Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωση το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας (TDK) ζήτησε επίσημα, από τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την άμεση υλοποίηση δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων: Τη ναυπήγηση του δεύτερου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης «Anadolu», του TCG «Trakya», η ναυπήγηση του οποίου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, λόγω κόστους, και την προμήθεια 32 συνολικά μαχητικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης F-35B, ανά 16 οργανικά σε κάθε πλοίο κλάσης «Anadolu» (δύο Μοίρες).

Υπενθυμίζουμε ότι στις 7 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση της τρόπιδας, του TCG Anadolu, στα τουρκικά ναυπηγεία SEDEF. Η ναυπήγηση του πλοίου είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2016 με την κοπή του ελάσματος, παρουσία του Τούρκου Προέδρου. Το πρόγραμμα κατοχυρώθηκε στα ναυπηγεία SADEF τον Δεκέμβριο του 2013, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού από το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Εκτός από το TCG Anadolu το όλο πρόγραμμα αφορά και στη ναυπήγηση ή προμήθεια: (α) Τεσσάρων αποβατικών ακάτων οχημάτων (β) Δύο αποβατικών ακάτων προσωπικού (γ) Ένα σκάφος για τον κυβερνήτη του πλοίου (δ) Ένα πνευστό σκάφος γενικής χρήσης και (ε) 27 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Οι διαστάσεις του TCG Anadolu θα είναι (μήκος x πλάτος x βύθισμα x ύψος): 231 μέτρα x 32 μέτρα x 6,8 μέτρα x 58 μέτρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα του θα είναι της τάξεως των 21 κόμβων την ώρα (39 χιλιόμετρα την ώρα). Με ταχύτητα πλεύσης 14 κόμβους την ώρα (26 χιλιόμετρα την ώρα) η μέγιστη εμβέλεια του πλοίου θα είναι της τάξεως των 14.000+ χιλιομέτρων. Ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός θα αποτελείται από το τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης σύστημα διοίκησης και ελέγχου Genesis, συστήματα ζεύξης δεδομένων Link-11/-16/-22, ένα τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας SMART-S Mk.2, ραντάρ ναυτιλίας και ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Ο οπλισμός του θα αποτελείται από τέσσερις τηλεχειριζόμενους πύργους της Aselsan με πυροβόλα των 25 χιλιοστών, τρείς τηλεχειριζόμενους πύργους, επίσης της Aselsan, με πυροβόλα των 12,7 χιλιοστών και δύο συστήματα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας Phalanx.