσκάφη και ονειρεύονται αόρατα ιπτάμενα αντικείμενα.
      Σύμφωνα με την παρακάτω παλαιότερη εργασία του Κωνσταντίνου Ζηκίδη και των συναδέλφων του που συμμετείχαν.

      https://www.researchgate.net/publication/234111818_Aeroskaphe_Chameles_Parateresimotetas_Stealth_Meros_B_Antimetopise

      Υ.γ.

      Επίσης να σημειωθεί, ότι η Άτρακτος -η το airframe όπως λένε οι Άγγλοι- ενός αεροσκάφους δεν εκπέμπει ακτινοβολία όπως παρατηρήθηκε πιο επάνω σε σχόλιο, οπότε δεν μπορεί και να «εκμηδενιστεί» κάτι που δεν υπάρχει σε αυτό το σημείο, εκπομπές και ακτινοβολίες προέρχονται απο τα ραντάρ και άλλα συστήματα ενός αεροσκάφους.

    5. Τενεκες ειναι και μαλιστα ξεγανωτος λογω ακριβως του χρωματος της βαφης/μανδυα radar-absorbent material.
     Πριν κατι μηνες ειχα γραψει για τη συγκριση τενεκε35 με ραφαλ.

     Η υπεραπλουστευση των «τενεκεδοπληκτων35» οτι first look, first kill, λογω ρανταρ, και αρα (καλως τα παιδια 17-0, στις συνεκπαιδευσεις) ειναι μεγαλη μπαρουφα.
     Καθως δε λαμβανονται υποψιν τα 3 irst που το fso βλεπει και μακρυτερα (100χιλρια vs 85χιλ του ρανταρ του τενεκε) αρα πολυ πιθανον το rafale να βλεπει νωριτερα στη πραξη τον τενεκε!
     To Rafale F3-R (και ολα τα επομενα) θα εχουν στην ουσια απο 3 Irst πανω τους.
     1) Front Sector Optronics (FSO) με εμβελεια συμφωνα με το wiki 100χιλρα
     (συμφωνα με μελετες ενα f-35 βλεπει ενα rafale απο τα 45χιλρα, και ενα rafale ενα f-35 απο τα 85 χιλρα, αρα μπορει το rafale να το δει με το FSO πρωτο? Και αυτες οι μετρησεις ειναι μονο με το ιχνος (f-35 stealth, rafale semi-stealth) αν βαλουμε και το spectra στο παιχνιδι που μπορει να «σβηνει» και αλλο το ιχνος του rafale, τοτε ποσο παρακατω παμε?
     2) το talios (60-70 χιλρα)
     3) την παθητικη σκοπευση του mica ir οπως «κρεμεται» απο τον φορεα αναρτησης οπλισμου. (δεν γνωριζω εμβελεια)?

     Το spectra επισης μπορει να «σβηνει» και αλλο το ιχνος του rafale, και ακομα και αν ο τενεκες ριξει πρωτος AIM120 (ακομα και D) πολυ δυσκολα θα ξεγελασει το spectra.
     (o spiral ειχε δωσει ενα λινκ που παραδεχοταν ενας αμερικανος ποσο ξεπερασμενοι ειναι οι Aim120 απεναντι στις παρεμβολες των συγχρονων συστηματων αυτοπροστασιας, και το spectra ειναι το κορυφαιο).
     Και τελος ο meteor αλλα και ο mica ir Ng θα εχουν απειρως καλυτερες πιθανοτητες να ξεγελασουν το συστημα αυτοπροστασιας του τενεκε οσο καλο και να ειναι (που ειναι σαφως κατωτερο του spectra).
     Στα δικα μας τωρα τα 18 ελληνικα rafale αν βγουν για «κυνηγι» σε πληρης διαμορφωση ΑΑ με 10 πυραυλους, θα σαρωσουν 60-70 ccip για πλάκα, και οι τουρκοι το ξερουν.
     Τα aesa ρανταρ αντιστοιχα βλεπουν απο 45 και 85 χιλρα to ενα το αλλο.
     Για να αποδειχτει ξεκαθαρα πως το rafale ειναι semi-stealth αφου το ρανταρ του f-35 βλεπει ενα f-16 απο τα 185 χιλρα, και ενα rafale απο τα 85χιλρα.
     Λογικα και το aesa του rafale βλεπει ενα f-16 απο τα 185χιλρα τι στιγμη που το τουρκικο ccip χωρις aesa ποσο πιο κατω θα το βλεπει? μολις απο τα 60χιλρα?
     Καταλαβαινουμε ολοι τι ελπιδες εχουν τα τουρκικα ccip απεναντι στα rafale.
     3-4 ccip σε καθε εξοδο εχει ενα rafale ανετα.

     1. 1/ Ένα F-16 με ραντάρ APG-68(V)9 μπορεί να εντοπίσει ένα F-16 σε απόσταση πάνω από 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα).

      2/ Ένα F-16 με ραντάρ APG-68(V)9 μπορεί να εντοπίσει ένα F-35 σε απόσταση περί τα 11 ναυτικά μίλια (20,4 χιλιόμετρα).

      3/ Ένα F-16 με ραντάρ τεχνολογίας AESA APG-83 μπορεί να εντοπίσει ένα F-35 σε απόσταση περί τα 21 ναυτικά μίλια (38,9 χιλιόμετρα).

      4/ Ένα F-35 με ραντάρ τεχνολογίας AESA APG-81 μπορεί να εντοπίσει ένα F-35 σε απόσταση περί τα 24 ναυτικά μίλια (44,4 χιλιόμετρα).

      4/ Ένα F-35 με ραντάρ τεχνολογίας AESA APG-81 μπορεί να εντοπίσει ένα F-16 σε απόσταση πάνω από τα 100 ναυτικά μίλια (185 χιλιόμετρα).

      Υπό την υπόθεση ότι το ραντάρ APG-81 του F-35 βλέπει στόχο με RCS 1 m² στα 82 ναυτικά μίλια (151,9 χιλιόμετρα, τιμή που αναφέρουν διάφορες ιστοσελίδες) και ότι το RCS του Rafale είναι περίπου 0,1 m² (νούμερο που έχει αναφερθεί από διάφορες ιστοσελίδες, σε σχέση με τον διαγωνισμό της Ινδίας), τότε προκύπτει ότι το F-35 θα δει το Rafale περίπου στα 46 ναυτικά μίλια (85,2 χιλιόμετρα).

     2. Το ραντάρ του F-35 αποκαλύπτει στόχο μεγέθους μαχητικού στα 160 χλμ…..επομένως ένα F-35 οπλισμένο με METEOR μπορεί να δει πρώτο και να καταρρίψει πρώτο οποιοδήποτε μη stealth αεροσκάφος…..
      Τι επιδόσεις έχει το SPECTRA ξέρουν μόνο όσοι έχουν Rafale…..όχι εμείς που σχολιάζουμε στα σάιτ.

  1. Γιατί οι Γερμανοί δεν είναι κολλητοί με την Τουρκία,οι Αμερικάνοι δεν είναι κολλητοί με την Τουρκία,οι Ρώσοι δεν έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία????ΕΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΟΥ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΙΣΟΥΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΣΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΆΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ….ΤΑ ΟΠΛΑ ΘΑ ΠΟΛΕΜΉΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Ή ΟΙ ΓΆΛΛΟΙ!!!! δηλαδή μου λες ότι μια type 31 με οπλισμό iver huitfeldt σε χαλάει και συμβιβάζεσαι με τις ΨΑΡΩΤΡΑΤΡΕΣ…..εεε sorry ….ήθελα να πω τις MMCS?????

  2. Γιατί ρε ….οι αμερικανικοι δεν είναι κ@λος και βρακί με τους Τούρκους,οι Γερμανοί δεν είναι ,οι Ρώσοι δεν έχουν φιλικές σχέσεις με τους Τούρκους..????ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ’ ΕΧΟΥΝ…..ΕΜΕΊΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΘΈΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΉΣΟΥΜΕ και να αντισταθούμε και όχι να βάλουμε τους κατασκευαστέστους να πολεμήσουν για εμάς!!!! ΞΥΠΝΆΤΕ!!!!!ΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΤΥ ΜΙΑ Type 31 αεραμυνας περιοχής και με σόναρ γάστρας και σειρομενο με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας (και μην μου πείτε ότι μας τις πρόσφεραν με 32camm και χορείς σόναρ γάστρας διότι θα σας απαντήσω ότι το πλοίο είναι αρθροτο και μπορεί να βάλεις ότι σου καπνίσει με μόνο κόστος της απόκτησης διότι σχεδόν όλα τα δυτικά όπλα είναι πιστοποιημένα στο setting!!!!) μαζί με όσες type 23 θες ,διότι μην ξεχνάς ότι οι Άγγλοι το δήλωσαν,μπορούμε να ΑΓΩΡΑΣΟΥΜΕ όσες θέλουμε όταν αποσειρθουν!!!!! Ή να αγωρασεις τις ΨΑΡΩΤΡΑΤΡΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΌΝΤΩΝ MMCS χωρίς σόναρ γάστρας,χωρίς παραπάνω από 2 νls …διότι για τόσα μηλησαι στην άτυπη συνέλευση στα τσιράκια της η lockheed martin με ενδιάμεση λύση της πειραυλακατους lcs.!!! ΕΓΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΠΑΡΆ ΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ….ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ θα πολεμήσουμε και όχι οι άλλοι για εμάς!!!!! ΞΥΠΝΆΤΕ ΒΡΕΕΕ!!!!

  3. @ Romeo60

   Αυτα που γραφεις περι γαιωπολιτικης ειναι λανθασμενα. Οι Αγγλοι κοιταζουν παντα τα συμφεροντα τους, οπως κανουν και οι υπολοιπες χωρες, ακριβως το ιδιο πρεπει να κανουμε και εμεις.

   Εαν οι Αγγλοι μας δινουν μεταχειρισμενες ετοιμοπαραδοτες 5 φρεγατες Type-23 και μας πουλησουν το σχεδιο των Τype-31 με οποιες αλλαγες θελουμε εμεις (π.χ. να εχει πανω μεγαλο αριθμο αντι-αεροπορικων πυραυλων οπως Aster / ESSM / SM-2, και ισχυρα ρανταρ AESA), σε καλη τιμη και ναυπηγηση στην Ελλαδα, τοτε φυσικα θα πρεπει να το σκεφτουμε σοβαρα.

   Ας μην ξεχναμε οτι ειτε Γαλλικα ειτε Βρετανικα, ειτε Ολλανδικα πλοια αγορασουμε, τα περισσοτερα ηλεκτρονικα και οπλα θα κατασκευαστουν απο τις ιδιες Ευρωπαικες εταιριες οπως η Thales και MBDA, οι οποιες ειναι κυριως Γαλλικων συμφεροντων. Δεν θα χασουν χρηματα οι Γαλλοι.

    1. γεω- [jeo] & γεώ- [jeó], όταν κατά τη σύνθεση ο τόνος ανεβαίνει στο α’ συνθετικό : το ουσ. γη ως α’ συνθετικό: α. σε σύνθετες συνήθ. επιστημονικές λέξεις· (πρβ. γαιο-, γη-): γεωγνωσία, γεωφυσική, γεωχημεία· γεωτροπισμός, γεωμορφισμός· γεωκεντρικός, γεωκυκλικός. β. στην επιστημονική ονομασία εντόμων, ζώων, φυτών κτλ.: γεωδρόμος, γεωκαρκίνος· γεώμηλο.
     [λόγ. < αρχ. γεω- παράλλ. θ. του ουσ. γῆ ως α' συνθ.: αρχ. γεωδαισία, γεωμέτρης, ελνστ. γεωγραφία & διεθ. geo- < αρχ. γεω-: γεωλογία, γεωκεντρικός < γαλλ. géologie, géocentrique, γεωπολιτική < αγγλ. geopolitics, γεωδυναμική < διεθ. geo- + dynamics]

     γαιο- [jeo] & γαιό- [jeó], όταν κατά τη σύνθεση ο τόνος ανεβαίνει στο α' συνθετικό & γαι- [je], όταν το β' συνθετικό αρχίζει από φωνήεν : το ουσ. γη ως α' συνθετικό σε σύνθετες λέξεις· (πρβ. γεω-, γη-)· δηλώνει ότι αυτό που εκφράζει το β' συνθετικό: α. αναφέρεται στη γη ως καλλιεργήσιμη ή μη έκταση: γαιοκτήμονας, γαιοκτησία. β. αναφέρεται στη γη με τη γενική σημασία, στο χώμα: γαιότοιχος. γ. προέρχεται από τη γη: γαιάνθρακας.
     [λόγ. < αρχ. γαι(ο)- θ. του ουσ. γαῖ(α) (ποιητ. τ. αντί γῆ) -ο- ως α' συνθ.: αρχ. γαιονόμος `που κατοικεί στη χώρα΄ & μτφρδ.: γαιοκτήμονας < γερμ. Land besitzer]

 4. Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να συνεννοηθεί με αμερικανους (μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση) και Γάλλους και να τους πει.
  Κοιταξτε σας δίνω τα λεφτά των εξοπλισμών μου ακριβώς στη μέση και σας δίνω και τις αμυντικές βιομηχανίες μου (ναυπηγεία-ΕΑΒ)
  Θέλω και οι μεν (Αμερικανοί) να χτίσετε εκτός από τις mmsc και τα scorpene συνεργαζομενοι με την naval group και αργότερα τις ευρωκορβετες στα ναυπηγεία σας, και εσείς Γάλλοι που θα πάρετε την EAB εκτός από συντηρήσεις rafale και mirage να συνεργαστεί τε με τη λοκχιντ στη συντήρηση και αναβάθμιση των F16.
  Θεωρώ πως. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα αφού ούτε οι Γάλλοι έρχονται σε. Επαφή με. Πιο εξελιγμένα συστήματα όπως του F35 στην. ΕΑΒ, παρα μόνο με τα F16, το ίδιο και οι Αμερικανοί στα ναυπηγεία δεν θα έχουν να χτίσουν belharra που είναι μια τεχνογνωσια που οι Γάλλοι δεν θα θελαν να την πάρουν τόσο εύκολα άλλοι, αλλά ούτε και barracuda υποβρύχια που και αυτά ειναι πιο εξελιγμένα, παρά μόνο το scorpene.

  1. Εχεις ικανο τον Μητσοτακη να το κανει αυτο, δυστηχως εχει αποδειχθει κατωτερος τον περιπτωσεων, με το καλυμερα ειχε τα σχεδια για mmsc και ναυπηγεια, και στο θεμα τον Bel απλα δουλευε ψικο γαζι την naval και τουτεστιν τον Μακρον, τωρα που εχει ξανα φαει τη σφαλιαρα απο αμερικανους ( τρελλη υποψια εχω οτι πρεπει να ευσταθει η αρνηση των τενεκεδων ) αφενος λογο ισορροπιας αφετερου και λογο οικονομικων της χωρας. Και δευτερη σφαλιαρα σημερα απο ΕΕ και καλα για τις υποτιθεμενες κυρωσεις στην τουρκια. Τετοιο βλακα πραγματικα δεν εχω ξαναδει, στρωμενα ολα στο τραπεζι τα ειχε αλλα προτιμησε τον ξεφτιλισμο.
   Το μετα ειναι να ξαναβγει ο τσιπρας να εχουν αυτον που θελουν οι αμερικανοι μιας και ο Μητσοτακης εφαγε πλεον μονος του τα μουτρα.

   1. Τα πραγματα ηταν στρωμενα να παρουμε τενεκε35 (4+ δις (ευρω) στην λοκχιντ για μολις 24 κομματια)
    (το 2029 μας υπολογιζαν τα δημοσιευματα)
    και 4 belharra HN με το πολυ 5,5 δις ευρω (στα 4 πλοια θα επεφτε η τιμη 10-15%).
    Ο Μητσοτακης πανω στο πανικο του τον αυγουστο μπερδεψε τη τραπουλα, περνωντας τα 18 ραφαλ με
    2 δις (παρολο οτι ηταν αριστη επιλογη και κλεινει μια τρυπα στο ελλειμα αεροπορικης ισχυος με τους απεναντι αμεσα (σε 1-2 χρονια) δε παει να ειναι μια κινηση πανικου, εκτος και εαν ειχε απο πριν προαποφασησει να κανει αυτη τη κωλοτουμπα, να ακυρωσει τις μπελαρες με τα ραφαλ για να δωσει τα ναυπηγεια στους αμερικανους.
    Οποτε οι αλουμινοτρατες ειναι σιγουρες.
    Ο 2ος πανικος να παρουμε 6 μτχ τενεκεδες μεσα στο 2021-22 τι επιχειρησιακη αναγκη μας καλυπτει?
    Παιρνουμε 6 για να πεταει ο ενας αντε στην καλυτερη οι 2?
    Φυσικα και μας αρνηθηκαν μεταχειρισμενους (φτηνοτερους) τενεκεδες οι αμερικανοι καθως θελουν να πουλησουν μονο καινουργιους να τα κονομησει η λοκχιντ.
    Μονο οι γαλλοι με τα ελαφρως μτχ ραφαλ μας στηριξαν στη δυσκολη στιγμη και εμεις σαν αχαριστοι
    θα δωσουμε 9 δις (αλουμινοτρατες+τενεκεδες35) στους αμερικανους και μονο 2 δις για τα λιγα ραφαλ στους γαλλους.

   1. Level I survivability και αυτό όπως και το LCS
    Σαφώς σαν πλατφόρμα και προωστικό καλύτερο αλλα θέλει επανασχεδιασμό για να φτάσει το Level II

    1. Σωστά CK, και Level III στο φτάνουν με επανασχεδιασμό των πάντων μόνο που σε κάποιο σημείο και μετά δε συμφέρει όχι μόνο οικονομικά αλλά και από άποψη ίχνους πλοίου, το λεγόμενο RCS, οπότε και καλείς ναυπηγούς σαν χώρα πλέον και ναυπηγικές εταιρείες τύπου Blohm + Voss, BAE Systems Maritime – Naval Ships, Mitsubishi Heavy Industries, Hyundai Heavy Industries Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering και Naval Group, να σου παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για μία μόνο πρακτικά κλάση τύπου Gowind που γίνεται από πλοίο του Λιμενικού Σώματος μέχρι και φρεγάτα, έχοντας καταγράψει προηγουμένως λεπτομερέστατα τις απαιτήσεις σου και μετά σε δεύτερη φάση πας να δεις τι σύστημα πρόωσης θα βάλεις π.χ. Rolls-Royce ή General Electric, CODOG ή IEP? Η Έρευνα & Ανάπτυξη, το λεγόμενο R&D θα γίνει 100% με Ελληνικά χρήματα οπότε θα έχουμε και 100% τα πνευματικά δικαιώματα των παραγόμενων κλάσεων, που θα πλαισιωθούν από ξένα συστήματα ραντάρ, σόναρ και πυραύλους. Ένα Ελληνικό σχεδόν-Εθνικό πλοίο, αν εξαιρέσουμε τα ηλεκτρονικά του, που θα μπορούμε και να το εξάγουμε όπου θέλουμε, σαν χώρα, σαν Ελλάδα, όπως κάνουν και οι απέναντι με τις Milgem.

  1. Όλες οι ενδείξεις από αρθρογραφία και επίσημες εκθέσεις συνηγορούν ότι το πρόγραμμα αυτό είναι από τα χειρότερα ναυπηγικά προγράμματα που έχουν υπάρξει ποτέ. Οι αποτυχίες σε τόσα πολλά επίπεδα είναι εντυπωσιακές.

   Βέβαια το πολιτικό μας προσωπικό έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο (επί Σημίτη) ότι θα το ρισκάρουμε με τους Τούρκους στο Αιγαίο (επί Τσίπρα) και ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ν.μ. (επί Κ. Μητσοτάκη). Με βάση την εξέλιξη αυτών των δηλώσεων η αγορά ενός ανίκανου και αποτυχημένου πλοίου ταιριάζει 100% στην στρατηγική της Ελλάδας που είναι η άνευ όρων παράδοση υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, και χωρικών υδάτων στην Τουρκία με αντάλλαγμα μια επαίσχυντη αλλά και ολιγόχρονη ειρήνη.

   1. Τουλάχιστον, επιτέλους Chris, γνωρίζουμε πού είναι αυτή η πολυαναζητούμενη κόκκινη γραμμή! Τις προάλλες διάβασα ένα άρθρο ότι λέει πέρασαν στα 5,8 ναυτικά μίλια από μία νήσο μας και ήταν αναληθές καθώς ο αρθρογράφος δεν είχε πάρει υπόψη του μία μικρή Τούρκικη βραχονησίδα, πράγμα που σημαίνει ότι πέρασε όχι στα 5,8 ν.μ. αλλά στα 6,2 και οπότε το πλοίο δεν παραβίασε καμία Ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή.

    1. Συγνώμη αλλά δε συμφωνώ με αυτό. Δεν γίνεται τα 6 ν.μ. να είναι κόκκινη γραμμή διότι αφήνεις εκτεθειμένα το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ καθώς η τουρκία απαιτεί να περιοριστείς εντός των 6 ν.μ.. Ποτέ δεν αμφισβήτησε τα 6 ν.μ. αλλά αμφισβητεί συνεχώς οτιδήποτε δικαίμωα έχεις εκτός αυτών. Με το να δηλώνεις ότι η κόκκινη γραμμή σου είναι τα 6 ν.μ. είναι σαν να συμμορφώνεσαι στις τουρκικές αξιώσεις.

 5. Πρόθεση πίσω από το όνομα type 32 είναι νομίζω να κατασκευαστεί μια ανθυποβρυχιακή φρεγάτα για να συμπληρώνει τις type 26 που είναι πανάκριβες και έχουν επιπλέον των ανθυποβρυχιακών και δυνατότητες κρούσης και ειδικών επιχειρήσεων , καθώς υπάρχει μια δυσαναλογία αντιαεροπορικών (6)προς ανθυποβρυχιακών (8) πλοίων στο παρόντα σχεδιασμό ,θα είναι στο μέγεθος της type 31 αλλά θα έχει πιθανόν διαφορετική πρόωση και θα στηρίζεται σε διαφορετικό σχέδιο ,θα είναι σχεδιασμένη από την αρχή σαν πολεμικό πλοίο κάτι που δεν συμβαίνει με την type 31 που στηρίχθηκε σε ένα μασκαριλίκι που έκανε η δανέζικη ακτοφυλακή να μετατρέψει ένα οχηματαγωγό σε destroyer.
  Είναι αμφίβολο όμως ότι θα κατασκευαστεί γιατί το πρόγραμμα για την κατασκευή των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων θα δημιουργήσει τεράστια τρύπα στον αμυντικό προυπολογισμό και θα πρέπει να κοπούν άλλα προγράμματα.

  1. Θυμιζει την απόκτηση των type 21 amazon. Εξαγωγικο σχεδο που το RN απεκτησε για να τονωσει τις προοπτικες πωλησης και για να συμπληρωσει αριθμους μετα την αποσυρση των destroyers του β’ππ. Νομιζω πιο πιθανο να υιοθετηθεί ενα batch 2 των type 31 όπως εκαναν με τα περιπολικα river η ακομα και ενα απο τα αλλα σχέδια του διαγωνισμού. Type-4x δύσκολο με τα τωρινα οικονομικα εκτος και αν πασαρουν τα type 45 σε ξενα ναυτικα η τα τελευταια χρηματοδοτησουν μια τετοια ανάπτυξη όπως ο καναδας

 6. Βρήκα τι πλοίο θα αγοράσουμε! Με ραντάρ AESA!
  Με υδροποωθητές, με 4 πυροβόλα των 35 χιλιοστών ένα πυροβόλο των 127 χιλιοστών και 96 πυραύλους!
  Θα ρωτήσω για τιμή!
  Λέτε να πάρουμε 10;

  Bίντεο: Αντιτορπιλικό Dena – Το «καταστροφικό» νέο όπλο του Ιράν

  Ένα νέο πολεμικό πλοίο το οποίο θα το βοηθήσει να προβάλλει την ισχύ του στον Περσικό Κόλπο έχει προγραμματίσει να αναπτύξει το Ιράν, ο λόγος για το αντιτορπιλικό Dena.

  O υπουργός Άμυνας του Ιράν, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκαλυφθεί το νέο εξελιγμένο αντιτορπιλικό, για οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι τελείως διαφορετικό από τα υπόλοιπα» εκθειάζοντας τις επιχειρησιακές του ικανότητες.

  Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Amir Hatami, σε δηλώσεις του χθες Δευτέρα, μίλησε για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο διαφέρει από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο «οπλοστάσιο» του ιρανικού στρατού.

  Ο ίδιος τόνισε στο πλαίσιο αυτό αφενός ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τα πιο εχθρικά και δύσκολα μέτρα εμπάργκο, αφετέρου ότι το Ιράν σχεδιάζει, παράγει και παραδίδει τον πιο αποτελεσματικό αμυντικό εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις.

  Ωστόσο αυτό που προκάλεσε τις εντυπώσεις ήταν η αναφορά του στο «καταστροφικό» νέο όπλο που θα διαθέτει το Ναυτικό του Ιράν, το αντιτορπιλικό Dena, το οποίο θα παραδοθεί σύντομα και διαφέρει εντελώς από τα υπόλοιπα αντιτορπιλικά.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι για το αντιτορπιλικό Dena είχε μιλήσει πριν από περίπου ένα μήνα, ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων, Ναύαρχος Χατζάντι, λέγοντας ότι το νέο εξελιγμένο πολεμικό πλοίο είναι αμιγώς εγχώριας κατασκευής και παραγωγής και διαθέτει χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από άλλα αντιτορπιλικά, ίσως σε μια προσπάθεια να στείλει ένα «μήνυμα» στους Αμερικανούς και στην ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.’

  https://www.defencenet.gr/defencenet-tv/905298_binteo-antitorpiliko-dena-katastrofiko-neo-oplo-toy-iran

  1. Ισχύει
   Είναι η ONEX/DFC που δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το ποσο
   Δόθηκε παράταση στο διαγωνισμό μήπως μπορέσουν και δείξουν ότι έχουν τα $

   Καλά κρασιά γενικώς και αλίμονο αν φορτωθούμε τις MMSC για τα k**o Ναυπηγεία

    1. Προφανώς όσα δεν αξίζουν, και πολλά περισσότερα για να μην χάσει ένα κόμμα τους ψηφοφόρους, και για να εξυπηρετηθούν μερικοί πονηροί που έχουν γνωριμίες με πρόσωπα που είναι σήμερα στην εξουσία.

 7. Αρχίσατε τα γίδοπολιτικά ..Μπράβο …
  Για να το πω οπως ο Κωστας … Τα πλοία που θα παρουμε ειναι αυτά που θα πει ο Μητσοτακη .Μουαχαχα

   1. η κλάση αυτή ήταν μια από τις χειρότερες που κατασκευάστηκε ποτέ εννοώ την Perry, με ένα κινητήριο άξονα, πολύ μακρύ για το πλάτος του είχε προβλήματα σταθερότητας, φθηνή κατασκευή, το ΠΝ έκανε μακριά όταν υπήρχε η δυνατότητα να τα αγοράσει θα τα αγόραζε τώρα μέσω Αυστραλίας όσο και αν οι Αυστραλοί φροντίζουν τα πλοία τους.

    1. Μιλάμε για λύση ανάγκης στη κατάσταση που είμαστε

     Θα είχαμε ΣΉΜΕΡΑ δυο πλοία εκσυχρονισμένα προ 10 ετών, με SM2+ ESSM με σύχρονα sonars και με 2 sea hawk στα 180? mil και με κοινούς κινητήρες με τις MEKO

     Ανωτερα από ότι έχουμε εμείς η οι γείτονες

     Κάτσε τώρα με τις S με ηλεκτρονικά της δεκαετίας του 70 να ονειρεύεσαι ABκαι να σου φορτώσουν LCS!!

     οι PERRY είχαν σχεδιαστεί για ωκεανούς όχι για Littoral και είχαν βγει πολύ άξιο oploa
     πλοία

     1. παίρνεις πλοία από τους Αυστραλούς τους πυραύλους τους παίρνεις από τους Αμερικανούς. Για ψάξε το να δεις τι πρόβλημα υπήρχε στο παρελθόν για τον SM2.

     2. @Mitch
      Μα παντού έχει γραφτεί πως δεν έχουνε πρόβλημα να μας δώσουν SM2
      Μην ξεχνάς πως μας έχουνε στη λίστα για το F35
      Τώρα εάν οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι μας δουλεύουν και μας θεωρούν τόσο δοσμένους……..

 8. Τα ναυπηγεια τα χουμε πληρωσει χρυσαφι κ στο τελος τα αφησαμε να πεθανουν οπως γινετε κ με ολους τους δημοσιους οργανισμους για να τα πουλησουν μετα τσαμπα σε καποιο ξενο επενδυτη κ να παρουν κ τη μιζα τους κ κανεις μα κανεις ποτε δεν διωχτηκε ποινικα ποτε
  Οποτε οι τυποι κανουν εμποριο με την περιουσια του ελληνικου λαου κ ακομα κυκλοφορανε ελευθεροι κ ωραιοι με την ασυλια τους κ τα φραγκα τους αφηνωντας το λαο να λιμοκτονει κ να πενεται
  Κ φυσικα ο λαος πηγαινει καθε φορα κ τους ψηφιζει
  Εχουν πουλησει τη χωρα με οποιο τροπο ειναι δυνατο να πουληθει μια χωρα κ όχι μονο αυτο αλλα την εχουν υποθηκευσει κ για 99χρονια
  Δεν εχει λεφτα να προσλαβει γιατρους κ νοσοκομους κ εκλεισε 17 νόσοκομεια το2014 ο αδωνης
  Ερχεται νεο μνημονιο πισσαριδη κ μεις θα παρουμε φρεγατες φ35 πυραυλους κ drone
  Με τι λεφτα;;
  Οταν μπηκαμε στο μνημονιο το 2010 χρωσταγαμε 126 %του αεπ κ τωρα χρωσταμε 207%
  Οι ανθρωποι ειναι αναξιοι να διαχειριστουν το οτιδηποτε ουτε καν μασκες στα σχολεια δε νιωθουν να στειλουν κ μεις περιμενουμε να διαχειριστουν την αμυνα μας;;;;
  Οτι θελει ο πρεσβης θα μας δωσει για τα δικα του συμφεροντα κ με τους δικους του ορους κ τελος
  Κ για να μη παρεξηγηθω μιλαω για ολες τις κυβερνησεις των τελευταιων 50χρονων ισως κ παραπανω
  Αλλα περα απο τους εξοπλισμους βλεπετε οτι δεν υπαρχει διαθεση να υπερασπιστει κ να αξιοποιησει κανεις τιποτα απο το πωλητικο προσωπικο της χωρας που ο λαος ψηφιζει
  Οποτε κ διαστημοπλοια να μας δωσουν τσαμπα οι εξωγηινοι παλι μια απο τα ιδια θα ειμαστε
  Κοτες ραγιαδες κ υποχειρια ξενων κ προδοτες κ ρεμπεσκλεδες με αυτους που ψηφιζει ο κοσμος
  Σαμαρομπενιδες.γαπ.τσιπρα.φωφη.γιανη .καμενο.ποταμι.κουβελη.δρακουμελ.κουλη.καραμανλη.παπαρηγα.ναζιστες.σημιτοακηδες.καρατζαφερια.σορυ αν ξεχναω καποιον…
  Δειτε τι εχει περασει ολα αυτα τα χρονια απο την ελληνικη βουλη κ αναλογιστειτε τι μας πρεπει κ τι μας αξιζει.
  Προσωπικα θεωρω ως το καλυτερο εξοπλισμο να φυγουν ολα αυτα τα αχρηστα οντα κ υστερα ξανασυζηταμε
  Αλλιως οτι κ να παρουμε θα εχει την τυχη που ειχαν κ τα προηγουμενα…την απαξιωση κ την ηττα
  Τα τελευταια 50χρονια μετραμε μονο ηττες κυπρο ιμια μακεδονια αιγαιο κ εχουμε δρομο ακομα…θρακη .νησια κ παει λεγοντας

 9. Εμεις παντως κ διαστημοπλοια να παρουμε παλι χαμενοι θα ειμαστε λογω κυβερνωντων κ πολιτικων ηγεσιων
  Τα τελευταια 50χρονια παντου χανουμε
  Τυχαιο;;;

 10. Κυκλοφορει οτι δεν υπαρχει περιπτωση για πακετο mmsc+f35 λεφτα η lm θα παρει για ενα απο τα δυο, λινκ δεν υπαρχει μπορει και να ειναι ραδιοαρβυλα αλλα αυτοι που το λενε προφορικα ειναι κατηγορηματικοι (και ειναι ενστολοι).

  1. Εχουν καταλαβει στη κυβερνηση οτι θα ειναι πολιτικη αυτοκτονια για αυτους να δωσουν 9 δις στη λοκχιντ, και 2δις μονο στους γαλλους.
   Ακομα καλυτερο σεναριο να παρει το σκαραμαγκα φυσικα η πλευρα πριοβολου και να χτισει 2 απο τις 4 μπελαρες (ενισχυμενης γαλλικης διαμορφωσης)
   Εχουμε 2 δις στους γαλλους για 18 ραφαλ
   3 δις στους αμερικανους και τη λοκχιντ για 18 τενεκεδες 35 (μονο καινουργιους φυσικα το σεναριο των μτχ δεν υπαρχει)
   και 4 μπελαρες που στην ενισχυμενη γαλλικη διαμορφωση θα εχουν στραλες, μιλλενιουμ πανω απο το υποστεγο
   και φυσικα 2 εκτοξευτες μικρους και φτηνους Α35 για 16 mica ng με 40 χιλρα εμβελεια που θα κανουν και τη δουλεια της Ram και τη δουλεια των Essm ταυτοχρονα.
   Φυσικα 2χΑ50 για 16 aster30 κτλ.
   4,5 δις για 4 πλοια με οπλα και υποστηριξη.
   6,5 δις στους γαλλους (2+4,5) και 3 δις στους αμερικανους.
   Πιο τιμιο.
   Η ΠΑ για γινει σαλατα βεβαια (18 ραφαλ, 18 τενεκεδες 35) αλλα δε βαριεσε.

   1. Και δε μας μειναν και λεφτα για υποβρυχια καθολου. (9,5 δις)
    1 δις ακομα λογικα για τα 2 παπανικολης της οπσιον των γερμανων.

   2. Άλλο σεναριο
    2 δις στα 18 ραφαλ
    3 δις στα 18 τενεκεδια35
    6 Gowind 3100 με τιμή 2.34 δις ευρω
    (2.8 δις$ τιμή Μαλαισίας) με διαμόρφωση των Hae όμως με 8απλο mk41 για 32 essm και Ram21 και strales στο 76αρι αφού θα υπάρχει έτσι κι άλλιως και όλη την υπόλοιπη φοβερή asw σουίτα των gowind με τα 2 σόναρ.
    Δεν θα έχουμε καθόλου Aster30 αλλά ούτε με τις αλουμινοτρατες θα είχαμε και θα έχουμε 6 πλοία αντί για 4.
    Δεν θα πάμε με τίποτα πάνω από 4 δις με όλα τα οπλα και την υποστηριξη.
    3 δις στη λοκχιντ
    6 στους γαλλους
    Και 1 δις για τα απαραίτητα υποβρυχια
    Αναγκαστικά για μόνο 2 πάμε στα 2 παπανικολης της οπσιον των Γερμανών καθώς για τόσο λίγα δεν αξίζει να βάλουμε νέο τύπο σε υπηρεσία.

    1. Τα 3 δις για τενεκεδες δε θα τα εδινα, ειτε θα πηγαιναν σε sampt, ειτε σε δυο γαλλικα υποβρυχια με φουλ σκαλπ, ειτε σε μια επιπλεον μοιρα rafale, ειτε πλεον θα τα διεθετα για στρατο ξηρας, που εκει υπαρχουν καποιες επειγουσες αναγκες σε βασικα οπλικα συστηματα, τεθ. πυρ. δ.μ κτλ.

   3. Φίλε Romeo60, πολύ ωραία η διαμόρφωση σου, ειδικά αν έχει και ECM. Με αυτή τη διαμόρφωση θα είχαν συνολικά 64 Aster 30, 64 Mica NG, 8 CIWS. Δεν είναι ΑΑW αλλά έχει αξιοπρεπή α/α άμυνα 3 επιπέδων. Αν θεωρήσουμε ένα 80 % επιτυχία των Aster30 δεν είναι άσχημα, θα βάλει δύσκολα σε επιτειθέμενα αεροσκάφη. Με καλό ραντάρ, σουίτα ASW και ηλ πολέμου, και Exocet στέκονται αξιοπρεπώς σε όλους τους ρόλους. Ένα πραγματικό πλοίο πολλαπλών ρόλων. Το μόνο που νομίζω ότι υστερεί είναι οι Mica που θα έπρεπε να είναι 24 (και η ταχύτητα που είναι πρόβλημα εξ αρχής).

    Με 4 τέτοια και 6 Gowind 3100 αντικαθιστάς όλες τις S και έχεις από τα καλύτερα ναυτικά στην περιοχή.
    Και φυσικά υπογράφεις μια συμφωνία αμυντικής συνδρομής με Γαλλία, απαιτείς ενδιάμεση λύση και μόνιμη γαλλική παρουσία με 2 rafale και 1 φρεγάτα σε Ελλάδα. Αυτά σε ένα παράλληλο σύμπαν.

 11. Οι Βρετανοί πραγματικά ζούν σε ένα παράλληλο σύμπαν την τελευταία 20ετια με αποτέλεσμα να υποπίπτουν σε πολιτικά (σύμπραξη σε αστήρικτους πολέμους πχ. Ιρακ) και οικονομικά φάουλ (Brexit) τα οποία τους έχουν υποβαθμίσει διεθνώς και σημαδέψει οικονομικά.
  Υπό το πρίσμα της κάθετης πτώσης του ΑΕΠ (ίσως και 15%), τεράστιας απώλειας εσόδων στα πανεπιστήμια (βαριά βιομηχανία του UK) λόγω δραματικής μείωσης των ευρωπαίων φοιτητών λόγω αύξησης/διπλασιασμού των διδάκτρων και φυγής σημαντικών χαρτοφυλακίων και εταιρικών κολοσσών από το Σίτι για την Φραγκφούρτη, είναι πραγματικά ζήτημα αν καταφέρουν να φέρουν σε πέρας το σύνολο των νέων ναυπηγήσεων για τις Τ31 & Τ26.
  Ο Τζόνσον παίζει τα ρέστα του γιατί οι Τόρις με όλες τις λάθος κινήσεις και τη τραγική αντιμετώπιση του κορονοιού είναι δύσκολο εώς αδύνατο να ολοκληρώσουν ακόμη και την παρούσα θητεία τους.
  Η Βρετανία απέχει έτη φωτός από το να ανακτήσει έστω και ένα ψήγμα της παλιάς κραταιάς Αυτοκρατορίας η οποία τότε είχε δωρεάν διαθέσιμες τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και ορυκτών τις οποίες τώρα είτε πρέπει να αγοράζει είτε τουλάχιστον να διαπραγματεύεται.
  Η μόνη της διέξοδος είναι τα κοιτάσματα του Αρκτικού κύκλου με την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει την Σκωτία η οποία είναι και η άμεσα εμπλεκόμενη αλλά και αυτά δεν συγκρίνονται καν με τα μερίδια της Δανίας και των σκανδιναβικών κρατών εξαιρουμένης του Καναδά και της Ρωσίας οι οποίες έχουν τη μερίδα του λέοντος.

  Όσον αφορά σε εμάς γεωπολιτικά αφενός έχει πολύ λίγα να προσφέρει δεδομένης της ύπουλης στάσης της στο Κυπριακό κι αφετέρου ουσα πάντα το γιουσουφακι των ΗΠΑ δεν έχει καμία δυναμική και επιρροή.

  Ωστόσο, σε επίπεδο οπλικών συστημάτων η Βρετανία για περιπτώσεις όπως η προμήθεια τουλάχιστον 4 Τ23, ενδεχόμενη παραγγελία 3 Τ-31 & Τ-26 καθώς και βλημάτων Brimstone αν καταφέρουμε να τα πιστοποιήσουμε στα F16 ή στα ΑΗ64Α θα μας ήταν πολύ χρήσιμη η συνεργασία της.
  Αλλά τι λέω τώρα πάλι ο άνθρωπος……….Εμείς έχουμε τις MMSC & F35 και όλα καλά!

  1. Τα Τ23 ειναι η καλύτερη επιλογή για μεταχειρισμένα και έχουν εκσυγχρονιστεί πρόσφατα ,μαζί με γενική επισκευή ,έχουν αντικατασταθεί οι πετραιολοκινητήρες τα ραντάρ έρευνας και ναυτιλίας ουσιαστικά έχει τα ίδια με τις Τ26 και λένε ότι θα τα βγάλουν από τις Τ23 όταν αποσυρθούν για να τα βάλουν στις Τ26 κυρίως όμως η αεράμυνα ίσως είναι η καλύτερη για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού από τον ορίζοντα του ραντάρ. Έχει 32 θέσεις εκτόξευσης με κλίση προς τα έξω καθώς ο πύραυλος εκτοξεύεται με αέριο βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα όταν ξεκινάει ο πύραυλος, έτσι αν δεν γίνει η εκκίνηση πέφτει στη θάλασσα και όχι στο πλοίο οι αποστάσεις είναι σημαντικές ώστε να υπάρχει ο μεγαλύτερος ρυθμός εκτόξευσης ενώ ο αριθμός των πυραύλων στο αέρα δεν εξαρτάται από τον αριθμό των πυραύλων που μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα το ραντάρ.

   1. Μάλλον εξαιρετικά απίθανο να αποδεσμεύσουν πλοία που έχουν εκσυχρονίσει πρόσφατα
    Και τα μη εκσυχρονισμένα T23 δεν είναι στη καλύτερη κατάσταση να το πούμε ευγενικά
    Επίσης τα όπλα οι μηχανές ηλεκτρονικά τους είναι τελείως ξένα με τo γερμανό ολλανδικό Ναυτικό μας

     1. @Mitch
      5 δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, όμως, δε θα είχαν πρόβλημα να πουλήσουν 4 από τα εκσυγχρονισμένα κσθώς με τα λεφτά που θα λάμβαναν θα δημιουργούσαν/διατηρούσαν θέσεις εργασίας για τον εκσυγχρονισμό και των υπολοίπων.

    1. Οι μηχανες σε μαραναν τρομαρα σου …βρε εδω επιχειρουμε με 40+ μη αναβαθμησμενεσ φρεγατες !!!!ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΠΙΑ ΣΕ ΜΑΡΑΝΑΙ!!!Οι type 23 ειναι οι οι καλητερεσ μεταχεισριμενεσ φρεγατεσ που μας εχουν πρωταθει!!!!αντε να μην τα παρω βραδιατικα

     1. @Bill
      Οι ADELADIE ήταν καλύτερες με πολλά κοινά συστήματα με τον υπάρχοντα στόλο
      Πολυτυπία και επιχειρησιακές διαθεσιμότητες ΔΕΝ πάνε μαζί
      Ο κάθε τύπος κινητήρα έχει τα δικά του ανταλλακτικά εργαλεία υποστήριξη και διαδικασίες συντήρησης
      Οι ADELAIDE είχαν τον ίδιο αεριοστρόβιλο με τις MEKO οποτε όλα τα παραπάνω υπήρχαν ήδη
      Εάν φέρεις καινούργιο κινητήρα όλα τα παραπάνω πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή
      Βάλε και το ότι πρέπει να εκπαίδευσης προσωπικό
      και το ότι δεν θα μπορείς να μεταφέρεις προσωπικό από πλοίο σε πλοίο εάν τα συστήματα είναι διαφορετικά

     2. CK

      Εκείνα τα πλοία έχουν φύγει οριστικά απο την αγορά 2ου χεριού, και συνεπώς δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση η σύγκριση με άλλα πλοία αφού δεν υπάρχουν πλέον ως επιλογή.

      Γενικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να επιμένουμε συνέχεια σε συστήματα που έχει η Τουρκία, είτε μιλάμε για πλοία είτε για αεροσκάφη η ελικόπτερα.
      Με την επιλογή των Leo 2 HEL πετύχαμε μια χρήσιμη διαφοροποίηση που συνδεόταν και με μια ποιοτική υπέροχη απέναντι στους γείτονες, και είναι απορίας άξιο γιατί σήμερα προσπαθούμε να το αποφύγουμε στα σημεία για την αεροπορία και το ναυτικό, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

      Αν οι γείτονες αύριο αγοράσουν JF-17 να το ζητήσουμε και εμείς απο τους κινέζους για να «ισοφαριστούμε» και σε αυτό το σημείο, η πως θα έπρεπε να ερμηνεύσω αυτό το σκεπτικό;

     3. @Ndgi

      Τις ADELADIE τις αναφέρω γιατί ήταν η καλύτερη ίσως επιλογή για μεταχειρισμένα από άποψη κόστους / ισχύος αλλα χάλαγαν τη σούπα σε πολλούς οποτε τα άφησαν να χαθούνε

      Πρέπει να κοιτάζουμε το lIFE CYCLE COST ενός συτήματος και όχι μονο την αγορά του
      Η πολυτυπία σκοτώνει τις επιχειρησιακές διαθεσιμότητες

      Πήραμε τα leo 2 hel αλλα μετά δεν είχαμε να πάρουμε και πυρομαχικά των 120MM!!

      Επιπλέον οι Τούρκοι εξασφαλίσανε την ισορροπία με την απόκτηση των περίπου 300 μεταχειρισμένων a4 σε κλάσμα του κόστους που πληρώσαμε για τα hel!

     4. Ίσως να ήταν, αλλά όπως λες ο ίδιος θα είχαμε πολυτυπία αν τις επιλέγαμε, άσχετα αν είχαν τους ίδιους αεριοστρόβιλους, αυτό δεν αρκεί για να μιλάμε για ομογενοποίηση στόλου, αφού τα περισσότερα άλλα ήταν ξένα για το ναυτικό, όπως και οι πύραυλοι SM-2 αν τους έδιναν οι αμερικάνοι που δεν έχει πλέον σημασία.
      Συνεπώς θα έπρεπε να ασχοληθούμε με πλοία που έχουν περισσότερα κοινά σημεία με υπάρχοντα πλοία στο ΠΝ που θα παραμεινουν ακόμα για αρκετά χρόνια σε υπηρεσία
      που είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ του RAN η του RNZN.
      Εγώ προσπαθώ να κοιτάζω όλα τα σημεία και όχι μόνο τα έξοδα λειτουργίας για XX χρόνια, αφού υπάρχουν σημεία που είναι πιο σημαντικά, αφού μιλάμε για πολεμικά πλοία και όχι για εμπορικά όπου τα έξοδα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σε μια επιλογή.

      Όσο για την υπόθεση των Leo2 ελπίζω να μην υπονοείς ότι θεωρείς τα Leo2A4 ισάξια με τα A6 HEL γιατί εκεί θα έχουμε πρόβλημα. Άσχετα αν πήραμε σύγχρονα πυρομαχικά μαζί με τα άρματα η αν το αφήσαμε για αργότερα.
      Επενθυμίζω ότι μαζί με τα Leo 2A6 νέας παραγωγής που αγοράσαμε μας παραχωρήθηκαν και γύρο στα 180 Leo2A4 οπότε η Τουρκία με τα 2Α4 που πήρε δεν εξασφάλισε ισορροπία, αφού οι διαφορές στα δυο μοντέλα δεν περιορίζονται στην οπτική εμφάνιση, και οι αναβαθμίσεις στο Α6 HEL εξασφαλίζουν με εξαίρεση το σημείο ταχύτητα και επιτάχυνση την απόλυτη υπέροχη στο νεότερο μοντέλο.

     5. @Ndgi
      Ξέχασε τα αυστραλέζικα MEKO
      Πάνε για μετά το 2029 όταν θα είναι 35+
      https://www.anao.gov.au/work/performance-audit/anzac-class-frigates-sustainment
      Ακόμα χειρότερα και τα νεοζηλανδικά meko αφού τώρα εκσυχρονίζονται

      Κατά το hellas journal έχουμε βάλει στο μάτι τα AB
      https://hellasjournal.com/2020/11/apofasismeni-oso-pote-sto-epitelio-ke-to-polemiko-naftiko-kinigoun-to-arleigh-burke-os-plio-endiamesis-lisis-gia-ton-stolo/

      Για να δούμε! Αλλιώς τα mmsc δεν τρώγονται με τίποτα

      Οι γείτονες εξασφάλισαν την ισορροπία με τη ποσότητα όσο αφορά τα leo 2

      Λάθος μας μεγάλο που δεν απαιτήσαμε να μην τους τα πουλήσουν οι γερμανοί εάν θέλαν να πάρουν το συμβόλαιο @[email protected]@

     6. CK

      Ανέφερα εκείνα τα πλοία ως παράδειγμα και ενδεικτικά για το σχέδιο φρεγάτας η πλοίου που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, ας μην είναι διαθέσημα στο ορατο μέλλον, και θα μπορούσα να προσθέσω το μοντέλο F-123 στην συζήτηση εάν δεν ήταν επίσης εκτός πραγματικότητας η σκέψη για μια παραχώρηση απο τους γερμανούς.

      Όσο για την «είδηση» που αναφέρθηκε στο HJ νομίζω ότι πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή σαχλαμάρα, η όπως λες εσύ για σανό, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα που αναστατώθηκαν με την ανακοίνωση για τα ψεύτικα πλοία της ΛΜ με τα οποία σκέπτονται να ασχοληθούν.

      Όσον αφορά το θέμα των Leopard 2 Α4 νομίζω ότι η μοναδική περίπτωση να αποτραπεί η μεταφορά των Α4 στην Τουρκία θα ήταν να τα ζητήσουμε οι ίδιοι ως παραχώρηση, αγοράζοντας όμως περισσότερα A6 νέας παραγωγής όπως είχε προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία πρίν μειωθούν οι αριθμοί σε επαναδιαπραγμάτευση, στην οποία αν θυμάμαι σωστά προβλεπόταν και η παραχώρηση περισσότερων οχημάτων περισυλλογής. Η με μια συμφωνία να αποκτήσουμε το Μποξέρ που πρότειναν οι Γερμανοί σύμφωνα με μαρτυρίες που θυμάμαι απο παλαιότερες συζητήσεις σχετικά με το θέμα.
      Έτσι θα απέμειναν μόνο Α4 που θα ήταν περισσότερο ταλαιπωρημένα για τους γείτονες…

 12. Βλέποντας τα σχόλια αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και ένας τρόμος για τυχόν επιλογή των MMSC που είναι και δικαιολογημένη.

  Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο λόγο χάνεται χρόνος (που δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς) με το να εξετάζουν την περίπτωση των MMSC τόσο η στρατιωτική ηγεσία και κυρίως η πολιτική ηγεσία.

  Οι εξοπλισμοί κοστίζουν πολλά χρήματα και σκοπό έχουν η επένδυση που θα γίνει να πιάσει τόπο.

  Μιλάμε για την ενίσχυση της αποτροπής και την ικανότητα των ΕΔ να μπορούν να υπερασπιστούν την κυριαρχία της χώρας.

  Δεν έχουμε σύνορα ούτε με το Λουξεμβούργο ούτε με την Ολλανδία.

  Ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθουμε σε σύγκρουση με τους απέναντι είτε με ένα ατύχημα που θα εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο είτε από ένα «ατύχημα» που θα προκαλέσει η άλλη πλευρά.

  Άρα οι όποιοι εξοπλισμοί πρέπει να έχουν αποκλειστικό γνώμονα την ενίσχυση και μόνο και δευτερευόντως την όποια διπλωματία εξοπλισμών με μη χειροπιαστά ανταλλάγματα.

  Η Γαλλική επιλογή στο θέμα των νέων φρεγατών θα ήταν η ιδανική λύση από πολλές απόψεις που τις έχουμε αναλύσει κατά καιρούς.

  Πρόσβαση σε όπλα και τεχνολογίες χωρίς κανένα περιορισμό αποδέσμευσης.

  Πολύ βασικό.

  Από την άλλη η Γαλλία είναι μια χώρα που μας στηρίζει διαχρονικά και στην παρούσα φάση τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα συμπίπτουν.

  Είναι η μόνη χώρα που μπορεί και θέλει να κοντράρει την Τουρκία.

  Άλλωστε είναι κάτι που το βλέπουμε.

  Δείτε τις τελευταίες δηλώσεις του Δένδια σχετικά με την Γερμανία!

  Από εκεί και πέρα σήμερα θα εξετάσω και μια άλλη εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που η Γαλλική λύση είναι ακριβή αν και δεν το πιστεύω πως είναι αυτό το πρόβλημα.

  Θα μιλήσουμε για την Iver Huitfeldt AAW.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπλέξουμε με τους Άγγλους και την Type-31.

  Μιλάς απευθείας με τους Δανούς για την Iver Huitfeldt.

  Μια αίτηση ενδιαφέροντος μέσω της πρεσβείας στην Αθήνα και περιμένεις την απάντηση, είναι τόσο απλό!

  Μια καλά εξοπλισμένη AAW Iver Huitfeldt (όπως τη θέλει το ΠΝ) θεωρώ πως θα έχει κόστος 600-650 εκατ. ευρώ με πιθανότερο το κόστος των 600 εκατ. χωρίς όπλα υποδομές και Fos.

  Έχει άπειρους χώρους και για 127αρι πυροβόλο και για διπλό Ram μπροστά και πίσω εναλλακτικά τα CIWS των S που θα αποσυρθούν (αφού πρώτα εκσυγχρονιστούν) για περαιτέρω μείωση του κόστους στην περίπτωση που ξεφεύγει.

  Mk-41 με 32 κελιά για 32 SM-2 και επιπλέον ένα Μκ-41 για 32 ESSM2.

  Ο βασικός εξοπλισμός μπορεί να παραμείνει ίδιος με της Δανέζικες Iver Huitfeldt με πιθανές βελτιώσεις.

  Άλλωστε το APAR και το SMART L παραμένουν σε χρήση με μικρές βελτιώσεις τόσο με το Ολλανδικό Ναυτικό (LCF) όσο και με το Γερμανικό (F-124).

  Σύμφωνα με ότι έχουμε διαβάσει κατά καιρούς από ασκήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς η Πολεμική Αεροπορία μας θα βρήκε πολύ σκούρα απέναντι στα LCF και F-123!

  Αν τώρα υποθέσουμε πως κάθε Iver Huitfeldt κοστίζει 600 εκατ. χωρίς όπλα υποδομές και Fos ότε για τέσσερα το κόστος είναι 4Χ600=2,4 δις ευρώ.

  Αν την υπολογίσουμε 650 το κάθε πλοίο τότε 4Χ650 = 2,6 δις ευρώ.

  Και με 400 εκατ. για υποδομές και Fos φτάνουμε στα 3 δις ευρώ συν άλλο ένα δις τα όπλα και είμαστε ακριβώς στα 4 δις ευρώ πακέτο με όλα μέσα.

  Θεωρώ πως το κόστος 600-650 εκατ. για κάθε Iver Huitfeldt είναι μεγάλο και θεωρητικά μπορεί να χωρέσει και πέμπτο πλοίο υπό προυποθέσεις.

  Παρόλα αυτά ας θεωρήσουμε ως βάση τα 650 εκατ. ανά Iver Huitfeldt όπως τη θέλει το Πολεμικό Ναυτικό.

  Θεωρητικά μπορούμε να ζητήσουμε από τη Δανία να μας δοθεί έστω μια Iver Huitfeldt από τις δικές της ως ενδιάμεση λύση.

  Οπότε μέχρι στιγμής είμαστε στα 4 δις ευρώ συν το όποιο κόστος της ενδιάμεσης μιας Iver Huitfeldt.

  Ταυτόχρονα αγορά των δύο Ολλανδικών M στα 250 εκατ. και εκσυγχρονισμό των φρεγατών Meko με ταβάνι τα 200-250 εκατ. ευρώ.

  Και μελλοντικά μπορούν να παραγγελθούν άλλες τέσσερις φρεγάτες Iver Huitfeldt ως γενικών καθηκόντων με μικρότερο εξοπλισμό και όπλα π.χ μόνο ESSM2.

  Τα ναυπηγεία δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για τα προγράμματα του ΠΝ γιατί σε μια τέτοια περίπτωση τα επιχειρησιακά ζητούμενα πάνε πίσω.

  Και από τη στιγμή που για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλοι υποψήφιοι που δεν θέτουν ως προαπαιτούμενο το πρόγραμμα του ΠΝ θα έπρεπε να εξεταστεί και αυτήν η λύση.

  Προφανώς να τους δοθεί έργο σε μια τέτοια περίπτωση από το πρόγραμμα των νέων φρεγατών Iver Huitfeldt αλλά χωρίς να δεσμεύει το ΠΝ σε επιλογές ακατάλληλες όπως με την περίπτωση των MMSC.

  Οπότε κατά τη γνώμη μου οι προτάσεις των Γερμανών, Ισπανών, Άγγλων και Ιταλών για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών με αφήνουν αδιάφορο.

  Η πρόταση των Αμερικανών για MMSC δεν έπρεπε καν να εξεταστεί και απλά χάνεται χρόνος και μόνο που ασχολούνται.

  Οπότε στη δική μου λίστα υπάρχει η Γαλλική πρόταση αρκεί να υπάρξει μια σοβαρή διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση κάτι που δεν το βλέπω δυστυχώς.

  Και κατά δεύτερο η επιλογή της Iver Huitfeldt από τους Δανούς χωρίς να μπλέκουμε με Άγγλους και Type-31.

  Παρακολουθώντας στενά το πρόγραμμα των νέων φρεγατών αυτό που καταλαβαίνω είναι πως χάνεται χρόνος με ακατάλληλες προτάσεις (όπως η MMSC) χρόνος που δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς.

  Οι προδιαγραφές και τα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού για τις νέες φρεγάτες είναι γνωστά.

  Η διαδικασία και η λογική λέει το εξής.

  Μια αίτηση ενδιαφέροντος στη Δανία μέσω της πρεσβείας στην Αθήνα για την Iver Huitfeldt.

  Και ταυτόχρονα μια επιτροπή με έμπειρα στελέχη του ΠΝ αλλά και πολιτικά στελέχη με γνώση είτε συμβούλους ώστε να ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαπραγματεύσεις τόσο με τη Γαλλική πλευρά για τη Belharra HN είτε μια βελτιωμένη FREMM, και ταυτόχρονα σκληρές και σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Δανία για την Iver Huitfeldt.

  Και στο τέλος αφού έχουν προηγηθεί οι σκληρές και σοβαρές διαπραγματεύσεις και με τους δύο καταλήγεις στην τελική σου επιλογή μετρώντας τα συν και πλην της κάθε πρότασης.

  Αυτό τώρα που χάνεται ο χρόνος εξετάζοντας ακατάλληλες «φρεγάτες» (MMSC) δεν έχει καμία λογική.

  Η Αμερική έχει πάρει πολλά προγράμματα έχει υπογραφεί η συμφωνία για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια και εμείς ως αντάλλαγμα δεν πήραμε τίποτα.

  Το πρόγραμμα των φρεγατών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί στους Αμερικάνους και ο βασικός λόγος είναι πως η πρόταση τους είναι τραγική.

  Αυτοί μπορεί να προτείνουν και πατίνια δεν σημαίνει πως πρέπει να τρέξουν οι εδώ φωστήρες της κυβέρνησης να τα δεχθούν επειδή τους τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που έχουν έναν Αμερικάνο απέναντί τους!

  Λίγη αξιοπρέπεια σεβασμό στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

  Λίγη λογική σε μια χώρα που γεννήθηκε η λογική!

  Ξέρω πως «λειτουργούνε» τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πέφτω από τα σύννεφα με όλα αυτά άλλωστε δεν είναι μόνο το πρόγραμμα των νέων φρεγατών είναι όλα!

  Σε όλα υπάρχει υστεροβουλία και συμφέροντα των ιδίων.

  Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ σοβαρό όπως είναι το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού και αν θα είναι ικανό να προασπίσει την εθνική μας κυριαρχία.

  Υπάρχουν άλλοι «τομείς» όπου μπορεί το πολιτικό προσωπικό (μαφία, συμμορία διαλέξτε εγώ διάλεξα) όπου θα μπορεί να επιτελέσει το γνωστό «έργο» της.

  Έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε την «πραγματικότητα».

  1. Να Αγιασει το στόμα σου!!!απλός καλητερα είναι να εξετάσεις πιο προσεκτικά τις type 31 διότι οι Άγγλοι έχουν και ναυπηγια να σε βοηθήσουν στην τεχνογνωσία,και αιτερια που στα πλασάρει και μπορεί να βρει οικονομική βοήθεια για την ναυπήγηση και την μακροχρόνια αποπληρωμή όπως έκανε με τις super Vita των Ουκρανών!!!

 13. Να προσθέσω και αυτό το άρθρο έχει ενδιαφέρον.

  https://www.defence-point.gr/news/as-doyme-tis-mmsc-me-amerikanika-quot-matia-quot-eneseis-ischyos-stis-ed-ochi-reystotitas-stis-etairies

  Υ.Σ Από ότι βλέπω το πρώτο μου σχόλιο ανέβηκε σχετικά γρήγορα παρότι είχε λινκ μέσα!
  Συνήθως τα σχόλια μου ανεβαίνουν πολύ αργά ή και την επόμενη μέρα!
  Να το δει λίγο αυτό το θέμα το DR.

  Υ.Σ 2 Περιμένουμε ένα άρθρο από το DR με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των νέων φρεγατών και τυχόν νέα προσφορά των Γάλλων.
  Αν δεν υπάρχει νέα προσφορά των Γάλλων με πιθανότερη αιτία επειδή δεν του ζητήθηκε νέα προσφορά από την κυβέρνηση, καλό είναι το DR να έρθει σε μια επαφή με την Γαλλική εταιρία και να τους ζητήσει μια θεωρητική πιθανή προσφορά που θα μπορούσαν να κάνουν στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών όπως και περισσότερα τεχνικά ζητήματα όπως τη περιλαμβάνει η προσφορά στα θέματα εξοπλισμού του πλοίου όπως π.χ ενδεχόμενη ενσωμάτωση του camm-er το επιπλέον κόστος για δύο ακόμα A50 Sylver (16 κελιά, 32 συνολικά) όπως και τυχόν ενδιάμεση λύση που μπορούν να προσφέρουν κτλ.
  Αυτό περιμένουμε από μια ερευνητική δημοσιογραφία να ξετρυπώσει την αλήθεια που κάποιοι φωστήρες προσπαθούν να μας αποκρύψουν σκόπιμα.
  Ευχαριστώ

 14. @CK
  2001 – In December 1998, the US Department of Defense announced that Greece had requested a lease-sale arrangement of four Kidd class AAW DDG (commissioned 1981-2) and related munition items and services relating to «hot ship» turnover of one Kidd class destroyer, «cold ship» transfer reactivations for three Kidd class destroyers from the US Navy. Along with the destroyers, would purchase for new corvettes from Ingalls Shipbuilding. The next year Greece turned down the US offer due to the non-release of the SM-2 anti-aircraft missile. By 2001 the Hellenic Navy would had four very capable AAW DDG , but armed with the obsolete SM-1 missile and without any guaranty that the SM-2 will be ever available plus ten GP FFG. All the old American vessels would have been retired in order to man the new large vessels. The latter took place by 2004 but Greece lost the AAW capabilities gained earlier by the Adams destroyers.

  1. @Mitch
   Γνωστά αυτά! Τώρα δεν νομίζω να έχουμε τέτοια πάλι
   Εάν μας κάνουν τέτοια τότε full για γαλλικά
   Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί δεν μιλάμε για GOWIND η για FORMIDABLE
   Οι FORMIDABLE και ASTER 30 περνούν και έχουν ήδη ναυπηγηθεί
   Και το HERCULES μπορεί να διαχειριστεί 16 πυραυλους
   Μια χαρά πλοία και σε μικρότερο εκτόπισμα από τις [email protected]!!

   1. Ετσι.
    Ενα υβριδιο gowind 3100 μαλαισιας με formidable 3400? σιγκαπουρης στους 3300τονους
    με heracles νεας εκδοσης μαλιστα αυτο που εχου οι φρεμ-ντα που τωρα παραδιδονται
    με 16 aster30+ 16 mica ng vl 40km (αντι για aster15) στραλες+ μιλλενιουμ35 και τελος.
    Εχει κανεις το κοστος των 6 formidable της σιγκαπουρης? δε βρισκω λινκ

  1. Οι MMSC δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σκάνδαλο (όπως ήταν η πώληση των ναυπηγείων στους Γερμανούς ή ο εκσυγχρονισμός των «S»), είναι ένα σκάνδαλο που υποσκάπτει την εθνική ασφάλεια … και την υποσκάπτει όταν ο εχθρός είναι ante portas

 15. @ CK
  Όλα εκσυγχρονίζονται αν δύο δεν θα πάρουν καινούριους κινητήρες καθώς είναι τα παλαιότερα δεν θεωρούσα σκόπιμο να το αναφέρω, ακόμη και πλοία που χρειάστηκαν πολλές επισκευές έγιναν.
  Δεν είναι παλιά, αυτή η πολιτική είναι σταθερή και διαχρονική ,και είναι η αιτία που κοίταξαν αρχικά την fremm, γιατί συνεχώς επαναφέρεται το θέμα AB είναι κάτι που δεν μπορώ να κατανοήσω.

 16. https://www.youtube.com/watch?v=DqU2ib0iKOg
  At this year’s Euronaval show, DCNS is presenting XWIND 4000, a concept ship combining all of the Group’s main innovations for future naval surface systems. The uniquely designed XWIND 4000 concept ship presented by DCNS at this year’s Euronaval show features all the latest innovations being developed by the Group’s R&D teams. These innovations will be available on DCNS surface ships in the short to medium term future.

 17. @ROMEO60

  Το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2000 η το 2002 κατά άλλες πηγες και το πρώτο πλοίο παραδόθηκε το 2007
  Οποτε και να βρεθούν τιμές μιλάμε για 20+Eτια και βάλε
  Τα πλοία έχουν VLS A50 και A40 μπορούν να φέρουν 16A30 και 16 A15
  Και όλα αυτά σε εκτόπισμα 1000TN + λιγότερο από τις [email protected] με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος απόκτησης και χρήσης

  Με την ενισχυμένη έκδοση του hercules και με setis+kingclip+captas4 μια χαρά θα μας ερχόντουσαν

   1. Εφόσον διαπίστωναν πως οι [email protected] μας πέφτουν ακριβές οι ίδιοι έπρεπε να μας προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις
    Έγινε καμια κουβένα για τις GOWIND?
    Οι Ιταλοί βάλαν 16 ASTER30 και ένα super rdar στις DOHA πως τις λένε 1000+tn λιγότερους από τις [email protected]
    Οι Γάλλοι?
    εκτος εάν κατάλαβαν πως είναι 100% πολιτικές αποφάσεις και με τα rafale κλείσανε
    όπως γράφετε αλλου μειώνουν το προσωπικό που έχουν εδώ για να πουλήσουν τα πλοία οποτε
    game over και welcome RIO MARE sorry MMSC!!

    1. Η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει ενημέρωση για άλλο πλοίο όταν είδε ότι η FTI έβγαινε ακριβή. Η εταιρία δεν μπορεί να προτείνει στον πελάτη ότι θεωρεί αυτή πιο ρεαλιστικό, έπειδη υπάρχει περίπτωση αυτός να παρεξηγηθεί και να πάει σε άλλη εταιρία, ακόμα και αν ισχύει αυτό που λες για το οικονομικό.
     Οι αμερικάνοι μπορεί να το συνηθίζουν αυτό στην Ελλάδα και σε άλλες γεωπολιτικά ασήμαντες χώρες, οι ευρωπαίοι όμως έχουν άλλη νοοτροπία και συμπεριφορά.

     Από την άλλη, γιατί να πιστεύουν οι Γάλλοι ότι η FTI θα μας φαινόταν ακριβή όταν γνωρίζουν για μια περίπτωση των 500 εκατ. για μόλις 5 απαρχαιωμένα ΑΦΝΣ που το παίξαμε χουβαρντάδες;

     1. Δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΝ να πάρει Gowind, γιατί είναι για ναυτικά στα οποία το ΠΝ δεν θέλει να ανήκει ,αν ήταν αμερικάνικη θα ήταν αλλιώς γιατί η απόφαση δεν θα ήταν του ΠΝ και φαίνεται ότι δεν έχουν το κύρος για να αρνηθούν και πως να το έχουν όταν αυτοί τους διορίζουν και δεν έχουν και το σθένος να παραιτηθούν.

     2. Τοτε κανονικα να ασχοληθουν με τον ΣΞ και ΠΑ και ας μεινη το ΠΝ με 4 φρεγ. 10 τπκ,
      και 5 υποβ. Οκ φτανουν και περρισευουν τα οπλικ. συστημ. για να αντιμετωπιστει η τουρκια πα τους δυο κλαδους. Να γινουν οι σωστες αγορες, αναβαθμισεις, αναδιοργανωση και τελος. Πολυ πιο απλα και εξοικονομηση καποιων δις.

     3. Ένα θέμα που έθιγα πολύ παλιά, ήταν το μυστήριο ότι και καλά το ΠΝ μα συζητούσε επί χρόνια για τις Μπελάρες με τους Γάλλους και είχαν συμφωνήσει σε όλα, αλλά πουθενά δεν αναφερόταν η τιμή.

      Επί δύο χρόνια έγραφα μα είναι δυνατόν το ΠΝ να μιλάει επί τόσα χρόνια με τους Γάλλους, θα πάρω την φρεγάτα σου, την θέλω έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα και όλο στο μπίρι μπίρι, και δεν είχαν ούτε μια ερωτησούλα, και πόσο περίπου θα κάνει?

      Αν δεν το έκαναν ήταν απαράδεκτη αφέλεια/αμέλεια γιατί μπορούσαν να τους ξεφουρνίσουν μια τιμή 1+ δις και να τους έπεφτε το τσερβέλο.

      Αν το έκαναν και ακουσαν τέτοια τιμή ήταν απαράδεκτο ότι συνέχιζαν το μπίρι μπίρι, αντί να πουν ΟΚ ευχαριστούμε και γειά, εμείς ψάχνουμε κάτι στα 450-600/σκάφος

      Αν το έκαναν, άκουσαν την τιμή και δεν ειπαν γειά αλλά είπαν ΟΚ θα παπατζώσουμε όλοι την Ελλάδα ότι πρόκειται για υπερφρεγάτα και θα την πληρώσουμε για αεροπλανοφόρο, τότε είναι ακόμη πιο απαράδεκτοι.

      Δυστυχώς μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε για το τι έγινε και γιατί στην υπόθεση αυτή.

     4. @Mitch
      Μια χαρά πλοία είναι oi GOWIND!!

      Το Ναυτικού τους έφαγε η megalomania!

      Ας μείνουν τώρα με τα …7 MH60R και με 40-50 χρονων πλοία !!

      ΞΕΦΤΙΛΙΛΙΚΙΑ@@

      a ξέχασα και με τα p-3 εάν ποτε πετάξουν!!

     5. Mitch

      Προφανώς έτσι έχουν τα πράγματα, απο αυτό που παρατήρησες όμως προκύπτει ένα ερώτημα στο οποίο θα έπρεπε να απαντήσει το ναυτικό, για να ξέρουμε εάν έχουμε να κάνουμε με σοβαρούς ανθρώπους, η αν σπαταλάμε τα χρήματα των φορολογουμένων σε τυχοδιώκτες με στολή που ονειρεύονται πράγματα που δεν είναι ρεαλιστικά.

      Είναι λοιπόν το σαουδαραβικό ναυτικό το πρότυπο η ένα απο τα ναυτικά στα οποία θα ήθελε να ανήκει το ΠΝ η να συγκρίνεται, η μήπως τα έχουν μπερδέψει ολίγων εκεί στο γεν επάνω στον αγώνα για να μπουστάρουν την καριέρα τους ορισμένοι ναύαρχοι που νομίζουν ότι έχουν την πολυτέλεια να παριστάνουν και τους ναζιάρηδες;

 18. Το θέμα των ΑΒ επαναφέρεται ξανά και ξανά χωρίς λόγο.
  Τα πλοία αυτά υπηρετούν στο Αμερικανικό ναυτικό και θα υπηρετούν πολλά χρόνια μέχρι το 2060.Πως οι Αμερικανοί θα πουλήσουν ένα πλοίο που υπηρετεί και δεν αντικαθίσταται από μια καινούρια κλάση, έχουν αποφασίσει την συρρίκνωση του στόλου; Αν πουληθούν με το επιχείρημα ότι είναι παλιά και δεν μπορούν να τα συντηρήσουν πως ο αγοραστής θα καταφέρει να τα συντηρήσει, αυτό θα σήμαινε ότι ο αγοραστής έχει χρήματα για να τα συντηρήσει ενώ το αμερικανικό ναυτικό δεν έχει.
  Ο μόνος λόγος που επαναφέρεται αυτή η ιστορία είναι για να πουληθεί το παραμύθι της λύσης πακέτο .

  1. Και εκτος αυτου πες οτι παιρνουμε ΑΒ, ποιες ειναι οι εγγυησεις για φυσικη ροη ανταλλακτικων και δεν αρχισουν οι αμερικανοι πλεον δυσκολιες για προμηθεια τους, για τα οποια συμφεροντα που μπορει να προκυψουν μετα απ ολα αυτα που εχουν γινει πλεον. (;)

 19. Όντος φενεται να κυνηγάμε το ΑΒ , κ 2 πιστεύω πως μπορούμε να τα συντηρήσουμε. Απλα πρέπει να έρθουν κ σωστα οπλισμένα με ΣΜ2, αν ερθουν μοναχα με εσσμ, τοτες καληνύχτα!

  Η gowind3100 που εχει επίσης φτασει κ 3400τ θα ητανε εξαιρετική επιλογή αλλα δεν….
  Ανυπομονώ να δω τι θα γίνει της 10 Δεκεμβρίου κ αν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
  Ίσως, να πάρει το πρόγραμμα όποιος επιβάλει κυρώσεις….αν ξαφνικα η Γερμανία αποφασίσει οτι ειναι ώρα για κυρώσεις βγαινει η Γερμανία διπλα κερδισμένη.
  Πουλάει τα υποβρυχια στους μομο(ετσι τους αποκαλω γενικα κ πολλοι αλλοι στην γερμανια τα μεμετια)
  Πουλαει σε μας 4 μεκοΑ200 κ τουλαχιστον αλλα 214
  Κ εμεις γλιτώνουμε τον έλεγχο της Κομισιόν απο την στιγμη που οηραμε Ευρωπαϊκή φρεγατα κ οχι αμερικανικη, γτ τα λεφτα που θα παρουμε προέρχονται απο την ευρωπη κ οχι απο την αλλην πλευρά του ατλαντικου…

  1. Δεν θέλω να γίνω κακός, αλλά τα παλιά ΑΒ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ESSM. Σε μία επίθεση κορεσμού πχ από ΜΕΑ, το ΑΒ θα τους ρίχνει SM-2 …

 20. According to a Naval Sea Systems Command document obtained by Defense News in 2018, the earliest Arleigh Burke destroyers — 27 Flight I and early Flight II destroyers — have an expected hull life of 35 years. The lead ship, the Arleigh Burke, was commissioned in 1991, meaning its hull life is up in 2026.

  https://www.defensenews.com/naval/2020/03/17/cost-of-upgrading-the-arleigh-burke-destroyers-may-not-be-worth-it-navy-says/

  Αν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να δώσουν κάτι, θα είναι από αυτά. Είμαι πολύ περίεργος πιο είναι το κόστος τέτοιων επισκευών, και αν αυτό θα περιλαμβάνεται στην προμήθεια ή θα σκάσει εκ των υστέρων.

  1. Εάν δεν σου φτάνουν τα λεϋτα για πλήρη αναβαθμηση αυτό που κάνεις είναι μια εκτεταμένη συντήρηση χαμηλού κωστους για να παραμείνουν σε υπηρεσία καμία 10-15 χρόνια ακόμα…δεν θα τα αποσειρθουν……ΤΟ USN θέλει να αυξήσει τις οροφές και μόλις ξεκίνησε τις διαδικασίες αντικατάστασης των tchiconderoga…..και την έναρξη του προγράμματος FFGX το οποίο θα δώσουν καρπούς περίπου στο μακρινό 2030……Δεν νομίζω το USN να θελήσει να αποχωρηστει κανένα από τα υπερπολυτημα περίπου στον αριθμό 62 μοναδες που έχει με τίποτα!!!!

 21. ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΟΛΑ:

  ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ: αναγνώστης ανέφερε πριν, γιατί συζητάμε ακόμη για αυτές αφού χάθηκαν οριστικά? Έχω ρωτήσει το ίδιο τον εαυτό μου που τις αναφέρει. Η απάντηση είναι ότι τις αναφέρω γιατί θεωρώ ότι η μη απόκτησή τους φαίνεται στα μάτια μου σαν ένα είτε τερατώδες δείγμα ανικανότητας, είτε υστεροβουλίας (να κάνουν την απόκτηση τερατωδώς υπερκοστολογημένων πλοίων επείγουσα ανάγκη άρα να μην περάσει διαδικασίες διαγωνισμού, αφού θα είμαστε άοπλοι λόγω μη απόκτησής τους).

  FREMM ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ: και για αυτές παλαιότερα κάποιος είπε γιατί τις αναφέρουμε αφού τελειωσε η ιστορία και τις χάσαμε. Τις αναφέρουμε για να θυμόμαστε, και ακριβώς για τους ίδιους λόγους με τους πάνω. Για να θυμόμαστε και επίσης πάνω σε τι βάσεις χτίζεται μια επόμενη παραγγελία.
  Επίσης, επειδή όταν λέγαμε για απίστευτα υπερκοστολογημένα πλοία σε εμάς ενώ δύο Fremm εξαγωγικά πουλήθηκαν στην Αίγυπτο σε τιμή 550 εκατ η μία άρα είναι γελοιότατο οι Μπελάρα να κάνουν 1,4 δις, ανέφεραν ότι είναι μέρος σούπερ ντηλ 9-10 δις με Ιταλία. ΟΚ πέρασαν 16 μήνες από τότε που πρωτογράφτηκε και σχεδόν ένα έτος από την πραγματική πώληση, έχει να μας πει κάποιος τι άλλο αγοράστηκε στα πλαίσια του υπερντηλ των 9-10 δις, ή τελικά είμαστε η μόνη χώρα με πολίτες πρόβατα που καταπίνουν αμάσητες τιμές ενός δις που είναι διπλάσιες από ότι αγοράζουν λογικές και σοβαρές χώρες? (η Fremm FFGX σαν σκαρί πουλήθηκε 500 εκατ σε ΗΠΑ, ενώ σε Βραζιλία πουλιόταν 500 εκατ με τα συστήματα).

  ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ: Αν και πραγματικά κάτι τέτοιο κάνουν αποκλειστικά τα προτεκτοράτα και σοβαρές χώρες παίρνουν ότι βρίσκουν καλύτερο για τις ανάγκες τους, έστω πάει πάσο και πάμε να δούμε τι μοιράστηκε πριν τα πλοία κατά τα χρόνια τον 21ο αιώνα:

  -HΠΑ Viper, πρόγραμμα που θα φτάσει και θα ξεπεράσει στο τέλος το 1,5 δις. Υπογραμένο
  -ΗΠΑ Romeo, πρόγραμμα που θα είναι κοντά στο 0,5 δις. Υπογραμμένο LOA και σύντομα σύμβαση
  -ΗΠΑ P3, πρόγραμμα που είναι 0,5 δις. Υπογεγραμμένο
  -ΗΠΑ F-16 FOS κτλ, αν θυμάμαι καλά είναι κοντά στα 0,3 δις. Υπογεγραμμένο
  -ΗΠΑ F-35 υποθέτω θα είναι 24 με 2,5 δις, άντε 3 δις με αρκετά όπλα
  ΣΟΥΜΑ: περίπου 5,5 δις, ενώ θεωρητικά μια και μιλάω για 21ο αιώνα ίσως έπρεπε να προσθέσω και την αξία των F-16 52+adv

  -Γαλλία 18 Ραφάλ, κανονικό κόστος 1,2 δις, με όπλα. εκπαίδευση κτλ άντε να πάει 1,5, άντε και λίγο δώρο γιατί είναι φίλοι 1,8 δις (εκτός και αν πάρουμε και άλλα)
  -Γαλλία διάφοροι πύραυλοι πιστοποιήσεις τους, FOS κτλ, μισό δις:
  ΣΟΥΜΑ: περίπου 2 δις

  -Γερμανία υποβρύχια, 2 δις
  -Γερμανία Leopard 2,2 δις + μαζί με τα μεταχειρισμένα που πήραμε
  -Γερμανία διάφορα άλλα οπλικά κτλ, έστω όλα μαζί μισό δις
  ΣΟΥΜΑ: Περίπου 4,5 δις

  Όπως φαίνεται οι διαχρονικά ριγμένοι είναι οι Γάλλοι ενώ ΗΠΑ και Γερμανία ισορροπούν, από την άλλη έως τώρα ΗΠΑ και Γερμανία πουλούσαν σε λογικές διεθνώς τιμές και οι Γάλλοι μονίμως ακριβοί. Τώρα θεωρητικά, αν οι Γάλλοι εκλογικευόταν στις τιμές και έδιναν κάτι κοντά σε αυτό που έχουμε ανάγκη, θα μπορούσαν να πάρουν με 2,5-δις δις ένα προγραμματάκι για 4 Μπελάρα και δύο Λαφαγιέτ δώρο (αφού τις οπλίσουν) και ας μας έδιναν για ενδιάμεση λύση (μέχρι να έρθουν τυχόν Λαφα up ή η πρώτη Μπελάρα) μια Freda.
  Αν δε οι ΗΠΑ τσιμπούσαν α) επέκταση των Viper σε 123 και φτιάξιμο των 30 σε 52+ ένα δις, β) MEKO Up 0,2 δις (το φτηνό) και γ) οι δύο Μπελάρες να γίνουν στα ναυπηγεία που θα πάρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα (άρα μέρος του τζίρου και του κέρδους των Γάλλων θα πάει σε αυτούς) θα έπρεπε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

  ΥΓ 1. επειδή μερικοί λένε ότι αν πάρουμε ΑΒ ας πάει το παλιάμπελο και να πάρουμε τις LCS (sorry MMSC), να θυμίσω ότι αν μας δώσουνε, θα μας δώσουν τα 2 πιο σαράβαλά τους, άρα θα είναι πλοία 35+ ετών με upgrade 20 ετών, οπότε σε 5-10 το μόνο που θα μείνει θα είναι οι MMSC αφού τα ΑΒ θα είναι αρχαία πλέον.

  ΥΓ 2. ότι και να πάρουμε πρέπει να επιμείνουμε να μπορεί να έχει υποδομή για αυριανό λέηζερ. Όταν έλεγα ότι η τεχνολογία τους εξελίσσεται ραγδαία όλοι γελούσαν, αλλά ήδη ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα και σε λίγο Γαλλία σε 2 χρόνια θα έχουν λέηζερ στα πλοία τους, σε 5 χρόνια θα αρχίσουν να τα πουλάνε σε τρίτους. Για νέα πλοία που θα παραλάβουμε σε 5 χρόνια και θα χρησιμοποιούμε για 40 χρόνια είναι απαράδεκτο να μην μπορέσουμε να βάλουμε στο μέλλον γιατί δεν έχει υποδομή για παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας, χώρο, καλωδιώσεις κτλ Η FFGX είναι μπροστά από όλους σε αυτό.

 22. Η αρχή λειτουργίας του laser είναι γνωστή εδώ και 100+ χρόνια. Το laser παράγει θερμότητα στον στόχο, οπότε φαντάζομαι ότι η λογική είναι πως θερμαίνω τον στόχο μέχρι να του κόψω κομμάτι και να πέσει ή αν έχει εκρηκτικά να σκάσουν. Αν έχετε παρατηρήσει συστήματα anti-drone παίρνει αρκετή ώρα για να κοπεί το πτερύγιο. Επίσης, όσο πιο μεγάλος είναι ο στόχος τόσο περισσότερη θερμότητα χρειάζεται για να αναπτυχθεί δεδομένη θερμοκρασία. Φυσικά προϋπόθεση είναι το laser να χτυπάει το ίδιο σημείο του στόχου. Δεδομένου ότι το laser παράγει στενή δέσμη (γιατί αλλιώς η ενέργεια πέφτει με το τετράγωνο της απόστασης) η στόχευση βασίζεται σε μηχανικά μέρη. Με τις τιμές ισχύος που ακούγονται (χωρίς να έχω κάνει πράξεις) μου φαίνεται απίθανο τα laser να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάτι περισσότερο από drones. Φανταστείτε να πρέπει να στοχεύεις για αρκετή ώρα το ίδιο σημείο ενός πυραύλου ο οποίος να κινείται με μερικά mach. Αντίστοιχα αν μεγαλώσει η ισχύς του laser θα χρειαστούν τεράστια συστήματα ψύξης. Όλα αυτά θα θέλουν ρεύμα.

  Ότι δοκιμάζουν laser ciws δεν σημαίνει ότι αυτά τα συστήματα θα είναι λειτουργικά ή ότι θα αντικαταστήσουν συμβατικά συστήματα άμεσα.

  1. Και ακριβώς επειδή όλα αυτά θέλουν ρεύμα, καλό είναι να ξέρουμε ότι το πλοίο μας θα έχει υποδομή. Τα συστήματα λέηζερ μέχρι τώρα ήταν μεγέθους σπιτιού, μετά έγιναν μεγέθους νταλίκας, μειώνονται σε μεγέθους αυτοκινήτου και σε κάποιο διάστημα το πλάνο είναι να μπουν σε αεροπλάνα επιπέδου F-16.

   Δεν διαφωνώ με τους περιορισμούς και δυσκολίες των λέηζερ που αναφέρεις, αλλά η εξέλιξή τους πλέον είναι ραγδαία, προβλήματα επιλύονται, νέες εφαρμογές προκύπτουν. ΄

   Έτσι πλέον,

   α) μπορούν ήδη να τα χρησιμοποιούν σαν αντίμετρα (και όχι για κατάρριψη) για να μπερδεύουν τους αισθητήρες των αντίπαλων
   β) ναι ρίχνουν drones που είναι αργά και θέλουν κάποιο χρόνο,

   ωστόσο, υποθέτω ότι μάλλον η ραγδαία ανάπτυξη τους έχει άλλο λόγο, που είναι το βασικό πλεονέκτημα των λέηζερ. Ότι η ταχύτητά τους είναι η ταχύτητα του φωτός. Αν θέλεις να σταματήσεις ένα υπερ-υπερηχητικό όπλο με ταχύτητα πχ 10 mach πρέπει να έχεις κάτι γρηγορότερο. Οι Άγγλοι σε κάποια φάση είπαν ότι με την εισαγωγή των υπερ-υπερηχητικών όπλων, όλα τα υφιστάμενα συστήματα αεράμυνας των πλοίων καθίστανται άχρηστα καθώς είναι αδύνατα να τα ανακόψουν.

   Ίσως σκέφτηκαν ότι το μόνο πιο γρήγορο από υπερ-υπερηχητικό είναι η ταχυτητα του φωτός. Σε κάτι με τέτοια ταχύτητα, και απλή τρυπούλα να του κάνει το λεήζερ, θα το διαλύσει η αντίσταση που θα κάνει η τρύπα στον αέρα που θα τρέχει με 10 mach

   1. Δεν διαφωνώ ότι υπάρχει τεχνολογική πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν και σαφή τεχνολογικά όρια. Ότι τεχνολογική εξέλιξη και να έχεις δεν μπορείς να αλλάξεις τάξη μεγέθους στην διάταξη, εκτός αν αλλάξεις αρχή λειτουργίας (πχ όπως πήγαν οι υπολογιστές από λυχνίες να σε τρανζίστορ). Για το laser δεν υπάρχει κάποια τέτοια προοπτική. Χοντρικά από την θερμοχωρητικότητα ενός υλικού μπορείς να υπολογίσεις πόση ενέργεια θες για να αναβάσεις την θερμοκρασία του κατά χ βαθμούς. Αν έχεις μεγάλη ισχύ θα θες λίγο χρόνο και τ αντίστροφο. Έχω την αίσθηση ότι αν βάλεις νούμερα το αποτέλεσμα θα βγει off scale για οτιδήποτε πέρα από drone. Απ ό,τι είδα δεν συζητιέται κάτι περισσότερο από αυτό.

    https://en.wikipedia.org/wiki/AN/SEQ-3_Laser_Weapon_System

    Για να σταματήσεις τον υπερηχητικό πύραυλο δεν σε νοιάζει η ταχύτητα της δέσμης, αλλά η ακρίβεια στόχευσης. Φαντάσου ότι θες να σημαδεύεις με ακρίβεια μερικών χιλιοστών από απόσταση χιλιομέτρων κινούμενο στόχο. Αυτό νομίζω ότι απαιτεί μηχανικές κινήσεις με ακρίβεια η οποία είναι ανέφικτη. Μόνο και μόνο πχ για να αναρτήσεις το laser και να «κόψεις» το κούνημα του πλοίου είναι απίστευτα σύνθετο. (ενδεικτικά για τέτοιου είδους αναρτήσεις https://www.ligo.caltech.edu/news/ligo20170216) Από την άλλη αν θες με μια ριπή να ξεμπερδεύεις, αυτό θα θέλει laser μεγαλύτερο και από το πλοίο.

    Επίσης υπάρχουν και αντίμετρα που μπορεί να αναπτυχθούν. Κατ αναλογία με τις stealth μπογιές μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπογιές που αντανακλούν το laser. Σε κάθε περίπτωση το laser δεν είναι κάτι τόσο συγκλονιστικό στην παρούσα φάση. Σε 30-40 χρόνια μπορεί.

    1. Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρεις, απλά είναι προφανές ότι αυτά τα ξέρουν και αυτοί που δουλεύουν πάνω σε αυτά, και πραγματικά όλοι έχουν αφηνιάσει σε μια κούρσα πάνω στα λέηζερ.

     Ο αριθμός των projects που σχετίζονται με αυτό αυξάνει πολύ γρήγορα καθώς και οι εταιρείες και χώρες που πειρματίζονται. Είναι προφανές ότι γνωριζουν τους περιορισμούς και τα εμπόδια, όμως πραγματικά εδώ φαίνεται να λαμβάνει χώρα μια κούρσα, άρα υποθέτω ότι κάτι συμβαίνει.

     1. Προφανώς και δεν αντιλέγω ότι μπορεί και να δουλέψει. Απλά σκέψου ότι όλοι αυτοί λαμβάνουν και απίστευτα κονδύλια για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών. Κοινώς, έχουν όφελος να δημιουργησούν ζήτηση για κάτι μπορούν παρέχουν (R&D) και με υπηρεσίες που ενδιαφέρονται να πληρώσουν. Αν τάξεις 100 και βγάλεις τα 10 συν κάποια side results, κάνεις και μια τεχνική ανάλυση γιατί το αποτέλεσμα είναι αυτό, όλοι είναι χαρούμενοι.

 23. Πραγματικά με 6 δις θα καναμε τεραστια ανανέωση του στολου….δεν μπορώ να το χωνέψω με τις τρατες.

  4 φουλλ εξοπλισμενες μεκοΑ200 με ΦΟΣ
  2 φ123 που ειναι καλες στον ASW τομέα
  4 ΝΕΑ υποβρυχια 214 με τορπιλες κ τα ολα τους
  Εκσυγχρονισμός των 4 μεκοΗΝ

  Ετσι θα ειχαμε μια οροφή απο 16 φρεγάτες αντι 13 που έχουμε τώρα και επισης θα ειχαμε την δυνατότητα να αποσύρουμε 3 παμπάλαια υποβρυχια κ να αντικαταστήσουμε με 4 καινούρια.
  Οπότε αντι 11 θα ειχαμε 12.
  Ανεβάζουμε.κατακορυφα ΠΟΙΌΤΗΤΑ Κ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.

 24. Μόλις διάβασα ένα άρθρο για τις ψαρότρατες στο marsecstrat. Ο Θεός να βάλει το χέρι του αν τις πάρουμε. Με ένα χτύπημα θα «φύγει» όλο το πλήρωμα. Όποιος το δει να έρχεται το κακό και προλάβει να πηδήξει μόνο αυτός θα σωθεί. Και η LM προκειμένου να το σώσει μέχρι και δική του κατηγορία επιβιωσιμότητας έβαλε τους Ουσαίους και έκαναν την Ι+. Αναρωτιέμαι μήπως μπορούμε να πάρουμε μόνο τα ΑΒ και μετά να δηλώσουμε αδυναμία κατασκευής για αυτά. Ή να βάλουμε τους συνδικαλιστές των ναυπηγείων να κάνουν απεργία διαρκείας. Ή να τα φτιάχνουμε την ημέρα και το βράδι να τα ξηλώνουμε.

 25. Μετά τα ευχάριστα νέα της οριστικής απομάκρυνσης αγοράς της φαβας35 τα επόμενα χρόνια σκέφτομαι μια πολύ ριζοσπαστική λύση.
  Οριστική ακύρωση του προγράμματος αγοράς των 4 φρεγατών πολλαπλόυ ρόλου.
  Ακύρωση επίσης της οποιας ενδιάμεσης λυσης.
  Απόσυρση των 3 μη εκσυχρονισμενων S και αντικατάσταση τους με την 6η και την 7η σούπερ βήτα και με 2 ακόμα (8η-9η) που θα χτίστουν ταχύτατα στην Ελευσίνα για 400mil και οι 2.
  Ελαφρυς εκσυχρονισμος των μεκο στα 200mil και όχι ο αμερικανικός των 450mil.
  Οι 6 εκσυχρονισμενων S με τα ανταλλακτικά των 3 και με νύχια και με δόντια και πολύ ματσακονι θα πάνε έως το 2030 που θα έχουμε τρέξει ήδη την ευρωκορβετα, και σταδιακά θα τις αλλάξουμε όλες μέχρι το 2035.
  Μετα το 2040 θα χτίστουν και άλλες ευρώ κορβετες σύνολο 12 για να αντικαταστησουν και τις μεκο.
  Ένας μόνο τυπος πλοίου στο ναυτικό κάτι περίπου σαν την gowind 3100 για τεράστια οικονομία κλίμακας.
  4 Scorpene AIP υποβρύχια άμεσα όλα με mdcn στα 2.5 δις € με όλα τα όπλα.
  Τώρα που έχουμε την naval group, ζέστη μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων για, φρεμμ και μπελαρα.
  Ενεργοποίηση της οπσιον των υπολοίπων 6 rafale για. να ολοκληρωθεί η πλήρης μοίρα των 24.
  Θα μου πείτε μέχρι να έρθουν οι ευρωκορβετες θα. Την βγάλουμε με 10 φρεγάτες?
  Ναι γίνετε με τις 2 σούπερ βήτα που ειναι έτοιμες και δεν έχουν γίνει επιχειρησιακες ακόμα και με άλλες 2 που θα χτίστουν αμεσα
  Θα έχουμε 4 πυραυλακατους με exocet bl3 και ram21 bl2 που αντιπλοικα θα καλύπτουν υπερδιπλάσια το κενό των 3 S που θα αποσυρθούν.
  Και πάμε στα ελικόπτερα που πήραμε και άλλα ρομεο 7 σύνολο.
  Οσα περισσεύουν αναγκαστικά θα επιχειρούν από νησιά και μπορούν να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις εξίσου.
  Άρα και σαν ρόλος asw καλύπτετε η έλλειψη φρεγατών με ελικοδρόμιο.
  Μη ξεχνάμε και την έλευση των 4+1 P3 που όσο και λάθος να ήταν με τους ηχοσημαντηρες τις τορπίλες και το Link16 θα είναι πολλαπλασιαστης ισχύος και στον asw αγώνα αλλά και σαν επιπλέον ΑΣΕΠΕ.
  Ας μην ειναι ταμπού λοιπόν να μειωθούν οι οροφές των φρεγατών αφού επιχειρησιακα θα καλυφτουν με άλλους τρόπους στα 10 πλοία και αργότερα με τις ευρωκορβετες ξαναπάμε στα 12-13.
  Harpoon, στα 16 έστω και 20 κομμάτια (έχουμε και 40, exocet! στα Rafale άλλωστε) στα 100 mil.
  Τωρα οι πραγματικοί μας σύμμαχοι Γάλλοι θα πάρουν 2.5 δις για τα 24 ραφαλ και 2. 5 δις για τα υποβρύχια, άρα 5 δις σύνολο.
  Και οι αμερικανοι σύμμαχοι μας (μη γελάτε παρακαλώ) και η αγαπημένη μας lm τίποτα.
  Ε όχι και τίποτα.
  1.5 δις για τα viper μισό δις για τα P3 μισό δις για τα.! Ρομεο και άλλο μισό με ένα δις για τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των Block50 και block 30 θα πάρει αλλά 3-3.5, δις ενώ έχει πάρει αλλά 6 δις την τελευταία 15 ετια για 90 f16 και mlrs.
  Και φυσικά ας πάρει και άλλα δις για χρήσιμα όμως πράγματα.
  Ας πάρει και άλλα 2 δις για 10 καινούργια πανάκριβα,, C130 αλλά απαραίτητα γιατί αυτά που έχουμε 50αριζουν. και άλλο μισό δις για 5 C130 εναέριου ανεφοδιασμου.
  Το απόλυτο πολλαπλάσιαστη ισχύος της ΠΑ.
  Και άλλο μισό δις για λίγα επιπλέον mlrs εκσυχρονισμο των υπαρχόντων 36 και αγορά atamcs των 300km.
  Ελπιζω να μην νοιώθει ριγμενη η αγαπημένη μας λοκχιντ. (lol).

  1. Καλά μην νομίζεις ότι θα γλυτώσουμε!!

   Οι παραδόσεις F35 μπορεί να αρχίσουν από το 026/27? αλλα η εξόφληση θα αρχίσει από το 21 εάν υπογράψουμε
   Υπενθυμίζω πως τα αλλα g2g Usaika συμβόλαια όπως τα P-3 και τα F16V προεξοφλούμε ΠΡΙΝ καν παραλάβουμε το πρώτο αεροπλάνο!

   1. Είδες τη λέει ο κυβερνητικός κι ολας ελεύθερος τύπος? Αν δεν δώσουμε προκαταβολή για το τενεκε μέσα στο 2021 χάνουμε τις παραδόσεις του 2027 και πάμε πολύ πίσω μετά!
    Με το να δίνουμε λεφτά για ραφαλ αναβάθμιση σε βαιπερ ρομεο και μάλλον και τη προκαταβολή για τις 4 φρεγάτες, που θα βρεθούν λεφτά και για την προκαταβολή της φαβας35?
    Οριστική ταφοπλακα ήταν το ρεπορτάζ αυτό.

  2. Τώρα για τα αλλα που γραφεις τα είχα γράψει και εγώ ως μια έξω συμβατική προσέγγιση:

   Το Αιγαίο κλείνει με πυραυλακάτους /επάκτιες /πυροβολικό(loiter ammunitions) και υποβρύχια

   Ανατολική Μεσόγειο: Μονο με υποβρύχια

   Οποτε κρατάμε τις εksυχρονισμενες S+ MEKO βασικά για επίδειξη Σημαίας
   και πάμε για επιπλέον 3-4 ?υποβρύχια
   Τα 209/1100/1200 που έχουμε άλλωστε πενηνταρίζουν και πρέπει να φύγουν αυτά πρώτα πριν τις εKSυχρονισμενες s!!

   Η πραγματική αποτροπή θα είναι βεβαια η αεροπορία και τα υποβρύχια!

   1. Συμφωνούμε απόλυτα.
    Στο Αιγαίο θα προσθέσω. Και τις σούπερ βήτα που αν γίνουν 9 κι ολας με τους εξοσετ3 των 200χιλρων, το κάλυψαν ολόκληρο.
    Οι δικές μας σούπερ βήτα δεν είναι σαν τις κιλικ τις τουρκικές που δεν έχουν αυτό προστασία. Έχουν την ram των 21 και άρα φοβερή επιβίωσημοτητα.
    Ανατολική Μεσόγειος τώρα.
    Δικινητηριο ραφαλ και με 5 kc130 j καινούργια της λοκχιντ (να περνει λεφτά η λοκχιντ αλλά για τα προϊόντα της που αξίζουν και τα χρειαζομαστε περισσότερο) και τα viper με τις συμορφες δεξαμενές από τη Κρήτη με. Τα καταλληλα όπλα είμαστε μια χαρα
    Και με 4+1, γερμανικά AIP και 4!, γαλλικά AIP υποβρύχια που γιατί να μην έχουν και mdcn αφού οι Γάλλοι μας τον δίνουν και τέλος.
    Η εωροκορβετα επιδοτούμενη σε ένα εκτόπισμα 3100 τόνων θα βγει φτηνότερη από τα 300εκρια ανά πλοίο που δίνουν οι ρουμανοι για, gowind.
    Ίσως μαι 250εκρια αν η ΕΕ επιδοτήσει το 20%
    3 δις για 12 πλοία. (χωρίς όπλα και υποστήριξη φυσικά)
    Αρκετα το ζάλισαμε με τις πανάκριβες λύσεις στο ναυτικό τις φρεγάτες δηλαδή όταν η αεροπορία τα υποβρύχια και οι πυραυλακατοι είναι αυτά που θα βγάλουν το φίδι από τη τρύπα τελικά.

 26. MekoA200 ειναι λύση.
  Επίσης χιλιες φορες τα φ35 αντι την τράτα…μιλαμε για ΤΟ σαπακι.
  Το φ35 κανει την ζημια παρα τα ελάττωματα του.. .η mmsc ειναι πραγματικα για αγωνες ταχύτητας

  1. Η αναβαθμισμένη Τ-23 των Χιλιανών κάνει περισσότερα από την τράτα στο 1/5 της τιμής! Η δε αναβαθμισμένες Τ-23 του RN πολύ περισσότερα (ειδικά, εάν τους τοποθετήσεις ένα RAM ή ένα αυτόνομο Phalanx των προσφάτων εκδόσεων λ.χ. 1Β). Και αυτά μια φρεγάτα που αρχικά προοριζόταν να διατηρηθεί σε υπηρεσία 25 έτη το πολύ!!!

  2. Το χειρότερο είναι ότι η MMSC δυστυχώς ΔΕΝ θα είναι ούτε για αγώνες ταχύτητας καθώς καταλαβαίνω ότι θα έχει άλλο προωθητικό μείγμα και η ταχύτητά της θα είναι κάπου στα 30-35 kn, ενώ αν θέλαμε γκάζια ας παίρναμε τουλάχιστον τα καταμαράν της κλάσης independence, σε τελική ανάλυση αν έβγαιναν μάπα, θα τα κάναμε ακριβά φέρυ μπωτ γεμίζοντας αυτοκίνητα το τεράστιο ελικοδρόμιο.

   Πάντως ελπίζω ότι στο τέλος δεν θα μας φορεθεί καμία από τις LCS/MMSC και είτε δεν θα πάρουμε Αμερικανικές είτε θα πάρουμε την FFGX

 27. Και μιας που ομιλούμε για T-31, T-32 κ.ο.κ. εγώ θα σταθώ στην ταπεινή Τ-23 (μια εν δυνάμει ικανή ενδιάμεση λύση 10-15 ετών). Αλήθεια, τους Χιλιανούς τους παρακολουθεί στα σοβαρά κανείς;

  Πηγή: https://www.armada.cl/armada/unidades-navales/superficie/fragatas/ff-05-almirante-cochrane/2014-04-15/113128.html

  1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

   Πολλά πράγματα δεν φέρει πάντως αυτή στην φωτογραφία, και όλα τα όπλα συγκεντρωμένα σε μικρό χώρο μπροστά απο την γέφυρα. Αν φάει έναν πύραυλο σε εκείνο το σημείο το πλοίο θα γίνει πυροτέχνημα όπως το HMS Hood.

   1. @ Ndgi
    Το κύριο πρόβλημα της Τ-23 ήταν η μη ύπαρξη μεγάλων χώρων. Βεβαίως, το έργο είχε ορίζοντα έως 25 έτη (τόσο υπολόγιζαν να το κρατήσουν σε δουλειές λάτζας!).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *