Σύμφωνα με δημοσίευμα της ουκρανικής αμυντικής ιστοσελίδας «Army Inform», ο Ουκρανικός Στρατός σκοπεύει να αντικαταστήσει τα σοβιετικής προέλευσης ρυμουλκούμενα πυροβόλα 2A36 Giatsint-B και 2A65 MSTA-B, καθώς και τα αυτοκινούμενα 2s19 και 2S5, όλα των 152 χιλιοστών, με τα τροχοφόρα, αυτοκινούμενα πυροβόλα DANA M2 των 152 χιλιοστών, από την Τσεχία. Το DANA M2 της Excalibur Army είναι μια βελτιωμένη έκδοση του DANA με σημαντικές βελτιώσεις: Νέα θωρακισμένη καμπίνα για το πλήρωμα, νέο σύστημα πλοήγησης, νέο σύστημα ελέγχου πυρός, νέα συστήματα επικοινωνιών και εφεδρικό σύστημα παροχής ενέργειας.

Το σύνολο των βελτιώσεων επιτρέπει στο DANA M2 να ενσωματώνεται εύκολα και να λειτουργεί εντός δικτύου C4I. Επιπλέον το πυροβόλο ενσωματώνει νέα υδραυλικά συστήματα τα οποία έχουν αυξήσει το χρόνο ανταπόκρισης κατά 250%. Το DANA M2 ενσωματώνει τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Zuzana-2, το οποίο είναι η έκδοση με πυροβόλο των 155 χιλιοστών του DANA.

Comments

     1. Ο ποδηλάτης φτιάχνει α/κ πυροβόλο μεγάλου βεληνεκούς άνω των 100 χλμ. Έχει δώσει βάρος επίσης στα mlrs με συνεχείς αναβαθμίσεις. Εμείς έχουμε απαξιώσει το όπλο που θα μπορούσε να κλειδώσει το Αιγαίο στα 12 ν.μ. με μικρό κόστος.

    1. Το Archer είναι το καλύτερο από όλα αλλά πολύ ακριβό. Το Caezar είναι πρόσφατα αρκετά αναβαθμισμένο και πολύ προσιτό σε τιμή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και διάφορες άλλες επιλογές. Δηλ. το Νora κακό είναι?

   1. gdmast

    Φαίνεται όντως αξιόλογο το γαλλικό Ceasar και εννοώ την έκδοση επάνω σε σκάφος 8×8 που είναι πιο σταθερό απο το 6×6 απο ότι έχω παρατηρήσει.

    Ενώ για το Archer που εμφανίζει περισσότερο αυτοματισμό θα προτιμούσα την έκδοση επάνω σε σκάφος MAN 8×8 όπως απεικονίζεται στην παρακάτω αναφορά που προσφέρει επίσης η BAE Systems, την οποία θεωρώ πιο εύχρηστη απο την έκδοση επάνω σε όχημα A30D 6×6 ATHV της Volvo.

    https://www.defenseworld.net/news/25438/BAE_Systems_Unveils_New_ARCHER_Mobile_Howitzer_at_DSEI_2019#.X6Mzp8q1KhA

    1. Αγαπητέ φίλε, όλα καλά τα όσα γράφεις αλλά τα εκατοντάδες Μ109 πρέπει να αντικατασταθούν. άμεσα,γιατί μπροστά στα firtina,υστερούν τραγικά.απο πλευράς κόστους μόνο αξιόλογο σύστημα σε σχέση κόστους προς απόδοσης είναι το σερβικό.

     1. Ακόμα πιο επείγουσα είναι νομίζω η αντικατάσταση των Μ110 φίλε C.p. που είναι παλιότερα και απο τα Μ109 και έχουν πλέον απαιτήσεις προσωπικού για την λειτουργία που δεν στέκουν στην σημερινή εποχή, εκτός απο τις ικανότητες τους που δεν πληρούν τα σημερινά στάνταρ που θέτει το ΝΑΤΟ για τα μέλη στην συμμαχία. Απο εκείνα θα έπρεπε να αρχίσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

      Όσον αφορά την επιλογή του μοντέλου και αφού λέμε να μην περιοριστούμε σε προτάσεις απο εταιρίες νατοϊκών χωρών, θα έπρεπε νομίζω να αξιολογήσουμε όλα τα σύγχρονα συστήματα που προσφέρει σήμερα η αγορά και όχι μόνο το σερβικό οβιδοβόλο, αφού μας ενδιαφέρει και η μείωση των εξόδων.

      Η ποιότητα είναι όμως εξίσου σημαντική, αφού δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε μια χώρα σαν την Τουρκία σε αριθμούς.

      Αν μπορούσαμε όμως, λόγο του δημογραφικού θα έπρεπε να εστιάσουμε σε σύγχρονα συστήματα με υψηλό αυτοματισμό που λειτουργούν με ένα πλήρωμα μόλις 2 ατόμων, οδηγό και πυροβολητή όπως το DONAR της KMW που είναι το μοναδικό που έχω υπόψην μου με αυτές τις δυνατότητες οι οποίες λογικά θα έχουν και ανάλογα έξοδα.
      Οι Σέρβοι όπως και οι υπόλοιποι απο ότι γνωρίζω για το θέμα δεν προσφέρουν μέχρι στιγμής ένα σύστημα με ανάλογες ικανότητες με 2 άτομα πλήρωμα.

  1. Από Σερβία θέλω το alas-c. Δεν ξέρω πάντως γιατί οι κουμπάροι επέλεξαν το nora αντί αυτού. Όλοι πάντως κάτι παράγουν στον τομέα της άμυνας. Και πλάκα πλάκα δεν λέμε στους Σέρβους να μας ναυπηγησουν καμία φρεγάτα! Από αυτές που πάνε να μας φορτώσουν καλύτερες θα είναι!

 1. @Ndgi
  Αγαπητέ φίλε πάντα εύστοχος και σοβαρός!
  Έχεις απόλυτο δίκαιο με τα Μ110.δεινόσαυροι. το Donar,είναι πολύ καλό σύστημα όμως νομίζω δεν έχει επιλεγεί από κανένα και σίγουρα οι Γερμανοί τσιμπάνε στις τιμές.. Προσωπικά δεν θέλω ούτε βίδα γερμανική.
  Όμως η αγορά οπλικο συστήματος έχει πολιτικές, οικονομικές,βιομηχανικές παραμέτρους.η ελλημοσερβικη προσέγγιση είναι αντίβαρο στον αλβανικό κινδυνο(με δάκτυλο και της τουρκιας).οικονομικά στην κατάσταση που είμαστε οι Σέρβοι προσφέρουν και καλές τιμές αλλά και ευέλικτοι στην πληρωμή μπορούν να γίνουν ισως δεχτουν και πληρωμη σε ειδος,ενώ τα βαμπίρ του Βερολίνου θέλουν ευρώ,μόνο.τελος η ανάσταση της ελλην.αμυντικής βιομηχανίας μπορεί να γίνει μόνο με συμπαραγωγή. Γενικά πιστεύω πως για μια καλη παραγγελία οι σερβοι θα τα δωσουν ολα.

  1. Μέχρι σήμερα δεν έχει επιλεχθεί, αλλά αυτό αφορά περισσότερο το σκάφος παρά το ίδιο το σύστημα πυροβόλου, αφού ουσιαστικά και πρακτικά πρόκειται για το σύστημα που χρησημοποιεί το PzH 2000 με υψηλότερο βαθμό αυτοματισμού που μειώνει το πλήρωμα κατά 1 άτομο αφού το PzH λειτουργεί χωρίς πρόβλημα με 3 άτομα σε στατική θέση, η διάφορα στο DONAR είναι ότι λειτουργεί γενικά με 2 άτομα πλήρωμα.

   Άμα αξίζει τα χρήματα δεν έχω όμως πρόβλημα με το σέρβικο σύστημα φίλε C.p αρκεί να προσφέρει συγκρίσιμες ικανότητες με τα ευρωπαϊκά που αναφέρθηκαν απο μερικούς σχολιαστές παραπάνω.
   Σε ποιότητα υλικού ίσως να μην τα φτάνουν όμως, αλλά αυτό θα έπρεπε να ερευνηθεί σε μια απευθείας σύγκριση η αξιολόγηση ανάλογη με την περίπτωση στο Λιτόχωρο απο την οποία προέκυψε η απόφαση για τα νέα άρματα Leopard.

   Η απλή έκδοση του σερβικού πυροβόλου επιτυγχάνει όμως μόλις 4 βολές στο λεπτό, σε σύγκριση με την έκδοση MGS-25 Aleksandar για την οποία λέγεται ότι πετυχαίνει 6 στο λεπτό. Για το σκάφος δεν θα εμπιστευόμουν όμως το σερβικό, αλλά οι Σέρβοι προσφέρουν το σύστημα πυροβόλου ευτυχώς και επάνω σε σκάφος MAN για εξαγωγικούς πελάτες.

   Partner 2019: Aleksandar 155mm self-propelled howitzer based on 8×8 MAN truck chassis
   Partner 2019 News Online Show Daily defense exhibition Serbia

   https://www.armyrecognition.com/partner_2019_news_online_show_daily_defense_exhibition_serbia/partner_2019_aleksandar_155mm_self-propelled_howitzer_based_on_8x8_man_truck_chassis.html

    1. Ίσως στο μακρινό μέλλον να γίνει μια παρόμοια αξιολόγηση φίλε C.p, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
     Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *