Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Σάμο εκεί όπου βρίσκεται το 4ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής ή αλλιώς Θ’ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών). Ειδικότερα, ταχύπλοο τύπου Magna 960 RIB που εκτελούσε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου κινδύνεψε να εμβολιστεί από τουρκική ακταιωρό. Οι αμφίβιοι καταδρομείς ενεργώντας με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο όπλισαν το πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ αναγκάζοντας τον Τούρκο κυβερνήτης της ακταιωρού να πραγματοποιήσει ελιγμό αποφεύγονταν το ταχύπλοο του 3ου ΕΤΕΘ. Η παραπάνω αντίδραση τους έσωσε από βέβαιο εμβολισμό.

Εδώ και μερικές μέρες δυστυχώς έχουν διατεθεί πλωτά από τα ΕΤΕΘ της Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Η απόφαση είναι εντελώς λανθασμένη καθότι πρόκειται για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας της χώρας δίχως να υπάρχει το ανάλογο νομικό πλαίσιο. Στα ταχύπλοα επεμβαίνει προσωπικό του Λιμενικού Σώματος μαζί με 3-4 στελέχη των Αμφίβιων Καταδρομέων.

 Τη στιγμή που τα ταχύπλοα Magna είναι σε εξαιρετικά οριακή κατάσταση από τεχνικής άποψης δίνεται η εντολή να εμπλακούν στο μεταναστευτικό απόρροια της έλλειψης δυνάμεων από το Λιμενικό Σώμα. Τα ταχύπλοα καταπονούνται σε τεράστιο βαθμό αφού καθημερινά γράφουν εκατοντάδες μίλια με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής επάρκειας του υλικού εάν και όταν χρειαστεί να επιχειρήσουν με αυτά τα πλωτά. Σημειωτέον, πως τα σκάφη Magna 960 είναι ήδη 20 ετών και θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από νεότερα και ικανότερα ταχύπλοα. Τα σκάφη καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό ενώ η κατανάλωση τους (110 λίτρα βενζίνης την ώρα) τα καθιστά ασύμφορα για τέτοιου είδους αποστολές.

Τα σκάφη είναι απίστευτα ταλαιπωρημένα και καταπονημένα.

Η εμπλοκή των Αμφίβιων Καταδρομέων στο μεταναστευτικό είναι μια απολύτως λανθασμένη ενέργεια και πρέπει άμεσα να απεμπλακούν αφού ούτε την εκπαίδευση διαθέτουν για αποστολές λιμενικού σώματος, ούτε τη νομική κάλυψη, ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και την υλικοτεχνική υποδομή.

Άραγε τι θα γίνει εάν υπάρχει καταδίωξη με διακινητή και αυτός βάλει κατά του σκάφους των αμφίβιων καταδρομών; Ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής; Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα του Λιμενικού Σώματος και μόνον. Ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έπρεπε να είχαν απεμπλακεί πλήρως. Όμως η εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων είναι απαράδεκτη. Το ΛΣ που διαχειρίζεται κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση να φροντίσει να συγκροτήσει κατάλληλη δομή με μέσα και προσωπικό και τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό ανάλογο του προβλήματος και όχι να εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις καλύπτοντας τις ανεπάρκειες του ΛΣ.

Το περιστατικό της Σάμου καταδεικνύει πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ατύχημα με αμφίβιους καταδρομείς και μια Τουρκία που διαρκώς εντείνει τις προκλήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ευτυχώς, τα στελέχη του 4ου ΕΤΕΘ αντέδρασαν όπως έπρεπε και έστειλαν το κατάλληλο μήνυμα.

Η έλλειψη δυναμικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων έχει καλλιεργήσει πεποίθηση νίκης στους Τούρκους κυβερνήτης των πλωτών οι οποίοι κάνουν απίστευτα προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες. Εάν συνεχιστεί αυτό είναι θέμα χρόνου το ατύχημα.

Comments

 1. Aμα περιμένεις να κανεις δουλειά με σαμπρέλες αυτά συμβαίνουν

  Εάν οι αμφίβιοι κινιόντουσαν με κάτι τύπου CB90 οπλισμένο με κάτι παραπάνω από το 0.5inνα δούμε εάν θα τολμούσαν να κάνουν τίποτα τέτοιο οι θρασύδειλοι

  Ανάλογο περιστατικό είχε εξιστορήσει ένας πρώην ΓΕΣ ο Μανωλάς εάν θυμάμαι καλά η
  είναι το ίδιο περιστατικό?

  1. Σωστος.Τετοια σκαφοι νομιζω εχει το λιμενικο μας.Οταν ειχα υπηρετησει στην θ μακ ειχαμε τα 24αρια και 17αρια lambro οπλισμενα με mag και ΠΑΟ τον 90 και 106χιλ.

  2. Όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί «σαμπρέλες», δεν κατάλαβα που ειναι το πρόβλημα…

   Τώρα στο αν πρέπει ο στρατός να επιχειρεί σε αυτές τις αποστολές, λόγω εκτάκτων αναγκών μάλλον ναι πρέπει. Άλλωστε παντού όπου έχει εντοπιστεί αντίστοιχο πρόβλημα, ο στρατός έχει αναλάβει δράση. Πρόσφατα η Βουλγαρία μετακίνησε 11.000 άνδρες στα σύνορα.

   Τι ίδιους σκάφος είναι κατάλληλο είναι δύσκολο να απαντηθεί, και τα σκάφη αλουμινίου είναι αρκετά ευάλωτα και σε ενδεχόμενη σύγκρουση και μάλλον έχουν λιγότερα στεγανά… ειναι ακριβότερα και το κόστος λειτουργίας ειναι μεγαλύτερο.

   1. Η φωτογραφία απάνω τα δείχνει όλα!!

    Ουδεμία κάλυψη από τον καιρό και τη Θάλασσα

    Ουδεμία κάλυψη από εχθρικά πυρά Ακόμα και από ένα G3!!

    Πυροβολητής που θυμίζει ταινίες Rambo!

    Εάν ήσουν αμφίβιος καταδρομέας με τι θα ήθελες να επιχειρούσες
    με την παραπάνω σαμπρέλα η με κάτι τέτοιο?

    https://www.youtube.com/watch?v=QD6GvDokGmw

    https://www.youtube.com/watch?v=QD6GvDokGmw

    Σαφώς έχει υψηλότερο κόστος απόκτησης και λειτουργίας αλλα σαφώς η μεταφερόμενη ομάδα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και ισχύς πυρός

    Καλύτερα 2 Chinook λιγότερα και περισσότερα τέτοια πλοία κρούσης στα νησιά!

    1. Ακόμα και οι SEALs έχουν αντίστοιχα σκάφη και επιπλέον δεν βγήκαν για πολεμικές επιχειρήσεις αλλά για «περίπολο»…
     Σαφώς και χρειάζονται και καλύτερα σκάφη, αλλά τα RIB ειναι αναντικατάστατα., αν το καταλαβαίνεις καλώς, αλλιώς ψάξε στο ιντερνετ να δεις αν τα χρησιμοποιούν ακόμα και ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών.

     1. Για πες μας ομως οι seal αν βρουν ξενη ακταιωρο να παραβιαζει τα χωρικα τους τι γινεται; Ριχνουν με το 50αρι ή οχι;

 2. Αλήθεια τώρα το καταλάβατε ότι εμπλέκονται οι ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εσωτερικής ασφαλειας; Δλδ το Π.Ν. με τόσα πλοια που διαθέτει για τον έλεγχο των ροών, τι κάνει; Ή ένα σκάφος 600 τόνων και κατανάλωσης τα τριπλάσια από ένα magna είναι κατάλληλο;

 3. In another episode of «Things That Never Happened»:

  «Οι αμφίβιοι καταδρομείς ενεργώντας με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο όπλισαν το πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ αναγκάζοντας τον Τούρκο κυβερνήτης της ακταιωρού να πραγματοποιήσει ελιγμό αποφεύγονταν το ταχύπλοο του 3ου ΕΤΕΘ. Η παραπάνω αντίδραση τους έσωσε από βέβαιο εμβολισμό. »

  Ναι… ενταξει… φοβηθηκε η ακταιωρος το 50αρι. Σιγουρα.

  1. Ἂν σου πώ ότι αυτό που φοβήθηκε δέν ήταν το πενηντάρι,αλλά το ότι κατάλαβε ότι κάποιος όπλισε το πενηντάρι,θα με πιστέψεις;

 4. Ολη αυτη η καταπιεση, 10ετιες τωρα, μην προκαλειτε, υποχωρηστε, μην ανταπαντατε. Καποια στιγμη το καζανι θα σκασει, θες απο τυχαιο γεγονος θες απο ενεργεια αλα Ιμια. Και αν σκασει δεν το σταματαει τιποτα μετα….

 5. Αυτός είναι ο Ελληνας!!!!!Με σαμπρέλες με σφεντονες με ότι βρει κάνει τον Τούρκο να τρέμει!!!!! Μπράβο στα παιδιά μας!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *